Bloggmeny

Största satsningen på Läckö i modern tid.

torsdag, 28 juni 2007 23:02, Politik

Jag har arbetat sedan i höstas med en idé att utveckla Läckö.Läckö behöver ett rejält mottagningsrum med moderna faciliteter och bättre möjlighet med reception och försäljning.Eftersom det är begränsat med elektricitet på slottet sätter det vissa hinder. Även personalens lokaler är inte helt ändamålsenliga. Sedan kom landshövdingen med en idé om att kombinera detta med ett Naturum.Naturvårdsverket har kommit fram till att Västra Sverige ej har så många Naturum. Med denna idé skred Landshövdingen till verket och ville kombinera allt med att kalla skapelsen för Victoriahuset.Så letades finansiärer för att som symbol ge detta som 30 års present till Kronprinssessan.Vips så nappade flera och vad jag nu kan se kommer det att investeras många miljoner på Läckö. Mitt emot Läckö vid Kungsviken skall skapelsen uppföras, Fastighetsverket fyller på med att förverkliga sina restaurangplaner med konferensmöjligheter.

Rörstrandsvisionen o Scorett

onsdag, 27 juni 2007 23:49, Politik

Idag öppnade Scorett sin outlet butik i Rörstrand. Placeringen direkt vid entrén där det gamla muséet låg förvånar.Ytan har vart tom och detta är en tillfällig lösning innan man bygger vidare. Nu presenteras Rörstrandsvisionen på storvägg också vid entrén. Som ni kanske ser blir det restaurang med skybar i höghuset.En gårdsbildning med utescen och plats för 1000 personer är inritad.Låter spännande men frågan är om den blir av eftersom köpenskapen breder ut sej snabbt.Jag blev intervjuad idag om utvecklingen på Rörstrand och det har gått fortare än vad jag kunnat ana att ställa om de 35.000 tomma kvm.

Lidköpingsdagen på Axevalla

onsdag, 27 juni 2007 14:40, Politik

Kommunen hade bjudit in personalen till Axevalla igår. Det var ju hällregn så jag är nöjd med att ca 225 tappra kom.Trivsamt med ett ponnylopp inlagt mellan lopp 2 och 3.Tävlade gjorde några av kommunens chefer. Vann gjorde Annika Stedner.Man kunde tro att hon aldrig gjort annat än kört häst.En klar talang. Bengtarne Bengtsson ordförande i Kultur o Fritidsnämnden var med o hejade på Annika.Dessutom vann han pengar direkt i första loppet.

Främbergs insändare om sport o kulturarena

måndag, 25 juni 2007 23:19, Politik

Inghar Främberg -mest känd för att i början av 90 talet varit ordförande för Kulturnämnden (FP) men sedan hamnat i onåd och blivit kickad hade en insändare i dagens NLT. Det var längesen jag läst något så okunnigt och ihop fantiserat. 1.Han påstår att jag har huvudvärk för att Sockerbruket kostar pengar.Saken är den att alla betalar hyra på Sockerbruket och att fastigheten bär sig ekonomiskt.Friskis o Svettis vill bygga ut.Flera andra hyresgäster är på G.Sockerbruket inköptes för att användas till ungdomsverksamhet och detta utvecklas bra. 2.Han påstår att motorstadion kommer att kosta 200 miljoner.Helt befängt.Möjligtvis kommer man att hamna på 25-27 miljoner. 3.Han förstår inte vad Sparbanken Lidköping Arena kommer att bli för en byggnad utan vill ha samma byggnad en gång till. 4.Han påstår att det privata fastighetsbolaget Kungsleden vill bygga ett idrott o kulturhus vid Framnäs för vad de beskriver 200 miljoner kr. De erbjuder detta utan kostnad för kommunen. Helstolligt är min kommentar.Det räcker. Det Främberg nu pratar om måste naturligtvis betalas av kommunen.Kungsleden lever på att bygga och tjäna pengar på andra.Den dagen kommunen har pengar till att bygga på Framnäs betalar vi detta utan att gå via ett fastighetsbolag.Först skall Sparbankens Arena byggas.När den är klar tror jag inte det behövs nån större kulturscen i Lidköping.

