Bloggmeny

kommunstyrelsen tisdag

tisdag, 27 februari 2007 23:38, Politik

Idag behandlade vi inriktningar för budget 2008.Vi skapar större långsiktighet med en ny modell.Tror vi iallafall,,ler.Det svänger fort numera i omvärlden så jag är inte övertygad att vi kommer att lyckas men försöka duger..Problemet för Lidköping-om det nu är nåt problem-är att vi har stora skillnader i budget o resultat.2005-06 har vi överskott på över 200 miljoner.Det skapar förväntningar.Sedan har vi en opposition som utgår från teoretiska budgetar i sin propaganda och tal medan vi mer lever i verkligheten.Varje gång får vi kritik av de borgerliga under våren medan man tystnar under hösten. Vi vill dock inte ta ut mer pengar ur kommunens kapital än vad man kan tro på långsiktigt. Just nu funderar jag på en väg att nå målen i denna kommun som inte är som andra kommuner men måste följa samma lagstiftning.Kommunstyrelsen beslutade också att starta förprojektering av en ishall i Lidköping.Så nu är vi igång. Jag tog 1300 bilder i Namibia,Räcker för en hel utställning.Dessa lustiga varelser kallas Suricats. Fåglar var riktigt kul att fotografera.

Hemma

tisdag, 27 februari 2007 06:44, Politik

Efter långa strapatser är jag äntligen hemma.Det tar 24-25 timmar att resa hem.Lör-måndag var jag utom internetuppkoppling.Kom hem via London Heathtrow igår.Undvik Heathrow om ni kan.Halvkaos med alla kontroller och konstiga påfund av engelsmännen som ser bomber överallt-vad är det för samhällen vi skapar. Här har Tony Blair misslyckats,hans Irak politik är ett stolpskott-synd tycker jag. Under lördagen var jag gäst hos Namibias turistdepartment och jag fick möjlighet att åka på safari.(jaa den betalade jag själv..ler)Helt fantastisk upplevelse.Jag har som sagt alltid fotograferat men lagom till resan köpte jag en Nikon på Tradera. Nu har jag blivit mästerfotograf...he he.. Se själva,det finns redan en mästerfotograf i Stockholm som heter kjell hedvall så nu får han konkurrens,.ler igen..

Windhoek torsdag-fredag

fredag, 23 februari 2007 06:37, Politik

Det ar inte enkelt med internetuppkoppling har. Torsdagen har jag agnat helt at huvuduppgiften med resan. Att delta vid examineringen av de traineers som utbildats i Lidkoping,Stockholm och i Namibia.Det var hogtidligt eftersom det var Namibias forsta grupp som deltagit i International Trade Management program.Pa f,m traffade jag den nya gruppen som kommer till Lidkoping i Maj. Det ar bade foretagsagare och anstallda.Repr branscher som fiske,stenindustri,plast,textil,frukt o gronsaker,transporter,kosmetika,samt deltagare fran naringsdepartement,jordbruksutskott. Borjar med att bjuda pa solnedgang over windhoek. Leif Ericsson samtalar med Swedish trade councils commissioner i sydafrika Carl Hermelin och Project manager Sofie Orling.Om Sydafrika nu ocksa beslutar sig for att delta i programmet kommer annu fler att utbildas i Lidkoping. Nu ar det tidigt fredagmorron och jag ar pa vag till ambassaden.Mote ang turism med Namibias turistansvariga. Sedan skall vi byta hotell och ge oss ut i oknen for att titta pa naturen.Om de har Internet vet jag inte sa kanske ni inte kan lasa nat nytt fore hemkomsten pa mandag.vi aker sondagmorron.tar 24 timmar att komma till goteborg. En del av den grupp som examinerats.har syns ocksa Namibias minister Hon Bernard Esau och Sveriges ambassador Lena Johansson.

