Bloggmeny

Kajak

torsdag, 31 juli 2008 00:00, Politik

Gårdagen ägnades bl.a åt att pröva på att paddla med kajak. Naturligtvis var det Marita och Bengt Arne som frågade om jag ville pröva. Jag tog med mig kameran men den fick in vatten så något foto blev det ej.En kajak är en farkost som både är stabil och instabil.Med stor respekt för att inte hamna i Vänern gav vi oss iväg. Redan vid starten mötte jag en mamma med två barn som hade vänt om och gett upp,sonen hade slagit runt och tyckte inte det var kul..Igår blåste det en del så jag fick en stor känsla av instabilitet vilket gjorde att paddlingen blev lidande.Detta ökade instabiliteten ännu mer och känslan av att slå runt ökade. Att hamna i Vänern hade väl gått bra. Däremot att ta sig upp och in i sittbrunnen igen på ett guppande innanhav..Ja det hade aldrig gått..för ett halvfett kommunalråd på nästan 190 cm..kan jag säga.. Jag liksom såg bilden framför mej med sjöräddning och pådrag..ler.. Du får slappna av sa Bengt Arne,,Visst lätt och säga när psyket var full av sjöräddare och tidningsrubriker....Nu gick det hela bra,,,Kajaken är stabil men kan givetvis slå runt eller lägga sig på sidan om man gör fel..Framförallt rädslan att man skall fastna under vattnet gör att en del avstår.Bengt Arne hade dock intygat att man inte fastnar utan man glider ur fortare än kvickt. Kul att ha prövat var det och naturupplevelsen är magnifik.. På kvällen gick jag till Harrys..Liksom förra året spelade DuoJag. Jag har hört dem många ggr genom åren. Bandet har utvecklat från att i stort sett låtit som The Politicians till ett fullfjädrat showband som spelar covers bättre än originalen ibland.Mycket av musiken finns i datorn men de gör det bra iallafall. Ja,,,jag har semester så även här blev det ingen bild.

Aga..

måndag, 28 juli 2008 18:29, Politik

Gick förbi NLT häromdagen.De visar alltid NLT för 50 år sedan i skylten.En av nyheterna var att justitieminister Edenman(S) lagt förslag till riksdagen om skolagans avskaffande.1958 således.Detta var under Tages tid.Tage Erlander.Folkpartiet tyckte att det var att gå för snabbt fram.Man ville ha en försöksverksamhet. Det blir inget försök sa Edenman.Lärarna skall inte slå sina elever punkt slut. En elev K Nordberg lät sig intervjuas med bild. Det är bättre med en örfil än en anmärkning tyckte han. I den andan är jag uppfostrad. Jag började första klass året efter 1959. Det var många lärare av den gamla stammen som inte brydde sig om lagen.Ännu längre fram i sjuttiotalets början slog vissa lärare fortfarande sina elever. Någon anmälan kom aldrig.Föräldrargenerationen tyckte inte det gjorde så mycket om "pöjken fick sig en dagsedel" - "Det hade han nog gjort sig förtjänt utav" När jag började på De la Gardie övergick det till psykisk mobbning. Jag själv har aldrig blivit slagen, däremot blev jag hårt psykiskt mobbad av lärare både på Ruden och De la Gardie. En mobbning som satte sina spår i studieresultatet. Ibland var jag livrädd för att gå till skolan. Nu femtio år senare har vi en annan skola. Ute är det + 30 i skuggan. Det känns som man skall slänga sig i: Andra svala platser sommartid är våra kyrkorum. Jag var och besökte Marie Kapell eftersom de haft öppet.

