Bloggmeny

Roadtour

torsdag, 28 augusti 2008 22:19, Politik

Jag har i dagarna tre ägnat mig åt Läckö slott och en tankeprocess kring kulturliv och utveckling sett ur ett tioårsperspektiv.I detta ingår även besöksnäringen och hur kultur o fritid kan användas för densamma. Allt i ljuset av den kommande evenemangshallen samt succén med Läckö slott utveckling.Jag och VD,n på Läckö Magnus Lönnroth hade tackat ja till en inbjudan från statens fastighetverk att vara "konsulter" för andra som vill utveckla sina slott.Magnus har haft flera studiebesök. Nu följde vi upp det hela med besök på Hovdala i Skåne.Borgholm på Öland. Dessutom gällde frågan utveckling av Bohus fästning i Kungälv.Även Kalmar slott som var på Läckö idag för besök.Det är mycket bra att resa bort och focusera all tid inom ett snävare område.I detta ligger också byggandet av Victoriahuset Naturum Vänerskärgården... Under resan träffade vi ett flertal politiker och tjänstemän från kommunerna Kungälv,Hässleholm och Borgholm samt tjänstemän från Statens Fastighetsverk. Läckö har kommit upp i den fantastiska omsättningen på över 25 miljoner.Borgholm på Öland låg på 4.6 miljoner. Öland tar emot 350.000 besökare per sommar. Läckö tar emot ca 120.000 som betalar någon form av entré. Totalt över 320.000 personer besöker platsen. Nu går vi vidare med Läckö-Spiken vad vi gör efter Victoriahusets tillkomst. Det finns mycket att säga om Borgholms slottsruin. Nöjer mej med en kul bild. Hovdala har en slottsträdgård. och vid Solliden går det kor på vägen..ler..

Bostadsbrist och Solkult

söndag, 24 augusti 2008 15:15, Politik

Lidköping fortsätter att öka sitt innevånareantal. Snart är vi 38.000. Jag har den senaste månaden flera ggr blivit påmind om att vi har bostadsbrist. Framförallt är det mindre lgh för ungdomar som saknas.När skolan början är det än svårare att få en bostad. Problemet är att även nybyggda ettor blir väldigt dyra.Samtidigt kan vi inte säga nej till ungdomar eller för den delen alla som vill bo i Lidköping.Med borgarpolitiken tog byggandet snabbt slut och det lär inte bli så många hus uppförda framöver. Vi har en del lägenheter i CIEL huset,får se om vi kan konvertera dem till ungdoms och studentboende som ett exempel. Vi kanske kunde uppföra ett antal billigare barackhus.Bättre det än att inte kunna få ett boende i Lidköping. När solen gick ner kommer månen upp.Lyckades rätt bra utan stativ och allt. Karl Johan Svensson Sångare i Love Injections. Nere vid Framnäs har föreningen Kulturmuren arrangerat Solkult-En rockkväll för ungdomar.Detta tjugonde året hade man flyttat fram arrangemanget till augusti eftersom det regnat mängder de senaste åren. Igår var det en fin augustikväll. Jag gick dit för att lyssna på Love Injections.Jag har skrivit och visat bilder tidigare här. LI är Lidköping bästa band och de utvecklas. Sandra dyker alltid upp när Love Injections spelar. Kravet är som vanligt att få vara med på bloggen. Här med Therese. jag hade tänkt att gå hem efter Love Injections spelning men det var inte bara Sandra jag pratade med utan en hel hög av ungdomar kom fram och hade åsikter. Emellan pratet tog jag foton: Mikael De Bruin är sångare i Ammotrack från Skövde. Det kom ut en hel bounch av kanonbilder ur min kamera. Får väl sluta som politiker och bli fotograf istället..ler..Så jag måste visa resten av medlemmarna i Love Injections. Tobbe Rogbrant på trummor. Mikael Westerlund Gitarr. Judo Simonsson också gitarr. "Linkan" Lindkvist på bas.

