Bloggmeny

Leende Kristdemokrater..

tisdag, 27 juli 2010 17:51, Politik

Kristdemokraterna är som vanligt för tidigt ute med sin valinformation.För mig som proffs var det dock intressant att läsa programmet för Lidköping. De föreslår en playa mellan Vänerblick och Framnäs. Som vanligt slår de in öppna dörrar eftersom kommunen är i full färd med ett förverkligande.Vi börjar dessutom från Västra hamnen i planläggningen av hamnstaden bort till Vänerblick.Den lagun eller utfyllnad-Vi har inte tagit slutlig ställning ännu-innebär ett mycket attraktiv badområde. Idén om "fiskebodarna" vid inre hamnen tog vi med oss från ett studiebesök i Hudiksvall för tio år sedan. Att det inte blivit något av har mest berott på marknaden.Iövrigt vore det bättre om de kristna visade på ärlighet och sanningssägare än att mörka,ljuga om sin verkliga politik.Det står inte ett ord i valprogrammet att KD skall spara 30 miljoner,Inte heller på vad som skall läggas ned.Skall man dessutom öppna nya kostnadskrävande saker måste man spara ytterligare på något annat.Låt säga att valprogrammet kostar 20 miljoner då skall man spara 50 miljoner totalt. Redovisa detta med ett leende.....TACK. Det var partikamp på Axevalla i söndags. Riksdagskandidaterna från Skaraborg tävlade i en ny typ av sulky som kommit med två sitsar.Detta innebär att en erfaren kusk sitter bakom och kan ta över om något händer.Carina Ohlsson hade inte fått bästa hästen men körde snyggt i blötan.

Sommarunderhållning i Skara,,,Jämfört med Lidköping.

torsdag, 22 juli 2010 23:25, Politik

Allsången i Skara är flyttad till Olins park i centrala Skara.Är det på EPA,s gamla parkering frågade jag en Skarabo...Hur gammal är du var svaret...ler.. Bert Karlsson ligger bakom artistvalen som oftast är gott.För 130 kr i entré får man bra underhållning. I Lidköping tar vi inte entré. Vill inte påstå att det är dåligt i Lidköping men till Skaras nivå i folklig underhållning når vi ej.Lite märkligt att så få inte åker i 17 min för att se och höra de som underhöll i Skara igår. Jag skrev tidigare om Folkets Park i Lidköping i början av sextiotalet.Kunde också skrivit att Magnus Kvintett från Mariestad spelade.Kom ihåg dem särskilt för orgel och saxspelande.Därför var det som en kick i magen att Lars Waldefeldt stod på scenen.Med oförändrad stämma sjöng han den stora hiten Monica samt Varför. Med legendarisk text..Lars slutade som musiker för över 30 år sedan men var nu tillbaka. Han måste vi ha till Stadsträdgården. Låten slutar med orden: Den som älskat aldrig glömmer,den som glömt ej älskat har,den som älskat men som glömt visste ej vad kärlek var. Sten&Stanley uppträdde och Sten Nilsson var både allsångsledare och sångare..Med alla hits inklusive Margareta var han värd en ännu större publik. Kalle Moraeus sjöng Underbart. Tog mej vidare till Rosers för underhållning av Knappen samt senare Timotej. Till skillnad från Lidköpings nöjesställen tar man ingen entreavgift.En annan skillnad är att det är fullt ös och underhållning ute i den varma sommarkvällen i Skara.I Lidköping är det förbjudet efter 22.00 medans man rockar på för fullt i Skara till 0.00 Lidköping är enligt många som ger sina åsikter till mej en rätt sömnig sommarstad.

Gott att vara ledig nu....men...

torsdag, 22 juli 2010 22:59, Politik

Jag är ledig nu och ligger lågt med det mesta av politik.Centerns Kent Folkesson har dock inte semester utan ingår i Centerns högergrupp och frågar om skatter som den värste moderat.Anledning till skattehöjning är att vi får betala för den massarbetslöshet vi har bland ungdomar i Lidköping.Det är Centerns Näringspolitik i Sverige som bl.a är orsaken.Läget är prekärt i Västra Götaland och vi måste ha statligt stöd sa den av regeringen utsedde Kent Johansson (c) för ett år sedan när han beskrev situationen här.Ingen har lyssnat utan satsningen sker i Stockholm och ingen annanstans.Tala om decentraliseringspolitik.Man skäms över dagens Centerpartister.Det gör de själva också för den delen. Avhoppen sker i parti och minut.Snart vore det dax med en partisprängning innan det är försent.Centern har en plats som landsbygds och grönt parti i svensk politik. Här i Lidköping är det vi socialdemokrater som blivit landsbygdspartiet och Miljöpartiet har tagit de gröna inom C.Det är väl bäst att tillägga att beviset för detta är valresultaten. Semester innebär tid att fotografera.

