Bloggmeny

Härligt med sol och politiken snart i semester

måndag, 29 juni 2009 00:26, Politik

Vi firade av det fina vädret i fredagskväll med fest på min bakgård.The Politicians repade inför Törebodafestivalen.Det är underbart nu med milda kvällar.Någon störde vi säkert.Lidköpingsborna är lättstörda - Det som sker i Töreboda att man stänger av torget och centrum och håller festival i tre dagar skulle aldrig kunna hända i Lidköping.Sover man med öppet fönster så kan man absolut inte stänga det några kvällar per år. Istället ringer man och är arg. I Töreboda ställer hela samhället upp och tycker det ger någonting extra till bygden. Skall dit i kvällarna tre så det kommer bilder på artisterna. En fråga som dykt upp är om vi skall bygga flerfamiljshus på grusplanen vid Lidåker. Fotbollsplanen skulle då flyttas och anläggas på annat ställe.Det är det s.k Bovieran konceptet som man önskat där. Visst skulle det vara trevligt med dessa trädgårdsrum i Lidköping. Jag hoppas vi kommer fram med lösningar. Det behövs ju att man köper in denna attraktiva mark till ett pris som ersätter fotbollsplanen. Sedan är det en annan fråga om kommunen vid detta tillfälle har råd att skjuta till för att få en konstgräsplan. Jag satt och pratade med en man i förra veckan när han plötslig sa att du måste ha en bra kamera. Bilden ovan är från Fontainebleau i Frankrike. Jag lånade ut min kamera igår till två olika som skulle ta foto på oss när vi spelade. I stort sett alla foton var obrukbara..så det kanske inte bara är en bra kamera..ler.. 
Flytta fram midsommar helgen en vecka hörde jag igår.
Vädret blir stabilare...Så här har det sett ut innan detta fantastiska väder vi har nu.

        <div class=

Kommentarer (0)


Sol...vad gött..och Skutan ligger där hon ligger..

tisdag, 23 juni 2009 18:59, Politik

Solen skiner och vi mår gott av den. Jag fyller år den 1 Juli så jag är sommarbarn.För det mesta skiner solen just denna dag.Det är lätt att ha fest.Av denna anledning bjuder jag in till fest hemma hos mej på fredag.Solen skiner nu och det är varma kvällar så det gäller att passa på. The Politicians genrepar inför Törebodafestivalen. Det är bara och ringa om ni vill vara med. Vi har kört några ggr tidigare - polisen brukar alltid komma.De är välkomna även detta år...ler... Vem som ringer vet jag inte men det finns alltid folk som klagar.Vi människor är verkligen olika, Jag älskar att umgås och att ha trevligt tillsammans med sång och musik. Välkomna till sommarparty. Läste att Skutan får ligga kvar där hon ligger. Verkligen illa hanterat av inblandade parter. Jag var synnerligen involverad för drygt ett år sedan när ägaren kom fram till att han skulle bogsera ms Aila till Karlstad. Jag har till skillnad från de flesta haft bra kontakt med ägaren hela tiden.Han är som han är och det får man acceptera.För att förkorta storyn så ringer en journalist från NWT (Nya Wermlandstidningen) till mej från sin mobiltelefon och säger..Vi fick i uppdrag att skriva om Skutan,,Vi fann henne här på Värmlandsnäs men precis när vi kom så flöt hon iväg. Nu är hon på väg till Lidköping i den hårda vinden..drivandes utan en enda människa ombord. Jag ringde till Sjöfartsverket som gick ut direkt.Efter några timmar ringde jag till befälhavaren som sa att Kjell du kan vara lugn. Vi ligger intill Skutan och allt är under kontroll.Hon kommer inte till Lidköping. Kasta över en tamp då och bogsera henne. Svaret kom direkt: Det gör vi inte. Vi äger inte båten, det är bara om hon utgör fara som vi ingriper. Säg att det är fara då och bogsera henne i hamn. Svaret var nej. Experter sa att hon var i dåligt skick och skulle sjunka. Hon är inte i dåligt skick svarade jag. Tre veckor senare var jag kallad till möte i Karlstad för att lösa problemet. Hela mötet var en fars. Nu ett år senare ligger hon där hon ligger. Tala om brist på initiativ förmåga och att på ett enkelt sätt lösa ett problem. Jag har fått ett duvpar som hittat en boplats under ett tak här.Till skillnad från måsarna tycker jag duvor är mysiga.Man kan prata med duvor. När de hoar för mycket brukar jag gå ut säga till dem att hålla tyst. Krrmmm...får man till svar...Nu vet ni det,,nu håller ni tyst...Krrmmm..svarar de,,,och sen är de tysta..ler. Avseende måsarna har det i vart fall inte blivit värre i år.Kanske lite bättre. Nu har vi även samarbete med fastighetsägarföreningen. Sedan finns det många som inte är med där.Avsikten från min sida har aldrig varit att få alla måsar att försvinna.Vi är en sjöstad. Men det finns gränser. Ulf Wagner gjorde bra ifrån sig ifrån midsommar på Läckö som TV sändes. Besök gärna restaurant Rymd så får ni fantastisk bra mat med fin utsikt.

