Bloggmeny

Hemma igen.

torsdag, 29 november 2007 00:22, Politik

Då kom jag hem till Lidköping ikväll.Ser att Carin Lexmon använder anfall är bästa försvar.Har man inte lyckas ena oppositionen i den s,k alliansen utan splittrat med moderat populism så förstår jag utspelet. Jag förstår det utifrån att hon också har fått en stor grupp av sina egna emot sig. Jag har aldrig under mina 37 år i politiken fått så många mail eller telefonsamtal från konservativa grupper. Medlemmar i Moderaterna hör av sig och säger ,,jag har aldrig röstat på dej men i denna fråga stöttar jag dig....Stå på dig..Eftersom banken ville ha politisk enighet så har väl populisterna inom Moderaterna förstört frågan med sina fåniga utspel.Sedan bestämde Kommunstyrelsen att partierna skulle få en månad på sig i en demokratiskt process.Jag följer beslutet,medans Carin anser att tiden går,,tala om att vara med i matchen..ler vad är det som är så stressande? Kristdemokraterna anser att vi skall ta av kapitalet ungefär som om detta är gratis. Den är ingen idé att inleda någon seriös debatt mot partier som tydligen inte fattar. Kristdemokraterna har inte en krona i sin budget för en hall,de saknar 17 miljoner. Oavsett vart man tar pengarna ifrån.De berättar inte hur de skall betala. Svagt.

Händelserik dag i Kescemeth.

onsdag, 28 november 2007 01:05, Politik

Imorse började vi med att träffa handelskammaren i Kescemeth plus reprsentanter för flera företag.Därefter var det presskonferens och högtidligt underskrivande av det samarbetsavtal vi nu har med Kescekemeth. På eftermiddagen var vi hembjudna till Christer Nilsson som är chef för Såtenäs gruppen som bor och verkar där för att supporta och stödja Ungrarna i övertagandet av JAS 39 Gripen.Förutom Christer och fru Annika så var ytterligare ett tiotal Såtenäsare där,,trevligt. 7 familjer från Lidköping bor o verkar i Kescemeth. Ytterligare 8 familjer som kommer från andra ställen i Sverige bildar en liten egen svensk koloni. Här har vi signat överenskommelsen om samarbetet.

Art studios..mm mm

tisdag, 27 november 2007 00:45, Politik

På förmiddagen besökte vi Keskemeth Art studio. En världsledande plats för kompetens utveckling och lärande inom glas o keramik. Vi kan mycket väl göra om detta i Lidköping. Vi har dessutom många fler idéer hur vi skall utveckla Lidköping som keramiskt center,,så detta skall bli intressant att få förverkliga. En bra förmiddag där mina förväntningar på besöket uppnåddes. På eftermiddagen besökte vi först den skola som samarbetar med Rudenschöldsskolan i Lidköping + att de har en elev från Lidköping där.och sedan den sköterske skola som förra året sände 15 elever till Lidköping för utbildning o praktik. Samarbetet med Ungrarna flyter på jättebra och det är trevligt att samarbeta med någon som vill. Lärare på sköterskeskolan. Jag träffade dessa lärare när de besökte Lidköping förra året.Man har nu fått förlängt i 2 år inom EU,s Da Vinci program.De kommer tillbaka nästa år.

Från julskyltning till De la gardie jul..och Ungern.

söndag, 25 november 2007 23:30, Politik

Jo,,datoriet funkar även i Ungern.Åkte ifrån Lidköping idag.Kom att tänka på min barndoms julskyltning i Lidköping. Snö var det alltid. Jag är uppväxt på Rådagatan och vi började alltid vår julskyltnings turné på Mellbygatan.Fönstren var alltid täckta dan innan julskyltningen för att det skulle bli en överraskning. På Mellbygatan där Särnmarkshuset ligger idag började det mest spännande..nämligen hur Slöjdaffären skulle skylta.De sålde Märklin tåg och det var alltid nåt tåg som gick runt..i skylten. Så här ser det ut på NK i Stockholm. Kl sex idag anlände jag till Ungern o vår vänort Keskemeth som ligger nån timma söder om Budapest. Här bor f.n ca 15 personer med familjer från Såtenäs flygflottilj.Syftet med resan är flera vilket ni kommer att få läsa om. Tolk ikväll är Monica Ladic. Träffade Zolth Horvat. Jaa även Lisbeth Nyström är med på resan. Zolt är parlamentsledamot för Moderaterna..i Ungern. Att jämföra höger o vänster går inte enligt svensk mönster..internationellt.Zolt är en bra politiker. Just nu har det gamla styret med kommunister tagit över igen i Ungern. De har börjat att privatisera sjuk o hälsovården och det är stora protester.Zolt som är Moderat tycker det är fel med privatiseringar av sjukvården. Ja läs själva..ler