Ansvarsfull restaurang och PRO.

söndag, 24 augusti 2008 14:42, Politik

I veckan som gick hade Brottsförebyggande rådet en utnämning vi kallar ansvarsfull restaurang. Mycket i certifieringen handlar om att man har utbildad personal som säljer alkohol. Utbildade vakter och serverar alkoholfria alternativ. 13 Restauranger förbinder sig frivilligt vilket är bra. Vi tog det här initiativet för att arbeta förebyggande. Sedan är jag medveten om att det inte är på krogen de stora mängderna dricks.Man gör det hemma eller på förfest. Givetvis är alkoholen i sig skadlig för individen och vållar samhället stora kostnader.Men den finns och min uppfattning är att vi måste lära och läras att umgås och hantera spriten. Förbudsivrarna finns och den inställningen försvårar en hantering eftersom många slår dövörat till.En växande problem är narkotikan. Inte lika många användare som alkoholen men skadorna är snabbare och ofta en källa till brottslighet. Igår var jag på två ställen som låg intill varandra men som roade två helt olika ålderkategorier. Jag började med PRO,s dans i Folkets Park för att sedan gå över till Solkult där medelåldern låg runt 23. Börjar med lite bilder från PRO Lars Mäki tar en gång per år dagen till ära på sig sin gamla Folkets Park vakts uniform. Ett par hundra pensionärer dansade till Kenneth Lundells bl,a nybildade tremannaband. Kenneth har ju så gott om tid så han tyckte han kunde spela med ytterligare ett band..ler.. Fångade solnedgången över Folkets Park.

Hemma igen..

onsdag, 20 augusti 2008 11:03, Politik

Två intensiva dagar i Kescemeth med kommunstyrelsens au gick snabbt. Man åker direkt från Göteborg med lågprisflyg till Budapest.Lätt att rekommendera. Det är ordning och reda i Ungern och mycket att se på samt god mat.Man har ett kök som är en blandning av Tyskt/Österikiskt och Balkan.Lidköpings kommun arrangerar Svenskt -Ungerska handelsdagar om en månad. Vi fortsätter med det koncept som var så framgångsrikt när amerikanerna var här 2006. Ungern är som många andra f.d öststater stadd i snabb omvandling.Det har gått för snabbt enligt många.Ett fåtal har blivit rika eller mycket rika medans många blivit fattigare.Vi träffade familjer från Lidköping som bor och verkar i Ungern - Nu skall det rekryteras ett 25 tal för ett nytt samarbete kring transportflyg. Fem länder har gått ihop i militärt samarbete och flera kan det bli.Ett tack till Jan Högenberg med familj som bjöd hem oss på middag.Solen sken och det var 30 grader i Ungern,årets sista sommardagar verkar det ha varit för min del. Eller tror vi på 25 grader fortfarande?? Det var skördefest i Kesckemeth denna veckan,vi deltog i en enkel invigning med tal av borgmästaren och en flickkör.Man hade en tävling där snyggaste barnvagn fick pris-så sött. Borgmästaren är nyvald och heter Gabor Zombor. Man byter politiker ideligen vilket gör det svårare att samverka.Gabor kan kanske sitta längre-han är konservativ.Regeringen i Budapest är dock en blandning av det nya socialdemokratiska partiet blandat med gamla kommunister..Gabor höll tal med en storbilds Tv på sig själv i bakgrunden,proffsigt.såg ut som en amerikansk senator..ler.. Kommunhuset är det vackraste hus och byggnad jag sett för detta ändamål.Uppfördes under Österikisk/Ungerska stormaktstiden.Deras plenisal är något extra..