Utsattas situation

måndag, 28 juli 2008 15:39, Politik

Så här i värmen kan man fortsätta och reflektera över utanförskapet. Vi hade med det i valrörelsen men det var inget budskap som gick hem. Åtminstone inte med vår metod som kallas för solidaritet. Näh de som inte har förmåga skall jagas -Eller som moderaten Hemberg sa i kommunfullmäktige för 10 år sedan, Ungarna simmar ju fortare i kallt vatten.. Det kalla vattnets politik genomförs nu av alliansen.En del av de hemlösa och de som hamnat snett framförallt i storstaden beror på psykiska orsaker. Jag har varit med hela resan kring psykvårdens förändring utan för den skull haft något politiskt ansvar eftersom jag inte haft uppdrag inom landsting/region.Som vanligt har politikerna lyssnat på sakkunskapen.När budskapet kom att psykofarmaka skulle "lösa alla problem" så stängdes vårdinrättningarna. Vi har många tusen människor som både gjort sig själva och andra illa sedan medicineringen på hög nivå startade.I Lidköping vill jag påstå att läget är helt annorlunda än i Stockholm. Vi har inga stora grupper av hemlösa som irrar omkring på gatorna.Nuvarande minister Maria Larsson KD talar fint men jag anser att det måste till helt andra resurser och lagrättighet. Lagen om särskilt stöd.(LSS) har medgett att många gånger för stora insatser satts in för vissa individer. Ändra på den och ge mer resurser till bl,a psykvården. Dessutom behöver inte skatten sänkas för ett belopp av 40 miljarder som nu planeras. Ge dem till de som behöver dem för ett drägligare liv. Nu finns det kantareller..169 kr/kg

Stockholm

fredag, 25 juli 2008 18:47, Politik

Har semestrat några dagar i Stockholm. Det är med blandade känslor man kommer hem från vår huvudstad. Stockholm är en underbar sommarstad. Fast jag ser annat också. Man behöver inte gå många meter i innerstaden. Man kan börja med den ena ytterligheten och gå in på NK. Där var det REA...40% förkunnades. Skjortan kostade 1800 kr så med 40 % rabatt blev det billigt..ler...(SKÄMT).Jag var uppe och kollade på hemavdelningen där hade man rea på bäddlinne. Ett örngott med påslakan kostade 5600 kr så med 40 % rabatt. Man kan undra vilka som köper detta till normalpris. Tillverkningskostnaden är väl någon hundralapp.Något kvarter från NK sitter det hemlösa...Ett bidrag ? Jag är hemlös,kunde man läsa på en skylt som en kvinna i 40 årsåldern hade tillverkat.Något kvarter längre upp ligger den beryktade Malmskillnadsgatan..där pågår trafiken och köpenskapen som vanligt. Trots lagar och förbud är det som det alltid varit.Detta är tre exempel på ett Sverige jag inte trodde vi skulle få. De rika blir rikare,priserna följer efter eftersom de har råd att betala..och de fattiga blir fattigare. Varför accepterar vi hemlösa ? Varför pågår prostitutionen som vanligt. Stockholm är en internationell stad. Förutom besökare jobbar många invandrare inom servicenäringen. Utan invandring hade vi inga städare,hotelpersonal,restauranganställda,fastighetsskötare..jaa.listan kan göras lång. Men man ser också baksidorna med invandringen. Det är sällan man får diskutera ovanstående frågor.Nästan tabubelagt vilket tyvärr gynnar högerpartierna.. Sommar vid Liljeholmen. Vid Årsta har man också byggt bostäder i kombination med arbetsplatser.Strandpromenader,underbar miljö att bo i. I Lidköping kan man läsa insändare att vad skall vi med sånt till här???..

Semester..

torsdag, 24 juli 2008 16:48, Politik

För första gången sen jag började med bloggen känns det gött att bara slippa...Ja har faktiskt semester och skallen skall rensas från det mesta av bördorna.. Därför har jag inte uppdaterat..Är i Stockholm några dagar och bara går omkring och har det gött..Att solen dessutom skiner gör det hela ännu bättre. Satt igår och lyssnade några timmar på en sångerska.En provinspelning som sedan skall säljas in. Inspelningen skedde i en kyrka i Sundbyberg.Skön plats att bara slappna av på och dessutom få lyssna till skönsång. Politiken ligger nere,även min skalle förstår det. Innerst inne vet jag vad som väntar man får förtränga och bara njuta av tillvaron,,, Jag började i måndags med att slappa,,ler...Här på Skaven..