Gustavsberg och Ungern

söndag, 25 november 2007 10:13, Politik

Var och besökte Gustavsberg igår. Har aldrig varit där men hört en hel del genom åren om deras arbete att få liv i den nerlagda porslinsfabriken. Man hade en glas o keramik/porslinsmässa och för första gången ville vi i Rörstands kulturforum visa upp oss för stockholmarna. Man har ett antal keramiker och tillverkare i Gustavsberg samt även försäljning. Upplevde dock att det ligger "vid sidan om " även om det ligger nära Stockholm. Fick en del nya idéer och träffade naturligtvis flera som man skall göra på en mässa. Nu åker jag vidare idag till Ungern för att bl.a besöka deras keramiska center.Skall träffa borgmästaren i vår vänort Keskemeth.Om datoriet funkar kommer jag att lägga ut mer. Inger och Irene från Print o design Lidköping. De kan ännu på Gustavsberg.snyggt. Vem som var konstnär framgick inte. Afsaneh Monemi presenterade sin speciella keramiska konst på mässan.Återkommer med fler bilder från mässan.

Mycket nu..--På söndag har Sossarna öppet hus på Stenportsgatan.

fredag, 23 november 2007 00:58, Politik

Det går alltid i vågor i politiken,,just nu är det väldigt väldigt mycket. På något sätt räcker inte back upen till i kommunen. Jag har mängder av frågor som inte bearbetas. Kommunens politiska ledningsorganisation är från 1960 talets mitt. Över 40 år sedan. Säger sig självt att något måste göras.Men att få acceptans för detta är svårare.Från att ha varit en småkommun på sextiotalet är vi numera nästan 5000 anställda och omsätter miljarder. Tjänstemanna och chefs organisationen har både svällt och omorganiserats. Men i politiken är det samma...Det finns en (1) kommunstyrelse ordförande som skall hålla i helheten. Klart det inte är bra..Idag hade vi återigen en invånareträff. Knökatjockt i Parketten med invånare ifrån Vinninga med omnejd. Jättetrevligt och ett bra sätt att träffa Lidköpingsborna. Kenth Lindström ,kommundirektören pratar i Parketten. Alla deltagare var välkomna till Vänermuseet. Denna fina tavla hänger där. På söndag har sossarna öppet kl 13.00-17.00 Stenportsgatan.

Skutan och Hilda 2 år.

onsdag, 21 november 2007 10:55, Politik

Sedan restaurangbåten Skutan sjönk p.g.a ett läckande vattenrör har den legat vid kaj i hamnen. Ägaren som är ifrån Karlstad vill bogsera den dit för att skrotas. Problemet är att Karlstad kommun säger nej.Frågan riskerar att hamna i långbänk eftersom den inte enligt ägaren kan skrotas på något annat ställe. Samtidigt kan vi inte ha Skutan liggande i hamnen i Lidköping på obestämd tid. Anledningen att Karlstad säger nej beror på att ägaren äger ett annat fartyg som gått till botten i Karlstads hamn. I en tingsrätts tvist om detta fartyg som sjunkit har kommunen förlorat men överklagat. Samtalsklimatet mellan dessa parter är således också i bott..ler... Jag jobbar nu på en lösning för att inte även vi skall få ett fartyg liggandes i Lidköping flytandes eller sjunkandes i många år framöver. Idag fyller mitt barnbarn Hilda 2 år. Tiden går fort som sagt..

Kommunstyrelsen

tisdag, 20 november 2007 15:42, Politik

Idag har vi haft Kommunstyrelse.Det mesta som beslutades där har jag redan skrivit om. Stora investeringar i framtiden inom barn o skola samt äldreomsorgen. Hela tiden kommer det in kostnadsfördyringar. Elkostnaderna kommer att öka med tio miljoner kr nästa år för kommunen. Ett problem har dykt upp på Formakademien nere vid Rörstrand. Kraftigt fördyrade flyttkostnader i kombination med för få elever har gjort att ekonomin är dålig. Det är inte kommunen som äger utbildningsverksamheten kring porslin o keramik utan det gör "branchen". I denna finns det inga pengar så slutligen hamnar det hos mig. Nu beslöt kommunstyrelsen att som akutinsats gå in med 700.000 kr i lån. För 2008 behöver man ha mer pengar. Så frågan återkommer.Kompetens och utbildning är det fjärde benet i det nya "Rörstrand". Vi har mycket på gång bl.a ihop med Högskolan för design och konst i Göteborg. Givetvis kan vi inte lämna eleverna bara. Har man blivit ordförande på Axevalla kan man inte undgå att pröva på att bowla. Banans sportchef är delägare i Skara. Stilstudie..Jag slog två strikes.Hade säkert blivit en bra bowlare om jag börjat för 40 år sedan.