Diggiloo

onsdag, 14 juli 2010 07:20, Politik

Dagen efter Folkfesten var det dags för Diggiloo på Läckö. Trots många års turnerande med detta koncept-En blandning av covers och originalframförande-var det första gången för mig. Med Räfvens totala musikglädje i minnet blev de första 30-40 minuterna av showen ett sömnpiller av låtar mer eller mindre slentrianmässigt framfört. Showen lyfte efter hand och som helhet var det bra. Nästan 6000 personer hade sökt sig till Läckö och det säger väl det mesta om det folkliga innehållet. 67 årige Lasse Holm med lång schlagererfarenhet är mannen bakom Diggiloo. Alla framträdanden måste ha något som lyfter.Första lyftet kom rätt långt in i showen.Girls just wanna have fun. Det är svårt att inte tycka om Jessica Andersson. Hon har det mesta. Alcazar är säkra och har ett koppel med hits. Nu körde Andreas Lundstedt och Tess Merkel själva och med datorernas hjälp så hördes det inte. Magnus Johansson har fört upp trumpetspelandet på en egen nivå. Tess Merkel gjorde en sketch på "Hollywoodfruar".

Musiksommar

tisdag, 13 juli 2010 17:28, Politik

Den s,k paragrafkampanjen emot mig låter NLT fortsätta med samma frågor som jag redan svarat på. Alliansen förslag till budget finns som bilaga till protokollet och det är så vi har hanterat det tidigare. För min del är frågan färdigdiskuterad.Den som skriver verkar dock ha varit med vid protokollsskrivandet,...Efter några veckor semester går vi in i valrörelsen då det framtida Lidköping skall presenteras. Sommar och ledighet medför alltid livemusik för mig. En del lever mer eller mindre för att det finns musik,andra bryr sig ej och lyssnar på sin höjd på "skivor till kaffet". Jag besökte Eileens folkfest under lördagen. Det som var en höjdpunkt förutom Eileen själva var bandet Räfven. Vilken fantastisk repertoar med mix av Balkan,Ungern,och Östeuropas olika musikkulturer. Spelglädje och fart i musiken så att man ovillkorligen rycktes med. För er som vill veta mer kan läsa på bandets hemsida. www.rafven.se Räfven är folkpunk, tjockbalkan, djurprogg, kraschklezmer, humpa bumpa, gathörnsgnissel, tokspel och bettleri,,så beskriver de sig själva.. Rekommenderas för de är sanslöst bra. Räfven. Sättning dragspel och trombon. Sax och gitarr. Arrangören Mikael Ingebäck och Eileen tackade publiken och lovade att folkfesten återkommer nästa år. Folkets Parkföreningen har rustat upp "utedansbanan" efter 35 år av mer eller mindre träda. Målning och svart textil gjorde dels att akustiken förbättrats samt att det kändes mer ombonat. Hela konceptet med bordsittning och plats längst fram för dansande/stående publik gjorde att det blivit en ny lokal. Jag kan säga det eftersom jag i stort sett följt denna byggnad sedan tillkomsten i början av sextiotalet. Till vänster kan ni se de öppna bågarna utan fönster. Jag hoppade upp och satte mig där 1964 -12 år gammal för att titta på de som dansade och se/lyssna. Band eller snarare orkestrar som Tötas,Douglas Holmstedt och naturligvis Cool Candys spelade. Tidigare redan 1962 följde jag med min mamma och tittade på artister som Emile Ford.Lill Babs,Siw Malmqvist,Yvonne Norrman,Gunnar Wiklund;Carli Tornehave och Lasse Lönndahl samt många andra. Man stod kvar efteråt och fick autografer.. Cool Candys blev stora efter hits som Muckartwist och Jämtgubben. Folkets Park var familjens park och den ålderssegregering vi har idag fanns inte. Det kan skrivas mycket om Folkets Park i Lidköping. Mest glädjande är dock att Parken lever och till skillnad från många andra parker utvecklas och går ihop ekonomiskt.

