Bloggmeny

Framtidens budgetar och arenan

torsdag, 31 januari 2008 09:59, Politik

Vi har haft den årliga genomgången av kommunens ekonomi och framtida budgetförutsättningar. Som vanligt spås det dystrare tider. Under mina 35 år i politiken har jag aldrig varit med om annat.Jag tror att ekonomer måste vara ett pessimistiskt släkte. Det är alltid hot om dåliga tider och spara i ladorna som gäller. Äldreomsorgens kostnader är nu ett större hot än pensionskulden till de kommunalanställda. Sedan skall skolan alltid ha mer pengar..Betygssnittet har minskat i Lidköping. Mario som är ordförande i barn och skola ställer följande fråga ? Vad är viktigast om ni måste välja? En evenemangshall eller pengar till skolan så att vi kan ge hjälp och stöd för att få upp medelbetyget. Jaa,,, svara på det ni. Annars så tipsade Jonas mig om de s,k övertryckshallarna som bl.a Ljusdal och Skutskär ämnar uppföra. De kostar ca 20 miljoner....hmmm..rätt långt från våra 200....Hittade företaget som säljer och presenterar härmed bilder. Jag tror inte det är aktuellt för Sparbanken men för min egen del tycker jag det verkar kanon för andra sporter i framtiden.Inomhussporter samt fotboll och hockey som några exempel. Billigt och snabbt att uppföra är positivt.Dyrare att värma upp. Sen så hoppas jag de står emot stormarna.

Klimatfrågan..jaa..företagsklimatet..

måndag, 28 januari 2008 21:21, Politik

Det lokala näringslivet har satt frågan om det s,k näringslivsklimatet högst upp på dagordningen. Jag och vi tycker också det är viktigt eftersom kommunen skall ha en bra service,bra bemötande snabb ärendehantering,och effektivitet. Den s,k myndighetsutövningen skall vara obyråkratisk. Sedan lägger företagen in den s,k osunda konkurrensen som en faktor i klimatet. Vad som är sunt och osunt kan man debattera länge om. Enligt min uppfattning är all kommunal verksamhet sund. Det är mycket sällan vi konkurrerar om några kunder. Ibland kan kommunen utföra verksamhet för att skapa jobb eller sysselsättning åt människor med nedsatt förmåga.Är det fel så får man väl tycka det. I mitt samhälle skall alla vara med som sagt. I vissa fall agerar kommunen för att det privata inte gär något. Har alla fått chansen men avstått så skall man inte komma in och kritisera. Kommunen och det lokala näringslivet har tagit en gemensam plan för att förbättra. Den var så ambitiös att vi måste ha en koordinator för allt arbete. Det intressanta var att den borgerliga alliansen röstade emot och avslog förslaget på en projektledare. Nu är återigen näringslivet sura på moderaterna och de borgerliga.Det har de varit i många år. Jag fick en kommentar från en borgerlig näringslivsman att "vi förstår inte varför de borgerliga har så svårt att fatta och varför de gång på gång röstar emot det som är bra för näringslivet....de skall ju vara di våra". Jag har vart och besökt Högskolan Online i Lidköping. Det är jättetrevligt och få höra superlativerna över vår "högskola" även från riksnivå. Vårt lärcentra är ett att av de största i Sverige med 500 studenter. Tillsammans med KomVux har man 1150 elever/studenter. Här står Johhny Fröjdh som är ordförande tillsammans med de två ansvariga Anna Bolander och Ove Brodin. Vi skall utveckla detta mer. Utbildning är det viktigaste vi har.

Skaraborg,militären och Arvingarna.