Nu skall det vara stiljte,men det är det inte,,

torsdag, 17 juli 2008 23:02, Politik

Jag har tidigare sagt att det finns några veckor på sommaren som jag kan slappna av och bara vara. Denna tiden är nu. Tyvärr har det inte blivit så..Dels så ringer upprörda Lidköpingsbor om måseländet. Dels har det varit frågor kring Delicious konkurs. Det är kommunen som äger lokalerna och en större del av inredningen. Samtidigt har tydligen restaurangen i sig gått ihop. Det är som konkursförvaltaren säger jättesynd att en sån fin restaurang skall stängas nu i turisternas högsäsong. Vänermuséet har ett stort intresse i att verksamheten fungerar i lokalerna..Vi får se om vi kan finna en arrendator snabbt. Måseländet har jag skrivit om tidigare flera ggr. Politiskt har vi sagt att vi måste göra något åt det. Tjänstemännen kom med lösningen att äggen skulle pickas och att vi skulle se resultatet detta år. Det är nog värre än någonsin. Jag sitter och redigerar lite,kl är halv ett på natten och utanför är det ett jädra skränande på måsar.Det pågår i stort sett dygnet runt.Det kan inte vara roligt att vara mås heller,de är ju sönderstressade. Naturen har sin gång och om man pickar ägg så läggs det nya, dessutom fördröjs det hela varför det skriks och skränas ännu längre nu på sommaren.Jag anser att vi måste göra något mer handgripligt för att reducera antalet.Måsar skall vi givetvis ha som sjöstad. Jag var i Skara igår på Allsången. Jag är där varje år på Axevalla travets kickoff kväll. I år var det mycket färre åskådare än tidigare. Carolina af Ugglas sjöng Janis Joplin låtar på svenska. Verkade populärt bland dem som var där iallafall. Tommy Nilsson stod för skönsjungandet. Sen gick jag till Rosers för att underhållas av Knappen. Han gör sin show bra. har aldrig varit i Lidköping vad jag vet.Skulle göras sig kanon vid Harrys,typ. Annars drar stora skaror av människor till Halmstad. Ikväll var det Rix FM festival.Fredag ,Håkan Hellström och sen fortsätter Marinfestivalen. Det är precis så jag vill ha det i Lidköping.Kraftsamla kring fyra dagar. Större artister som drar folk. Artister som är folkliga. Finkulturen har sitt ändå. Lidköping lägger ut 500.000 på en RIX Fm kväll för i stort sett 2 timmar. I Skara tar man betalt men anser det blir för dyrt i kommunens budget. Gör en mix med betalt och gratis.Få med krögarna,köpmännen. Varför inte torghandlarna också. Natthandel på torget med mat o dryck. Blanda äldre och yngre så att det blir kontroll.Tänk o höra Göteborgarn kl 24.00...Allt på backen tio kronor,,,, då kan man ge sin käraste en blomma,,,ler...

Nära att krocka,,med cyklist...Delicious i konkurs.

måndag, 14 juli 2008 21:58, Politik

Tänkte skriva av mig på alla cyklister som cyklar emot enkelriktat och på gågatan och torget. Var ytterst nära att krocka med en tjej som kom cyklandes på Källaregatan emot enkelriktningen.Även om hon gjorde fel vill man inte skada någon. I Lidköping cyklar man hur som helst. Iallafall förtogs ämnet av kvällens nyhet att Delicious gått i konkurs. KM O TG gjorde ett seriöst försök att få fart på verksamheten. Lidköping är fortfarande för litet tydligen. Det har alltid varit så att det bara gått bra för ett nöjeställe. Så länge måndagskonceptet höll sig till måndagar har det funkat med två. När man nu börjat med tisdax och olika åldersgränser så blev även tisdagen en nöjeskväll som konkurrerat med måndagen. Tråkigt iallafall. Det är märkligt att ställen som är byggda för nöjen och som inte stör inte kan funka. Det är ständigt klagomål och intressekonflikter mellan nöjen,musik,disco och hotellgäster och grannar.