Midsommar

måndag, 25 juni 2007 01:20, Politik

Midsommar regnade bort och The Politicians fick ställa in spelningen,Vi kan inte spela utan tak när det regnar. Annars var det en lugn midsommar för min del.Ingen nubbe i år.Däremot var det återigen sup och drogorgier som drog fram över Sverige.Årets populäraste sommarlåt har gjorts av Markoolio-Där sjunger han att sommaren skall tillbringas genom att dricka hembränt och Cola,vara lite lullig var dag.Det är budskapet till alla våra barn och tonåringar.Matas ut var 10 minut i alla radiostationer.Sen undrar Kristdemokraterna varför det har blivit som det blivit och varför Sossarna i Lidköping inte agerar mer.Folkhälsoarbetet som kostar miljoner raderas ut direkt med sådana budskap.Attityd och värderingar styr människors handlande.Politiken styr inte över detta utan det gör marknadskrafterna. Jag fotograferade på Kinnekulle under helgen när jag besökte min son-Se,, återigen blev det bra när jag nu gav mej på blommor. Jag vet inget om vilda blommor,St Pers nyckel växer som ogräs borde väl vara det?? Även fjärilen blev hygglig- vad heter denna?? Hilda visar händerna..jag har mest sprungit efter barn denna helg..ler.

Kommunstyrelsen på Läckö

onsdag, 20 juni 2007 11:27, Politik

Det är midsommarvecka och kommunstyrelsen har hållit sitt numera traditionsenliga möte på Läckö slott. Wennerbergsgårdens framtid var en av frågorna och det var länge sedan en fråga splittrade den borgerliga alliansen som denna,tre olika förslag.Moderaterna har hela tiden kört sitt taktiska spel och det är fult.Man vet att det inte finns några kända intressenter som vill bilda en stiftelse,ändå föreslår man att kommunen skall köpa in och skänka huset till något som inte finns.Det låter bra med stiftelse för den som inte är insatt.Allt för att ta politiska poänger.Nu vann en stor majoritet av S-V-Mp-C och Fp.Huset köps ej in.Det lär bli stora problem ändå eftersom ägaren DINA försäkringar vill bygga på granntomten i denna historiskt värdefulla miljö. Stadens "fäder" samlade på Läckö hade NLT skrivit om det hade varit för 50 år sedan..ler. Naturligtvis underbart nu på Läckö.På fredag är det midsommarfirande.Ser att det skall bli regn,hoppas de har fel.Själva skall The Politicians spela i Örthagsparken om det inte regnar. På hemvägen körde vi över Öboängen för att kolla Öboviksprojektet.Hade turen att få denna bild:Taket lyfts på det första fritidshuset.Tala om timing... Detta område som det varit strid om i över 20 år är nu på väg att genomföras.Strax intill Ullersundet kommer det att bli ett kanonområde.

Kommunfullmäktige budget

måndag, 18 juni 2007 21:51, Politik

Idag har vi haft årets viktigaste möte i Kommunfullmäktige.Vi beslutade om budget o verksamhetsplan för 2008 -2010.Det hela klarades av på 3.5 timma.Jag har varit med i Kommunfullmäktige i 33 år nu..aldrig har vi behandlat detta så snabbt.Lidköpings budget omsluter ca 1.6 miljarder.Vård o omsorg samt barn o skola står tillsammans för 1 miljard av detta. Vi har läget under kontroll i Lidköping,samma debatt år efter år.Alliansen anklagar oss för lättsinne och vi frågar vad de skall spara, men får aldrig nåt svar. De fyra sista åren har vi resultat utöver budgeterat på plus 498 miljoner .De är lättsinne det...ler...snarare gapflabb... NLT skrev så vackert om min kakelplatta jag målade i lördags vid Rörstrands kunddag.Normalt visar man en bild men de tyckte väl den var för ful..ler...Vattenfärgerna var verkligen vattniga så det var inte lätta att måla eftersom allt rann iväg. Bakom mej ser ni den kakelvägg som byggs upp.För 40 kr målar man sin platta som sedan bränns.FN,s barnfond erhåller pengarna.Jag föreslog att vi kan skapa en vägg där kändisar får måla.Ungefär som på Liseberg med handavtryck,eller Walk of fame i Hollywood. NLT,s fotograf myntade då Wall of fame i Lidköping. Den tar vi sa jag.Nu skall vi skapa en Wall of fame. Sådant drar. Carina Ohlsson Riksdagsledamot från Lidköping fyllde 50 i lördags.Här grattar jag o Kenneth.