söndag, 27 januari 2008 12:47, Politik

I fredags hade vi heldagsmöte i Lundsbrunn med alla sexton kommuners kommunalråd och kommundirektörer i Skaraborg. Det är ett tufft jobb att finna tillit och förtroende. Men vi listade ett antal prioriterade områden. Det handlar inte bara om Skövde o Lidköping. Rivaliteten finns där hela tiden. Fast det är bra om Lidköping o Skövde går i bräschen och visar på samarbete. Skaraborg håller på att växa ihop till ett arbetsmarknadsområde vilket innebär att man jobbar och bor i olika kommuner. Många Lidköpingsbor jobbar och studerar i Skövde exempelvis. Vi skall ha möte om förvarets framtid. Aldrig trodde jag att Moderaterna och alliansen skulle ge sig på militären. Nu väntar uppsägningar.Jag skall träffa kommunledningen i Skövde o Karlsborg och se vad vi kan göra. Hur Såtenäs kommer att drabbas vet jag inte idag. Kommer det att enbart bli två flygflottiljer kvar i Sverige ? Kommer den allmänna värnplikten att upphöra ? Vad blir kvar i Skaraborg ?? Igår hade vi travgala i Skövde på Ohlsson lada. Synd att vi inte har nåt liknande i Lidköping.Det är enkelt men det är stort.Det finns en helhet i "rummet" som vi saknar i Folkets Park. Galan var de tvåbentas-men priset var iallafall en häst. Arvingarna stod för underhållning och dans. Tillhör inte mina favoriter men blev lite impad att de körde ett långt Stones medley.Samma låtar som vi kör i The Politicians fast det kändes lite konstigt när man buggade till Satisfaction..ler...

Hedvall får kritik var dagens nyhet i skara tidningen.

torsdag, 24 januari 2008 18:08, Politik

Vad gött det är att ha ett eget medium att kommunicera. Med 11.000 läsare per månad behöver jag inte springa benen av mig på redaktionerna för att få lov att yttra mig. Kan man begära av en journalist att vara påläst innan man sågar någon efter fotknölarna? Jo jag tycker det. Jag blev sågad som ordförande på Axevalla travet för att det inte händer något... Jag säger ursäkta..Vet man inte om att staten via ATG ha haft en utredning om travets framtid under 2007. Under utredningens gång har budskapet varit från travet centralt att invänta utredningen och gör inget på banorna. Det händer inget på stallbacken var ett exempel på kritik. Under våren 2007 hade utredningen uppe frågan om att bilda ett centralt fastighetsbolag som skulle ta över landets travstallar. Givetvis går man inte in och börja riva fastigheter och bygga nytt under sådana förhållanden.Det borde väl t.o.m en journalist förstå. Jag kan fortsätta o räkna upp område efter område som den Carlanderska utredningen satte under lupp. Utredningen är klar och presenterades för en större grupp i Göteborg i måndags. Med i Göteborg var bl.a repr för Skara kommun och SLU. Viktiga samarbetspartners för oss i framtiden. Nu kommer vi att fortsätta att utveckla Axevalla på det sätt som vi skissade 2006 men som man stoppade från statens sida.... Idag togs det spadtag för ett nytt resecentrum i Lidköping. En fråga som tagit lång tid att lösa. Redan för 40 år sedan ville man flytta bussarna från torget men det gick inte. Sett utifrån det perspektivet är jag nu glad över att få vara den som är med och genomför något bra.

Axevalla ,, hästen blev tvåa..det tar tid..

onsdag, 23 januari 2008 13:23, Politik

När jag åkte hem från Axevalla igår kväll så kom jag att tänka på de skyltar vi har som hälsar välkommen till Lidköping. Det är ett år sedan jag tog upp o att vi måste byta. Trollhättan med flera kommuner har skyltar där man kombinerar en vacker välkomstbild med en elektronisk informationstavla. Sådana skall vi ha i Lidköping. Orsaken till att de inte är uppsatta ännu är att vi måste ha tillstånd från Vägverket samt att det skall dras el,tavlorna skall också flyttas. En enkel sak tycker jag,,men allt tar tid. Jo,,min delägde häst Stormningen startade igår och blev tvåa,hade det varit 5 m till innan mål hade han vunnit.Men hästen är bra och vinner snart.Annars hör jag oftast det med mycket snack o lite verkstad..Uttalandet görs alltid utan kunskap.Genomsnittlig tid från tanke till invigning i offentliga sammanhang ligger på över 5 år...Ibland kan det gå fortare men oftast tar det längre tid än fem år.. Lidköping har dessutom kostat på sig stora investeringar de senaste åren."Gullspångskapitalet" är orsaken.Nu faller aktiebörserna världen över och det är oroligt i ekonomin överlag. Skall bli intressant o se hur alliansen tacklar problemen. Man fick ju ärva en sanerad ekonomi av Göran Persson,dessutom i en högkonjunktur.Nu stundar bistrare tider. Här kan man tro att Stormningen vinner loppet,men den finns en liten häst innanför som sticker nosen före.. En kul bild jag kallat Julen körs "hem". Nu är julen över när torget har tömts.