Ungern-Kescemeth

måndag, 18 augusti 2008 00:33, Politik

Kom till Ungern igår.Inbjuden av vår vänort Kescemeth som har möte med vänorterna imorron i samband med Huroz festival.De betalar allt här så det är storstilat. Idag har vi varit på flygdag på flygflottiljen. Flygdagar här drar stora skaror med människor.Vi träffade Såtenäs anställda med familjer. Dessutom kom Fredrik Hedén ner för att träffa oss,hade ordnat en visning av det stora transportflygplanet C 17 vilket var mycket intressant.Fredrik är anvarig för ett samarbetsjobb kring transportflyg.Fem länder deltar. Vi skall träffa borgmästaren här imorron plus studiebesök och andra politiker,,Lidköping och Kescemeth arrangerar Svensk-Ungerska entreprenör och handelsdagarna om en månad i Lidköping.Vi skall därför träffa deras handelskammare också. Two Commanders,,,ler..Fredrik Hedén,bygger nu upp en C 17 transportenhet med 5 länder.Sätet blir Papa i Ungern. Lidköpings delegationen.

Porslinsfestivalen

lördag, 16 augusti 2008 10:21, Politik

Igår var en händelserik kväll i Lidköping. Dessutom en underbar sådan.det var trevligt att visa upp Lidköping en skön varm sensommarkväll. Själv var jag nere och kollade på Nina Holes eldskulptur nere vid Rörstrand. Det var också en trivsam kockduell bl.a.Åker till Ungern idag lördag och återkommer därifrån. Nina Holes verk. Ulf Wagner och Peter Karlsson vann kockduellen.

Arn premiär.

fredag, 15 augusti 2008 12:15, Politik

Man kan bara vara på ett ställe och jag valde Arn premiären i Skara igår.Det var sista filmen om Arn - Filmen hade ett tragiskt slut - Jag gillar inte tragiska slut-Men filmen är bra,de flesta som var där tyckte att denna var bättre. 1,2 miljoner har hittils sett den första filmen i Sverige.Den går jättebra i Norge och övriga nordiska länder. Apropå Norge så kommer säkert Arn 2 att gå ännu bättre i Norge eftersom det dyker upp en norsk profil och krigshär som slåss på folkkungarnas sida. Sofia Helin som gör en utmärkt roll som Cecilia. Göran Larsson i miljöpartiet fick en statist roll under bröllopet mellan Arn o Cecilia. Kan glädja Göran att han var med 1+1 sekund i filmen..ler... Arn spelas av Joakim Nätterqvist

De la Festival

fredag, 15 augusti 2008 11:26, Politik

Under veckan pågår både De la Festival och Porslinsfestivalen.Hjulafton och HD träff.Mycket och ändå inte mycket.Ja Hjulafton lever sitt eget liv och stan är full av människor men i övrigt får man ingen känsla av någon festival som fyller stadens centrum. Lidköpings "problem" är att vi inte får turisterna att stanna.De flesta gör endagsbesök och någon större omsättning som sätter spår i ekonomin finns ej. I den ranking som branschen gjorde över besöksnäringens omfattning slogs Lidköping långt ned på listan med Lilla Edet som närmast.Undrar vad Lilla Edet har ?? Jag åker runt i världen både privat och i jobbet.Ser naturligtvis mycket och får idéer.Förmedlar dem och försöker inspirera men det är sällan jag får gehör. Tjänstemän skall alltid uppfinna hjul på nytt eller gå egna vägar.Givetvis jobbar många bra men resultat kan alltid bli bättre.Sedan är Lidköpingsborna ett märkligt släkte..Jag var på bluesföreningens kväll i Stadsträdgården i förrgår.Kl sex inleddes kvällen med ett amatörband från Lidköping som spelat ihop något år och live ett handfull ggr.Jag räknade in ca 500 personer. När kvällens huvudband Finländska Wentus blues band inledde något senare hade 300 gått hem. Wentus som spelat i 20 år kom från turne både i USA och Canada -gör stor succe i Norden och spelat in en film som blivit nominerad drar knappt 200 personer. De spelar en tung svängig blues av bästa märke. Oehörd bra bas/trummis kryddat med en utmärkt sologitarrist och sångare.Men Lidköpings borna gick hem.. Robban Hagnäs-Basist av ren Chicago klass. Mikael "Axeli" är vänster och vänsterfotad trummis med egen stil. Bra bilder skall publiceras. Björn Cavalli Björkman i stilstudie. Men of blues från Lidköping är ett hyggligt amatörband i klass med The Politicians.