Dagens budgetdebatt och beslut.

måndag, 22 juni 2009 22:57, Politik

Idag har vi beslutat om 2010 års budget för Lidköpings Kommun.Som vanligt en lång debatt där vi har olika åsikter om hur kommunen skall styras. Jag har alltid haft en bra förmåga att uppfatta vad som sägs. Ibland hör jag andra återge vad som sagts och undrar om vi var på samma möte.Dagens möte inleddes med att Marianne Nilsson från Centerpartiet tyckte att det var fel att både Vård o omsorg samt Barn och skola skall behöva spara någonting överhuvudtaget. Hon föreslog att dessa skulle undantas men detta uppfattade inte ens ordföranden utan nöjde sig med barn o skola som ett motförslag. Samtidigt som Marianne föreslog detta så föreslog hon lite senare att båda dessa nämnder skulle spara ännu fler miljoner än vad som redan beslutats om och som hon var emot nån timma tidigare. Centerpartiets övriga ledamöter var tysta och verkade spela med i detta synnerligen märkliga dubbelspel. Marianne Nilsson hade dessutom mage att säga att hon aldrig sagt vad hon sa.. Nu finns den utmärkta möjligheten att kolla vad Marianne sa. www.radiolidkoping.se Klicka på Kommunfullmäktigesändning och scrolla ned till dagens datum. Välj sedan på menyn - Delårsrapport 1 2009. Man kan flytta fram pilen till aktuell tid - exakt 7,27 min kan ni höra Mariannes märkliga förslag där hon går emot både sig själv och alliansens politik som hon dessutom reserverade sig för... Förövrigt kastades det ut en massa oförskämdheter både från StenErik Lager (kd) samt Bertil Jonsson (m) emot mig.Man kan ju tycka att människor som både kallar sig för kristna som utbildade skulle vara bättre funtade i skallen än dessa lågheter,det är synd om människan.Väljarna i Lidköping är dock klokare än dessa herrar och har passat dem till ett läge utan makt. Nu kan de inte göra nån skada och det är bra. Vi firade midsommar som vanligt i Örthagsparken. Vi tog till slut beslutet att pröva om det skulle gå att spela - Vädrets makter stod oss bi.Det åskade o vräkte ned runtomkring Örthagsparken denna dag men vi klarade oss. Fick förresten kommentaren att The Politicians gott kunde spela till dansandet så det blev lite fart..Skall funderar på detta,,Vi äro musikanter alltutifrån Skaraborg....ler....Sista resten av detta län.