Vill kanske för mycket med min blog så ibland blir det inget..ler.

tisdag, 22 januari 2008 00:26, Politik

Har funderat över vilken stil man skall ha på denna sida..Ja egentligen handlar det väl om att göra om sidan,,Nu blir det mycket politik,,eftersom jag är den jag är,,fast ibland skulle jag bara vilja skriva vad jag gjort, i mer underhållande stil.ibland mer betraktelser,jag har åsikter om det mesta.Jag har en sida här som det inte blev så mycket av,,Min gästsida..det verkar inte som det är någon som vill skriva som gäst...så jag får väl börja skriva själv,innan den ändras..ler.. Fick en synpunkt om att frysa med saltvatten och att det fungerar bra idag,,tre veckors försening "bara". Jovisst,,,men jag pratar om framtiden¨inte idag,,klimatförändringen gör att det blir varmare o varmare. En investering görs för de kommande 25 åren. Man kan inte plöja ner en massa miljoner för några få år. Vi får se inget är bestämt.Men argumenten lär väl komma,inte minst när kommunen träffar is alliansen på onsdag. En idé som funkat bra var att alltid ha intressanta bilder.Det är naturligtvis inte lätt att alltid prestera fram det.

Visst är det problem med isyta idag. Men i framtiden då?

fredag, 18 januari 2008 18:23, Politik

Givetvis har jag fått kommentarer över att vi funderar över framtiden avseende isytor i Lidköping..De som försöker lösa dagens problem med för få isstider kan jag förstå,vad jag inte förstår är varför inte även de kan se till realitet. De varma vintrarna i kombination med ett köldmedium som kräver lägre utomhustemperatur gör ju att det inte kommer att bli nån is. Räkna inte med oskyddad issport utomhus i framtiden är budskapet. Kan man få en sån debatt eller är hjärnorna stängda???

Tack Dan,,vila i frid.

fredag, 18 januari 2008 01:04, Politik

Dan Lindahl, min blogs störste läsare,supporter och kritiker har avlidit. Dan kom alltid med konstruktiv kritik i mail till mej.Han ville oftast inte få dem publicerade. Han både risade o rosade. När han risade hade han alltid förslag och ville hjälpa. En man med stort hjärta har gått bort alltför tidigt. Jag har tänt ett ljus.Tack.

Lidköping som turist och besöksort.

fredag, 18 januari 2008 00:23, Politik

I dagarna bestäms vilken som skall bli ny VD i det nybildade bolaget Destination Läckö-Kinnekulle. Den som får jobbet kommer att få en bra uppgift att lyfta Lidköping från en ort som inte finns på kartan knappt i besöksnärings sammanhang. Jaa, inte om man skall tro den undersökning som kom i november men som passerade omärkt förbi de lokala medierna. Det var Svensk handel och Sv Hotell&Restaurangföretagare som rankat landets kommuner. En rad variabler som antal gästnätter,restaurang o hotellomsättning,detaljhandelns omsättning,drivmedel,fritidshus,utländska gästnätter,m,m mättes.Man kom fram till i metod o källkritiken att storstäderna missgynnades i rankingen. Vart kom då Lidköping? Min stolta turiststad med Läckö,Kinnekulle,Vänern,den vackra sommarstaden,den historiska pärlan De la Gardiestaden med Lidan och Kållandsö och Spiken. Jo på plats 163 !!!!!!!!!!.. Tätt jagade av stora o kända turistmål som Lilla Edet,Gnesta,Mjölby,Burlöv..ja t.o.m Gullspång ligger nära..ler. Skulle vara kul o få några seriösa kommentarer. Min egen slutsats är att turisterna i Lidköping inte konsumerar.Det är endagsbesökare som har med sig egen matsäck..eller??..Jag har nämligen svårt o tro att Lilla Edet skulle vara ett större besöksmål..vad gör man där??? ler igen...Rankingen får tas som underlag för den nya styrelsen att ta tag i frågan. Fick ett ryck ikväll och började baka ciabatta. Det har jag aldrig gjort tidigare.Men det blev bra...fast sent nu 1.05..ler..

