Bloggmeny

Hälsa eller inte hälsa....eller hej eller inte hej..

söndag, 29 juni 2008 10:10, Politik

Gårdagens förmiddag var solig och fin så jag gav mig ut på en centrumrunda. Har tänkt på detta länge men gårdagen blev en koncentration av allt. Många människor jag aldrig sett hälsar på mig, det är givetvis trevligt och tyder på en positiv människa. Sen finns det människor som brukar hälsa men som av någon anledning inte hälsar längre.Den tredje varianten är människor som aldrig hälsat tidigare men som nu börjar hälsa.Fjärde är de som alltid hälsat men som nu börjar prata också,mestadels om arenan förstås.Femte är de som hälsar från och till, man vet aldrig var man har dem så jag hälsar oavsett.De mest knepiga är de som aldrig hälsar trots att de borde det..Jag har en man som alltid bara stirrar. Inte ett ord tillbaka. Trots att jag träffat honom flera ggr genom åren i jobbsammanhang så nej,,jag existerar inte, bara ett tomt stirrande. Jag har andra exempel där jag har lust att gå fram och ruska tag i vedebörande och säga du,,,det är jag.varför hälsar du inte.... Sedan har vi de som alltid hälsar givetvis. I förrgår var det RIX FM festival i Lidköping.Jag återkommer till den också eller frågan om festivaler överhuvudtaget.Börjar med bilder. Patrik Isaksson. Underhållningen drog ca 5000 personer. Velvet eller som hon heter Jenny Petterson. Alcazar. Anders Johansson. Sibel. Sibel Redzep är bördig från Macedonien.Slog igenom i Idol som 16 åring.

Många stora frågor nu..

lördag, 28 juni 2008 09:52, Politik

Min semester började i måndags med att jag fick en rad stora frågor över mig som måste lösas eller läggas ned arbete på. Sparbanken Arena,West Air,Ciel,F7 Såtenäs,P 4 Skövde ja överhuvudtaget vårt framtida försvar. På måndag blev det kommunfullmäktige så det var lika bra att lägga in några fler möten under dagen. På tisdag däremot ???..Arenan beslutades av Kommunstyrelsen i stor enighet. En Folkpartist röstade emot, och det var bra. Partiet är ju nerkört i Lidköping från att ha varit det största borgerliga partiet till det minsta. Nu finns förutsättningar att de försvinner helt.Partiet är dessutom i kris med avhopp och stor intern kritik efter det s,k FRA beslutet. Toppstyrningen och det auktoritära ledarskapet står inte i samklang med en socialliberal idéologi sa en avhoppare.Frågorna ovan är stora och jag återkommer med dem-jag måste ju ha något att skriva om under sommaren...Däremot fick jag tillstånd från Sandviken att publicera en snygg bild på deras hallbygge. Göranssons Arena. I Sandviken fläskar man på ännu mer än i Lidköping,vår hall blir 18 m hög.Här ser ni de jättestora limträbalkarna med en högsta höjd på 30 m.

Arbetarekommunen har sagt JA,,,till Evenemangshallen.

onsdag, 25 juni 2008 23:13, Politik

Ikväll beslöt Socialdemokraternas högst beslutande möte att säga Ja till evenemangshallen.För mig som fick uppdraget att genomföra vårt valprogram har det varit en resa på 1,5 år. Skönt att vi nu kommit i mål. Det går alltid att kritisera men i denna fråga har det funnits och finns många viljor och Socialdemokraterna styr inte Lidköping ensamma. Många har kritiserat Sparbanken för att de ställer villkor med sina pengar. Jag tycker inte att deras villkor har varit hårda eller stora. Man vill ha en hall för alla Lidköpingsbor inte bara bandy,samt att det är en hall med kvalite som står i många år för Lidköpingsbornas bästa. Belackarna håller fortfarande på med att bara prata bandy. Trots att det blir ett sportgolv där alla sporter kan verka på. Tids nog lär det väl gå upp för alla vad man kan göra.Även kulturellt även om det inte blir scen och salong för 500 personer som också efterfrågas. Jag fick ett uppdrag att nå 12 miljoner istället för 21,,,med bankens driftbidrag mellan åren 2010-2012 har vi nått ned emot 13 vilket blev ett gott resultat. Jag kan inte se att det skall bli några problem att ha 5 år på sig att få in 3-4 miljoner i drift extra för en evenemangshall.Det äventyrar inte på något vis andra verksamheter. Det kommer också att bli bra med att vi nu påbörjar etapp ett avseende en förbättrad strandpromenad. Framförallt behöver vi utöka sand och gräspartier. Själva gångstigen finns redan. Den räcker för mig i vart fall.Efter Toftabäcken finns det en hel del att göra upp till Vänerblick.