Klimatförändringarna och BWO

lördag, 17 november 2007 22:06, Politik

En av veckans nyheter var att vi svenskar skulle få flyga en gång vart femtonde år om vi skulle följa miljömålen. Det verkar som om vi skall ta på oss allt ansvar på denna jord medans stora delar av världen antingen inte vet något eller inte bryr sig. Utvecklingen i Asien med alla dessa tusentalsmiljoner människor gör frågeställningen något mer svår. Vad vi gör i Sverige ur miljösynpunkt är tämligen meningslöst sett ur ett globalt perspektiv om man inte bryr sig i Kina. Sedan har vi naturligtvis ett eget ansvar att göra vårt när vi har kunskapen. Frågan om Arenan blev ur demokratisk synpunkt det största vi haft att debattera i Lidköping sedan Rörstrandsledens tillkomst. Det är bra att människor engageras. Många kloka synpunkter kommer fram. Däremot har jag svårt att förstå vissa klagoskrik från bandyintresserade... Vi talar om en lek..Man kan tro det gällde liv eller död. Igår spelade BWO på Harrys. Som vanligt...ler..tog jag kanonbilder.... Martin Rolinski.sångare i BWO. Jag lägger in fler bilder på bildgalleriorna.

socialdemokraternas möte om hallen.

torsdag, 15 november 2007 22:45, Politik

Socialdemokraternas möte ikväll gav mig i uppdrag att sy ihop en lösning som är bra för issporterna i Lidköping. Om inte en evenemangshall kan ge mer intäkter än 500.000 kr så finns det ingen marknad och då behöver vi inte bygga så dyrt var budskapet.Satsningen får heller inte gå ut över vård o skola. Den får ej heller omöjliggöra all annan stöd till fritid och kultur. Kommunen kan också besöka och ta lärdom av hallarna i Edsbyn,Surte,Västerås o Sandviken. Det är ingen panik med ett hallbygge var åsikten. Vilka intäkter planeras på de andra orterna?? Vilka marknads o omvärldsanalyser kan göras? Kan man trots allt inte bygga i etapper efter behov. Behövs hela backstage sidan var andra frågor. Kan man få ner kostnaderna genom mer intäkter. Socialdemokraterna vill inte betala 17 till 22 miljoner på detta. Det innebär en skattehöjning och dessutom tar denna hall alla resurser till fritid o kultur inom överskådlig tid. Att katter inte tycker om vatten är allmänt bekant. Sotis däremot älskar vatten.Här leker han med vattnet..

Hemma från Västerås.

torsdag, 15 november 2007 08:38, Politik

Ikväll har sossarna möte om hallen. Skall bli intressant att höra mötets åsikt. I den av Kommunfullmäktige sist antagna budgeten så skiljde det lite över 10 miljoner totalt mellan oss och alliansen. Nu säger Carin Lexmon att det för 2010 skiljer 40 miljoner...Här har man tydligen skurit ner verksamheter teoretiskt för att kunna motivera en dyr hall. Allt i vetskap att man aldrig kommer att behöva ta något ansvar. Det är populism. T.o.m den borgerliga kvällstidningen GT skrev på ledarsidan att Reinfeldts regering är oduglig. Vem tror att Lexmon skall styra Lidköping i framtiden,när hon inte kunde ta över makten förra året då sossarna gjorde sitt sämsta val sedan 1920...??.. Det är dessutom riktigt att vi ville ha en sponsor för en hall.Vi trodde väl aldrig då att sponsorn skulle ställa de krav som sedan vuxit fram. På kongressen fick som sagt Sverigedemokraterna utrymme för sin människofientlighet. Jag är den förste som anser att nuvarande integrationspolitik måste ändras. Vi måste också kunna diskutera och göra någonting åt den negativa delen med invandring. Men det skall ske utifrån åsikten om människans lika värde och respekt i en demokrati. Inte utifrån något konstig hatkänsla för att vedebörande inte råkar vara född på den geografiska plätt som jag själv.

ABB arena

onsdag, 14 november 2007 14:54, Politik

När jag nu är i Västerås så passade jag naturligtvis på att besöka Rocklunda. På 10 sekunder blev jag rätt klar över att denna anläggning mycket väl räcker för Lidköping.Kanske till och med ännu enklare. Man är jättenöjda med vad man får och som sagt Melodifestivalens uttagning skall gå där i April så visst är det en evenemangshall.Som jag sagt tidigare behöver vi inte förhasta oss utan nu kan både politiker och Sparbank åka på studieresa.