Givande om Skaraborgs Näringspolitik ..

torsdag, 17 januari 2008 23:44, Politik

Jag var som sagt i Trollhättan under 24 timmar och jobbade fram en vision och plan kring näringspolitiken i Skaraborg fram till 2015. Jag och högskolans rektor Leif Larsson samt Volvos chef i Skövde Håkan Berntsson och Skövdes Näringspolitiske chef Kristina Eklöf hamnade i samma grupp. Stimulerande att arbeta ihop. Gothia Science park kommer att få ta huvudansvaret för det organisatoriska arbetet kring näringspolitiken riktad emot befintliga företag.Samarbete med Ciel i Lidköping måste fram. Med de planer som antogs kommer det att bli en ordentlig satsning i Skövde med minst 500 personer för att skapa en s,k kritisk massa. Redan nu sätts snart spaden i jorden för att tillsammans med högskolan bygga vidare. På högskolan är man bäst i Sverige på datorspel och simuleringsteknik. Nu går spelandets teknik in i den seriösa världen med bl.a beslutsstöd som ett exempel.Branschen som idag har 1500 anställda beräknas växa till 25.000 personer. Här ligger Skaraborg bra till. Här är vi som träffades för Skaraborgs framtid: Förutom ovan nämnda ser ni: Magnus Holm,Vd på Volvo Powertrain. Margareta Stigsson,rektor på SLU. Agneta Mårdsjö.Näringslivschef Västra Götalands regionen.Leif Johansson Vice ordf kommunstyrelsen Skövde.Carl-Henrik Ohlsson,VD Länsförsäkringar Skaraborg.Birgitta Johansson,,f,d riksdagsledamot o nu regionpolitiker.Manfred Baaske -f,d VD på Volvo både i Skövde,Gent och Torslanda.

Nu drar det på...

onsdag, 16 januari 2008 17:44, Politik

Arn filmen ser ut att bli den största svenska filmsuccén genom tiderna. Kul. Nu är det många som förväntar sig besökare till Arn riket.Hela tiden kommer det fram synpunkter ifrån de lärda att det är fel på olika saker i filmen.Professorer uttalar sig .Senast var det fel på hur korset ser ut. Så typiskt svensk,,Arn är en romanfigur,allt är fantasi. Har inget att göra med en historisk vetenskaplig bok eller film. Låt er underhållas,räcker inte det?? Nu går vi in i slutfasen avseende beslutsunderlag för Sparbanken Arena. Arkitekten skall besökas i Karlstad för att titta på vissa modifieringar. Avseende intäkterna ser det värre ut. Man kan inte förvänta sig några stora intäkter på en sport arena.Sporten går före är budskapet.Sedan kan man alltid ha nåt större musikarrangemang.Melodischlagern kostar dock en miljon att arrangera så där blir det inga intäkter. Vi får nu pröva om det skall göras en större utredning men den kostar minst 100.000 av en konsult.Frågan är om det ger nåt mer. Vi kan ta bort marknadsavdelningen då sparar vi 2 mille. Frågan om vilket typ av ny isyta som skall skapas är intressant.Framtida kyl medie i kombination med varma vintrar får vi också diskutera.Är det klokt att lägga många miljoner för kanske 2 månaders användande när troligtvis alla vill spela inomhus.

Trollhättan..Innovatum och Gothia Science i Skövde.