Välkommen till Törebodafestivalen

lördag, 20 juni 2009 01:58, Politik

Nyföretagande,,o Kinabesök.

tisdag, 16 juni 2009 22:39, Politik

Det finns en allmän fördom bland borgerliga personer att vi Socialdemokrater inte arbetar för eller förstår företagandet och dess villkor. Det hänger givetvis ihop med partiets historia då vi var/är en protest emot hur kapital och företagsägare behandlade sina anställda. Hade man skött sina kort rätt på 18-1900 talet hade aldrig Socialdemokratin växt sig så starkt.Hade de borgerliga skött sina kort rätt inom demokratin hade partiet heller aldrig vuxit sig så starkt. Borgerlig politik har alltid handlat om egen intressen och klasspolitik för att gynna sig själv. Sossepolitik är att gynna alla i samhället. Om alla gynnas så tjänar alla på det och som vi sett främst de rika och borgerliga som vi då försöker utjämna lite med skatter...som stödjer de svaga som i sin tur konsumerar och sen rullar det på..nu föder vi de rika med pengar de inte behöver och de fattiga körs till socialen. Vad gäller företagandet har jag själv suttit med i Nyföretagarnas styrelse i 15 år nu. Det är viktigt med nyföretagande även om jag tycker man rent allmänt betonar mängden nya företag före kvalité -innehåll och utvecklingskraft. I Lidköping har vi inte så många nyföretagare som i storstäderna.Men två nya företag i Lidköping som Handheld och Flexenclosure visar på att vi har ett bra nyföretagande med potential att växa. Jag tycker jag erhållit en realistisk syn på företagandet och dess villkor.Det finns de som klagar över att det är ett dåligt företagklimat när det i själva verket är en dålig affärsidé. Jag bor i centrum och det startas handel hela tiden där jag ser direkt att detta kommer inte att gå. Man måste ha miljonomsättning för att det skall gå runt.Idag startar man företag för att man har en hobby som man blivit bra på.Visst finns det goda exempel att man lyckats men då måste man ha en bra idé. Heminrednings affär har det varit populärt att starta och det är ingen lätt bransch att nå omsättning på. En del prisar ut sig,såg en annons att Elon på Källaregatan skulle slå igen.Min vattenkokare hade precis lagt av så jag gick bort för att kolla utförsäljningspriser. Jag tyckte direkt att deras utgångspriser var höga-frågade var rabatten var på en Philips kokare, och det var 10 % på 550 kr = 500 kr. Tog mig en sväng men köpte inget.Gick hem och kollade vad Jula tog för sina kokare och se,de hade precis samma Philips kokare för 299 kr. Med sådan prissättning blir man givetivs utkonkurrerad och får slå igen. Vi hade storfrämmat i det tysta för ett tag sedan. Yan Jan som är högste chef för Divison of Mental Health and Bureau of Disease Prevention and Control i Bejing Kina, gästade Lidköping med en delegation. Lidköping är världens första trygga och säkra kommun och vi berättade om vårt arbete. Kina demokratiseras mer och mer och jag läste man skulle sluta med arkubuseringar. Jag blev inbjuden till Bejing och det är väl bara en tidsfråga innan kommunen måste börja söka samarbete. Kina har om nu inte alla förstått det tagit över rollen som världsnation nr 1. På tal om nyföretagande så utvecklas Rörstrandsområdet hela tiden. I det gamla pannrummet har det öppnats konsthantverksbutik och utställningar. www.omkull.se Maria Jern jobbar i butiken.

Dubbelt budskap,,,ibland lögn till sanning.

