Bloggmeny

Sommartid.

söndag, 28 mars 2010 23:17, Politik

Kommuninvest

söndag, 28 mars 2010 14:20, Politik

Jag var som sagt i Stockholm i torsdags.Kommunen har blivit medlem i något som heter Kommuninvest vilket har vuxit snabbt i finanskrisen spår.Här kan kommunerna få låna kapital när inga andra vill låna ut och beloppen vi talar om är miljarder.Årsstämman var på Berns salonger med ca 250 deltagare kombinerad med aktuella ämnen.Landets vice riksbankschef Lars Nyberg gästade.Jag blev vald till stämmans ordförande vilket var kul.Det hela gick bra och alla verkade nöjda. Temat för konferensen och även delvis Nybergs tal var Välfärden. Synnerligen intressant eftersom den svenska högern tagit sig an detta ord och med borgelig medias hjälp mer eller mindre annekterat ordet. Finns skäl och påminna att det svenska välfärdsamhället är sprungen ur arbetarerörelsens kamp för rättvisa,solidaritet och trygghet. Den svenska högern var aldrig intresserade av något välfärdsamhälle.Per Albin Hansson var den förste av arbetarerörelsens ledare som drog ut i striden för välfärd åt alla.Nu pratade den ene borgerlige efter den andre om välfärden på Berns podie. Slutklämmen med riksbankschefen blev dock magnifik ur idéologisk perspektiv.Han fick frågan från Alexandra Pascalido som intervjuade. Vad är välfärd för dej? Välfärd sa Lars Nyberg det är när jag och mina nära har det bra både ekonomiskt och att vi får vara friska. Där stannade högerns välfärd... Det är nämligen en djup skillnad mellan åsikten att välfärd är något för mej som är stark och rik och arbetarerörelsens idé om välfärd för ALLA. Här har vi en stor uppgift igen att berätta. Kampen för demokrati och rättvisa upphör aldrig. En annan betraktelse jag gjorde var ovanstående skylt. Här på landet i Skaraborg kan man få se skyltar som lyder Alkoholhaltiga drycker får ej medhavas.(in). i Stockholm får de inte tas ut...ler...

Fria från personliga intressen - Dokussåpa o Berns

torsdag, 25 mars 2010 11:52, Politik

Socialdemokraterna är ett parti som står obunden inför personliga eller företagsintressen i politiken. Själv är jag stenhård med att påpeka om någon glömmer av detta.Uppenbarligeen gäller inte detta inom alliansen och vi ser exempel på hur partier agerar beroende på att de har medlemmar med starka ekonomiska intressen.Senast var det Centerpartiet som agerade kring privatisering av en värmepanna i Järpås. Jag undrade varför C var så engagerade i frågan. Nu fick jag se att lantbrukaren som agerade och som C sprang benen av sig för att stödja finns på Centerns kommunfullmäktigelista inför valet. Tala om ego. ------------------------------------------------------ Ett produktionsbolag inom TV håller just nu på med att att sälja in en ny dokussåpa.Travbanan är ämnet. Svensk Travsport rekommenderade Axevalla som den bana som var lämplig att skildra.Nu håller man på att provfilma för att få fram karaktärer.Själv blev jag filmad i tisdagskväll.Skall bli intressant och följa och se om TV 4.5 eller 6 köper in denna idé. ------------------------------------------------------ Idag är jag i Stockholm..Tåget var försenat 1,5 timma p.g.a tjällossning.Igår satt 35 tåg fast igen i Hallsberg upp till 6 tim. Kanske inte denna gången men visst har vinterns problem varit att Banverket fått besparingskrav från alliansen. Alla statliga verk har fått hårda krav på sig.På tåget satt en irriterad direktör och ringde,varje gång berättade han om det jävla Kalle Anka landet Sverige.Det var nära att jag påminde honom om att han säkert röstat på alliansen. Jag skall till Kommunivests årsstämma.