Moderaternas ja till hall utan skattehöjning är det mest populistiska som hänt i kommunens historia.

tisdag, 13 november 2007 17:11, Politik

Grattis Lidköpingsbor..Moderaterna i Lidköping har inte en enda krona i sin budget för en ny hall. 17-20 miljoner kommer en hall att kosta i drift men de miljonerna fixas M med löst prat...Efter detta utspel har de lämnat allt av seriöst parti. Med samma politik drev de igenom ett motorstadion..Idag vet vi att notan slutade på minst det dubbla..10 miljoner extra får vi nu försöka få fram. Lidköpings Moderater är farliga för Lidköping helt klart..Speciellt när vi vet vad äldreomsorg o skola kommer att kosta i framtiden. Dessutom hade vi bestämt att processa denna fråga internt först innan vi gick ut med ett kommunalt svar. Banken hade ju krävt enighet i frågan,,,då är det väl rätt smart att komma med en enad syn från kommunen. M har gjort denna fråga till partipolitik och förstört sakfrågan. Nu om någonsin kommer det inte att bli någon hall enligt det dyra förslaget. Är kvar i Västerås och fick just informationen att den moderatledda regeringen har fryst uppräkningen av statsbidragen till kommunerna.Det gör 4 miljarder 2008 och 8 miljarder 2009 till kommunsektorn.Givetvis ett tapp för Lidköping på många miljoner..också har Lexmon mage att säga att det kommer mer pengar till kommunsektorn - Humbug.

Fredrik Reinfeldt

tisdag, 13 november 2007 13:54, Politik

Landets statsminister talar just nu. Är väl den förste som lägger ut denna bild till offentligheten. Landets statminister höll ett tal där han pratade mycket om landets åldrande befolkning och att 50% av alla svenska nu blir 80 år.För at klara detta måste vi alla jobba mer..Fredrik hoppades att vi kunde jobba till 75-76 år...samt att deltiderna skulle försvinna. Iövrigt så skulle alla sjuka också ut...Vad jag hörde så är det fortfarande 1 miljon utanför arbetsmarknaden. Så det finns lite att göra för Fredrik och de löften man gick till val på. Iövrigt så skulle även kommunerna nu få jobb bidrag från staten. Det var första gången jag hörde Fredrik live. Han måste ha lyssnat mycket på Göran Perssons sätt att prata..Jag hade faktiskt väntat mig lite mer ungdomlig touch o spirít..Fredrik lät redan trött. På denna kongress finns även min samarbetspartner Göran Larsson från Mp... Just nu har motionsdebatten inletts med bl.a integrationsfrågor.Det är första kongressen där Sverigedemokraterna nu har tillgång till en nationell arena. Man har motionerat och pratar nu en massa människofientlig skit...Den gamle moderaten Sten Andersson från Skåne har hoppat av till Sverigedemokraterna..På bred skånska bräkte han att invandrare minsann skulle lära sig svenska snabbt. Jag hade svårt att förstå vad han sa.....hahahahh.på sin skånska..han kan ju lära sig svenska ihop med nån kurd från Iran..ler igen.

Sv Kommuners o landstings kongress i Västerås.

tisdag, 13 november 2007 11:22, Politik

Är i Västerås idag och imorron och det kommer rapporter löpande från kongresshallen i Aros.Mötet började som vanligt med ett litet kongresspel.Fick en snygg bild. Detta är Jennie Widegren i Bounce streetdance Company Efter valet tog alliansen över den svenska kommunorganistionen med Moderaterna som tongivande. Den stora skillnaden mellan höger o vänster i Sverige går emellan privat eller offentligt utförande.Ibland där Moderaterna sålt ut kommunen så är det även vem som äger som är frågan. Kundval heter det på Moderatspråk och det är infört i många borgeligt styrda kommuner. En moderat som lyfts fram här på kongressen genom stora affischer är Varas kommunalråd Jan-erik Wallin. Den som beslutar skall också betala är Wallins budskap. Tänkte direkt på vår kära Sparbank i Lidköping. Det innebär väl att vi skall säga nej till sponsring... Sen var det tydligen Kulturhuset som han åsyftar..vad jag vet är det regionen som står bakom Vara kommun.