Petra Revenue

söndag, 13 juli 2008 18:26, Politik

Pratade tidigare idag med SSU,s ordförande i Lidköping. Kom att tänka på en annan f,d SSU ordförande i Lidköping på åttiotalet: Petra Revenue. Petra bor i Göteborg sedan ca 20 år och har blivit känd för sitt skrivande. Teater Trixter har varit och är en grund. Petra har gått vidare som manusförfattare både i SVT som några Wallanderfilmer. Just nu håller hon på med ett s,k rookieprojekt där hon regisserar filmatiseringen av hennes bok Karaokekungen . Petra bloggar på My Space så den som vill följa Petras vardag kan enkelt bli medlem på Space och sedan bli prenumerant på blogen. Den som gillar film,teater värld kryddat med sex kommer att gilla blogen. Jag själv skulle aldrig kunna skriva något liknande-då hade jag fått avgå..ler.. http://blog.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=210335082&blogID=413909498&Mytoken=2444F94F-E886-4C39-B96786D85462EFB747689309 Lägger ut en länk för den som vill kopiera och klistra in. Ja.. Petra gör en hel del betraktelser ur livet och samtiden som fansen gillar.Helt klart. Hon återkommer ofta till ungdomstiden. Den tiden då jag lärde känna henne, det dyker upp för mig kända episoder hela tiden...Undrar just när jag kommer med,ler.

Turist i sin egen kommun

fredag, 11 juli 2008 16:06, Politik

Igår var jag turist i Lidköping. Tog på mej besökarens ögon och besökte Läckö-Kålland samt köpte glass på torget och bara njöt i solskenet. Lidköping är ingen turiststad-jo besökare har vi,de kommer i allt större skaror.Men inställningen hos Lidköpingsborna att turism är viktigt och att det är något vi skall leva på finns inte. Lidköpingsbon har alltid levt gott på annat och tror att det så skall förbli. Visst jag generaliserar men i stort är det så. Typisk insändare var att låt inte besöksnäringen bli ett mantra. Om ett antal år när ytterligare företag flyttats utomlands,när lågkonjukturer slår till och fyrtiotalistgenerationen gått i pension kommer det stå andra människor och säga: Varför har ni inte satsat på besöksnäringen?? Jag har besök av en vän från utlandet just nu. En turist. Igår fick jag frågan när vi vandrade över ett ödsligt torg kl sju en solig och härlig sommarkväll. Ni har en underbart vacker stad. Vad kommer det sig att allt är stängt NU ?? Ja vad kommer det sig ?? Flera restauranger stänger t.o.m sin lunchservering under sommaren. Glassvagnen körs hem kl sex. Butiker stänger kl sex. Ägarna vill ha ledigt och vill vara turister..Orsaken är att vi lever gott utan turister. Det är det som är orsaken att Lidköping låg så lågt i rankingen kring turistomsättning. Man gör ett endagsbesök,sedan åker man vidare och övernattar i en stad som erbjuder kvällsaktivitet. Härlig bild från gårdagen med Kinnekulle i bakgrunden.

Travblues i Åmål

torsdag, 10 juli 2008 12:18, My horses

Var i Åmål igår. För första gången hade man kombinerat en travkväll med Åmåls blues festival. Kanonväder och med bluesmusik live över travovalen inleddes kvällen jättebra.Vi hade dessutom Stormningen till start. Han gjorde ett kanonlopp från spår 11 över 1680 m men galopperade tyvärr över mållinjen och blev diskad. Surt,men jag har varit med om värre så det är bara att starta på. Hästen är bra.

Försvarsfrågan, otroligt dåligt skött,

tisdag, 08 juli 2008 20:02, Politik

Jag fick senarelägga min semester bland annat för arbete kring det framtida försvaret.På ett möte i Skövde fick jag information från militären hur alliansregeringen sköter frågan. I de två senaste förändringarna med nedläggningar har militären samarbetat med politiken. Man har arbetat sida vid sida mellan de olika försvarstaberna och de politiska departementen. Det har givetvis inneburit att förankringen varit god och samförstånd. Alliansen gör precis tvärtom, Man låter militärerna göra stora utredningar för sig själva.Efter detta kommer politiken in. Man skall göra sina egna bedömningar och utredningar.Det är därför det läckt ut rykten att P4 i Skövde skall läggas ned med 1200 anställda. Militären vet inget och stor frustration,nervositet och upprördhet råder.Anställda inom försvaret med dess familjer kastas mellan hopp och förtvivlan.Otroligt dåligt skött. Samtidigt säger militären att det kostar 2500 miljoner att flytta P 4.????? Såtenäs har militärerna själva ej utrett eftersom man anser att det är en självklarhet att det inte skall läggas ned. Däremot ryktas det att alliansen försökt att sälja Såtenäs till Saab???? men att de tackat nej. CF7 Ingemar Adolfsson skall sluta som överste på Såtenäs.Han blir förflyttad till Helsingfors som militärattache. Såtenäs kommer att för första gången få en kvinna som chef. Jag och "Ado" har haft ett bra samarbete. Såtenäs är en mycket viktig arbetsplats och verksamhet i Lidköping. Ny chef blir Överste Ingela Mathiasson.En av Sveriges högst utsedda kvinnliga ledare i Försvaret. Ingela blir den första kvinnan någonsin för en garnison typ Såtenäs. Skall bli trevligt att samarbeta med.

