Bloggmeny

Mayors session

tisdag, 30 september 2008 17:28, Politik

På konferensen hade vi en särskilt möte för lokalpolitiker,kallad the Mayors session.Den enda politikern som skulle prata för de amerikanska politikerna var undertecknad .Det kommer nog inte så många tänkte jag.Det kom 40. Jag och Yvonne Träff som är miljöstrateg på kommunen hade fått en timma för att berätta vad vi gjort och hur vi jobbar i Lidköping. Att berätta om vad vi gjort när vi i stort sett började omställningen bort från olja i mitten av sjuttiotalet är inte så svårt.Att sedan Lidköping ligger särskilt långt fram är ju än mer stimulerande.Hur vi jobbar med attityd förändring och hur vi utbildar kommunens personal väckte stor uppmärksamhet.Överhuvudtaget att Sverige är bäst i världen på omställningen emot ett CO2 fritt samhälle. Mary Hamann-Roland är mayor i Apple Valley. En förstad till Minneapolis.Mary var dessutom ordförande i Minnesotas Kommunalförbund med 59 kommuner. En riktig fullträff att hon kom och lyssnade,deltog också aktivt och var engagerad. Yvonne Träff höll i den ena halvtimman med ett uppskattat inlägg. Som de flesta vet finns det mängder av svenskar i Minnesota.Känns som hemma att träffa alla. Blev inbjuden att tala mer och att besöka kommuner,hade säkert kunnat stanna en vecka till..ler

Bio Energy days i Mankato

tisdag, 30 september 2008 12:31, Politik

Anledningen att vi är i Mankato,Minnesota är att Universitetet har ett campus här med 14.000 studenter.En av inriktningarna är Alternative Energy och Bio Energy.Man har dessutom utmärkta lokaler att vara i.Måndagen var hektisk med en timmas framträdandet av Yvonne och mig som huvudpunkt.Staten Minnesota men även US federal satsar stora resurser på ethanol och forskning utvckling av detta.Framförallt är det utvinning av ethanol ur skogsråvara. Minnesota använder majs.Helt klart är man känslig för debatten att använda åkermark som skulle kunnat användas för matproduktion. För vår del anser vi att det finns mycket energi att utvinna ur alla dessa sopor och grönt avfall som forfarande läggs på tippdeponi i Amerika. Alla på denna konferens har förstått växthuseffekten.Problemet är att många inte tar till sig eller har bortförklaringar. Mest beroende på ekonomiska skäl.. Igår sa den republikanerna nej till sin egen presidents räddningsaktion. Man tror på att marknaden löser sin egen kris.,,ler...Även här är det pengar,pengar och åter pengar.Människans girighet kommer att leda till en massa elände. Helt klart är det lite pirrigt var som skall hända nu. Det är flera anledningar att vi är här, en är att stödja svenska företag för introduktion på den amerikanska marknaden.I sporthallen samt i ett tält utanför pågår det en branschutställning. Christofer Carlander från Lidköping är här med sitt företag Hålltorps säteri maskin. Man säljer biopannor. Vänerpannan och Vänertekno är också här.. Det går jättebra för Vänertekno.David Andrae som också är här.

Framme i Minnesota..och hästarna är sålda...

söndag, 28 september 2008 20:42, Politik

Då har jag kommit fram till Minnesota via S.T Paul/Minneapolis är jag nu i Mankato. Ett samhälle med ca 100.000 innevånare ca 10 mil söderut.Här finns det ett campus till University of Minnesota och här skall vi vara i 2 dagar för Bio-Energy days.Lidköping är inbjudna som best practise eftersom vi faktiskt är världsledande i omställningen från fossilt bränsle till förnyelsebart. Som en symbol för detta stänger man ned bensinstationer men även Shell,s stora oljedepå i Västra Hamnen.Det gör man inte i Amerika.Hela samhället bygger på olja,gas och kol. Det är klart att de har en lång väg att vandra men nu måste man börja. Här i Minnesota är man duktig på ethanolproduktion. Imorron har jag och kommunens miljöstrateg Yvonne Träff en timma på konferensen under rubriken Best in Practise. På tisdag deltar vi i "General Assembly" i ett panelsamtal inför 400 delegater..Skall bli intressant givetvis.Glöm inte att Trollhättan och Lidköping utsågs till etta och tvåa i Sverige på miljöarbete.Det har lett fram till att våra två kommuner nu startar ett samarbete kring miljön som en del i näringspolitiken. Nästa år skall vi arrangera Bio-Energy days. I övrigt var det en nyhet igår att jag sålt både Rysningen och Stormningen till Kari Lädhekorpi. Stormningen svarade med att vinna igår i ett poänglopp på Axevalla.Skall bli intressant att följa dem nu i Karis regi. Var ute nu imorse och gick en tur i omgivningarna. Efter 7 timmars tidsomställning och 12 timmars resa är det skönt att röra på sej. Mankato är väl ett typiskt samhälle i mellanvästern. Ingen stadskärna utan allt är utslängt och anpassat till bilen."Alla" bor i enfamiljshus typ denna med liggande panel. Denna söndagsmorron var det kyrkan som gällde.Här finns hur många kyrkor som helst.. På tal om sjönära boende,,,tog denna bild i Holland.Eller över Holland snarare..

