Bloggmeny

ITM och Iatto forum.

fredag, 30 oktober 2009 14:18, Politik

Det är har blivit några fler resor än vanligt för mig den senaste tiden.Syftet är att skapa jobb.Emellan resorna har jag fått koncentrera mig på mängder av möten för att få tiden att gå ihop.Jag har inte haft tid eller ork att uppdatera,Blev vald till ordförande i stiftelsen International Trade Management förra året. Som ni hör av namnet är det internationell verksamhet, Vi har kontoret i Lidköping och verksamheten är delvis här. Det handlar om handel och försäljning. Vi utbildar exportsäljare från hela världen och vi samarbetar med internationellt erkända professorer avseende kunskap. Det är mycket stimulerande att få ta del och umgås med internationella kunskapsbärare.Just nu pågår en konferens och utbildning i Cannes - Frankrike med deltagare från hela världen. Stiftelsen har under våren drivit utbildning för de Karibiska öarna. Denna har vart förlagd till Barbados med deltagare från Trinidad/Tobago-Jamaica-Haiti och Barbados.Deltagarna kommer från privat näringsliv och de skall till Lidköping på Söndag för vidare utbildning och studiebesök. Vi har arbetat fram ett samarbetsavtal mellan ITM Lidköping och Jönköpings International Businnes school. Exportstiftelsen ITM arbetar gentemot små och medelstora företag.Med avtalet kan vi nu börja samarbeta och få ihop teori och praktik. Här signar vi överenskommelsen.Niclas Adler.Professor och rektor på JIBS.Avtalet.Under forumet träffar man många trevliga bekantskaper. Jag har tidigare visat bilder under Kjell i minglet. Har legat lågt ett tag eftersom jag fått sura och elaka kommentarer.Skit får jag ändå hela tiden. Här kommer dock,,lite goa bilder..ler.. Anika från Trinidad deltar i utbildningen. Katarina Kilter. Dr Fons Trompenaar - Den mest roligaste akademiske föreläsaren jag någonsin lyssnat på. Man sitter och skrattar sig igenom hans föreläsningar. Ämnet är managing cross cultures.

Alliansens näringspolitik...och vår i Lidköping..

torsdag, 22 oktober 2009 23:29, Politik

Jag har tidigare vart kritisk emot alliansens näringspolitik som förvärrat krisen.Den senaste skandalen är runt framtagandet av en ny generation pansarfordon.Tidigare riksdag satsade 1000 miljoner(Ett tusen miljoner....på att ta fram ett nytt unikt terränggående pansarfordon vid Hägglunds i Örnsköldsvik. Nu slänger man alla dessa skattepengar i sjön genom att köpa ett finskt fordon.Sverige förlorar inte bara alla pengarna utan också jobbtillfällen och exportintäkter. Rena stollepolitiken.Dessutom har det varit framgångsrikt med ett kombinat av försvarsindustri och civila produkter.Denna pansarvagn är ett unikt koncept med elhybrid drivning.Denna teknik kan användas inom fordonsindustrin i framtiden.Nu slängs alla miljoner bort...I spåren av Gripen affären med Ungern blev Lidköping vänort med staden Kescemeth. Där finns Ungerns enda militära flygbas.Där finns också ett antal familjer från Lidköping stationerade.Jag var nere i Kescemeth på inbjudan av staden. De betalade hotel och mat och kom och hämtade mej på flygplatsen. Jag var med och invigde Svensk Ungerska Handelsdagarna som arrangerade av handelskammaren i Kescemeth. Sveriges ambassadör var med och var imponerad av uppslutningen. Man hade på nationell nivå försökt göra detsamma med ambassaden och näringsdepartementet men inte alls lyckats så bra som vi..Det skall ske lokalt var min kommentar.. Här var ytterligare ett skäl att åka till Ungern. Tillsammans med Inger o Iréne på Print o Design i Lidköping besökte vi Alföld.Den porslinsfabrik som tagit över en del av Rörstrands tillverkning. Besöket var framgångsrikt och kommer att leda till att P&D kan köpa vitgods där.Det innebär att det går och förädla produkten i Lidköping vilket skapar jobb. Alföld ligger i södra Ungern nära Rumänien i staden Sheged. Ca 2000 personer arbetar i porslin o keramik branchen. Löneläget är 5 ggr lägre än i Sverige. Fabriken var modernare än den som Ittala stängde i Lidköping.Då kan ni läsa själva att det inte går att konkurrera...Samarbeta kan man dock göra och det är det som jag är involverad i för att skapa jobb till Lidköping.