Sparbanken Lidköping Arena och Studenttider

fredag, 15 juni 2007 09:13, Politik

Igår hade vi det första mötet med ledningsgruppen för Arenan där jag är ordförande.På måndag tar Kommunfullmäktige beslut om detaljplan.Den innehåller mycket mer än arenan och det kommer inte att förverkligas i närtid.Med en blick i vår omvärld kan vi se att planerade hallar blivit betydligt dyrare än beräknat.I Sandviken är man nu upp i det nästan dubbla 190 miljoner kr. Vänersborg 140 miljoner.Givetvis försvårar sådant ett förverkligande.Vi använder samma arkitektfirma som ritat Löfbergs,Läkerol,och Cloetta arenorna.Bergfjord och Ivarsson arkitekter i Karlstad. Inriktningen är att bygga i etapper där huset redan från början skall vara planerat för en evenemangshall. Det innebär att stora nyinvesteringar måste ske på befintlig bandybana med ny kylmetod,nya läktare,ny belysning.Bara detta går säkert på 20 miljoner. Arenan kommer att bli den första i världen som får vinklade sittplatsläktare för ca 3500 personer.Den skall också vara pelarfri för publiken vilket innebär dyrare konstruktionslösningar,man tittar på limträbalkar eftersom stål blivit dyrt.Arenan skall vara flexibel så att vi inte behöver iordningställa hela denna jätteyta akustiskt för kulturändamål. Hallen skall användas som en evenemangshall för allt tänkbart.Inomhus sporter givetvis,handbolls och innebandyturneringar är några exempel. Det innebär givetvis att bandyn i lägre divisioner får spela utomhus om det är ett stort arrangemang i Arenan. Vi har nu en spännande tid framför oss.Jag tippar på att även vår Arena kommer att hamna runt 200 miljoner. Det är studenttider.De la gardiegymnasiet är så stort att det märks i stadslivet när det blir sommar. Årets examensdag gick lugnt till även om det var kaotiskt i Stadsträdgården med alla fordon. Amanda o Cassandra Kyle Tressing får exemplifiera de ungdomar som nu skall ut i livet. Svenska ungdomar har alla möjligheter i framtiden.

Rörstrand

onsdag, 13 juni 2007 13:31, Politik

Det är en fantastisk känsla att få vara med i ledningen för ombyggnaden och nysatsningen på Rörstrand i Lidköping.Även om jag hade målet klart för mig trodde jag aldrig det skulle gå så snabbt. På fredag öppnar Svenska Hem sin bobutik.Att se möjligheterna är inte alla förunnat men denna butik på 3000 m2 blir jättefin. Med öppnande av väggar med nya stora fönster inne på gården blir det snyggt. Scorett flyttar in vid Rörstands entré, och på lördag är det utställnings invigning på muséet samt en massa jippon. Fasaderna börjar nu att renoveras.Jättesnyggt.

Läckö opera o tiggare igen.

måndag, 11 juni 2007 22:03, Politik

Läste att Aftonbladet tagit upp frågan om tiggarna.De räknade in de som spelar dragspel som tiggare,det gör inte jag.Vi musiker gör ju ett jobb. 80 % av 10.000 frågade tyckte att tiggeri skulle förbjudas.Så helt fel var inte min åsikt.Jag visste att jag skulle få kritik men det har jag aldrig vart rädd för.Jag nöjer mej med 51 % av befolkningen bakom mej.ler Tiggaren från Sevilla har de inte som opera på Läckö-däremot blir det opera igen.Jag fick en bild på Stefan Ljungkvist som skall spela sjungande polis denna gång. Jag kommer ihåg Stefan som sjungande trubadur på 70 talet, då hette han X Ljungkvist.Nu i operan på Läckö. Trädgården på Läckö är alltid magnifik.Lite för tidigt ännu,det tar en månad till för full grönska,men givetvis blir det Linné inspirerat.

De La gardieskolan.

måndag, 11 juni 2007 21:32, Politik

Det är student tider,De la Gardie skolan byggs om och arbetsutskottet i kommunstyrelsen har varit på studiebesök.Som det ser ut kommer budgeten på 220 miljoner att hålla.För de pengarna kommer vi givetivs få en mycket fin och modern skola.Vi tittade även i källaren i det gamla A huset och där har det stått vatten i golvet under många år. Källare i Lidköping har aldrig funkat.Nu saneras allt. Här tittar Carin Lexmon och Bo Eliasson ut medan jag står på en byggställning utanför. Även Claes Hägnander från fastighetskontoret.

Pust,,varmt o gott.men är det ofarligt??

måndag, 11 juni 2007 16:01, Politik

Idag kl 14 denna måndag är det varmast i Sverige här i Lidköping och som ni ser av prognosen skiner solen även på onsdag,Denna studentdag i Lidköping. Vädret förvånar hela tiden,vad jag minns har det aldrig varit så varmt så tidigt på året i Lidköping. Det har också gått ut varning för höga UV stålnings halter,men vem bryr sej..Alla talar om hur bruna de blivit.Sen sitter jag här som folkhälso ansvarig och åser vad som händer.Även EU,s alkoholpolitik där nu ytterligare stora mängder sprit lätt kan föras in.Hudcancer,alkoholism,narkotika,överviktiga av för mycket socker,diabetesbomben,m,m m,m. Pust,,vad du var rolig nu !!..tänker säkert någon. Nu skall jag ut i solen igen,,,hurra för sommaren.