Skrattat hela kvällen...

lördag, 27 september 2008 00:03, Politik

Fick en kommentar från nån som inte fattat nåt,ler,,han tyckte dessutom att jag var bitter för att jag citerat en ungrare.Ironi är svår att förstå för en del...Oppositionspolitik likaså..Hur kan man vara i opposition när man styr..Ja,,det är en konst.ler... Får också åsikter att det inte händer något i Lidköping. Andra säger att det händer för mycket. Mitt budskap nu är att v måste ta det lugnare med hänsyn till ekonomin.Det gäller dock inte arenan som vi fått positivt besked om att det ser bra ut. Nu åker jag till Minnesota.Får tid att skriva därifrån.Mycket restid.Tid för reflektioner och tankar om framtiden.Verkar som människor i gemen har svårt att ta till sig budskap där man måste ta aktiv del i en förändring.I USA styr republikanerna,många av dem anser att det är ingen idé att göra något i miljöfrågan för det sköter gud om.Jag åker över i anledning av samma fråga.Kan vi få amerikanerna att sluta med oljan har världen tagit ett stort steg´emot en tryggare framtid. Här är jag med Keskemeths vice borgmästare. Claudia Szemerey.I Kescemeths satsar man stort på shoppingscenter och bad arena. Nu är namnet klart på Lidköpings högsta hus. Det blev "Skrapan".Restaurangen kommer att heta Strand. Fyndigt..

Det måste vara kris nu..

torsdag, 25 september 2008 22:35, Politik

Kapitalismen är i kris.Gamla kommunister som närmast var religiösa sa alltid att det kommer en dag,vänta bara då kapitalismen dör ut.Det blir en krasch. Vi har en märklig världsordning där de rika lånar ut pengar till de fattiga.De fattiga kan inte betala så de rika blir fattiga.Nu riktas medierna emot mej och en massa ringer och frågar hur det nu går med Lidköping. Vi har 900 miljoner i räntepapper,dessa ger ju snarare mer avkastning nu. Av de 900 miljonera på aktiemarknaden har vi förlorat 129.000 kr på Lehman kraschen,ett blygsamt belopp.Iövrigt är det en värde nedgång men så länge vi inte sålt är det bara värden som går upp och ner.Nu har både amerikaner och ungrare åkt hem från Lidköping.Utan att veta om den s,k torgdebatten så sa en ungrare som höll tal följande. Vi har varit i Lidköping nu i fyra dagar och det är påtagligt vad lite människor det är som är ute. Ert stora torg ligger öde.Vi har varit ute och promenerat på kvällarna.de enda vi träffade vara andra ungrare.Ser ut som vi invaderat staden.. ja så är det,,förutom lördag mellan kl 9.00 till 14.00 och onsdag förmiddag så är det lugnt o kvällstid öde vid torget. Debatten om p platserna som också kommer att vara öde mest av tiden är därför märklig. Nicolai Gilles ordförande,,Krister Jonsson anser att jag har fel om torget och vill att jag skall säga att jag har fel...avseende om ytan norr om torget är torg eller inte. Han har vänligt nog sänt över bildbevis. Med dessa två bilder anser Krister att jag har fel. Vad jag kan se så är ytan inte nån aktiv torgyta utan mer en baksida av en öppen plats.Torget som handels och mötesplats var söderut vid nuvarande torgbildning med träd runt.Eftersom jag aldrig har fel så medger jag inte att jag har fel...ler... Dessutom så blir ju en asfalterad öppen yta där man kan parkera -oftast helt tom väldigt- lik de öppna ytor vi ser på fotona så varför gillet "bråkar" fattar jag ej...Gräsmattor och blommor har vi nog av vid rådhuset.