Svensk Mästare i Äldreomsorg...Grattis..

torsdag, 08 juli 2010 22:52, Politik

Idag har Lidköpings Kommun erhållit pris i Visby under Almedalsveckan.Kommunfullmäktiges vice ordförande Carina Ohlsson fick ta emot priset av PRO som genomfört undersökningen.Jag citerar från PRO.s hemsida: PRO har under 2009 och 2010 gjort en granskning av 236 kommuner för att på djupet ta reda på hur det står till med äldrevänligheten. Medlemmarna har fått betygsätta 33 områden på en skala från 1-6. - Det finns ett antal kommuner som har en rejäl hemläxa att göra om de vill vara verkligt äldrevänliga. Men det finns också goda exempel att ta efter, säger PROs ordförande Curt Persson. Goda exempel En jury har granskat kartläggningen och valt ut fyra kommuner som kan tjäna som goda exempel. Juryn bestod av Monika Olin Wikman, debattör och författare, Lars Wettergren, f.d. ordförande i PRO, Sven Erik Wånell, chef för Stockholms Läns Äldrecentrum och Guy Lööv, ombudsman PRO. Juryn har utsett följande kommuner som goda exempel: Gullspång för satsningar inom äldreomsorgen, Sundsvall för möjligheterna för äldre till inflytande i kommunen samt Lidköping och Lomma för satsningar inom tillgänglighet i miljö och boende. Slut på citat,,,Jag har gått in och kollat på alla de parametrar som mäts och kommit fram till att Lidköping är helt överlägsna de andra kommunerna här i Skaraborg. Vi har något kommun i Sverige som ligger i närheten med Lidköping är bäst. Grattis alla som arbetar inom Vård och omsorg i Lidköping.Grattis Lena Blomgren som leder verksamheten. Fick en bild på Mina från utsiktstornet på Kinnekulle. Synd att man var tvungen att avbryta sin långseglats. Fartyget är bl.a för lätt - man får hålla sig till Vänern. Sommaren är kort - Passa på och njut.

Mona.......

torsdag, 08 juli 2010 22:15, Politik

Vill bara citera...och det kommer här... I den smutsiga striden att få bort henne har alla anständighetsgränser överskridits. Både av politiska motståndare och av partikamrater. Med tillgång till dagens kommunikationsverktyg har vem som helst möjlighet att skicka ut vilka lögner och vilken smutskastning som helst. Mona har i mer än tio år varit den mest bespottade politikern i Sverige. Det faktum att hon stått pall i dessa stormar visar vilken stor politiker hon är. Vilka livserfarenheter tror ni en medelklasspojke från överklassamhället Täby har som kan mäta sig med Mona Sahlins? Eller en snäll pingstvän från Småland, en major från Västergötland eller en bonde från Västerbotten? Alla dessa är säkert utmärkta personer i sig. Men vilka stormar har de ridit ut i sina politiska liv som kan mäta sig med Mona Sahlins? Det här valet kommer att visa om arbetarrörelsen och svenska folket har den mognad som krävs för att bryta upp den traditionella maktstrukturen mellan män och kvinnor i vårt land. Jag kommer att lägga min röst på Mona Sahlin för att mina fem barnbarn – alla flickor – ska ha tillgång till alla de mänskliga rättigheter vi redan­ bestämt att flickor ska ha men som de inte kommer att få på länge än om vi inte väljer Mona Sahlin den 19 september. Ann-Britt Grünewald Konsertsommaren är här. Var på Mittsommar i Stadsträdgården. Lidköpingsbandet Nimmt Zwei,här med sångerskan Helena Nagel.Huvudnumret var Malmöbandet Babian. Möjligt att deras musik går hem hos unga men för mig är det ingen god idé och stjäla fyra takter eller beat från gamla hits och skriva nya låtar på dem.