Windhoek Onsdag

onsdag, 21 februari 2007 15:00, Politik

Som tur är finns internet så man kan jobba som vanligt fast man är borta. Vi har besokt Sveriges ambassad och blivit hembjudna till residenset där Sveriges "ambassador" och Charge,d affair Lena Johansson Blomstrand bor. Lena var Sveriges forsta SIDA chef i Johannesburg Sydafrika 1990.Lång erfarenhet av sodra afrika. Sverige o svenskarna står mycket högt i kurs här.Det märks hela tiden.Namibia har varit en av Sveriges största biståndsmottagare.Borgmästaren Matheus berattade att det flyttat in 30,000 kineser till namibia. Kineserna tar "över Afrika" i en klar strategi.Man hjälpte i likhet med Sverige Namibia.Skillnaden ar att man ställer krav på återbetalning.Det gör dock ej vi svenskar.Aven har köper kineserna upp alla mineraler. Jag hörde dock en del protester att kineserna tar jobben ifrån oss. Svenska flaggan vajar stolt i Windheok. En lång rad studiesok görs,syftet ar att traffa de studenter-traineers som varit i Lidkoping pa Ciel och utbildat sig.Ett bra exempel pa tjänstexport som skapar jobb.Coordinator för vistelsen är Elize Mauano som jag ocksa har traffat i Lidkoping. Eliza har gjort "tusenarsresan" som jag brukar saga. Vi pratar om klassresa i Sverige -Elize föddes ute i en village pa landet.Livet i hyddorna utan elekticitet är pa samma niva som vi hade det för rätt många år sedan. Elize bestamde sig dock for att studera och blev till slut även Universitetsutbildad.Hon arbetar nu för Sverige på ambassaden i Windhoek och sköter Exportrådets kontor.

Namibia/windhoek dag 2.

tisdag, 20 februari 2007 18:25, Politik

Idag har jag träffat Windhoeks borgmastare,Matheus Shikongo. Intressanta diskussioner om Sodra Afrika,utvecklingsprojekt o samarbete.Han representerade SWAPO partiet.Sverige stödde Namibias underjordiska rörelse innan befrielsen fran apartheidregimen i Sydafrika.Intressant att nu fa komma hit efter att jag sjalv deltagit i solidaritetsarbetet under 70-80talet.Namibia ar mer utvecklat an manga andra afrikanska stater.Visst har man fattigdom,med en arbetsloshet pa 35 % men det finns manga positiva saker ocksa. Sverige haller pa att avveckla sin ambassad i Namibia. Lite markligt tycker jag,Den har varit en bistandsambassad och bistandet från SIDA fasas ut 2008. Givetvis maste det komma en framtid mellan staterna. En framtid ar just Exportrådet,den organisation som lidköpings kommun samarbetar med. Programmet är tufft här.jag återkommer senare med mer info fran ambassadbesöket. Men solen skiner,,ler..35 grader idag.Om det ar trevligare att jobba i kyla eller varme kan diskuteras. Min kropp har dock inte acklimatiserat sig annu.

Fran lidkoping till namibia pa 24 timmar.

måndag, 19 februari 2007 17:26, Politik

Hej,fick just tag pa en dator har i Windhoek huvudstad i Namibia.Nara Sydafrika.Jag o Leif Erikssson kommunens naringslivschef akte kl 14.00 fran lidkoping och kom fram kl 14.00.Jag sov ingenting inatt eftersom planet borjade skaka o kranga vid ettiden.Planet krangde sa mycket over ekvatorn att man var tvungen att svanga in en bit over Kenya for att kunna ta sej fram i vindarna. Det ar exportradet i stockholm som valt Lidkoping till samarbetspartner i ett utvecklingsprojekt.Jag kommer att uppdatera sa mycket jag kan sa att ni kan folja med. Som ni ser sa far ni lasa fran ett engelskt skrivbord,hoppas det gar bra. har ar jag o leif tillsammans med sofia och sophia. De gar pa kulturturismutbildningen i lidkoping och befinner sig i namibia for at avsluta sitt examensprojekt.De har arbetat pa en resebyra som vill in pa den scandinaviska marknaden.Puye och Liezel syns har Ett bra exempel pa uppbyggnaden av relationer dar sverige medverkar i tjanstexport i framtiden.