Det är synd om Lidköpingsborna som inget har att klaga på..

söndag, 21 september 2008 20:36, Politik

Jaa,,nivån blir rätt låg i jämförelse med andra kommuner där man bråkar om dålig äldreomsorg,skola och barnomsorg.I Lidköping bråkar man om att man inte kan flytta biblioteket 400 meter åt ena hållet..det skall vara åt andra hållet...ler...Bussparkeringen på torget får inte bli p-plats, trots att vi tagit bort en hel del platser på Östra sidan. Nicolai Gille påstår tydligen att busshållplatsen är torget...Måste vart före de bilder jag sett.och de härrör sig i vart fall från 1800 talet..Ja,,det gäller att blicka bakåt istället för framåt.För mej är det en tillfällig historia med P-platser.Idag har vi inga pengar att anlägga någon trädgård där..Ytan har alltid varit sten eller asfaltsbelagd.I framtiden vill jag ha en skatebana,,StreetPark och en bana med plastis. plastisen är på frammarch med en glidyta som är 90 % av is.Underhållsfritt och bra.Ytan skall också kunna användas för allehanda extra arrangemang samt mindre konserter och framträdanden utan att man behöver bygga traditionell scen.P-platser kan vi också ha några.. För mej som bor i centrum är torget ett tillhåll kvälls o nattetid för ungdomar.Någon från Gillet brukar inte sitta där och ta en öl.. Nu är det så att det tydligen undgått Lidköpingsborna att det är superkris på den finansiella marknaden. Det kommer att ge stora utslag framöver i Lidköping. Hur stort vågar jag inte tänka på om man inte får ordning på det hela.Men i stort sett blir det investeringsstopp på icke beslutade saker...som jag ser det..Får man inte ordning väntar betydligt större saker för Lidköpingsborna att klaga på. Men det är som bekant inte någots parti fel i Lidköping. En stor fråga som Carin Lexmon (M) gjorde till sin var jordhögarna nära Kolses backa...på väg till Klövet.. Ja nu pratar vi Lisch...ler...Alltnog så ringde en Stockholmsjournalist måste vart förrförra valet sju år sedan och frågade vilken stor politisk fråga oppositionen hade i Lidköping inför valet..Tja,,de har några jordhögar som de bråkar om...OjOj,Ni måste ha det bra i Lidköping sa han..ler.. Nu ser ni på bilden ovan att jordhögarna är borta.Även BPA,s förråd och allt bröte som låg där..Det är bra med opposition.. Jag var i Stockholm och träffade Borgmästaren Rockford Larry Morrissey.Han var på väg till China och mellanlandade för att träffa mej bl.a. Då får man ställa upp.Larry är Independent och vi kommer mycket bra överens...Larry är imponerad av min blog så han har lyssnat på mina råd och nu också börjat bloga...

Besök från Rockford..Ungern o snart är det Minnesota.