Läcköinvigning

lördag, 09 juni 2007 18:25, Politik

Idag har sommarens verksamhet invigts på Läckö. Det är verkligen trevligt med Läckös utveckling där jag känner mej i högsta grad delaktig.I år invigdes en ny rustkammare med vapensamling ställt till förfogande av Armémuseum och familjen Söderbergs stiftelse. Jag har framfört under flera år att vi måste lämna en massa trista tillfälliga utställningar och istället satsa på ett levande Läckö med permanent verksamhet !!Det Levande slottet.!!! Ernst Billgren ställer ut och det hela funkar jättebra på Läckö.Helt klart är en konstutställning av klass ett stort steg framåt. Man får inte visa konst på nätet så jag tog en bild på Ernst istället. Kenth Lindström hälsade välkommen som vice ordf i Läcköstiftelsen eftersom landshövingen tog emot MS Gotheborg,ostindiefararen. Numera är det artistöverraskningar vid invigningen.. In kom Charlotte Perelli och satte sig intill mej för att invänta Lotta Engberg. Bra bilder blev det. Sen blir det givetvis opera på Läckö.Jag återkommer om detta.

Arbetslösheten,westergyllen o gatutrav i Tidaholm

lördag, 09 juni 2007 18:03, Politik

Arbetslösheten har inte vart så låg på 16 år som idag var nyheten.Vad säger du nu då?? säger säkert de borgeliga.Svaret är samma som i höstas fast tyvärr så trodde inte väljarna på S.Svaret är att arbetslöshets frågan kommer att lösas av sig själv i rådande högkonjunktur beroende på de stora pensionsavgångarna. Iställer kommer vi att få arbetskraftsbrist.Nu är vi där.Dessutom späder alliansen på med ytterligare vilket gör att inflationen kommer att stiga och räntorna gå upp.Redan nu har de som lånat 2 miljoner fått ökade kostnader med ca 2000 kr/månad. Det går bra för Lidköping.Jag hade äran att få hälsa Lidköpings första börsnoterade företag välkommen till Lidköping.Det är Westergyllen som flyttat huvudkontoret till Lidköping. Sture Öster är styrelseordförande i Westergyllen,Göran Brorsson är VD och koncernchef. Westergyllen sysslar med medicinteknik,inom koncernen finns och Forshemsgruppen som äger Götenehus bl.a Sen åkte jag till Tidaholm och sveriges första gatutrav. En skön känsla med hästar så tätt i spännande fight. Åke Svanstedt gjorde riktig travpopaganda med sin stjärnhäst Torvald Palema.Efter segern så lämnade han över hästen till en förvånand Bengt Weishag från Lidköping som fick gå runt o visa upp hästen. Skanska hade lagt en kanon bana på 325 m. Detta skulle säkert fungera bra i Lidköping,när jag kom tillbaka till stan så mätte jag Skaragatan från Östbygatan till Stadshotellet till 900 meter.I Tidaholm var det 5000 personer,som hade gatufest.I Lidköping borde det bli fler.

Florbergers och Hovby-WestAir.

torsdag, 07 juni 2007 17:13, Politik

Min "granne" här på Grevhusgatan Börje Carlsson har beslutat sig för att gå i pension.Därmed läggs en anrik Herr ekiperingsaffär ned.Börje berättade att han fick jobb som springpöjk 1956 på dåvarande Andersson o Florberger vid Källaregatan. Företaget startades 1952 men Walther Andersson gick sedemera över till damekipering och Bergwiks vid torget. Fram till 1991 låg Florbergers i den fastighet som revs där Cervera ligger idag.Börje flyttade då till Grevhusgatan. Börje med en kund,Stänger gör man den sista Juni.Nu är det 50 % på allt. Jag var ute en sväng på Hovby West air sätter nu in sina första jetplan i trafik. Planet ni ser i Westairs färger skall gå med post i NordNorge och Svalbard.Ombyggnads arbeten sker kontinuerligt men det är en bransch med arbetskraftsbrist.