Fick nytt förtroende.

måndag, 22 mars 2010 22:10, Politik

Socialdemokraternas arbetarekommun hade årsmöte i lördags.Vi fastställde den lista vi går till val på i september.Fick förtroendet att toppa listan en femte gång vilket är hedrande och förtroendefullt. Nu skall vi tillsammans vinna lokalvalet igen. Detta ihop med Miljöpartiet och Vänstern.Vi har ett långt och uppskattat samarbete.Just nu ser det väldigt positivt med opinionssiffrorna men som vanligt väntar vi till valdagen innan nån seger tas ut. Jag tycker att klimatet hårdnar dock. Aldrig blivit utsatt för så mycket skitprat och lögner som någon fabricerar.Något som florerar i undervegetationen är att Lidköpings styrs av de tre H,na.Vilka är då dessa, Jo Hedvall.Hörling och Håstrand. Eftersom jag skrev en dräpa emot NLT är det väl få som är insatta som tror att jag o Hörling skulle sitta o styra Lidköping..ler.Inlägget har i vart fall gått fram. Även om det var lite överdrivet att använda ordet politruk så gav det uttryck för upplevelsen av en hårdare politisk styrning.Har jag fel så visar verkligheten detta.Är det nån som tagit illa upp så ber jag om ursäkt.Jag kan som sagt bli förbannad fortfarande.Nåt annat som jag reagerat på är de insändare i LN som börjat kalla mig för Ego. Fattar inte alls hur man kan få en sådan bild. Stark ledare är en sak och att media lyfter fram men ego.Det finns väl få som släpper det mesta av makt och kontroll som jag.Tilliten hos andra är stor. Jag brukar föreläsa om att släpp makten o strunta i ego så får du makt tillbaka.Ordet solidaritet är ett av de viktigaste värdeorden för mig.Jag har under många år skänkt bort stora belopp till fattiga och självt försörjt hela familjer i Kenya.Fattar inget ibland. Körslaget såg jag på för första gången.Kul att se Lidköpingstjejerna som gjorde bra ifrån sig. Medelåldern på tittarna är inte på Idolnivå så låtvalen är viktiga.Hoppas de går vidare. Annelie Starck gästade årsmötet.Pratade om valet naturligtvis.

Biogas

torsdag, 18 mars 2010 18:58, Politik

Alla fickalmanackor har numera ordspråk man kan tänka på. "Skriv inte när du är förbannad,det får du äta upp efteråt". Undrar när man skall skriva då.Skämt åsido så fick jag en fråga för ett tag sedan.Vart får du drivkraften ifrån att hålla på som du gör ? Närmast omänsklig uppgift.Jag svarade att jag blev förbannad när jag var 16 år på den tidens orättvisor. Jag är fortfarande förbannad.Thats it. Ett annat lyder Låt inte gårdagen ta för stor del av dagen.Kom att tänka på detta när man läste reaktionerna från turkar om en händelse 1915. Det är synd om människan.Idag tog jag spadtag för en 100 miljoners investering i en biogasproduktionsanläggning i Lidköping.Som den första i världen skall vi genom ny teknik framställa flytande biogas.Genom att gas blir flytande uppstår det helt nya marknader och möjligheter.Biogas är methangas som är ekologiskt hållbart,Det som fick mig att nästan lyfta i stolen var Volvo lastvagnars representants information. Med flytande biogas som grund har Volvo powertrain i Skövde tagit fram och konverterat en dieselmotor för biogas.Detta innebär att Volvo kommer att sälja en lätt lastbil för varudistribution i städerna som en tyngre lastbil för längre transporter.Samtidigt har Volvo car tagit upp tillverkningen av en biogasbil igen. För mig är detta sensationellt.Alla transportföretag vill väl kunna kalla sig gröna och hållbara. Med den framställning vi är först med i världen öppnas enorma möjligheter för Volvo och på exportmarknaden.Överhuvudtaget ser jag nu en öppning emot ett helt annat ekologiskt samhälle om alla transporter kunde ske ekologiskt. Vi blir oberoende av oljestaterna och miljön förbättras. Spadaget,

Våren borde vara här nu.. .