Midsommar,inget spel...

lördag, 21 juni 2008 08:02, Politik

Tyvärr blev det inget spelande igår i Örthagsparken. Det ösregnade när vi skulle rigga, beslut måste alltid tas. Eftersom det inte finns nån skyddad scen ställde vi in.Solen sken dock när det var dax...Vi repade istället. Fanns säkert någon mening i det, vi har nu bestämt i The Politicians att köra vidare med fyra medlemmar efter det att Micke har slutat.Nästa vecka har jag semester. Semestern börjar med möten,,ler. Faktum är att hela veckan blev fylld med viktiga möten så jag får ställa in semestern. På Fredag har Skövdes kommunalråd kallat till krismöte angående nedläggning av förband. Det senaste ryktet är att P4 skall läggas ned. 1200 personer jobbar i Skövde. Såtenäs har också varit under lupp men det hörs lugnare tongångar där. På torsdag beslutar vi om evenemangshallen i Kommunstyrelsen och på onsdag kväll i arbetarekommunen. Firandet i Örthagsparken har fått fler och fler deltagare,säkert mellan ca 1500 personer. Många hade kommit för att lyssna på oss så det var synd. Arrangemanget med att bara stå på gräsmattan och spela känns lite futtigt när intresset vuxit. Lidköpings folkdansgille har gjort ett jättebra arbete sedan kommunen drog sig ur arrangemanget för 18 år sedan. När det nu vuxit sig stort behövs allt från scen till bättre högtalare och jaa..mer av allt än två fioler som drunknar i folkhavet...

Mycket hall nu

tisdag, 17 juni 2008 23:04, Politik

Det går framåt trots allt avseende hallen. Enligt min mening bygger kommunen en billig hall. Det är bankens 70 miljoner som gör hallen dyrare men de pengarna kommer från banken för att uppgradera den till en evenemangshall. Kritikerna säger att det kommer inte att bli några evenemang i hallen.Och???.. Det är bankens pengar som gör att det blir en hall med kvalité och som möjliggör evenemang. Varför överhuvudtaget engagerar sig man emot detta som skattebetalare.. Vi tar oss emot målet och den 30 Juni fattar kommunfullmäktige beslutet. Vi jobbar på att nå målet 12 miljoner....i driftkostnader.Innan dess skall åtminstone Socialdemokraterna ha möte. Budgeten för 2009 samt hallen har tagit mycket tid. Nere på Rörstrand händer det mycket. Ulf Wagners restaurang håller nu på att byggas..Längst upp blir det en skybar med underbar utsikt.Äntligen får Lidköping en restaurang med kvalité.Tyvärr gick Svenska Hem i konkurs.Just nu sker det utförsäljning via nätauktion. Snart kommer det att öppnas en genomgång i och med att nuvarande entré med en skobutik kommer att rivas. Personligen tycker jag det är synd,det är kapitalförstöring och en bra aktivitetsyta ersätts av ett dragigt hål när nordanvindarna tar vid. I Kouvola har man öppnat Nordic China center. I en nedlagd fabrik med tillhörande garage har man låtit öppna ett 20 tal butiker med kinesiska ägare. Jag har svårt att förstå vad detta tillför ett samhälle. Produkterna är billiga men det är mycket samma krafs.

Budget 2009 antagen.

måndag, 16 juni 2008 22:29, Politik

Ibland har jag så mycket att skriva så det blir inget skrivit. Idag beslutade Kommunfullmäktige om budgeten 2009 och plan 2010-2011. Efter en rätt jobbig period där många viljor skall tillgodoses är vi iland för denna gång. En del orosmoln finns i ökade kostnader men de har alltid funnits. Det vore dock bra om västvärldens ekonomier inkl Sverige kunde gå bättre. Avkastningen på vårt kapital är lågt,riktigt lågt. Den borgerliga alliansen slår sig för bröstet för deras s,k jobbpolitik för att arbetslösheten är låg. Det enda de presterat är politiken "man simmar snabbare i kallt vatten". Alltså jaga sjuka och arbetslösa. Iövrigt finns det ingen jobbpolitik. Som jag sagt redan valrörelsen är utbudet av arbetskraft starkt begränsat beroende på de stora pensionsavgångarna.Vi är där nu. Arbetskraftbristen är ett faktum. Den s,k jobbpolitiken har också inneburit att reallöneökningarna är bortblåsta.Vi går emot lönesänkningar realt. Men det är väl som Organisationen Företagarna säger..Regeringen har kunskap och vilja men tyvärr saknas förmågan.. Så har det alltid varit med borgeliga regeringar.Man saknar förmåga.... I lördags invigde vi den nya turistbyrån i Rådhuset. Medeltids riddare var ett inslag. I Götene har man satsat på medeltidens värld. Genast är en massa negativa framme. Det kommer aldrig att gå,varför satsa på sån skit, det ligger på fel ställe..o.s.v. Istället skulle alla ställa upp och säga vad bra..ännu en möjlighet att utveckla besöksnäringen..På Skaraborgsnivå är det änu värre..bara en massa avundsjuka.