Tema:Äldres hälsa...till investeringsparty för den nya skybaren i lidköping..

fredag, 09 november 2007 20:39, Politik

Denna fredag har varit en typisk dag för ett kommunalråd. Mediaintresset är minst sagt stort f.n..ler..Undrar just varför..Det är klart jag sticker ut hakan o bjuder på det..allt i syfte att öka intresset..min blog har fått minst 2000 nya trogna läsare..som ett exempel...kanon jag bugar,,givetvis är jag ingen idiot...hahahaha..nu skall jag inte provocera på ett tag...idag arrangerade vi i folkhälsorådet en temadag kring äldres hälsa...Vi har tillsammans med Japan världens äldsta befolkning i Sverige...det kräver mycket och vi skall fixa detta..Jag är ordförande även här,,och det är jätteviktigt för livskvalité..att ha ett lidköping med kvalité för våra äldre... fixarbrandis...Dan Berling i förgrunden...har blivit en succe....i lidköping,,hjälper äldre..i hemmet.... Sedan var det investeringsparty nere på Rörstrand. Den restaurang som skall byggas i det gamla massaberedningstornet behöver kapital. Man vänder sig till lokala intressenter att köpa aktier. Jag träffade stjärnkrögaren Ulf Wagner från Göteborg som skall ansvara för restaurangen. Miljön i den framtida "puben" är minst sagt unik. Utsikten från Skybaren i Lidköpings högsta hus är magnifik.

Vad händer nu?

torsdag, 08 november 2007 19:30, Politik

Media intresset är på högtryck. Vad händer frågar alla. Ta det lugnt säger jag,,Vi har tid. Det är ingen tävlan detta med tak över en isyta. Nu har vi kommit in i en process. Vi kanske kan få fram andra sponsorer om inte Sparbanken är med på ett billigare alternativ vilket inte kräver skattehöjning. Det är fortfarande fascinerande att media inte skrivit en rad om att alliansen inte har ett enda öre i sin budget för 2008-2010 till en hall. Tala om brist på kritisk granskande journalistik. För mig är det en förstasidesnyhet. Fast nu har min sida hoppat upp till en imponerande läsefrekvens så budskapet lär gå ut..ändå. Jag skrev om att innermåtten för vår hall är 7500 m Uppgiften har jag fått från Kurt Bergfjord som ritat vår hall och andra hallar som Läkerol o Cloetta.Han sa också att ytan är tre ishockeyplaner. Jag tog Globen som exempel i min blog..Det är tydligen så att Globen är större...Så nu vet vi alla det...Givetvis är samtliga hockeyhallar större i yta eftersom man byggt läktare på höjden. Vi har utsett ännu en Lidköpingsambassadör. Tobias Albrektsson. Tobias jobbar i Wien på ett transporföretag.

Tipspromenad i Råda, biologisk mångfald och Europarådsaktuell

torsdag, 08 november 2007 06:52, Kjells Funderingar

Skönt att få vara några dagar extra hemma i Lidköping. Vi har plenifritt, det betyder att vi inte har några sammanträden i riksdagen. Jag kommer ändå att åka upp till Stockholm på några möte i veckan. Isöndags gick vi tipspromenad i Råda, väntar på resultatet. Antar att alla lidköpingbor sett utsikten, magnifik. Även om en grusgrop kanske inte är det vackraste som finns, så är det en viktig naturresurs man ser. Förresten herrarna på bilden är min sambo Ingemar Blomqvist och Johan Pettersson, en nära vän till familjen. Här kommer nästa herrbild.( I jämställdhetens tecken får jag väl försöka balansera upp Hedvalls blogg, på detta sätt. ) Det som ni ser på bilden är Göran Enander generaldirektör, Skogsstyrelsen och Anders Ygeman (s) ordförande Miljö och Jordbrusutskottet. Vi är ute i de småländska skogarna för att titta på efterföljderna av stormaran Gudrun och Per. I dessa tider när det diskuteras krisjour och vem som har ansvar för detta, är det viktigt att ta upp hur det var när Ulrica Messing hade ansvar för skogsfrågorna och den akuta situationen vid stormen Gudrun. Alla berömmer henne för hennes sätt att hantera en krissituation. På tal om en annan Ulrica . . . Det du också kan se på bilden är det skadade trädet mellan Göran och Anders, det är helt angripet av granbarkborrar. Vi fick en genomgång på hur man ska försöka undvika dessa angrepp och vad som ska användas vid bekämpning. På tal om skog och skogsbruk, så drar regeringen nu ner anslagen till Biologisk mångfald. Vi har fått protestbrev från flera organisationer om denna nedskärning bl a ett som är skrivet av Naturskyddsföreningen och LRF Skogsägaran tillsammans. De uppmanar regeringen att behålla reservatsanslagen. De säger att reservaten kan ses som ett avtal där både markägaren, samhället och naturen är vinnare. Jag håller helt med dem. Därför blir man förvånad över artiklar skrivna av moderater och även av LRFare har i Skaraborg, som säger det motsatta? Moderaterna som säger sig värna om miljöfrågorna numera, det verkar än så länge vara mest retorik. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet har också skrivit brev till regeringen och beskrivit sin oro för situationen. På tal om biologisk mångfald, här en bild från Azorerna. På Azorerna var jag på möte om Klimatfrågan i kombination med Havsmiljöfrågorna för några veckor sedan,med Europarådets miljö och jordbrukskommitté.. På tal om Europarådet och situationen i Europa och länderna runt Europa. Det jag tänker på nu är situationen i Turkiet och Irak. Hörde nyss på nyheterna om turkiets presidents möte i USA och därför skickar jag med en bild på honom. President Abdullah Gül var med på senaste europarådsmötet, han har också precis som jag är nu varit ledamot i Europarådet. Lite dålig bild, men ni känner nog igen honom där i mitten. mvh Carina Ohlsson