måndag, 15 mars 2010 03:14, Politik

För att vara något positivare emot NLT så har man ett skyltfönster jag brukar gå förbi.Enligt min uppfattning borde man lägga ut tidningen på nätupplagan som PDF fil.Läsvärt nämligen.Man har kommit till 1960 eftersom man visar tidningen femtio år bakåt. Denna vinter har varit allt går igen. Stora mängder snö o kyla.OS tävlingar.Jordbävning, 1960 var det i nordafrika.Bandyn snurrade på som vanligt med Villa och Wästerlund.Brottning. Vasaloppet är avklarat och Melodischlagern. På söndag är det bandyfinal.Nästa år hoppas jag att Villa är ett av finallagen.Med lite värvningar och träning inomhus på is borde man nå dit. Stod på körbrona kl två i lördagsnatt och pratade om detta med Villas Jonas Andersson.Man säljer mycket god korv på helgnätterna vid körbrona.Undrar hur många förutom de yngre som vet om det..ler.. Schlagerfestivalen hade rätt vinnare tyckte jag. På Mellobloggen hade jag tänkt skriva in Timotej,Jessica Andersson och Anna Bergendahl som mina favoriter.Jag har alltid lyssnat på all sorts musik även om schlager inte är favorit.Har dock svårt för låtar som upprepar samma ord 5 tielva ggr typ Manboy,manboy eller Keep on walking,keep on walking. Jessica Andersson från Trollhättan. Anna Bergendahl med bästa låten.

Bilkö-och media

måndag, 15 mars 2010 01:49, Politik

I fredags morse var jag i Skövde - När jag åkte dit hade trafikolyckan precis hänt så det blev till att ta annan väg.Slog över till Radio Skaraborg som informerade att man firade 10 år i de nya lokalerna. Kom och tänka på att den stationen lika gärna kunde kalla sig Radio Skövde eller Radio Östra Skaraborg. Jag har aldrig varit där.Kan tänka mej att Skövdes kommunalråd varit där ett antal gånger.Fast han är ju Moderat,går säkert hem bättre bland de borgerliga journalisterna.Under alla mina år i Lidköping har man vid ett flertal tillfällen "uppvaktat" mig från Radio Skaraborg med löfte om bättring i att täcka Lidköping bättre. Det stannar alltid vid prat.Själv har jag varit ordförande i Radio Lidköping i 23 år och har ca 1000 timmar sändning bakom mej. Aldrig blivit tillfrågad om man skulle vilja göra nåt program typ sommarpratare.Nu bjuds det in folk som sitter o läser innantill, stammar fram några meningslösa fraser innan musik.Ändå är det min uppfattning att närradion påverkat den konservativa SR mest. Vi började med självkörare beroende på resursbrist. SR hade tekniker som körde allt,journalisten bara följde manus och pratade.Idag är alla självkörare. Vi införde önskeprogram där lyssnaren själv fick gratta o önska musik i tid när SR satt och läste brev. Överhuvudtaget släppte vi in lyssnaren med tävlingar och prat i tider där SR skötte det själv. Jag har många fler exempel.Hade vi haft pengar hade det funnits en Radiostation i Lidköping ungefär som NLT är en lokaltidning.Nu har vi inte det och kommer inte att få det heller tyvärr. På tal om NLT har de börjar kalla Carin Lexmon för kommunalråd..dessutom tar man kort på henne som publiceras i tid och otid som i fredags när vi invigde Social o arbetsmarknads nya lokaler.Jag invigde boulehallen,NLT var där tog kort på nån tjänsteman och gick hem. I fredags var det ännu mer flagrant man visade ett kort när Carin överlämnade en blomma när jag stod intill. Men jag fanns inte med...Tidningen är visserligen borgerlig och även journalisterna men nån måtta får det väl ändå vara på metoderna.Sovjetstaten och Stalin använde sig av liknande förfalskning av verkligheten.Nu ägnar sig en borgerlig tidning i Lidköping åt detta, allt för att sälja in en borgerlig allians som är i opposition.Lidköping representeras inte av oppositionen. Märkligt att man både intervjuar och visar bilder på någon som är opposition medan de som representerar kommunen inte kommer till tals vilket händer. Enligt ryktet finns det en nyanställd politruk på tidningen.Pinsamt dåligt. I förrförra veckan hade 550 personer kommit till Parketten för den näst sista av kommuninvånarträffarna.Media var inte där.Arrangemanget är en supersuccé och vitsorden är stora.Men det får inte förmedlas. Boulehallen har tillkommit med en stor portion eget arbete av boulealliansen.Kommunen,Dina Försäkringar o Sparbanken har gett bidrag. Trevligt att vi även kunnat lösa denna fråga med gott samarbete.