Kouvola

fredag, 13 juni 2008 07:18, Politik

Jag gör en snabbvisit i vår vänort Kouvola.Åker hem idag.Lidköping blev världens första Safe Community-Trygg och säker kommun enligt WHO konceptet 1989. Vi har samarbetat för att Kouvola skall bli detsamma och igår blev de utsedda som nr 138 i världen. Jag var med för 25 år sedan när vi drog igång det hela. Intresssant att det växt till en världsomspännande rörelse. Safe Community är ett sätt att tänka,verka,planera och genomföra samt givetvis kunskapsinhämtning. Begreppet har vidgats från fallolyckor,barn- äldreolyckor och trafik till egentligen allt som har med folkhälsa att göra. I Finland är alkoholen den största boven kring olyckor o dödsfall. Vi utvecklar vårt arbete i Lidköping och vi kan bli bättre på att involvera Lidköpingsborna i det förebyggande hälsoarbetet. Aimo Ahti är kommundirektör i Kouvola. eller borgmästare. Han berättade att Kouvola nu slås samman med 5 andra kommuner och blir 90.000 invånare. Eftersom man gjort detsamma i Danmark lär detta vara slutet för det gamla vänortssamarbetet. Tiderna förändras men Lidköpings o Kouvolas samarbete kring Trygg o Säker är ett bra exempel att man kan samarbeta ändå. Sedan får man alltid träffa trevliga människor att utbyta tankar och erfarenhet med.Här Tarja Mankinen och Anne Lounamaa. Terja är director på departementet ansvarar för folkhälsa o säkerhet och arbetar direkt under ministern. Terja är på motsvarande Folkhälsoinsitutet.

Dålig vecka för alliansen...

fredag, 13 juni 2008 06:56, Politik

I veckan gjorde landets statsminister ett utspel att alliansen kommer med stöd till kommunerna kring äldreomsorg. Man ville bara hitta ett direktstöd först så att inte kommunerna bygger bandyhallar.....!!!! för pengarna...Ett synnerligen märkligt uttalande.. för det första är bandyn en liten sport i förhållande till andra. Sett ur ett riksperspektiv är jämförelsen löjlig eftersom betydligt större belopp gått till andra sporter o multihallar. För det andra har det bara byggts fyra hallar. En med stora frivilliga insatser o sponsring i Edsbyn - ABB hallen i Västerås. Byggd med privat kapital, sponsrad av ABB. Sandviken har fått sin till skänks och i Surte är det en mycket billig variant. Vänersborg bygger just nu- men att ta med detta som argument för att inte ge pengar till äldreomsorgen nu.. Pinsamt...Dessutom visar det vilket förtroende Reinfeld har för kommunalpolitikerna inkl sina egna,, Dessutom är det full sken i inflationen och tillväxten har stannat upp. Alliansen kunde leva drygt ett år på den gamla sosse politiken sedan var det stopp. Nu kommer verkligheten av deras politiska beslut .Det tar nämligen ett år när man driver ett samhälle.. Reallönerna försvinner och räntenivåerna kommer att knäcka många med nybyggda villor.Nybyggnation av flerfamiljshus kan man drömma om. Jag är i Finland,vår vänort Kouvola har blivit utnämnd till Trygg o säker kommun.Kvällen började med musikunderhållning i ett tält. Här ser ni Janna Hurmerinta.Finlands Souldrottning.