Pantad..ler

onsdag, 07 november 2007 00:14, Politik

Är jag pantad i skallen...ställde mig just den frågan.ler. Är Carin Lexmon okunnig,Är Ingvar Rydqvist tragisk...Tja,,får man skriva så...Det tycker jag. Vi människor har olika typer av intilligens och utförsgåvor. En del är bra på vissa saker, andra på annat.Jag själv är rätt pantad på många saker men väldigt bra på vissa. Dömer man ut någon för det,,det tycker inte jag. Men om man beter sig på ett visst sätt vid ett givet tillfälle så får man väl stå för det. Att hela tiden tala om att "vi har pengarna" eller "att jag kan fixa" utan att ha ett enda öre i sin budget i rent populistiskt syfte är dumt och då säger jag det.. Ingvar Rydqvist som överklagar Resecentrums genomförande har skickat in en skrivelse till kommunen där han kräver min avgång...för att jag skrev på min blog. Om man inte är sakägare och vet om att man inte har någon överklagansrätt men ändå forsätter att överklaga...ja då finner jag att man bara är ute för att jävlas. Det är inte seriöst mot övriga medborgare i kommunen. Det skadar kommunen,det skadar oss alla ekonomiskt och det är dumt. Kommunen riskerar miljoner kronor. Vad som är trist är att Rydqvist som har gjort mycket gott i samhället kommer att bli ihågkommen som rättshaverist...och det är tragiskt. Igår slog min blog nytt besöksrekord..och minsann även idag tisdag..All time High..typ 15.000 unika läsare per månad..tack,,,det lönar sig att vara lite pantad..hahahh.. Ikväll hade vi Företagarträff.Kommunen och Näringslivet har arrangerat detta under de senaste åren. Flera talare.huvudgästen var från Näringsdepartementet.Politisk sakkunnig Linda Ylivainio. Årets företagare blev Stefan Johansson på Cupola. Här i samtal.

Driftkostnader för hallen. Skattehöjning

tisdag, 06 november 2007 08:45, Politik

Nu har de nya siffrorna kommit för Sparbanken Arena. Efter nya analyser och rättade siffror blir driftkostnaden 17 miljoner drygt. I kommunens budget så saknar vi 10 miljoner med denna analys,ytterligare intäkter och kostnader kan givetvis komma. Avseende Carin Lexmon oppositionsrådet så skall det bli intressant att äntligen få höra vilka konstruktiva lösningar hon har som undviker en skattehöjning. Dessutom erkände hon idag att Alliansen inte tagit upp en krona i sin budget för nån Arena. Så då skall hon ha fram 17 miljoner..det kan hon få fram utan skattehöjning..Grattis... I NLT och Lidköpingsnytt förekommer det flera påhopp på mig.Det är pinsamt för de som skrivit dem. Personerna ifråga borde antingen ha ringt mig eller hållit tyst. Nu skämmmer man ju ut sig själva i sina missuppfattningar .Man bygger argument på fantasier och okunnighet vilket gör att det inte är nån idé att svara ens. Om jag uttrycker mig medvetet lite mustigt på denna sida är en sak,jag pratar alltid fakta och sedan min åsikt om det. Åsikten kan man givetvis tycka vad man vill om. Men här pratas det inte bullshit..grundat på okunskap. Igår hade vi en riktig bra förmiddag med Teknikföretagen. Man besökte Lidköping i en s,k Roadshow. Ulf Lööf,född i Lidköping men jobbandes för TF i Göteborg och Jan Lööf VD på Kinnegrip.