Några dagar i arenan.

söndag, 07 mars 2010 12:02, Politik

Trevligt att arenan blivit så lyckad och utan tvekan är det en succé.Villas restaurang under ledning av Jonas Nissmo har bråda dagar och brist på utrymme. Vi har 2000 m2 på tredje våning så allt går att lösa.I fredags var kommunstyrelsens au + alla ordf/2vice ordföranden samlade i arenans konferensdel.Fungerade utmärkt med fika och restaurang strax intill. Vi pratade om politikerrollen i framtiden. En fråga som ständigt är aktuell men det gäller att hänga med om vi skall ha några förtroendevalda kvar. Utvecklingen är att antalet minskar snabbt och i vissa fall har partierna svårt att rekrytera. Kraven från arbetsgivarna är för hårda för att kunna satsa på samhället. Vi fick hemläxa tills nästa träff. Det var att komma tillbaka med hur mycket tid vi ägnar oss åt kommunen,partiet och medborgarna. För min del blir det till 90 % kommunen.Fast man är utsedd av medborgarna finns det knappt nån tid till dem. Skall vi ha det så?? Något att tänka på.När man sitter i konferensdelen har man full utsikt över arenans isyta. Trevligt och se hur lätt det är i Lidköping.Allmänheten kom in,snörade på sig skridskorna och åkte runt.Barnfamiljer och ungdomar. Allt är öppet och kostar inget. Sedan var det tid igår för Villa emot Hammarby. Över 30 nya högtalare är installerade och jag fick ta emot tack för det fina ljudet. Det blir rejält tryck med bra ljud. I TV sändningarna har man öst beröm över vår fantastisk fina arena.Trevligt. Vill påstå att matchen mer eller mindre avgjordes när Villa missade en straff.Istället för att ta ledning och öka på tog Hammarby över. För mig är det en sport att fotografera bandy eftersom bollen rör sig så snabbt. Jag har ingen proffskamera med motor som nästan filmar.Att fånga en boll när man har en tiondels sekund på sig är sport för mig. Här ser ni hur Hammarbys målvakt tar straffen. Nu får vi se om Villa vinner nån match på Zinkensdamm. Då blir det spel hemma på lördag.Hoppas det. Det är nämligen mycket trevligt i arenan.Fler borde besöka och uppleva atmosfären. Jag träffade och satt med Bert Karlsson under första halvlek.Vi går igång nu och ser på förutsättningarna att arrangera uttagningen i Melodifestivalen 2011. Kostar en del men borde vara en angelägenhet för hela Skaraborg.Med sponsorer är det inte alls omöjligt utan en realitet.Bert tyckte att hallen är perfekt att arrangera i. Bodil tjejen i Timotej får symbolisera festivalen.