söndag, 14 juni 2009 19:13, Politik

Det nya med dagens Moderater är att alla måste genomgått någon strategiutbildning för de är inte att känna igen.Genomgående är att de bluffar sig fram i sitt sätt att agera och prata/skriva. Det gäller givetivs Reinfeldt/Borg men även på lokal nivå. Ett exempel som Carin Lexmon använder är ordet prioritera. Efter att man i stort lagt en budget som innehåller väsentligt lägre pengar till exempelvis skolan så går man ut o säger att vi prioriterar skolan. Det låter då som om man satsar på skolan när man i själva verket föreslås nedskärning och uppsägning av personal.Moderaten Sture Eliasson är inte sämre ,han har insändare där han säger att det är en liten grupp av Sossar inklusive mej naturligtvis som bestämt att biblioteket skall flyttas till Sockerbruket. Fakta är att frågan har kommit upp via kulturnämnden och en av de starkaste förespråkarna är moderat.Christina Åkerman.Dessutom sambo med Bertil Jonsson.(m) Hon gick upp i kommunfullmäktige (starkt gjort) och berättade varför det fanns så många fördelar med Sockerbruket.För min del är det en ickefråga vart ett bibliotek är placerat så länge det är funktionellt och av bra kvalité. Ändå attackerar Moderaten Sture Eliasson mig med osanningar enbart för att få mej i dålig dager. Det är dessutom ännu mer anmärkningsvärt att han som Moderat , som vill spara 70 miljoner kronor föreslår en plats som blir väsentligt dyrare än Sockerbruket. Att spara 70 miljoner på icke lagbundna verksamheter är snarare att stänga stora delar av kultur o fritid. Hur kan man då med omdöme föreslå nya kostnader. Nej..Bluff och båg präglar Moderaterna idag. SSU har beslutat att sälja sin stuga vid Nickeviken i Fästa. Det är nya tider och stugan används sällan. Läget är dock magnifikt intill Kinnevikens strand och det är sällan något liknande kommer ut på marknaden. Pengarna kommer att fonderas och avkastningen kan användas för att bibehålla och stärka SSU i Lidköping. Torsdag innan midsommarafton är det deadline för budgivning.Aktuellt pris är 1.4 miljoner. SSu stugan ligger i Gösslunda S förenings område och de gästade Axevalla för några veckor sedan.Jag lovade att publicera fotot och det är härmed gjort. Förövrigt blir jag inte klok på hur strumpor kan försvinna. När jag sorterade de senaste tvättarna så fanns det 12 omaka kvar.Hur kan tolv strumpor försvinna under tvätt. Jag vet att rådet är köp enfärgat.

Frisk,,,,Vad härligt.....

lördag, 13 juni 2009 19:00, Politik

Efter snart 9 veckor av sjukdom genom magbakterien Shigella som jag fick i Peru kände jag mig helt plötsligt frisk idag. Nästan chockartat att kliva ur sängen imorse och känna att det nog var som vanligt. Senare under dagen var det bara att konstatera faktumet att jag i stort sett känner mig frisk,,, Har inte kunnat planera något,velat göra något. Omvärlden har dragit sig tillbaka.Ingen har besökt mej på 9 veckor.(Ja..rädslan att bli smittad är verkligen stor..) Så nu sitter jag här och firar med färska potatisar och sill o nubbe i min ensamhet.ler.. Förresten,jag kommer ihåg när man gick och väntade på att den färska potatisen skulle komma till midsommar. Det var långa köer på torget. På Hjertbergs slogs man om de färska.Vissa år fanns det knappt några o priset var högt. Idag odlar man under fiberduk och potatisen kommer redan i Maj. Nu när energin kom åter kommer jag att uppdatera sidan som vanligt igen Hoppas att mina läsare återkommer. Såg att Lidköpingnytt genom en händelse kunnat se vilka som läser sidorna.Det har jag genom min server alltid kunnat göra.Inte på individnivå men alla större företag exempelvis och vilka länder man är ifrån. På tal om lokala media så har NLT i sitt skyltfönster första sidan från NLT femtio år tillbaka. Nu börjar det bli intressant för min del eftersom jag är född 1952.Jag började skolan 1959 och från det datumet börjar man komma ihåg och känna igen sig. På den tiden hade Lidköping stora ungdomsproblem med raggarna. Jag log hela kvällen när jag gick förbi en kväll i April. NLT kunde nämligen förmedla nyheten att det varit rikstrafikrazzia i Lidköping. Länsbesiktningsman G Jacobsson från Mariestad framförde att "Ungdomarna i raggarbilarna förefaller åtminstone för mej vara i större behov av kontroll än bilarna." Var du ung för femtio år sedan kan du se att körkortsinnehavaren idag snart är 70 år. Tiden går. Promenaden förde mig vidare fram emot torget och med artikeln från NLT i minnet kom jag plötsligt ihåg detta. Asplunds hörna var på sextiotalet den stora samlingsplatsen för en del av Lidköpings ungdomar. Där satte sig tjejerna och rökte medans man väntade på att killarna skulle köra fram i sin bil och fråga om de ville åka med.Det var inte bara raggare utan det var vanligt på femtio o sextiotalet. Problemet blev så stort att fastighetsägaren beslöt sig för att kapa bort möjligheten att sitta vid fönstret. Så har det sett ut i över 40 år...med nedslipad fasad. Minne från flydda dagar.