måndag, 14 januari 2008 00:28, Politik

Idag är jag i Trollhättan.Jag blev invald i Gothia Science parks föreningsstyrelse förra året.Gothia är beläget Skövde och är en teknikpark och inkubator i samverkan med högskolan. Gothia skall bli navet för Skaraborg avseende den framtida kunskapsekonomin.Fast idag och imorgon är vi i Trollhättan på Innovatum.Förutom studiebesök och samtal skall vi själva forma en framtidsstrategi.Skaraborg ligger rätt så långt efter storstäderna avseende bildningsnivå. Skövde anses av regionen i en rapport vara den ort där det finns kunskap att bygga på.Vi andra har inte så mycket att komma med..ler...Lidköping är av tradition en industristad och den kunskapen lär delvis flytta utomlands när industritillverkningen upphör i Sverige enligt de som kan. Fast än så länge är vi väldigt duktiga i Lidköping,så duktiga att LO Västsverige reagerat hårt på att regionen "dömt" ut alla kommuner i Skaraborg utom Skövde i det framtida kunskapssamhället.LO anser att det finns mycket kunskap att utveckla i yrkesarbetena. Jag återkommer i frågan. Igår dansade man ut julen på torget. Jag tog denna bild den 6 januari då vinterns första snö föll. Den försvann dagen efter.Vi får se när det snöar igen.

3 anmälningar...

fredag, 11 januari 2008 02:16, Politik

Året har startat med tre anmälningar gentemot kommunen. Ja, anmälan till JO om diariet kom i december. Sedan blev vi anmälda till Arbetsmiljöverket för ifrågasatt arbetsledarskap,och nu även till diskrimineringsombudsmannen för att vi inte har svarat på en enkät...Det verkar vara populärt att anmäla.Ordet anmälan har en negativ klang och medför genast en nyhet. Många gånger leder en anmälan inte till något. Andra gånger måste det leda till något bättre. Arbetsmiljöfrågan på fastighetskontoret måste förändras.Att kommunen skall ha ett fungerande diariesystem likaså..Frågan om en enkät är väl ingen stor fråga,,jag förutsätter att den kommer att besvaras. En del fåniga kommentarer lägger jag ut,,,har ju rätt att besvara dem..ler....Jo det bästa stället att möta väljarna är på krogen,så att jobba där är bra,,från barn o fyllehundar får man höra sanningen som bekant. Sedan får jag mail ibland om hur jag hanterar svenskan när jag skriver,,ärligt talat så bryr jag mig inte ,har aldrig förstått mig på "svensklärare" , ett språk är till för att utvecklas,skriv som du talar. Förstår ni inte vad jag skriver får ni gå en svensk kurs..ler Sen har jag ingen korrekturläsare här,fast även de som har det,typ NLT skriver fel.Fast å andra sidan kanske de också får mail om detta från wisserbessrar.. Tog några bra höstbilder,hade tänkt använda dem till lidköpingsnytts fototävling men glömde lämna in,,ler. Å andra sidan var motivet från det vinnande bidraget inte ifrån lidköping vilket jag trodde var förutsättningen.

Skutan igen,,,,,,,

onsdag, 09 januari 2008 10:06, Politik

Såg idag att Johan på "Meken" ville ha bort restaurangsbåten som ligger i Lidan. Jag tog tag i frågan i början av december men tyvärr hände det inget. Orsak är att båten ägs av en privatperson i Karlstad. Man kan inte bara ta nån annans egendom och flytta den. Man kan givetvis komma överens med ägaren om en flytt men då kom nästa problem. Vart skall den flyttas. Längre ned i vändjacket sa ägaren Vänerhamn nej till. Båten får dessutom bara flyttas med tillstånd av sjöfartsinspektionen. Då måste en dykare gå ned för att bottenundersöka fartyget med nya kostnader. Nu är man rädd att båten kommer att sjunka på nytt. Så detta är en "härlig soppa". Samtal med Karlstad kommun förs men de har inget intresse av att ta emot. Meningen är att båten skall huggas upp i Karlstad och skrotas. Förr eller senare måste givetvis frågan lösas. Sen har jag fått en del "skitmail". Någon ondgjorde sig att jag använder arbetstid till saker som inte har med kommunen att göra...Kan konstatera att det finns en betydande okunskap vad det innebär att vara kommunstyrelseordförande. Jag har ingen reglerad arbetstid. Jag har inget avtal, inga arbetsrättslagar. Jag är alltid i tjänst. Om jag sover är jag inte tillgänglig men går att väcka..ler... Jag står i ansvar inför folket.Vart fjärde år prövas jag. Det är ett sätt att leva och vara. Möten och samtal, skriv o tankearbete sker på dygnets alla timmar dock mest mellan 8 på morronen till tolv på kvällen.Det händer dock ofta att tankearbetet även sker under sömn...