Hahahahha...då var det drag både i NLT och Lidköpingsnytt..

måndag, 05 november 2007 22:46, Politik

Intressant att Lidköpingsborna får vara med i en demokratisk process kring ett bygge.. Det är första gången mig veterligt. Normalt sett så sker en diskussion inför ett bygge i slutna rum. När vi skulle bygga De La Gardiegymnasiet så kom man med kostnadsberäkningar över 300 miljoner.. Skär ned sa vi till arkitekten och man återkom flera ggr. Denna gång med en bandyhall så är en sponsor inblandad och då sker det mer öppet. Ingen är van vid en sådan process varför det blir en hel del snedsteg. Man får ta det i en demokrati. Även om man ibland undrar hur det är ställt med fattningsförmågan. Flera insändare förstår ju inte denna process. Sponsorn verkar låst vilket är synd. Jag skrev ett inlägg i Lidköpingsnytt. Vi kan nu ta full lärdom vad som sker på tre andra orter.Samtliga är väldigt stolta över sin satsning och kallar det evenemangshall. 1. Ale-Surte. Bandyhuset. Kostnad 40 miljoner varav Ale-Surte bandyklubb svarar för 16 miljoner. 2. ABB Arena Syd i Västerås. Beräknad till 120 miljoner. Jag skall ta reda på vad det blev.Invigd.Skall ha Melodi schlager uttagning nästa år. 3.Göransson Arena i Sandviken. Kostnad ca 220 miljoner. Här har vi spannet i kostnader.. Vi kan säkert få en hall i Lidköping också. Om inte annat har vi de 29 Villa sponsorerna som säkert kan gå in med betydande belopp. Så om kommunen satsar 40 miljoner kan säkert Villa sponsorerna hosta upp 15 miljoner. Då har vi en hall.. Dessutom en hall där alla kan vara i.Vad jag förstått av debatten skulle timpriset bli så högt att ingen mer än Villas A lag kunde vara där. Här är en bild jag tänkte skulle tävlat i Lidköpingsnytt fototävling. Fin bild iallafall..

Nu är det drag...ler

lördag, 03 november 2007 22:49, Politik

Nu är det drag här på min blog..ler. Läsarsiffrorna slår alla rekord....(och det var väl syftet..)ler igen...Jag får många mail hur jag tänker avseende bandyförbundets utspel.. Rätt enkelt..Ponera att jag som multimiljonär anser att bandy skall spelas utomhus.. Jag köper ihop i princip hela svenska bandylandslaget.... Skall då bandyförbundet säga att ni får inte vara med för ni spelar utomhus..lite långsökt naturligtvis men ni fattar säkert,ett lag måste väl kunna bli bra och få vara med även om man inte har en hall. Sedan har vi hela bandysverige utanför detta idiotiska krav....Vilka signaler sänder man ut till alla klubbar under eliten, där idéella krafter sliter varje dag för sin klubb i ungdomsarbetet...i någon längtan att just min förenings lag skall kunna klättra upp till eliten. Ta Otterbäcken exempelvis..Kommer de att kunna få en hall.?? Hur många ledare kommer inte att lägga av när de fattar att livsdrömmen aldrig kan bli förverkligad...Förbundets löjliga utspel kommer att ta död på bandyn. Antalet utövare under den lilla klick som har hallar blir obefintlig.Just nu är det högkonjunktur i Sverige och allt är möjligt..Om något år är inget möjligt...Då står ordföranden där med lång näsa....Ledarskap är ledarskap...så är det bara..

hårda ord????

fredag, 02 november 2007 22:34, Politik

Har fått en del kommentarer beroende på min åsikt om en "hotare" i Svenska bandyförbundets ordförande..Tjaa..Vi har demokrati I Sverige..Intressegrupper kanske tycker det är jobbigt. Men folkviljan bestämmer. Oavsett..allt. Eftersom bandyn enligt belackarna inom övriga vintersporter i Sverige anser att det är en utdöende sport så borde man enligt min åsikt ha en annan framtoning. Denna lilla sport har inte pengar att själva betala vad det kostar. Utan skattebetalarna blir det inga hallar...Äger man inte frågan själv hade jag hållt käft...ler..Flera frågar efter notan i Lidköping för en evenemangshall enligt Sparbankens krav. Det kommer att sluta på minst 25 miljoner om man skall ha evenemang i detta förslag. Problemet med Lidköping är att ingen fattar vilken stor hall det är.. 3 st Globen i Lidköping 7500 kvadrat meter..Som skall anpassas.Jag gick in i detta för att vi skulle kunna etapp indela.Svaret blev: Bygg allt eller inget NU. Då säger jag Sorry..Vi har inte pengarna...Nu får vi backa tillbaka...och bygga en enklare hall typ ABB Syd Arena i Västerås. Det räcker gott o väl.Där har man 9700 ståplatser och 300 sitt. 6000 personer kan sitta på isytan vid café sittning. Man skall ha melodifestival uttagningen där.Själva kallar de ABB hallen för Sveriges främsta Arena. Men utifrån Lidköpingsperspektivet är det en "billig" arena.. En kommentar var att jag med min åsikt tappade en väljare..Bullshit säger jag...Detta hot har jag hört till leda under mina 34 år i Kommunfullmäktige.Jag har vart ordförande i Lidköping i 13 år nu...Jag vet idag att jag har majoritetens förtroende..det räcker för mig..Dessutom strömmar väljare i tusentals från alliansen över till S. Om man sen ser till att driva kommunen så försöker jag alltid finna konstruktiva lösningar. Vy över Kinneviken.Värmeverkets skorsten i horizonten.