Vara horse Arena

torsdag, 11 juni 2009 23:43, Politik

Denna hästarena har valsat runt i media nu i flera år. Det börjar bli tröttsamt att läsa alla turer kring en anläggning som inte kommer att bli av. Inte för att länsrätten nu beslutat att Vara kommuns inblandning är olaglig utan för att det inte finns nån ekonomi i upplägget.Hela idén har varit ett bollande med skattemedel och miljoner kronor kan komma att ha slösats bort. Prestigen är givetvis så stor bland Varas politiker att man omedelbart förklarade att man går vidare Vi bryr oss inte om domstolen.- Länsrättens dom skall överklagas.Lagtrots brukar inte löna sig i längden. Jag hörde att Wallin jämställde detta med vår Sparbanken Lidköping Arena. Med tidigare rättspraxis i minne så är det skillnad både i storlek och omfattning. Hade Vara enbart byggt en stor ridhall hade det inte vart några problem. Nu är det en multiarena med bostäder,hotell och en komplett anläggning. Är inte kommunen glasklar i sitt beslut vad gäller skattesubventionerna så har länsrätten gjort en riktig bedömning.Jag själv är förundrad hur man överhuvudtaget kan starta något som inte har ekonomiskt verklighetsunderlag.15 miljoner i driftkostnad för lilla Vara är 30 miljoner för Lidköping..Kom ihåg Arenadebatten där Lidköping lägger 12...och detta i tider där vi måste spara som för i Varas fall ligger på 50 miljoner.Det är 2.25 i skattekrona ca för Varas del... Vem som skall betala de andra ca 35 miljonerna i drift vet jag inget om.De lär i vart fall inte finnas.. Hela ärendet är tragiskt skött och tar på ett drastiskt sätt upp kompetensen i småkommunerna. Jag får kritik (mest från äldre kvinnor) att jag har för unga tjejer här på min blog.. För att i någon mån göra bot på detta så firade vi att Lisbeth Nyström jobbat i 40 år på kommunen. Lisbeth var min sekreterare i många år.Tack.. Nej..detta är inte Lidan..utan Seine,vattnet rann sakta på väg emot Paris när jag var där i helgen. Fransmännen är bra på mat och vin utan tvekan. Resan hade det goda med sig att jag blev 80 % bättre. Nu äntligen efter 8 veckors sjukdom börjar jag se en ljusning.Jag slängde kryckorna och kan gå igen utan dem. Bakterien är dock tuff och jag hoppas verkligen att jag inte får några men.

Piratpartiet igen,,

onsdag, 10 juni 2009 10:19, Politik

Jag tycker det är positivt att Piratpartiet dök upp och fick framgång.De få frågor man tar upp står inte i någon konflikt med mina egna åsikter,jag anser också att besluten hade blivit annorlunda kring fildelningen om S-V-Mp hade vart vid makten.De s,k övervakningslagarna har jag svårt att bli upprörd över.Tidigare gjordes det i lönndom. Nu satte riksdagen ned foten och sa att detta är tillåtet och detta inte. Tidigare har SÄPO och andra i stort sett gjort som man velat i hemlighet. Sedan har jag alltid tyckt det är onödigt med enfrågepartier.Men det får vi leva med.Det positiva var att de av media kraftigt upphaussade Sverigedemokraterna kom i skymundan av PP,s framgångar.I valet mellan dessa två är valet givet.PP,s största arena är Sveriges Riksdag. Det är varken EU eller i kommunpolitiken. I Eu kommer man helt bort och kommunpolitiken består till 80 % av vård -omsorg och skola.Områden där jag inte hört ett ord av vad PP har för annan åsikt än alla andra partier.PP kommer med största sannolikhet in i Riksdagen efter nästa års val.Om dessutom SD kommer in blir det inte bara intressant utan också ett besvärligt läge i en tid där man måste samarbeta för att ta Sverige ur detta bottendjup alliansen kastat oss in i. Det är ju studenttider...Man talar om att integrationen inte funkar..Var glädjande och se hur bra den funkar. Massor med föräldrar från alla kulturer som stolta stod och väntade på sina barn gemensamt. Underhållningen i Stadsträdgården i lördags stod bl.a Waterloo för.De Abba cover. Måste säga att jag blev positivt överraskad vad bra de var. Dessutom spelade Abbas gamla sologitarrist Lasse Wellander med.Det var ett garantisignum för att det var riktigt bra. Det var väl ca 2500 personer som lyssnade.Med tanke på att det var gratis skulle det varit det dubbla..