Portalen är invigd i Skövde...

söndag, 18 oktober 2009 19:34, Politik

I torsdags var det invigning på det stora nybygget Portalen i Skövde.Portalen är ett hus större än Skövdes Stadshus upplystes det om.Huset skall vara en brygga mellan högskolan /forskningen och det privata näringslivet. Det är meningen att ännu fler företag skall växa fram ur denna satsning. Initiativet har nyss fått ett EU pris att vara det bästa i Europa. Jag själv är medlem i Gothia Science Parks intresseförenings styrelse. Gothia är en aktiv part Min uppgift är att försöka få detta till en angelägenhet för hela Skaraborg. Det är nog en uppgift svårare än att Portalen skall lyckas. I Skövde gillar man långa och många tal.Det är en kulturskillnad mellan städerna Lidköping och Skövde. I Skövde gillar man att tala om hur bra man är. Jag stod i en timma och tio minuter och lyssnade på alla talare.Det fanns tid för reflektion.I Lidköping - kom jag fram till - talar vi inte om att vi är bra eller bäst som man gör i Skövde.I Lidköping är vi bara bäst..Det finns i kroppspråket.Du skall inte tro att du är något är typiskt Lidköping... Flera talare (och det var samhällets toppar som talade) återkom till att det är kris i samhället. En av VD,arna talade om trettiotalet. En annan,,,han var topp inom Volvo koncernen sa att vi just nu är inne i den värsta krisen sen industrialismens födelse..1800 talet såldes..Därför var det bra att satsa på Portalen. I Lidköping vet man inte om att det är kris. Vi avstår att stenlägga den sista biten av Nicolaigatan p.g.a krisen.För detta fick jag till svar att det var det dummaste en person hade hört..En annan idiotförklarade mej. Idioti eller inte,,,vi säger inte upp personal inom äldreomsorgen bara för att lägga sten.Asfalt duger några år..

Lokalpolitik också Vara förstås...

onsdag, 14 oktober 2009 22:04, Politik

I politiken händer det märkliga saker och ibland (dock sällan) förstår jag de människor som struntar fullständigt i politiken. De är helt enkelt inte intresserade.Nu senast alla krumbukter,inkluderande insändare och åsikter kring kosthållningen i kommunen. Vi som styr har aldrg haft nån annan åsikt än att vi skall behålla de tillagningskök vi har. Det har pågått en utredning och under tiden ville vi inte föregå utan har varit tysta.Däremot har alliansen skrivit och förekommit i flera artiklar.Detta trots att de med sin politik absolut inte har några pengar att genomföra det de säger.Några kritiska frågor har inte ställts utan papegoj journalistiken får härska som vanligt här i Lidköping avseende de borgerliga. Nu skall vi bygga om Vänerköket och sedan skall vi se vilka pengar vi kan få fram avseende bra mat. Vi har pesonal o lokaler som är den stora kostnaden.Själva matkostnaden är inte så stor i jämförelse. Idag bestämde vi att företaget Gotska skall bygga och komma med en 7-8 nya butiker/handlare till Änghagens nya köpcenter.Det blir bra och området blir framtidens stora köpområde i Lidköping. Även Micke Andersson skall bygga 3500 m ..Möbelhandel. Idag kom ett beslut från Länsrätten att stoppa beslutet om Vara Horse Arena.Detta är synnerligen intressant. Jag har aldrig under mina snart 40 år i kommunpolitiken haft något sådant i Lidköping.Det är mycket sällsynt och visar på att rätten bedömer beslutet som om det vore ett olagligt beslut.I normalfallet expiderar bara rätten överklaganden med beslut att lämna det utan bifall.Fallet är ett jätteintressant ärende att rota i för en journalist men inget görs...