lördag, 20 september 2008 23:35, Politik

Jag ligger lite efter med bloggandet,,hoppas ni ursäktar men Johnnys bortgång tog mej hårt.Nu blir det en borgerlig begravning i Folkets Hus och jag fick hedersuppdraget att förrätta begravningen.Jag har gjort det tidigare några ggr,denna gång tillsammans med Marita Bengtsson -känns skönt att dela på denna svåra uppgift men hedrande.Efter många år av internationellt arbete känns det skönt att ha hamnat rätt med USA. Ja,,det svenska Amerika vill jag säga,det bor fler svenskar i amerika idag än i Sverige.Rockford,Illinios är en stad grundad av svenskar och hela staden lyser Sverige.Nu skall vi utveckla en rad olika områden men alternativ energi med svensk teknik låter mycket intressant.På Måndag arrangerar vi Svensk-Ungerska handelsdagarna i Lidköping.Ett annat samarbetssätt. Vi får se utgången av detta men en rad personer kommer till Lidköping från Ungern.Sedan på lördag åker jag till Minnesota...skall hålla två anföranden på University of Minnesota i San Paul/Mankato.Temat är best practise och Lidköping räknas nu även i USA som en föregångskommun i världen avseende fossilfritt bränsle. Detta är mycket trevligt och av detta måste vi göra något riktigt bra.. Nu när kommunens samhällsnämnd tagit bort de fina ringblommorna så sådde jag egna i juli..har tagit lite tid att komma upp här hemma,,men nu finns de här...vackert. Jag var på den nya restaurangen Pirum på Skaragatan. Belägen i Eddies gamla disco. Petter Nordgren från Spiken driver stället som är en fiskrestaurant givetvis. Petter är ett exempel på företagare som lyckas. Börjar i liten skala,jobbar in sej,stärker sitt varumärke och utvecklas i lugnt takt oftast med eget kapital som grund.Pirum kommer säkert att överleva konkurrensen.Nu har vi en bra restaurang till i Lidköping. För konkurrens kommer det att bli.I November öppnar Resturangen nere vid Rörstrand.Lidköpings högsta byggnad med skybar och fin utsikt över staden o Vänern.

Försvarspolitik ??????????

lördag, 20 september 2008 10:01, Politik

Det har varit en enda stor röra med svensk försvarspolitik sedan alliansregeringen kom till. Efter att ha rört upp känslorna på alla de orter där förband skulle läggas ner kom helt plötsligt de fyra borgeliga partiledarna fram till att inget skulle röras.Istället skall miljarderna tas på materiel.Denna nya politik är än mer tokig. Dagens försvar är helt uppbyggd på teknik. Jag vill t.o.m påstå att vi blir försvarslösa om vi inte hänger med i teknikutvecklingen. Dessutom har svensk teknologi och kunskap varit användbar inom det civila samhället och skapat mängder av jobb. Det blir bara märkligare och märkligare kring denna allians regering.Man tror tydligen att det går att försvara sig utan materiel och material. Vi kanske skall möta "ryssen " med träkäppar..ler...I slutet av veckan hade vi besök av en delegation från Rockford,Illinois.USA. Det var 16 personer som kom för att göra studiebesök med betoning på alternativ energi. Lidköping ligger långt framme och vi har mycket att visa i praktiken. Exempel är solceller,vindkraft,värmeverket som eldas med avfall och träflis,biogas,och pelletspannor. Vi har också biodiesel produktion i närheten samt Reppe som från början var en ethanolfabrik och har kunskap om detta. Ett exempel på kunskaper från flygindustrin som överflyttats till bilundstrin är Saab. Här Saab,s Aero X. Mera hästkrafter,,Jag är ju numera hästfotograf på Axevalla..det är trevligt.Bilderna kan man se på www.axevalla.se under photoshots på höger sida. Jag tar bilder på hästar men också publik.Fick ett riktigt näpet foto på Hanna när hon sitter på en sulky och häst(i plast) i publikhallen.

Inte ett öre till E 20.

lördag, 13 september 2008 10:40, Politik

Moderaterna och framförallt Cecilia Widegren gick ut med kritik emot den tidigare regeringen avseende vägpolitik.Rösta på oss så kommer vi att förbättra E 20 var budskapet.I regeringens offensiv för att vinna tillbaka röster hade många trott att det åtminstone kunde komma några miljoner till E 20. Men nej...Inte ett öre...Prata går bra,,det är handling som räknas. Jan-Erik Wallin-Moderat från Vara har misslyckats med att övertyga sina partikamrater eftersom Wallin är ordförande i E 20 gruppen.Jan-Erik skall dessutom försöka övertyga privata investerare att lägga 750 miljoner i Larv.Vara säger att man är beredda att satsa 15 miljoner i drift.Motsvarar för Lidköpings kommun 30 miljoner.Minns debatten i Lidköping där många inte ville lägga 12 för en arena. Till skillnad från Vara är vår arena realistisk. Det finns väl ingen seriös som tror att man kan få ihop en miljard i Larv.Verkar larvigt...Hästprojektet har svällt och blivit för stort.Med en driftkostnad på över 100 miljoner som någon måste betala säger det väl sig självt. Märkligt att Vara som demonterar ner skola,vård o omsorg så att innevånarna flyr till Lidköping inte inser detta. Ännu märkligare är det att Socialdemokraterna i Vara som borde värna om Varas struktur med många småorter inte ser detta. Jag har försökt att öppna ögonen på Sossarna i Vara att man inte kan dra igång något som kostar 100 miljoner i drift men fått till svar att: Du behöver inte bry dej om Vara,,,skött du ditt istället..ler... Bort från politik och trista händelser är det trevligare att träffa sina barnbarn ibland.. Här är Liam som nästan är en kopia av mej i motsvarande ålder. I Likhet med mej vill han hellre umgås med vuxna och hjälpa till med allehanda sysslor än leka. När barna lekte på Rådagatan på femtiotalet tyckte jag det var mer spännande att hjälpa fastighetsskötaren med att sopa och städa..ler... I samband med Porslinsfestivalen så träffade jag Anette Florén-Vi har inte setts på 35 år då vi umgicks rätt flitigt under gymnasietiden.. Anette har varit verksam i Göteborg hela tiden men våra vägar har inte korsats förrän nu. Ännu en bild från Rörstrands museum. Min far var gravör på Rörstrand och kan ha graverat nån av de kopparplåtar man visar.