Järpåsråd

onsdag, 07 juli 2010 10:09, Politik

Det händer alltid saker utan att det för den skull behöver basuneras ut.Jag har arbetat för lokal demokratiutveckling i Lidköping där invånarträffarna blivit en succé.Som en utveckling har jag sett som viktigt att få en mer etablerad dialog och delaktighet på landsbygden. Som ett led i detta har jag träffat Järpåsbor vid två tillfällen.Efter förankring i Kommunstyrelsens AU har vi nu startat upp ett JärpåsRåd. Vid senaste mötet kom 16 personer vilket är mycket bra. Entusiasm och engagemang präglade mötet och detta skall bli mycket trevligt att få vara med om. Ett av målen är att stärka Järpåsbygden och att skapa utveckling,framtidstro och ökad attraktivitet. Vi beslöt att arrangera en Järpåsdag nästa år. Vi har startat upp arbetet med att anlägga en spontanidrottsplats.Primärt för Järpås ungdomar. Kostnad ca 1 miljon. En hel del trivselskapande åtgärder togs upp. En egen Järpåssida på nätet. Bostadsbyggnation är prioriterat + en rad frågor av större eller mindre art. Dessutom en lång rad frågor till förbättring av skötsel och underhåll. Rådet skall disponera ca 100.000 kr/år för olika satsningar.Bla behöver bygdegårdsföreningen ha hjälp. Med denna positiva start finns det all anledning att gå vidare till andra orter på landsbygden. Ett lokalt engagemang är mycket värdefullt och bra. Kan vi kanalisera det till ett råd som leds av kommunen finns det en stabil bas för långsiktighet. Rådssekreterare för Järpås är Per Erik Ullberg Ornell. Vinninga borde vara nästa plats för ett råd. Vi har haft våra möten i Björkhaga. De sexton som var närvarande var en blandning av "vanligt fölk" och f,d samt aktiva förtroendevalda både från alliansen och S från Järpås. En bild kan ljuga..Jag är inte i Danmark på semester. Däremot får vi mycket kredit för våra vacka flaggspel i Lidköping.Vi har samtliga EU länders fanor. Våra Nordiska grannar uppmärksammas särskilt. Vänortssamarbetet är nerlagt.Något jag tycker är tråkigt.

Ungdomspolitiskt Program

måndag, 05 juli 2010 00:55, Politik

Har ägnat en del tid att skriva det ungdomspolitiska programmet vi presenterade i veckan. Ungdomspolitiskt program S-V Mp i Lidköping. De samverkande partierna är överens om att de ungdomspolitiska frågorna är mycket viktiga Och har tagit fram detta program tillsammans. Vi vill inventera kommunens verksamhet för ungdomar över 16 år och komma med förslag på förbättringar. Vi vill speciellt betona verksamheten vid veckoslut och erbjuda bra alternativ inom ungdomskulturen. Vi vill utveckla det goda arbetet som görs kring tidiga insatser till stöd för barn och föräldrar. Bättre samverkan polis och socialtjänst med syfte att få en dialog med föräldrarna kring omyndiga ungdomar i riskzonen. Fortsatt utveckling av arbetet för fältsekreterarna och Sockerbrukets ungdomsverksamhet samt stödenheten och elevhälsan. Lansera uttrycket ”One door in” – En dörr in ,där föräldrarna kan vända sig vid behov av stöd och hjälp i sin föräldraroll. I samverkan med en kommande S-V-Mp regering vill vi : öka antalet utbildningsplatser på Kom Vux. Ett Ungdomslyft.¨ Ta bort 90 dagars gränsen då man kan bli erbjuden åtgärder Öka antalet praktikplatser för unga. vilket förutsätter en bra samverkan med Lidköpings företag som tar emot ungdomspraktikanterna. Arbetsgivaravgiften skall tas bort det första året vid anställning av ungdomar 20-25 år. Starta upp och organisera intressanta volontär verksamheter. I veckan träffade jag Jörgen Larsson och Ove Nordström. Vi tillhör de flitigaste debattörerna på Lidköpingsnytt. I en av diskussionerna så lovade Jörgen en mosbricka. Vi träffades på Torngrillen och hade det trevligt i all enkelhet. Kommunens fastighetschef avtackades i veckan. Björn Albrektsson har varit ansvarig för många byggen och gjort ett jättebra arbete i 25 år för kommunen. Tack.