Arena turné och Villamatchen

lördag, 17 februari 2007 15:53, Politik

Kommunstyrelsens Au,Villas styrelse och repr för Sparbanken åkte under fredagen till Västerås och Sandviken för att informera sig om deras bandyhallsbyggnationer.En allvarlig incident hände under resan.Busschauffören blev medvetslös under färd på motorvägen söder om Sandviken.En rad lyckliga omständigheter gjorde dock att det inte blev katastrof. I Västerås så bygger man om hela Rocklunda för alla sporter.Det hela kommer att kosta 400-500 miljoner.Verkade vara lite lösa boliner,skall bli intressant att följa.Jag skulle dock inte vilja vara kommunpolitiker i den stan.Konceptet är att kommunen sålt Rocklunda till ett privat företag,Efter det att man byggt för ex 400 miljoner skall kommunen inte betala mer i hyra än man gör idag.Grattis säger jag.ler Själva bandyhallen blir enbart en överbyggnad på nuvarande bandyplan.En stålkonstruktion.Man skall ta 10.000 stående åskådare och det skall vara 10 grader varmt(kallt)..?! I Sandviken var man glad över gåvan på 100 miljoner men man poängterade att det inte var gratis att ta emot en hall för 100 miljoner. I Sandviken blir det en snyggare hall med Limträbalkar och sittande publik 3800 st.Temperatur ca 20 grader. Givetvis fick vi mängder med information som jag inte nämner här.Vi passade givetvis på att titta på matchen mellan Villa och Sandviken. Jag sa till Mikael Arvidsson att han fick coacha laget till seger,eftersom det var en hel del häng med huvudet att det blir för svårt."Arvid" svarade med att bli utvisad för olämpligt uppförande ???!!!!...ler.. Överhuvudtaget förlorade Villa matchen igen p,g,a alla onödiga utvisningar.Det var inte många minuter under matchen som Villa var fulltaligt. Här var vi blåa båda två..ler.. Jag och oppositionsrådet Carin Lexmon (m).... Närmast så skall vi besluta om en detaljplan för Ågårdsområdet.under tiden arbetar en arbetsgrupp med hallfrågan inför projektering.

Kor.sparbanken.popqiz o bandyhall.

fredag, 16 februari 2007 00:41, Politik

Jag hamnade mitt olyckan på Skaravägen idag med djurtransporten som vällt.Det hela gick bra.Korna var väl på väg till slakteriet för att bli hamburgare men fick smaka på friheten. En bild blev det. Fredag kl 6 åker Kommunstyrelsens au + flera andra till Västerås o Sandviken för att bli informerade om deras ishallsarbete.På kvällen blir det match mellan Villa o Sandviken. Jag har fått en del syrliga kommentarer att banken minsann kan ge bort pengar därför att räntorna är så låga.Nu är det klart sagt ifrån att man inte tar spararnas pengar till någon hall.När bankkrisen var som hetast gick den lokala banken in o köpte aktier i Sparbanksrörelsen.Dessa aktier har idag ökat i värde med många hundra miljoner och det är ur dessa pengar man ger bort.Alla banker ger dålig ränta.Fördelen med Sparbanken är att den inte har någon enskild ägare.Vinstpengarna återinvesteras eller ges bort till goda ändamål.Här finns ingen Wallenberg som tar spararnas pengar. Här ser vi vinnande lag i kvällens popquiz på Harrys. Mats syndiga änglar hette laget. Det var ännu svårare idag.Musikaler är inte min starka sida bl.a.Vi kom 12 idag.

Från hjärta till hjärta

onsdag, 14 februari 2007 18:12, Politik

Min granne Henrys bageri får symbolisera Alla hjärtans dag. Jag var nere en sväng för att kolla hur man försöker pumpa ur Lidan.ler.Skutan ligger där den ligger och vattnet från Lidan pumpas runt. Skämt åsido så har Kemal som äger båten ett tufft jobb. -Någon mer restaurangbåt blir det inte,den är förstörd sa Kemal till mej.Nu handlar det om att få den till varv och laga läckan. Det var intressant att läsa att fartyget byggdes 1908 vid Lödöse.Namnet var Gustav.Det innebär att det är ett historisk fartyg.Nästan i klass med Mina. Nu väntar jag på föreningsbildning Rädda Gustav...ler... Sen kan den ligga i skuthamnen.