Är i Stockholm för att uppdatera mig,

måndag, 09 juni 2008 15:45, Politik

Idag och imorron är jag i Stockholm på partiets Sveavägen 68. Aktuellt inom politik och diskussion om framtiden kring kommunalpolitik. Även rikspolitik som påverkar kommunerna naturligtvis. Många kommuner är oroliga vad som kommer att hända ekonomiskt när vi till hösten få se utförsäkrade ur A kassorna komma till kommunernas socialtjänst.Även sjukförsäkrade kommer att dyka upp framöver när alliansen är brutala i sin politik. Sedan såg jag att Lidköpingsnytt lyfte fram min åsikt att vi inte samarbetar i Lidköping kring arrangemang.De la festival har varit ett skattefinansierat arrangemang utan entréavgift.Helt fritt från samverkan med krögare och näringsliv. Nu är kultur o fritids överskottspengar slut så någon De la festival lär det inte bli i framtiden. Nu satsar kommunen på att sponsra RIX FM festivalen i Lidköping. Här finns en möjlighet att göra något stort men jag tvivlar tills jag ser resultat. Läste också att Lidköpingsnytt drog in Hjulafton i detta,jag hade överhuvudtaget inte detta arrangemang i min åtanke,där gör Frasse och Thomas Kjellström ett kanonjobb. I Lidköping tycker myndigheterna att det är jobbigt med festivaler,frågan är väl om lidköpingsborna vill ha det... Lite mer vackra bilder från Stockholm.

Prins Eugens Valdemarsudde och Smaka på Stockholm

söndag, 08 juni 2008 22:36, Politik

Ena kvällen i Lidköping och Cruising nästa kväll på Smaka på Stockholm..en festival i Kungsträdgården i fem dagar som dragit 500.000 besökare..Hela Kungsan har vart fylld av mattält-Öltält-Vintält-Champagne,Skaldjur,internationella rätter från hela världen samt stora scenen som alltid finns där proppfylld med artister,,fri entré drar folk. Jag undrar när vi kan få något sådant till Lidköping. Vissa saker går bara inte och ibland förstår man varför folk dras till större städer där allt är möjligt. Lidköping har alla möjligheter både med torg o stadsträdgård. I Lidköping samarbetar man inte,det är ena av anledningarna. Det gäller för övrigt kommunen också. Någon bild från Smaka på Stockholm får ni inte se,,,det har väl varit nog av artister på denna sida..(fick ett mail om detta för nåt år sedan att det var en politisk blog och då skall man inte ha bilder på artister)..ler. Jag lämnade kameran och tog mej en öl istället,lyssnandes på Rongedal som var väldigt populära här i Stockholm..Så ni får se en and istället.. Staket på Valdemarsudde,tog mej en promenad på vackra Djurgården.

Bra att kolla jämförelsetal,,,Cruising.

söndag, 08 juni 2008 08:45, Politik

Jag har en känsla av att många som läser Lidköpingsnytt också läser mina inlägg här. Signaturen nyfiken medborgare har tagit åt sig min information om vart man hämtar jämförelser mellan kommuner och mycket riktigt kommit fram till sammma slutsatser jag gjort. Att Skövde har låga kostnader för äldreomsorg exempelvis beror på två saker.Dels lägre lokalkostnader,dels sämre vård. I Lidköping har vi relativt nybyggda hus med hög standard,antalet anmälningar till länsstyrelsens är få i Lidköping gentemot Skövde.Vara måste ha lägre kostnader eftersom en lägre skatt än Lidköping är viktigt för dem. Signaturen frågar sig de om de lägre kostnaderna inom bl.a äldreomsorg gör att man kan kosta på sig hallar. Svaret är inte entydigt jaa. Skövdes 500 miljoners satsning på att bada borde rimligtvis leda till skattehöjning. Varas konserthus är en skolaula och tär inte nämnvärt på deras ekonomi.Alla gymnasier måste ha en aula..Lidköping ligger dessutom högt på kostnader inom Kultur och Fritid. Vi använder Gullspångsavkastningen till de merkostnader vi har för att upprätthålla en bra service.Annars är slutsatsen rätt att sparar man på kärnområdena vård,omsorg och skola kan man lägga pengar på annat eller välja att ha en lägre skatt. Igår var det cruising..Fina bilder på en massa pärlor blir det.Annars finns det en del övrigt att önska. Nedskräpningen är omfattande med alla kastade ölburkar o sönderslagna flaskor.Miljömässigt låg det ett tjockt lager av markozon och gifter över innerstaden. Bilarna är ett exempel på en tidsperiod då människan var lyckligt ovetande om att fossila bränslen var och är livsfarliga.Här kommer lite fina bilder iallafall..