Min vän o kompis Johnny Fröjd har dött idag.

onsdag, 10 september 2008 23:30, Politik

Ikväll är jag riktigt, riktigt ledsen. Min vän och kompis sedan 1970 Johnny Fröjd avled idag under en hjärtoperation.Vi träffades på De La gardie under studietiden och Johnny var en av dem som jag fick med i SSU. Vi har hängt ihop i alla år i medgång och motgång. När sådana här besked kommer,vilka drabbar oss alla,står livet stilla. Jag var ute på annat ikväll och hade svårt att visa vad jag hade inombords. Johnny var igång med sin laptop in i det sista och vi chattade och pratade live i söndags innan han skulle ner till Göteborg. Medkänsla till Bettan och Emily. Ohh,,,lifes is hard sometimes,,,,

Idag var det en trevlig dag...

tisdag, 09 september 2008 23:53, Politik

Besökte både Rörstrands Center och Sockerbruket idag. Kände glädje och stolthet när jag senare begav mig till Axevalla.För 3 år sedan stod vi med två stora fastigheter som skulle bli tomma. Kommunen kunde vart passiv om det hade varit borgerligt styrt.Men vi tog tag i grejerna efter känt framgångsrecept samhälle/privat i samverkan-och vad bra det har blivit.Helt fantastiskt och se att ca 33.000 kvm på Rörstrand och 25.000 kvm på Sockerbruket i stort sett är uthyrt eller tingat. Att få vara med och skapa detta känns varmt i hjärtat. Utanför Sockerbruket växer resecentrum fram. Området är stekhett.Jag arbetar nu för ett polishus i kv Castor."Gamla siloområdet". Med parkeringsplan i tre/fyra våningar varav polisen tar två.Sedan kan huset växa på höjden.Högst upp kan vi ha bostäder för poliser och aspiranter.Förhoppningsvis några plan för icke poliser.Jag vet att man av säkerhetskäl vill ha igenbommat med staket men i detta fantastiska läge får vi nog hitta en kompromiss så att andra boende och gäster kan komma in i huset.Borde kunna gå med rätt planering i bygget. Nu har det blivit Café vid entrén på Sockerbruket. Mycket trevligt. Arbete pågår för fullt nere vid järnvägsstationen. Ni ser Vänerhamns kontor - Denna fastighet sparades efter att en gång i tiden tillhört Mjölkcentralen. Nu ägs den av Thunbolaget.Verksamheten ligger helt fel och borde med fördel flyttas ner till den aktiva delen av hamnen. Istället kan man även här bygga ett höghus. Fantastiskt med bostäder och hotell i detta läge. Med två höghus mittemot varandra med Lidan i mitten så får vi Twin Tower i Lidköping. Dessutom får vi Tower Bridge,ler.

Sista spelet med Anders som ordinarie i The Politicians,,

måndag, 08 september 2008 23:02, The Politicans

Anders Oscarsson spelade som ordinarie basist för sista gången med The Politicians för några veckor sedan. Nu är det bara vi tre riktiga politiker kvar.. Bandet lever vidare däremot har jag inte en aning vilka som skall eller vill spela med oss. Vi söker sångare,basist,gitarrist,keyboardist.. Bokningar har vi,eftersom det varit hawaii i bandet i snart ett år har jag tackat nej till flera spelningar.. Intresserade kan höra av sig.Måste dock ändra på bilderna här... Vi tackar Anders för de gångna åren. Anders skall nu börja spela med Kent Kindberg som slutar i Kindbergs efter 25 år...