Nu bygger vi vidare

tisdag, 13 februari 2007 23:54, Politik

Nu har budget arbetet startat,vi har pratat om inriktningar idag.Vi har en långtidsbudget,den har aldrig lämnat utrymme för mer än nuvarande nivåer.Vi bygger på och utökar efter behov men det fodrar ett förändringsarbete hela tiden.Vi har överskottpengar från 2006, men dessa pengar startar man dock inte upp långsiktig verksamhet.Däremot projekt. Nu gläds jag av att Försäkringskassan satsar i Lidköping.Det innebär flytt till Rörstrand med ny entré på Fiskaregatan.Så här ser lokalerna ut idag där kassan skall in: Kanske följer kommunens sociala verksamhet med till Rörstrand. Att det skulle gå så snabbt att fylla de över 30.000 tomma kvadratmeterna kunde jag ej ens drömma om.När kassan lämnar Stenportsgatan blir det möjligt att exploatera det gamla EPA huset och göra den delen av gatan attraktivare.Jag har varit slö fotograf de sista dagarna så här kommer en bild på min dotterson Liam -det brukar vara populärt..ler..

Harrys

söndag, 11 februari 2007 00:23, The Politicans

Då har vi premiärspelat på Harrys.Man hade inte annonserat eftersom det är fullt nog som det är. Eftersom det var Villa match så vällde det in män efter matchen.Vi har aldrig spelat för en publik bestående av 90% män.Det gick så långt att männen dansade med varandra..ler.. Det blev otäkt med alla män som slet i mig sa en kvinna till mej. Jaaa...Jag har undrat många ggr vart kvinnorna är,,de sitter framför datorn numera vet jag... Nu har vi inget inbokat.Synd.

Nöjeshelg

lördag, 10 februari 2007 23:18, Politik

The Politicians spelade som sagt på Harrys.Har uppdaterat den sidan nu. På Harrys får man spela under en gris .ler..Nu kan ni kommentera...hahahah Vi kom dit vid 5 draget med instrumenten.Då var restaurangen full,har väl aldrig hänt i Lidköping.Konceptet funkar strålande tydligen. Göran Leierth från Göteborg hade tagit med sig kollegor och åkt till Lidköping för att titta på Villa och festa.Så här glad var Göran över att ha få kommit hem till hemstaden. Att dessutom både få se Villa vinna över Falun samt få rocka loss till Politicians måste vara kanon..ler...

Försäkringskassans kundtjänst

torsdag, 08 februari 2007 11:36, Politik

Jag har arbetat en del med frågan om var Försäkringskassans kundtjänst skall vara lokaliserat i framtiden.Lidköping är en av 34 orter idag. I framtiden skall det vara 4. Därför glädjande att kunna meddela att Lidköping blev en av de 4. Det har varit en kamp mellan Göteborg o Lidköping förlov sagt.Nu säkerställer vi inte bara nuvarande arbeten utan fler kommer. Kl 14.00 ringde Generaldirektören för Riksförsäkringsverket Curt Malmborg mig.Han meddelade att i etapp 1 är det 50 jobb.etapp 2 ytterligare minst 50.Så med nuvarande personal blir det över 150 personer som kommer att arbeta med telefontjänster.Kanon,det bästa besked jag fått på länge. Tack Curt....Beslutet är naturligtvis taget p.g.a att personalen är duktig i Lidköping.Grattis alla... Ikväll är det återigen Popquiz på Harrys.En jättesucce att fylla Harrys en torsdagskväll i Lidköping. Ikväll var det nästan fullbokat till nästa torsdag. Som jag sa så skulle jag förstärka lag EMA eftersom de kom näst sist i torsdags.Resultatet blev hyfsat.Vi kom 5:a denna gång.26 lag deltog. Jag deltog till några poäng bl.a Suzanne Vega och Luka samt Crocodile shoes med Jimmy Nail som jag fick fram ur skallen i samarbete med Caroline Algotsson från Kungälv men numera boende i Lidköping.Caroline var jätteduktig och fick fram det mesta.Nu är vi snart på pallen..ler..Man känner ju igen de flesta låtarna men att få fram svaret är svårare. Kvällens vinnare är riktiga fenor.De vann även första omgången.Visst känner man igen Lidköpingsborna...