Rikast är nöjdast

torsdag, 04 mars 2010 12:06, Politik

Är rubriken på en artikel i Dagens Samhälle.Man har nu redovisat SCB,s undersökning: Så nöjda är medborgarna med sin kommun. Vi visste sedan tidigare att Lidköpingsborna var mest nöjd i Västra Götaland. Hur långt höll detta på Sverigenivå.Jo till en sjätteplats. I Danderyd är man mest nöjd.Moderat Stockholmsförort med många rika invånare. De andra kommunerna som ligger före är Skånska Vellinge som är det största Moderatfästet i Sverige. Lomma och Ystad också i Skåne.Samt i Arvidsjaur.En av Sveriges nordligaste kommuner. Sedan kommer Lidköpingborna.Jättehedrande och stimulerande att vara med i toppligan. Det här visar på den stora majoritetens uppfattning i en kommun.Det man mätt är följande: Räddningstjänst - Värme och Avlopp - Miljö -Fritid - Förskola - Renhållning - Idrott - Bemötande och tillgänglighet - Miljöarbetet - Gymnasieskola - Grundskola - Kultur - Kommersiellt utbud - Utbildningsmöjligheter - Trygghet - Gång o cykelvägar - Information - Öppenhet - Bostäder -Äldreomsorg - Gator o vägar - Tillgänglighet i gaturum o offentliga byggnader - Kommunikationer - Arbetsmöjlighet - Stöd för utsatta personer - Förtroende - Påverkan - Inflytande.Bra att man för första gången redovisar detta på riksnivå - Nu har vi ett mål att ta oss upp på pallen för dit skall vi. På tal om Information och öppenhet hade vi den näst sista invånareträffen igår. Nästan 500 Lidköpingsbor hade mött upp vilket är fantastiskt bra. Media lyste som vanlig med sin frånvaro men de 500 gladdes vilket var det viktigaste.I april kör vi den sista sedan får vi utvärdera men det har varit en sådan succé att vi får fortsätta.Mycket bra sätt att träffas och få kontakt och samtal.Dessutom uppskattat. Den här vintern har varit ett eldorado för alla fotografer. Nöjda är vi också med det nya stallet vi byggt på Axevalla.Ljust o luftigt med en bra miljö både för hästar personal och elever i ungdoms och utbildningsstallet.

Krog o Co-Kommande spelningar.

tisdag, 02 mars 2010 07:48, The Politicans

Senaste spelningen var på Krog o Co i Lidköping. Trevlig spelning även om vi inte stället..Ca 130 personer var där.Cathrine Nycander var med för första gången under hela giget och körade samt sjung solo i några låtar vi hunnit repa in.Proud Mary sitter bra och vi gör låten personligt.Det är The Politicians.Andras låtar men inget coverband. Nästa spelning blir på Valborgsmässoafton i Götene. Bowlinghallen där. Sedan spelar vi på 1 Maj dagen efter i Stadsträdgården.

Jag har sovit gott,,trots att...

måndag, 01 mars 2010 07:54, Politik

Igår läste jag en skrivelse som var ställd till mig från Boverket.I egenskap av kommunstyrelsens ordförande var jag ansvarig för att alla byggnader som finns i kommunen är säkra att vistas i. Därför måste jag se till att alla fastighetsägare följer regelverket att man skottar bort snö från taken. Det var ett stort ansvar jag fick ytterligare. Jag fick en hel del elaka kommentarer när jag berättade hur det är att vara KS ordförande. De som var spydiga kan gärna ta över ansvaret för snön när det rasar hus varenda dag. Annars läste jag att t.o.m röster inom ridsportsförbundet var skeptiska till att Vara Horse Arena skall fungera.Detta eftersom man räknat med 100.000 fler besökare än Flyinge,Strömsholm,Scandinavium tillsammans. Detta skall ske i Larv. Däremot är det kul att vara ordförande på Axevalla. Vi bygger vår horse arena och i lördags arrangerade vi V 75.Vi satte historia med alla tiders vinstrekord i Sverige där en vinnare fick nästan 67 miljoner. Visar att marknadsföriingen av V 75 som världens bästa spel stämmer. Livet är om vanligt positivt men så händer det negativa saker som måste lösas hela tiden. I fredags kom "smällen" att en facklig förtroendevald tillika S politiker i Lidköping försnillat en stor summa pengar.LO distriktet gjorde en polisanmälan och sände ut ett pressmeddelande där personen var namngiven. Media har dock inte valt att berätta vem det är vilket genast startar en spekulationsprocess.Nu kommer det ut ändå eftersom vedebörande avsäger sig alla uppdrag i kommunen,Tråkigt för alla inblandade. Sveriges största körhall byggs just nu på Axevalla.