Ny vecka

måndag, 08 september 2008 09:58, Politik

Efter en turné i veckan som ändade i Malmö och travderbyt kom jag hem till Lidköping sent söndagkväll.Nu sitter jag måndag morron i Skövde på möte.Behöver du resa så mycket frågar jag mig själv. Givetvis finns det en reseanledning. Trots internet och mail finns det ett stort intresse att träffas i verkligheten.Nästa helg kommer exempelvis Mayorn i vår näringspolitiska vänstad i USA,Rockford till Stockholm. Larry Morrissey vill träffa mig och givetvis kan jag inte tacka nej.Efter Skövde idag skall jag ägna mig åt byggnation i Vinninga.Jag har intresse för det men regeringens räntepolitik gör det i stort sett omöjligt utan stora egna penningsinsatser.Bankernas politik om säkerhet har också gjort att det varit svårt att bygga i orter typ Vinninga och Järpås. Andrahandsvärdet är för lågt säger bankerna. I Vinningas fall tycker jag att kommunens bostadsbolag varit för passiva. Vinninga är en ort som ligger rätt till och är en bostadsort för de som arbetar i Skara och Skövde. Marknadsföringen har varit obefintligt.Jag vet inte om ni har åkt på väg 49 mellan Skara och Skövde.Hela vägen fram till Axevalla travbana är föremål för motorvägsbygge.Det kommer givetvis att bli bra när det blir färdigt.Men just nu tar det 10 min längre tid att åka till Skövde. Man pratar om nätverksbygge inom organisation. Hemma hos mej bygger spindeln riktiga verk. Här har vi ett annat verk. Turkish air force visar upp sig.

På väg till Malmö..

fredag, 05 september 2008 07:24, Politik

Steg upp kl fyra imorse för att ta det tidiga tåget till Malmö.Två dagar i Stockholm har varit bra med givande möten.Detta tidiga tåg har billigare biljetter. Internet ingick i priset dessutom.Sitter och läser den massiva kritiken gentemot Riksbanken och dess räntepolitik.Ur statsminister Reinfeldts mun kommer det floskler som vanligt.Det är bra att man bekämpar inflationen säger Reinfeldt. Det är han som ansvarig för att det blev inflation och räntechocker.Tydligen förstår inte landets statsminister detta.Göran Persson politik var annorlunda och jag känner mig säker på att detta aldrig hade skett med Persson som statsminister. Nu ökar kostnaderna ytterligare för alla och lågkonjunkturen förstärks.Några fler bostäder kommer inte att byggas och frågan är när familjer kommer att få lämna sina nybyggda villor när kostnaderna far iväg med tusentals nya kronor varje månad. Hur roligt är detta med denna svaga regering.Med ledmöter som är intresserade men som saknar förmåga. Innan jag åkte var jag på invigningen av Skattemyndigheten och Försäkringskassans nya kundkontor i Lidköping.Ligger vid Fiskaregatan. Marianne och Marie arbetar med frågorna gentemot kund.

På väg till Stockholm

onsdag, 03 september 2008 15:37, Politik

Det är många som frågar mej hur jag har tid med bloggandet.Särskilt eftersom jag alltid vill ha med snygga bilder. Denna veckan har jag inte haft tid och ingen nattlust heller...ler.. Nu sitter jag på tåget till Stockholm och för första gången uppkopplad via SJ. Det funkar utmärkt.Sveriges ekonomi och kommunens ekonomi spås bli försämrad. Vi fick prognoser för 2008 till 2011 som är helt annorlunda gentemot tidigare.Detta avseende skatteintäkter. Kan bli problem men jag avvaktar.Jag ser inga tendenser i samhällets intäkter,att arbetslösheten skulle stiga dramatiskt tror jag inte på. Problemet just nu är att intäkterna från kapitalförvaltningen ser ut att bli lägre eller t.o.m mycket låga. Kortsiktigt klarar vi det. Men skulle det vara under flera år blir det givetvis förändringar. Solnedgång över Kinneviken.