Dialogdagar och flygplan igen.

onsdag, 07 februari 2007 20:22, Politik

I dagarna två är Lidköpings politiker och tjänstemän samlade för att behandla 2008-2010 års verksamhet.Vi har lite nya arbetsformer numera.Alla får lyssna på varandra.Jag vet inte om det är euforin med multihallen som gjort att man går ut hårt med pengakraven.Det var rena önskeronden idag.Synd att jag inte hade med mej lite plattor..ler..(eller mp3 numera.) Totalt var man nog uppe på ca 100 miljoner i nya kostnader.(2 kr skattehöjning)..Jag har lyssnat i 25 år snart och börjar känna mej som fadern.ler. Imorron återgår vi till verkligheten när vår chefsekonom talar allvar...Några 100 miljoner finns inte.Får vi fram 10 så blir jag glad...det mesta kommer att gå till lönehöjningar. Kommunen satsar på nya yngre förmågor som kan ta vid. Här har vi Anna Cederqvist, ekonom o pedagog. Anna har växt med uppgifterna och är redan nu eminent. Lidköpingsborna kan vara glada över alla duktiga tjänstemän.Här kommer en annan. Hasse Mårten...Chef för barn o skola,Mycket kompetent och funkar strålande bra ihop med vildstyret Mario Melani som ordförande...ler.. En annan snygg bild från Hovby.Sådana här bilder ser man inte i Skövde..ler..

Hovby flyg,,Köpcenter..

tisdag, 06 februari 2007 18:00, Politik

En härlig bild från Hovby airport.Två starka varumärken. Jula är nu etablerad med sitt affärsflyg o nybyggd hangar. British airways kärran är inköpt av West Air för ombyggnation.Detta gör man på Hovby,samt service och underhåll av West Airs stora flotta.West Air än nu Sveriges näst största flygbolag.Jag är ordförande för flygplatsbolaget och kan konstatera att det var bra att få WestAir till Lidköping.De blev utkörda på Karlstads flygplats.Totalt med allt på Hovby är det snart 100 arbetsplatser.Jag hoppas man expanderar med bygge av ny hangar och kontor snart.Det finns potential för flera affärer inom flygområdet som skulle ge mer jobb. Hovby är vid sidan av Landvetter den största flygplatsen i Västra Götaland.Inget reguljärflyg dock. Idag pratade vi om ett nytt köpcenter i Skararondellen. Skall bli intressant.Det är öppnat för en politisk oenighet.Fri konkurrens som jag verkar för är ej självklart.Alla Näringslivsorganisationer som pratar om fri konkurrens skulle höra deras medlemmars åsikter.Fri konkurrens är bra,,bara det inte gäller i Lidköping...ler.. Här är bilden rättvänd-äntligen har elverket lyckats få belysningen på körbron att fungera mer än tre dagar. Riktigt vackert numera.Det var naturligtvis "elverkschefen" själv Torben som hade rätt svar i tävlingen.Priset blir en enkel biljett med Västtrafik till Trolmens station.ler.....

Porslinsfabriken och Skutan.

måndag, 05 februari 2007 18:11, Politik

Idag hade vi möte med Rörstrands Kulturforum vilket jag är ordförande i.Det är jättekul och se hur det utvecklas hela tiden.Det nya företaget Porslinsfabriken är igång på allvar. En härlig bild - Optimismen spirar igen.Marianne Berggren tidigare Rörstrand är nyanställd i det nya företaget.Här med Spargrisen,en gammal produkt som säljs via Sparbanken. Numera kan man få sin Spargris med namn och även sin födelsedag. Detta skall bli idrottspriser. Idag beslöt vi att starta ett ugnsbolag.Totalt 7 ugnar kommer att finnas på Porslinsfabriken. Detta är det bästa med att få vara politiker,att få bygga upp Här ligger något som kanske aldrig byggs upp igen. Lidköpingsborna fick något att titta på idag och massor med folk var nere för att se och kommentera. Redan förra veckan hade Restaurangbåten Skutan fått slagsida och lutade in mot kaj.Jag ringde dock aldrig till ägaren för jag trodde de hade uppsikt över sin båt. Nu ligger den bra förankrad i botten.Bara att kliva på i markplan och dansa loss..ler.. EN NYHET: Det är inte bara Skutan som har problem med "höl i bönn". Vattnet går hårt åt träbåtar.Man har konstaterat att man gjorde ett dåligt jobb när Mina var på varv för 10 år sedan.En del av bogen har ruttnat.Nu måste Mina gå till varv igen för byte av bogträ. Det innebär att det troligtvis inte blir någon invigning av Mina i Augusti som planerat.Trist.