Det är bra som det är..gör inget..

måndag, 07 juli 2008 18:07, Politik

Rubriken ovan är ett exempel på en del landsbygdsbor uppfattning. Jag lever med alla möjliga åsikter och förhåller mig till det. Att ständigt göra alla till lags är en omöjlighet. Eftersom det är en del satsningar på gång så dyker bilden med ångloket och vagnarna fram i mitt huvud.Längst fram står de entusiastiska,skyfflar kol och eldar på för att tåget skall rulla, i mitten sitter den stora massan som sällan bryr sig bara det går framåt och längst bak finns den en grupp som bromsar och ibland drar i nödbromsen,stopp,stopp. Jag läser insändare: Victoriahuset på Läckö är för stort och skall helst ej byggas. Det är bra som det är. Sparbanken Arena är för stor, den skall inte byggas. Det är bra som det är för bandyn är utdöende...Medeltidens värld är en fluga som går över. Den är onödig och skulle ej uppförts. Hamnstaden skall ej byggas,vem vill bo där ?? säger tvivlarna till mig. Tänk vad det dyrt det blir.Lidköping är bra som det är. Någon större satsning på handel skall vi inte göra. Det är bra som det är. I Götene har man Kung Bo. Jag tycker det är en rätt satsning man gör på Medeltidens värld. Sedan kan man alltid ha uppfattning om hur. Satsningen måste bli större dessutom. Minst 10 miljoner ytterligare i en första omgång.Verksamheten måste vara öppen året runt.Bygg ett långhus där man förutom mat får deltaga i gästabudet. Husen från inspelningen av Arnfilmen är återuppförda. Arn filmens mest igenkänningsbara verk finns nu på medeltidens värld.

Läckö

fredag, 04 juli 2008 22:38, Politik

Det var lite skumt väder över Lidköping idag,det räckte med en sväng över hamnen så såg man att det var solsken över Kållandsö.Jag åkte till Läckö.Nyheten i förrgår var nämligen att White arkitekter hade vunnit tävlingen om Victoriahuset. Se och läs själva. Jag klistar in adressen till en PDF fil nedanför sista bilden. Jag tycker att juryn utsåg det bästa förslaget och grattar till beslutet. Visserligen blir det till att sopa tak,,ler och att underhålla denna skapelse.Men bra blir det.Dessutom får Lidköping ytterligare en byggnad som sticker ut med det lilla extra.. Så här ser man Läckö när man sitter i Victoriahusets restaurang. Läckert. Det gäller att gå varsamt fram i denna fantastiska miljö. Jag får doftminnen från min barndom.Doften av tallskog och sjövatten är speciell. Denna and har lärt sig att prata med turisterna... Här är jag ute och går... http://www.lidkoping.se/download/18.f90de6e11a0a39157f80002197/F%C3%B6rslag+Tallspr%C3%A5k.pdf

Bra läge,,,och Lil Jimmy Reed på Stures..