Hemma i Lisch...

onsdag, 14 oktober 2009 09:07, Politik

Jag läser i DN en artikel om överklassens revanch. Indoktrinering och uppfostran där barn matas från födseln att man är förmer än alla andra.Övertygandet och utlärandet att orättvisa är så gott som rättvisa. En förberedelse att acceptera orättvisan till den egna klassens fördel.På överklassens skolor - En och annan medelklassare hamnar där också - lär man ut att eleverna inte är lika mycket värda. Att äldre ser ner på de yngre. Dessa värderingar tar man med sig ut i livet.Artikeln avslutas med en fråga om de besuttnas framtid. För den ekonomiska överklassen är det väldigt goda tider.Har skillnaderna någonsin varit så stora som nu avslutas artikeln retoriskt.. Säkert inte är min kommentar - Alliansen har på kort tid ägnat sig åt en gigantisk kapitalomflyttning från fattiga till de rika. Allianspartierna är rena intressepartier för olika borgerliga värderingar om ojämlikhet och konservatism.Det mest fantastiska är att man säger en sak och gör något annat. Tidigare i svensk politik var en borgerlig,borgerlig.Taktiken numera är att låta som en halvsosse. Å andra sidan har väl politikens högervridning också öppnat upp för att Sossarna och Vänstern tillåtit borgerligheten att komma in på deras område.Avidéoligiseringen har varit omfattande.Fackföreningsrörelsen som tidigare var en idéologisk plantskola avyttrade idéologin och därmed också inrekryteringen av politiskt intresserade i samhället.Finns det något som skrivit en bok...Hur blev det så här??? Igår var jag på Läckö slott.En symbol för den svenska adeln..ler. Kritiken ovan innebär inte att jag som demokrat inte skulle accepetera ett samhälle med mångfald. Handlar mer om att det inte får gå för långt till någons fördel. Sedan är min människosyn att alla är lika mycket värda. På Läckö kunde jag smaka en liten bit på Stefan Söderholms läckra chokladtårta.

Keskemeth

onsdag, 07 oktober 2009 21:54, Politik

Det har blivit några hektiska veckor av internationellt arbete.När jag såg planeringen funderade jag på att avstå något. Sen bestämde jag att om jag nu varit kommunalråd i 15 år så kan man testa organisationen genom att ge sig iväg.Det har jag gjort. Först USA med hushållningssällskapet.Sedan Bio Energy days,visserligen hemma men med full uppmärksamhet emot 25 amerikanska affärsmän.Nu är jag i Ungern och Swedish-Hungarian Entreprenurial days.Femtio Svenskar flyger ner till Keskemeth. Här har åttio Ungrare anmält sig för att finna former för handel och företagande.Som ni förstår handlar allt om att skapa jobb och utveckling. Då kan man lugnt överlämna andra frågor några veckor till alla andra i Lidköpingspolitiken och se att det fungerar.Givetvis visste jag det.Men det er kul o testa i praktiken.Här i Keskemeth skall det vara en stor flygövning mellan Sverige o Ungern med JAS 39 Gripen.90 militärer är här samtidigt.Der var så det började mellan de två Gripen städerna.Nu har det dessutom övergått till Svensk-Ungerska handelsdagar. Imorron håller jag ett anförande på konferensen som kommer att handla om hållbar tillväxt. I en tid som präglas av finanskris,jobbkris och klimat kris. Här är jag med borgmästaren,,min kollega..i Kescemeth. Gabor Zombor--också medlem i det Ungerska parlamentet. I Kescemeth har de en rätt så imponerande sessionsal..

Svensk arbetslöshet i EU botten.

fredag, 02 oktober 2009 09:59, Politik

Sverige tillhör de sämsta i klassen inom EU när det gäller utvecklingen på arbetsmarknaden i år.Arbetslösheten ökar snabbare än i de flesta EU länderna.Vi är sämre än länder som Polen, samt Estland.Lettland som tillhör de hårt drabbade baltiska staterna I Norge så blomstrar dock arbetsmarknaden och man söker 35.000 svenskar. Ja det är inte jag som skriver detta utan jag citerar nyheten i Dagens Nyheter DN. Så ingen kan anklaga mej för Sossepropaganda. Det är verklighet och givetvis är min uppfattning att det är ett bevis över dålig politik från alliansen. När Civilingenjörerna.Unionen och IF Metall ville träffa Maud Olofsson fick de besked att hon inte hade tid.När branschen vill träffa regeringen och samarbeta om hur man kan förbättra och "rädda" svensk exportindustri så är svaret att ansvarig minister inte är intresserad.Samtidigt kan man läsa i DN hur viktigt det är med svensk export.Ärligt talat så går inte detta. Det måste bli en förändring..