Ciel..försvann i himmelen.....och Stensiken...

tisdag, 12 augusti 2008 20:19, Politik

Idag släppte jag informationen att CIEL..centrum för innovation och entreprenörskap troligtvis inte kommer att fortsätta sin verksamhet i nuvarande form. Skulderna ligger på närmare fyra miljoner till kommunen. Givetvis inte bra alls...Skulden ligger tung på de som rekryterade verksamhetsledaren som i stort sett kört Ciel i bott.De andra ägarna och ordföranden har också ett stort ansvar för detta misslyckande. Misslyckandet är så stort att det kommer att få konsekvenser för hela näringslivsarbetet i framtiden.Vi måste se över vad vi vill ha ut,focusera och rekrytera rätt personal. Under den korta tid som verksamheten pågick startades två företag.Det mest framgångsrika har dock flyttat till Göteborg.Ett antal andra företag har också sett dagens ljus men det har inte varit utifrån Chalmers konceptet.Givetvis kan vi inte lägga ner frågor som innovation och entreprenörskap men jag tror inte formen,ägar konstellation och struktur inom Ciel är någon framgångsväg.Som jag informerat om sitter jag numera i intresseföreningens styrelse för Gothia Science Park i Skövde.Där har man nått upp till en storlek som behövs för att driva verksamheten.Tyvärr nådde aldrig Ciel dit. Jag var i Skövde i helgen och passade på att besöka deras nya stora köpcentrum i Stensiken. I Lidköping har vi sik eller sil i Vänern...i Skövde har de sik i sten..ler.. Iallafall borde det vara möjligt med etableringar typ BilTema även i Lidköping.Det fodras dock modet att öppna upp ett område större än Änghagen. Det är Politikervecka i Lidköping på initiativ av Lidköpingsnytt.Idén är bra och jag tycker vi skall fortsätta.Behövs dock slipas till rejält. Först och främst måste arrangemanget få verka utan störningar från andra verksamheter. I lördags var det schottisdans mest hela tiden. Jag tog detta foto i allt väntande. Imorron när Sossarna skall prata så pågår det bokläsning och detta får inte störas....ler.. Blir det dessutom regn så kan man lika gärna strunta i allt... Ett politiskt möte där man inte får prata känns meningslöst,Nej,,ett koncentrerat arrangemang..två lördagar vid politiska hörnan vid Asplunds.Ett program på fyra timmar.Blandat med sång och musik. Göran Larsson MP på Iqbal torget.

Sista helgen,,nu drar det igång igen..

söndag, 10 augusti 2008 23:42, Politik

Imorron startat jag upp igen efter ledigheten.Det blir en tuff höst så det är bra att vara utvilad psykiskt framförallt.Redan i veckan släpps en del nyheter varav en kommer att vålla stora rubriker och mediajagande. Svensk ekonomi är nästan i fritt fall. Kommunen har tappat 160 miljoner av vårt kapital.Problemet är att den s,k avkastningen uteblir vilket gör att låneskulden ökar.Vad framtiden har att säga vet jag inte mer än att vi klarar detta tillstånd i några år. Det har vi gjort tidigare.Sedan kommer alliansens dagar att vara räknade efter 2010 och landet kan få framtidstro igen.I helgen spelade The Politicians efter långt uppehåll. Vi har saknat en sologitarrist efter det att Micke slutat. Vi spelade på Linda Berlings bröllop.Linda är känd miljöpartist från Spiken. Jag tog en bild på mig och Linda men här kommer Lindas tvillingsyster Veronica istället..Snyggt par,,hahah Ikväll var jag på dansens dag och Helens dansskolas 20 års show i stadsträdgården.Bristen på ljus var besvärande denna mörkahimmelenskväll.Fick en bild på Helen i vart fall.