fredag, 04 juli 2008 11:16, Politik

SCB har kommit med sin halvårliga mätning där nästan 6000 personer ingår. Jag kan konstatera att Socialdemokraterna återtagit storstäderna och därmed ligger banan klar för ett regeringsbyte.Nedbrutet på Lidköping och Östra Västra Götaland som det kallas..har vi betryggande 49-47 % som säger att Sossarna är bästa parti.Med ett vänsterparti som ökar finns det god grund för nuvarande politik. Vi ligger en bra bit över 50 % ihop. Däremot backar Miljöpartiet här så de får lägga in en växel om de inte skall tappa gentemot förra valet. Igår var jag på bluesföreningens arrangemang på Stures. Lil Jimmy Reed spelade. Jimmy kommer från Alabama i USA och spelar en genuin elgitarrblues.Jimmy heter egentligen Leon Atkins men tog namnet Lil Jimmy Reed när han fick hoppa in istället för den riktige Jimmy. Orsaken var att Reed var för berusad för att kunna spela. Jimmy Reed avled tidigt,han söp ihjäl sig i kombination med epilepsi 51 år gammal. Jimmy Reed skrev en rad klassiker i Honest i Do..Aint that loving you baby,Baby what you want me to do plus en rad andra..Stones och Elvis ha spelat Reed låtar genom åren.. Nu åker Lil Jimmy och spelar Reed låtar plus andras. Lil Jimmy fyller 70 nästa år, trevligt att han gästade Lidköping och Stures. Stures Krog kan man rekommendera med gott hjärta. Maten är alltid mycket bra... Passade på att ta en bild på det nymålade rådhuset i sommarnatten.

Mer stolpskott..

torsdag, 03 juli 2008 00:13, Politik

Innan valet för 2 år sedan var det många ungdomar som sa till mig att allt det du talar om har hänt när vi var små. Jaa,,att de borgerliga saknar förmåga och alltid har otur. Det har varit legio sedan Fälldin fram till Bildt och Nu Reinfeldt. Du kanske har rätt men det vill jag uppleva,jag tänker rösta på alliansen.Har du rätt så röstar jag på Sossarna i nästa val. Nu har man gjort konststycket att reta upp Internet generationen med FRA lagen.Jag hade inte förstått vidden förrän de senaste dagarna då massor med ungdomar frågat mej var jag tycker och hur sossarna röstat.I Lördags stod jag kl ett på natten och diskuterade FRA lagen med en stor grupp ungdomar som ett exempel. FRA måste bort efter nästa val. Jag har skrivit om att regeringen släppt iväg inflationen och fått svar att det är Riksbanken som sköter detta,,,givetvis är det inte så. Räntepolitik har visat sig vara ett dåligt sätt att bekämpa inflation. Finansdepartementet och Anders Borg har ansvaret,släpphänthet och skattesänkningar för rika samt den enligt ovan beskrivna oturen är orsaken.Oturen är de kraftigt höjda oljepriserna, det lastar jag inte borgarna för.Igår firade jag födelsedag. Det brukar alltid vara solsken den första Juli.Härligt att fira sol,sommar,semester som kom åtta dagar senare än planerat för min del.. Jag tog mej en tur med kameran ikväll. Bra ljus. Den här soffan satt jag och drack saft på för 50 år sedan,,ler..Piren Lidköping. För något år sedan hade vi ett längre strömavbrott p.g.a en mås orsakat kortslutning i ställverket vid hamnen. De finns kvar....

Beslutet är taget..Nu skall vi göra något riktigt bra,,,

tisdag, 01 juli 2008 10:21, Politik

Det var trevligt att Kommunfullmäktige nu tog beslutet att bygga Sparbanken Arena. Det har vart bra med en offentlig debatt,det är väl få som nu kan säga att det hade jag ingen aaaning om. Jag har svårt att förstå de "Sparbankshatare" som dykt upp. Banken har inga privata ägare utan är bygdens och "kommunens" bank. Kommunen utser huvudmän vilka är ungefär som Fullmäktige. Istället för att dela ut vinst till privata ägare delar man ut en del av vinsten till allmännyttiga ändamål. De önskemål man haft kring bidraget för arenan är tämligen lätta att uppfylla. Det skall bli intressant att få arbeta med hallens möjligheter till evenemang. Arenans innermått gör det exempelvis möjligt att ställa in hela den scen som var på torget häromdagen...Jag ser fram emot invigningen med The Politicians,,,Jan Peter Glans,,,kan ju få spela en låt han med...ler... Det var ju måndag igår så jag o Göran Larsson gick till måndagsklubben för att fira beslutet.. Rydell o Quick gav en rykande rockshow. De har utvecklat showen ännu mer,det är tight,och upplevelsen av ljud och ljussättning gör de jättebra tillsammans med bra låtval. De spelar ibland bättre än originallåtarna så det finns anledning till att man drar storpublik. Malin Quick är bördig från Götene. Christer Rydell.