Nationaldagen år 2. + tiggare än en gång.

onsdag, 06 juni 2007 21:46, Politik

Idag är det tredje gången vi har helgdag och ledigt på svenska flaggans dag och nationaldag.Denna helgdag har ej blivit nåt annat än de kristna helgdagarna.Folket i landet Sverige bryr sig inte. Man har fullt upp med sina prylar,intressen eller familj,vänner.I Lidköping firade vi dagen i Stadsträdgården. Jag tycker det är en segt arrangemang,jag deltar själv men måste vara kritisk och säga att arrangemanget kan förbättras kraftigt.Det känns mest som att det hela är ett nödvändigt ont. Det svenska fanan vajar stolt.. Jag ser fortfarande kommentarer och ser bloggare om min åsikt att förbjuda tiggeri. För mig visar även partimedlemmar en förfärande okunnighet om svensk socialtjänst,våra rättigheter som medborgare men även skyldigheter.Ingen behöver tigga i Sverige. En del verkar tro att Lidköping ligger i Indien. Det är också en stor okunnighet om svensk polis. Med ett förbud kan man lättare samarbeta mellan polis och socialtjänst på samma sätt som sker idag vid olika förseelser och överträdande.Då får man reda på varför och kan sätta in nödvändig stöd och hjälp.Är det organiserade tiggarligor som far omkring så är det en attityd,är det missbruk som ligger bakom är det en annan givetvis.

Stentorg,karnevalen och Läckö.

tisdag, 05 juni 2007 23:03, Politik

Jag har bara fått positiva kommentarer ang min åsikt om att vi inte skall ha något mer stentorg i Lidköping. Överhuvudtaget börjar även jag bli trött på alla planer och idéer som framförs varje vecka.Det är tid att genomföra.Det är också för många tyckare i planeringpolitiken.Idag 2 veckor efter att Kommunstyrelsen tagit 2008 års budget så kommer Kultur o Fritid in med en skrivelse där man vill ha nästan 10 miljoner på direkten för att slutföra motorstadion.Från min horisont verkar det vara hjärnsläpp.Eftersom jag vet att motorsporterna drar stora skaror av åskådare så måste man väl betala hyra eller avgift till kommunen. Det verkar som om hela investeringen på över 20 miljoner inte skulle ge några intäkter utan allt skulle vara gratis. Sen var det karneval.Våra kära elever hade jobbat bra med teman och hade säkert haft jättekul.Tyvärr var det för mycket fylleri senare under kväll och natt. Denne "fånge" såg inte ut att ha något emot att "polisen" hade gripit honom..ler. Med en hel hop adrenalinstinna så passade det säkert bra med denna buss.Dessutom sponsrad av Lidköpingsnytt ..ler igen. Kanske något för dessa Cats. Sen var jag på Läckö idag.På lördag är det invigning av sommarsäsongen.Underbart att åka till Läckö.naturen i full blom,solen skiner o det är sommar.Gött.....

Växthuseffekt, gamla stadens torg,bilar o trav.

måndag, 04 juni 2007 09:34, Politik

Läste att tjänsteman föreslår att Gamla stadens torg skall stensättas.Vi lever visserligen i en demokrati men man kan undra varför och på vems uppdrag.Jag kommer inte att medverka till något sådant.Lidköpings unikitet är träden,blommorna o vattnet.Skall vi ta ner mer träd?? Sverige sätter högre mål än EU avseende koldioxidutsläpp var en av nyheterna under veckan.Man kan fråga sig hur det skall gå till. Kommer regeringen att förbjuda Cruising som ett näraliggande exempel.Det är jätteviktigt att Sverige går före men vi måste också veta att det ur ett globalt perspektiv inte ger någon som helst effekt.Ökningen av utsläppen i China bl.a är mångdubbelt större.Här måste supermakterna ändra sin politik. En Hudson tillhörde en av de snyggaste bilarna under lördagens cruising. Här ser vi 1 snygg hästkraft som ej bidrar till växthuseffekten..Vid Söndagens stortrav på Axevalla kördes det ett Ardennerlopp som uppvisning av dessa fina hästar.Piraten heter hästen. Sedan var Sveriges kuskchampion Björn Goop på plats och körde Amadeus.Han brydde sig dock inte om att han hade en mästerkusk bakom sig.Björn fick hålla tungan rätt i mun och fick sig en lektion. Tiden går,ikväll är det karneval och snart midsommar. Man ser det på barn barnen att tiden går-här är Liam.

lördag

söndag, 03 juni 2007 01:57, Politik

Tänker inte sticka ut hakan utan bara visa några snygga foton från kvällens cruising.Det finns mycket att tycka om detta fenomen men nu är jag bara förvånad över de bilder som kommer ur min camera.se själva. var nere en sväng på solkult-en musikgala.bästa bild blev denna. Jaa..ännu en snygg bild..fångad i sitt rätta element,över framnäs