Svenskt rättsväsende.

torsdag, 07 augusti 2008 11:32, Politik

Jag förstår mig inte på svensk rätt. Nu ältas rättegången i Arboga i medierna. Samma visa som under rättegången i Palmemordet där Lisbeths Palmes vittnesmål underkändes. Om jag skulle bli attackerad av en person och man ser ansiktet så vet man väl vad man råkat ut för. Nu är det ett ifrågasättande om man läst och sett bilder i media som kan påverka. Har jag en bild av en person som attackerat mig men medierna visar bild på en annan person så säger jag väl det. Stämmer bilden så säger jag det också. Det är otroligt att ifrågasätta en person som sett gärningsmannen och som vittnar under ed. Tillbaka till Lidköping: Jag tog mig en sväng till motorstadion igår. Måste vara en av Sveriges vackraste.Det har blivit jättebra och kommer att bli ännu bättre. Gokartbanan är verkligen så att man knappt tror det är sant.Sedan har vi helt klart tagit bort skog. Den skog som vi skall återplantera i Lidköpings närhet för att upprätthålla balansen i närmiljön. Vi har politiska beslut att vi skall göra så. Trots detta ser jag inget förslag från tjänstemännen hur detta skall gå till. Som jag ser det måste vi köpa in mark för att plantera på. På tal om rättsväsende så är nu Rådhuset ommålat i sin helhet.Längst upp tronar rättvisans gudinna över Lidköping.Denna gång med en kråka på huvudet..ler.. De glesa tallarna klarade sig från stormen.

Ambassadörs träff..och Läcköoperan

söndag, 03 augusti 2008 22:41, Politik

Semestern börjar ta slut...Tiden går lika fort som när man jobbar.I fredags hade vi vår årliga ambassadörsträff. Ett 25 tal Lidköpingsambassadörer deltog. Vi har utvecklat mötena med teman och grupparbete för att få fram åsikter.Ämnet i år var varumärket Lidköping med betoning på besöksnäringen.Det kom fram många jättebra åsikter som jag nu skall ta vidare i politiken. Claes Bjerkne VD för Göteborg o CO som är det företag Göteborgs kommun har tillsammans med näringslivet kring besöksnäringen talade.Vi måste göra en plan på lång och kort sikt så att politiken fattat beslut som tjänstemännen sedan skall genomföra-Ganska självklart. Vad vi inte har i Lidköping är den totala uppslutningen från hela näringslivet avseende besöksnäringen. Claes Bjerkne talade om hur jätteviktigt det är att samhälle och näringsliv samarbetar. Igår var jag på Läcköoperans sista föreställning. Helt klart var den se och lyssningsvärd.Läckös borggård är en underbar plats. Hela inramningen var magnifik. Den nyskrivna operan om Magnus Gabriel var givetvis svensk.Jag saknade musik,för mig är opera underbar musik och sång.Av någon konstig anledning hade författarna klippt av till talsång istället för att låta de utmärkta aktörerna få sjunga ut...Det fanns embryon till något riktigt bra men fantasin tog tydligen slut. Läckö är som sagt en underbar plats för opera.Akustiken är också magnifik.Istället för att genom åren ha spelat en massa okända halvdåliga operor skulle jag vilja ha en Puccini opera. En riktig vältare..Jag har också andra idéer men det skall jag ta direkt med berörda.. Jag fick tillstånd att ta foto från operan. Blev ett 25 tal kanonfoton och femtio A foton som jag skall tillställa Läcköstiftelsen.tack. Andreas Landin spelar Magnus Gabriel.Här i mitten. Katarina Giotas som Drottning Kristina. Magnus Gabriel med sin Maria Eufrosyne.spelad av Emelie Sigelius. Mikael Axelsson och Jonas Olofsson i sina respektive roller.Jättebra.. Andreas i slutscenen-en kanonbild.