Kommunal kosthållning.

torsdag, 01 oktober 2009 17:26, Politik

Självklart skall en kommun servera bra mat i Sverige. Det är svenskt så det förslår.I dessa matdebattens tider kan det dock vara på sin plats och informera om att det inte är så många länder i världen som serverar fri mat till skolbarn o ungdomar. De flesta äldre runt omkring på jorden bor dessutom hemma tills livet slut.Så jämförelsländer är ett fåtal i Norra Europa. I Lidköping har vi alltid haft bra mat.Den som säger något annat vet inte vad man pratar om.Jaa om man med bra mat menar näringsriktig.Ibland får man samtal från föräldrar som tror att kommunen skall servera Junkfood. Fett och socker alltså. I NLT har flera representanter för alliansen försökt att profilera sig genom att säga att vi skall ha lokalt producerad mat.Vi skall ha kök på varenda hem och skola. Visst...i den bästa av världar.Tyvärr finns det något som heter pengar.För mig är det intressant och se hur falska o direkt lögnaktiga man är från alliansen i Lidköping.Man kräver och kräver nya saker som kostar miljoner.Samtidigt säger man nej till att finansiera det vi har.Man föreslår ytterligare nedskärning för tiotals miljoner utan att tala om på vad. Man mörkar genom at säga nej till skattehöjning.Man vill låna pengar till drift.Samtidigt skall det satsas för pengar vi inte har.Populism heter ordet i politiken och anses vara fult.Men inte i Lidköping tydligen. Jag äter den mat som serveras från Vänerköket. I jämförelse med privata restauranger är det bara gradskillnader i jämförelser. Det ligger i smaken genom att den inte är så fet eller innehåller socker. Skillnaden i att laga den på ätplatsen eller att transportera maten några kilometer är också marginell. I denna catering värld lagar många restauranger maten på annan plats och kör in den till ätplatsen. Jag har aldrig hört någon kritik emot detta. Fast det är ju privat och då spelar det inte så stor roll. I Ohio åt jag denna goda hamburgare. Det kallas för junkfood och jag äter det kanske 5-6 ggr per år. Vissa lever på denna sorts av mat och ser ut därefter. Fett,protein och socker.Inget bra. Håll er till kostcirkeln,det bästa rådet.

Bio energy days i dagarna tre.plus Vara Horse Arena igen.

torsdag, 01 oktober 2009 00:14, Politik

Igår fick jag uppgift om att de 400 miljonerna som NLT återigen upprepar är kostnaden för Vara Horse Arena är fel. Det var de uppgifterna jag räknade på när jag sa att det aldrig kan gå och köra runt detta. Nu kom uppgiften 200 miljoner.Då är det klart det är en annan historia.För på 200 miljoner räcker i stort sett Vara Kommuns bidrag.Vad som är intressant är Vara kommuns kommunalråd Jan-Erik Wallin som säger att det inte är kommunen som bygger.Jag har inte förstått säger han. De är kommunen som betalar och det är det som är kärnfrågan¤kubik¤.Det beslöt Wallin och Kommunfullmäktige så undra på vem som missuppfattat. De mest befängda i denna sak är de som anser att jag inte har rätt att yttra mej. Tala om yttrandefrihet.I borgerliga läger ligger de nära Stalinismen i sin åsikt.Detta var något helt nytt. Själv har jag ägnat mig åt näringspolitik under veckan. Bio energi ligger mej varmt om hjärtat och det finns en stor potential att skapa gröna jobb. Green job good jobs. En som jobbar med att skapa jobb i Rockford,Illinois,USA är Mark Podemski.Här med nya flickvännen Lucretia.Mark är i Lidköping för sjunde gången.Vi har också Skype möten med Mark flera ggr i månaden. Will Steger polarforskaren som åkt hundsläde mer än de flesta över polarisarnas jätteområden.