Bloggmeny

Idag har det vart juldagen i Ryssland o Sovjetstaterna.

måndag, 07 januari 2008 23:35, Politik

Jag kan ju reflektera mera över varför det är som det är på vår jord.Den 6-8 Januari är det julhelg i det forna Sovjet och flera andra länder.Man är ju också kristna så man kan ju fundera över varför deras Jesus inte föddes samtidigt som vår...ler..Något senare alltså..Nyår har vi firat men i China och andra stater har det inte varit nyår ännu. Abropå Kenya så vet ni väl att mänskligheten uppstod där. Modern forskning med dagens teknik har funnit att urmänniskan föddes i den regionen. Kenya ligger vid ekvatorn men är mycket högt beläget vilket gör att klimatet är prima. Jag har sällan mått så bra som där. Att åka runt utan att vara turist är något jag älskar.(skriver in detta efteråt eftersom jag fick en kommentar "att jag åker runt gratis på andras bekostnad" Att denna artikel bygger på en egen betald resa för att hälsa på vänner, med turist menar jag människor som åker på arrangerade resor.) Jag har vart uppe i den stad där det varit mycket oroligt. Kisumu. Ligger vid den stora Victoriasjön med Uganda på andra sidan. Området är ett av världens farligaste. Högst utbredning av Malaria,högst antal av HIV/Aids. Hög andel av andra sjukdomar.Många människor som dött i oroligheter och som sagt Uganda.Rwanda och nu Sudan problemet ligger nära. Även Kisumu är en modern stad men är omgiven av byarna med traditionellt afrikanska hyddor. När jag gick på gatan för att ta ut pengar på bankomaten kommer helt plötsligt fyra Masajer,halvnakna i full mundering,målade med spjut och allt. Tala om kontrast med också en härlig upplevelse. Åker man ut i byarna är man tillbaka 1000 år. Men för att förstå och att få perspektiv är det väldigt nyttigt. Som gammal engelsk koloni är Kenya en stor Thé producent.Milslånga Thé odlingar. Här tillverkas kvalitets thé. Ett utav de mer minnesvärda händelserna i mitt liv. Jag var den förste vite man de någonsin träffat. Full uppståndelse när jag kom. HIV situationen är förödande,det finns bara ungdomar o barn kvar på många ställen. Jag pratade med flera sjuka som nu är döda. Egentligen är Kenya ett rikt land som har alla möjligheter.Det biståndsarbete som bedrivs är oftast fantasilöst och fast i gammalt tänkande. I den här byn Kakola village hade man varit och grävt en brunn.Brunnen sinade dock efter några månader. Samtidigt så har man sol i övermåtta,det regnar tillräckligt och marken är bördig. Istället för att gräva brunnar borde man bygga småskaliga soldrivna elverk i de ekologiska hus man redan bor i. Elen är tillräcklig för att modernisera och man kan ta tillvara på regnvattnet,för rening och förvaring. Fixar man sedan till vägarna så blir livet på landet rena drömmen i förhållande till slummen i storstäderna där miljoner människor går under i fattigdom,kriminalitet och sjukdomar.Sådant skapar politiska oroligheter som i sin tur skapar helt onödiga flyktningströmmar.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

Hej Kjell! Nu låter du som en högtravande lärare som ska lära oss hur Afrika fungerar. Du behöver nog inte informera om det, Det finns massor av hjälparb mm som känner situationen mkt väl och har en bred kunskap på området. Själv var jag i Nigeria 1979 redan om du minns svälten i Biafra? Det var mkt stor skillnad på kolonierna, om de var eng el franska mm, o nomader har många alltid varit. Hur kan du sedan ta upp ngt så trivialt som den där jäkla Skutan. Låt den som äger den betala och det vet ju halva stan vem som äger den så se till att han fixar det o inte solar i Venezuela i.s.t. Han har numer 2 medborgarskap, ger det han rätt att strunta i sina plikter el behöver polisen hjälp?

Anne - 09 januari 2008 00:00