Invigning Biogasmacken

fredag, 02 februari 2007 17:55, Politik

Idag invigde vi biogasmacken i Lidköping. Det är 96 år sedan den första bensin macken invigdes i Sverige.Det är nu tid att säga farväl till bensinbilen. Bensinmotorn skulle aldrig ha uppfunnits eftersom den kommer att ta död på mänskligheten om inget görs snabbt. Med ett välriktat konfettiskott invigde landshövdingen Göte Bernhardsson anläggningen. En lång rad gäster -Här ser vi till vänster Leif Blomqvist från Göteborg.Regionråd, ordf i Västtrafik. Leif informerade mig att man nu köper in fler nya tåg till Kinnekullebanan.Kanon... Skara nya kommunalråd Charlotte Nordström syns också här bl.andra. Skara arbetar också för en gasttank vid Vilan.

Pop Quiz på Harrys

fredag, 02 februari 2007 03:52, Politik

Besökte Harrys ikväll.Henry tipsade mej i tisdags om att arrangemanget med frågesport om popmusik hade slagit väldigt väl ut.Här har vi vinnarna Team Tiebreak.De var duktiga,jag tyckte dock det var för mycket 80 o 90 tals musik. Kålslaget trivdes och hade det trevligt. Tjejer från kultur turism utbildningen hade ett lag. De kom näst sist vilket gjorde att jag blev inbjuden att förstärka laget nästa torsdag..ler Man planerar varje år olika aktiviteter på turistlinjen i Lidköping,Jag brukar bli involverad varje år på något sätt varför jag lära känna flera elever.Här med Petra. Henry Henrikssen håller i det hela. Överraskande duktiga var välkända Roni och Johan,här med flickvännerna Jenny och Josephine. De kom 2:a - har säker potential att vinna en annan gång.

Göteborg.Fredriksdal o Strokirks.

torsdag, 01 februari 2007 19:23, Politik

Två hektiska dagar.Har vart i Göteborg o träffat landshövdingen: Göte Bernhardsson.Ämnet var Läckö och hur vi kan utveckla.Göte är ordförande i stiftelsen som Lidköping både deläger och stöttar ekonomiskt. Det blir ingen bild på Göte eftersom han kommer med imorron då vi skall inviga biogasmacken.Snygg servett dock..ler. Jag hade återigen besök av en åttondeklass från Fredriksdal.Åttan är en rejäl brytningstid för våra ungdomar. Här symboliserad av Anton Apell och Christoffer Henriksson.Som synes har Anton vuxit rejält o blivit över 190.Jag har tänkt många ggr hur vi utvecklas olika och hur jobbigt det är att växa.Vi har en skola där det förutsätts alla skall utvecklas vid samma tidpunkt och betyg sätts därefter.helstolligt tycker jag. När vi är i Lidbeckska huset brukar jag också visa Lidbeckska rummet med sitt 1700 tals möblemang och berätta lite om Lidköpings historia. Christoffer höll sig framme igen,,nu med Linnea Ljungqvist. Jag var nere en sväng på Strokirks tryckeri o pratade med Göran.Man har investerat rejält förra året och har nu Europas modernaste tryckeri.Datorerna har helt tagit över vilket inneburit färre personal.Konkurrentkraften har dock stärkts och de 51 anställda har fullt upp. Mycket fina tryckeriprodukter med hög kvalité.