Eu val och Piratparti

tisdag, 09 juni 2009 13:26, Politik

Jag själv har inte varit alltför aktiv i EU valrörelsen. Vart med några ggr på torget det är allt. Givetvis är EU viktigt men jag lägger all min tid på Lidköping och dess utveckling för Lidköpings bornas bästa. Givetvis skall man rösta. Valet är trots allt även en liten mätare hur ett parti upplevs lokalt. Det är därför glädjande att vi gick fram 2,4 %.Största parti med över 30 %. Ser att Piratpartiets företrädare ondgör sig över att det kastas skit över partiet. All den skit jag fått genom åren skulle räcka att fylla en del av återvinningsanläggningen..ler.. Det får man tåla... Jag har inte alls påstått att Piratpartiet inte är ett riktigt parti som en kommentar skriver här. Jag påstår att de inte är ett parti ens en gång.Visserligen kan man utnyttja systemet och kalla sig parti men för att vara ett parti måste man ha ett program som kan styra ett samhälle. Inte uttala att vi skiter i det mesta och överlåter det på de andra partierna.. På tal om skit så var det mest dumheter i sign Ligizt kommentar.Jag har erhållit förtroendet att styra Lidköping i 15 år snart. Ligizt kan ju pröva och få det förtroendet och dessutom öka i EU valet ,med 2,4 % innan han uttalar sig.. Vi invigde Dina scenen i lördags..jag skall skriva mer om detta men scenen blev bra så nu väntas många trevliga stunder i Stadsträdgården. Bilden talar för sig själv....

Budgetarbete

torsdag, 04 juni 2009 14:18, Politik

Jag har ägnat en del tid att få fram en budget och verksamhetsplan för Lidköping 2010-2012. Förutom möten är det viktigt att vi inom politiken gör en nuläges o framtidsanalys. Tjänstemännen gör sina bedömningar. I Lidköping gör inte oppositionen någon större egen analys. Det mest förvånande - faktiskt något jag trodde aldrig skulle kunna ske - är att de borgerliga lagt ett förslag till budget som är underfinansierad. Man skall låna till driften.20 miljoner. Hur man skall lösa en sådan idé långsiktigt är en gåta.Dessutom skall man spara ytterligare 50 miljoner.Jag undrar hur detta skall kunna gå till. Undrar vem av de borgerliga politikerna som skulle ha förmåga att hålla i den yxan. Vi kombinerar ett sparande på 40 miljoner med en skattehöjning.Därmed undviker vi den besparing på 50 som de borgerliga vill. Vad som hittils framkommit från de sparförslag som man beslutat om är att allansen eller delar av varit emot. Trovärdigheten att man skulle orka med att genomföra det man själv föreslår är låg. Min omvärldsanalys är att alliansen får gå efter nästa års val. Den ersätts av en regering som stödjer samhället och inte någon enskilds önskan att få 500 kr mer i plånboken. De rika klarar sig alltid ändå dessutom. Nu handlar det om att få tillbaka en regering som stödjer kommunerna. Basen för välfärdssamhället. Träffade eller snarare hälsade på hans majestäten på Läckö i onsdags. Tycker nog att han borde ta tag i och utveckla både sig själv och monarkin. När vi ätit och kungen med följe skulle i väg.Så reser han bara på sej,,med hela följet ...vi får resa oss upp för kungen och se deras uttåg. Hade det varit så svårt och säga,,,att det varit trevliga timmar på Läckö,jag tackar alla som ställt upp och för den goda maten och emottagandet. Lycka till med sommarsäsongen och på återseende... Istället bara dryper iväg.Det är 2009....nu inte 1909.