Idag har det vart juldagen i Ryssland o Sovjetstaterna.

måndag, 07 januari 2008 23:35, Politik

Jag kan ju reflektera mera över varför det är som det är på vår jord.Den 6-8 Januari är det julhelg i det forna Sovjet och flera andra länder.Man är ju också kristna så man kan ju fundera över varför deras Jesus inte föddes samtidigt som vår...ler..Något senare alltså..Nyår har vi firat men i China och andra stater har det inte varit nyår ännu. Abropå Kenya så vet ni väl att mänskligheten uppstod där. Modern forskning med dagens teknik har funnit att urmänniskan föddes i den regionen. Kenya ligger vid ekvatorn men är mycket högt beläget vilket gör att klimatet är prima. Jag har sällan mått så bra som där. Att åka runt utan att vara turist är något jag älskar.(skriver in detta efteråt eftersom jag fick en kommentar "att jag åker runt gratis på andras bekostnad" Att denna artikel bygger på en egen betald resa för att hälsa på vänner, med turist menar jag människor som åker på arrangerade resor.) Jag har vart uppe i den stad där det varit mycket oroligt. Kisumu. Ligger vid den stora Victoriasjön med Uganda på andra sidan. Området är ett av världens farligaste. Högst utbredning av Malaria,högst antal av HIV/Aids. Hög andel av andra sjukdomar.Många människor som dött i oroligheter och som sagt Uganda.Rwanda och nu Sudan problemet ligger nära. Även Kisumu är en modern stad men är omgiven av byarna med traditionellt afrikanska hyddor. När jag gick på gatan för att ta ut pengar på bankomaten kommer helt plötsligt fyra Masajer,halvnakna i full mundering,målade med spjut och allt. Tala om kontrast med också en härlig upplevelse. Åker man ut i byarna är man tillbaka 1000 år. Men för att förstå och att få perspektiv är det väldigt nyttigt. Som gammal engelsk koloni är Kenya en stor Thé producent.Milslånga Thé odlingar. Här tillverkas kvalitets thé. Ett utav de mer minnesvärda händelserna i mitt liv. Jag var den förste vite man de någonsin träffat. Full uppståndelse när jag kom. HIV situationen är förödande,det finns bara ungdomar o barn kvar på många ställen. Jag pratade med flera sjuka som nu är döda. Egentligen är Kenya ett rikt land som har alla möjligheter.Det biståndsarbete som bedrivs är oftast fantasilöst och fast i gammalt tänkande. I den här byn Kakola village hade man varit och grävt en brunn.Brunnen sinade dock efter några månader. Samtidigt så har man sol i övermåtta,det regnar tillräckligt och marken är bördig. Istället för att gräva brunnar borde man bygga småskaliga soldrivna elverk i de ekologiska hus man redan bor i. Elen är tillräcklig för att modernisera och man kan ta tillvara på regnvattnet,för rening och förvaring. Fixar man sedan till vägarna så blir livet på landet rena drömmen i förhållande till slummen i storstäderna där miljoner människor går under i fattigdom,kriminalitet och sjukdomar.Sådant skapar politiska oroligheter som i sin tur skapar helt onödiga flyktningströmmar.

Kenya - Carina har uppdaterat från Georgien.

måndag, 07 januari 2008 14:13, Politik

Det kommer hela tiden upp nya oroshärdar på vår jord. Å andra sidan har vi aldrig haft en sån fredlig värld som vi har idag. Mediebevakningen numera från jorden alla hörn kan få oss att tro att det krigas mycket men så är inte fallet.Inga stora krig pågår. Nu var det Kenya i ÖstAfrika som drabbats av oroligheter och dödsfall efter ett presidentsval som anses vara "riggat.Jag har många vänner i Kenya och pratar i stort sett varje dag med någon där.Kenya är en engelsk koloni och anses vara föredömet och den starkaste nationen i Östra Afrika.Västvärldens olika "kontor" för bistånd o humanitär utveckling är koncentrerad till Nairobi och många storföretag. Nairobi är en modern affärsstad. Fast rikedomen är blandad med stor fattigdom. Jag har varit där och lärt mig mycket om livet och världen.Jag har åkt runt på den Kenyanska landsbygden och sett och upplevt det mesta.Blogen medger inte långa utlägg men jag följer utvecklingen och hoppas att man fixar stabiliteten och en demokratisk utveckling utan våld.I grunden handlar det som vanligt om brist på utbildning,fattigdom,korruption,stam o klantänkande. Viss mått av religion och kultur.Kolonialismen som sitter kvar i Afrika samt naturligtvis kapitalets önskan att fortsätta och tjäna pengar. I Kenya läser man NLT...ler..