Högskolan i Väst och Insead i Frankrike.

fredag, 02 november 2007 08:07, Politik

Igår var jag i Trollhättan och besökte Högskolan i Väst. Lidköpingsborna är lyckligt lottade som har tillgång till högskola både i Skövde och Trollhättan. Bara 45 minuter dit. Den nya samlade högskolan i Väst invigs i September nästa år. Men redan nu tar man nya lokaler i bruk. Samma arkitekt som ritat De la Gardie gymnasiet har ritat i Trollhättan. Nu skall Lidköping söka närmare samarbete med Högskolan i Väst. Jag blev flott mottagen igår och stämningen i jämförelse med det slutna och introverta i Skövde var påtaglig. Ordförande i Högskolan Väst är Jan Nygren. Här i samtal med Ingvar Johnsson f,d riksdagsled och Vänersborgs kommunalråd, Lars Göran Ljunggren. Givetvis så pratade jag bandyhall med Lars Göran och vi skall träffas för att se hur vi kan samarbeta. I Lidköping har vi Högskolan Online. I Trollhättan har man lärcenter. Samma sak ,olika namn. Här med två repr för lärcenter. Titi och Monica. Jag var som ni sett nere på Insead business school söder om Paris. När jag besökte högskolan igår fick jag se att Insead är rankad som Nr 2 i Europa som MBA utbildare -Management-Business-Administration.Kul att vi har samarbete i Lidköping med "The Top". Bara anrika London business school låg före. Lyssnade på Volvo Aeoros VD - Mycket intressant att höra om hur de utvecklar flygplanen för att nå miljömålen. 20 % viktreducering vilket gör att man nu minskar utsläppen betydligt. Flyget behövs i det framtida samhället och skall inte förbjudas- Därför var det exta kul att höra Staffan Zackrisson.

Ansvar för helheten

fredag, 02 november 2007 07:31, Politik

Som alla förstår har jag ansvar för helheten. Särintressena finns det många andra som står för.Just nu är det mycket bandyhalls snack. Jag tycker det är bra med debatt. Problemet är att okunnigheten är stor. Insändaren från de 29 företagarna var fylld av okunskap. Vilket gör mig bekymrad. Fast å andra sidan kan de vara med och betala. 500.000 per år från varje företag skulle innebära att en evenemangshall kan byggas. En annan okunnig är Oppositionsrådet Carin Lexmon. Spelar dubbelspel som vanligt. Hon vet mycket väl att det blir skattehöjning - Säger en sak utåt men internt så är det "blir det skattehöjning" så är inte Moderaterna med. Men säg det då i media och inget annat. En annan som jag blev konfundersam på är bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin. Han måste vara "pantad i skallen" och borde avgå om de uttalandena stämmer jag läser om i dagens NLT.. Bygger inte kommunerna hallar i Sverige så får lagen inte spela i elitserien. För det första är det inte Ramsin som bestämmer om det skall byggas hallar, för det andra borde han som ordförande värna om den "lilla" sporten bandy. Ett sådant utspel torde innebära en snabbare död för bandyn än vad belackarna säger till mig. En ordförande som skadar den sport han skall värna om skall inte vara ordförande. Så är det bara. Dessutom avskyr jag människor som hotar. Att vara ledare kräver ledarskap och en ledare hotar sig inte fram..Usch,,Näh nu till något trevligare.... Jag var ute på Såtenäs i Tisdags. Träffade flottiljchefen Ingemar Adolfsson givetvis. "Ado" leder en stor och viktig verksamhet både för kommunen som för riket. Här står vi intill det mäktiga Hercules planet. Transportenheten står för viktig samhällsnytta.