Läckö invigd. Härlig sommar.

lördag, 07 juni 2008 18:12, Politik

Idag var jag på Läcköinvigningen.Det är trevligt att se hur väl Läckö slott utvecklas. Man lyckas inte med allt men Läckö har blivit något helt annat sedan vi tog tag i det för över 10 år sedan.Med förre landshövdingen Göte Bernhardsson i spetsen har det skett en jättebra utveckling. Läckö är vid sidan av Villa Bk kommunens kändaste varumärke. Det är sådant kommunerna satsar på. Kan vara bra och veta för de som inte förstår varför saker och ting hänger samman.Till årets Läckösäsong har man sponsrat en nyskriven opera om Magnus Gabriel De la Gardie. Vi får väl se om det kan vara något. Något som är något är den Digiloo turné som även i år gästar Läckö. Förra året drog man över 7000 besökare. Så populärmusik går hem. Vi fick höra smakprov på musiken ifrån Linda Bengtzing. Jenny Gustavsson från Lidköping körade.

Då var budgeten klar,,men hallen återstår

lördag, 07 juni 2008 08:27, Politik

Vi har tidigarelagt budgetarbetet och besluten för tiden 2009-2011. Orsaken är att nämnderna skall ha bättre framförhållning och kunna styra o planera i tid. Alla förändingar skapar oro och årets arbete har varit tufft. Efter alla möten så finns det ett förslag från S-V och MP som vi enats om. Problemet är som jag sagt många gånger tidigare skillnaden i beräknad resultat och verklig resultat.Ja,,jag har inga problem,jag har lärt mej att leva med detta faktum.Tyvärr har inte alla gjort det,,inklusive Sveriges Riksdag. De har lagstiftat om att man skall ha en budget i balans. Enligt min uppfattning är det resultatet som skall ge överskott. Balans innebär ju +- noll. Hallfrågan rullar vidare, allt talar för att det inte blir något beslut den 16 Juni.Tyvärr för alla förespråkare, de som inte vill kommer att jubla. Vår situation kan jämföras med Sandviken.Där skänkte Göranssons fond alla miljoner för att bygga en evenemangshall.När jag var där på studiebesök sa de från kommunen att det blir inte lätt att drifta,,det är inte gratis att ta emot en hall...Det har nu lett fram till att fonden ger driftbidrag. I Lidköping som är lika stor som Sandviken förväntas vi ta hela driftkostnaden inkl byggkostnader minus sponsring.. När nu det dessutom blivit ändrade förutsättningar med dyrare drift blir det ännu svårare. Detta är mina reflektioner. Idag blir det Läckö sedan åker jag till Stockholm och på Onsdag till Finland. Givetvis kommer jag att bloga. Igår var det nationaldagsfirande i Stadsträdgården. Den stora nyheten inom Skaraborgs musikliv var att Inger Nordström ombildat sitt band. Lämnat KingBees som just släppt en ny Cd har Gustav Hagelberg gjort för att spela med nya Rhinestone. För mig som aldrig tyckt om country med steelguitar var nya Rhinestone mycket bättre. Tidigare band spelade alltid bra men stilen var begränsad. Nu öppnas helt nya möjligheter,,,kul.Det svängde rejält..

Sajten låg nere..Mycket Nu

tisdag, 03 juni 2008 09:59, Politik

Som en del märkt låg denna sida nere några dagar. Händelsen låg utanför min kontroll. Nu är jag tillbaka. Debatten går vidare kring evenemangshallen. Efter att vi under en lång period bara hört förespråkarna så formerar sig nu motståndarna. Jag har dock svårt att förstå varför man vill säga nej till sponsring från Föreningssparbanken. Sponsringen gör att hallen blir en evenemangshall och innebär att driften blir ca 3 miljoner dyrare än en överbyggnad på befintlig yta. Jag har har också svårt och se att vi skall tacka nej till att få en multiarena när merkostnaden i sammanhanget är blyga 3 miljoner. Kommunen omsätter 2500 miljoner. Vad många många har missat är att vi skall lägga in ett sportgolv vilket innebär att alla inomhussporter kan använda sig av Arenan. Är det fel?? När debatten var som hetast från förespråkarnas sida vilka fantastiska möjligheter en hall skulle ge tillsatte vi en utredning på mitt initiativ för att få en objektiv bild över framtida möjligheter. Turismens utredningsinstitut kom med en mer nyanserad bild vilket var bra. Jag vänder mig emot att motståndarna nu drar växlar att en evenemangshall i stort sett skulle vara värdelös. Varför skall alla alltid vara så extrema. Givetvis har det ett stort värde för Lidköping,Skaraborg och ibland Väst Sverige. Det räcker för mig när merkostnaden är i sammanhanget låga 3 miljoner. Installationen på gågatan är tillfällig..En del tycker det är trevligt andra att det ser ut som tivoli.