jag är i georgien som valövervakare

söndag, 06 januari 2008 13:06, Kjells Funderingar

Det är presidentval idag i Georgien.En stat i det forna Sovjetunionen.Demokratin är inte så välutvecklad och det pratas alltid om "riggade val" i flera av de nya staterna i det forna Sovjetimperiet. Carina har skickat två bilder via mobiltelefonen:Idag har vi träffat i stort sett alla kandidaterna inför presidentvalet i Georgien. Den enda som saknades var Patarkatsishvili en utav Georgiens rikaste män, som troligtvis befann sig i London. På bilden ser ni Saakashvili som varit president sedan 1994 och då fick 96% av rösterna. Han har också varit med i Europarådet, där jag stött på honom tidigare. En presidentvalskandidat till. Denna gång från oppositionen, närmare bestämt Natelashvili, som representerar Labour party. Det är sju kandidater varav en är kvinna. Tidigt söndagmorgon bär det av för valövervakning i Gori, Stalins födelsestad.

Rätt lugnt nu.

onsdag, 02 januari 2008 23:58, Politik

De första dagarna på året brukar vara rätt lugna. Jag själv är dock högst involverad just nu i de problem som uppstått i Vänerhamn när ordföranden hoppade av sitt uppdrag dagarna före jul.I grunden är det en tvist med Ahlmarks rederi i Karlstad som spökar.Tvisten härrör sig från den s,k Väneröverenskommelsen med många parter som skedde 2003.Lidköping tappade över en miljon i intäkter på den överenskommelsen. Totalt sett har det varit bra för Vänerhamn och därmed också hamnen i Lidköping.Ahlmarks däremot anser sig vara "lurade" då man sålde sina aktier för 1 krona till kommunerna. Min åsikt idag är varför de skulle vara mer lurade än någon annan.Alla skulle dra sitt strå till ett bättre bolag. Jag har ändrat lite i min åsikt om Arenan i Skövde,Jag skrev Odenbadet..tänkte nog fel..har dock parkerat bilen där i 40 år och sett en gammal skylt vid entren till utomhusbadet,men som sagt det kanske stod nåt annat på den..Skövde Arena bad heter det nu. Avseende beloppen så är det som sagt meningen att privata aktörer skall finnas där. Därför kan man inte jämföra med verksamheter som enbart skattefinansieras. Bandy i Lidköping kommer aldrig och ge några stora vinster. I Edsbyn tar man 2100 kr i timman för planhyra. Kultur o Fritid hade planerat för samma hyra men fick då svaret att då kommer ingen att kunna använda bandyhallen.Så bara där har vi ett problem. Min fråga idag är om vi verkligen behöver ha två fullstora planer i framtiden.Kommer det att finnas nån som vill vara utomhus på "seg is". Jag har blivit påmind om detta och frågan är berättigad. Dessutom måste vi byta kylmedium. Blir det riktigt varma vintrar i framtiden kan vi inte frysa. Då kan man fråga sig om vi skall investera för stora belopp i en utomhus plan. Jag låter en känd Lidköpingsbo i Clemens Winther symbolisera alla oss som var på torget och firade in nyåret. Läste att i Vara hade ett hundratal samlats för att fira nyår. I Lidköping går man dock "man ur huse" och det är många tusen på plats varje år. Jag fick flera tack för arrangemanget på torget. Jag svarade att tacka inte mig utan tacka Inghar Främberg. Det var Inghar som dåvarande ordförande i Kulturnämnden kom med idén och genomförde arrangemanget som nu är tradition. Jag har ju vart lite tyken mot Inghar på denna sida men får inleda det nya året med att bli lite snällare....Så tack Inghar..o Gott Nytt år.