torsdag, 26 februari 2009 21:30, Politik
Fick en fråga från Jan Alfredsson om vad som kommer att hända med Motorgården och kvarteret när hamnstaden byggs.Rent allmänt kan man med fog tro att hamnstaden blir skjuten framåt i tiden beroende på finanskris och svårigheter att finansiera.Räkna med 5-10 år.Därefter om det inte är gjort innan så får kommunen erbjuda en annan plats. Det finns säkert ännu lämpligare hus än ett gammalt f,d reningsverk.Länsstyrelsen anser att man inte kan plocka ut en del av området utan vill se en helhetslösning.Eftersom vi också pratar med intressenter att bygga hotell och bostadsrätter enligt "timeshare" modellen är det väl lika bra att plocka in det i plan också. Bara den processen förskjuter ytterligare nåt år. Jan frågade också om cruisingen,det är polisen och gatukontoret som samråder om avstängningar. Ingen politisk fråga. Jag har tagit initiativ till att bilda en WebTV förening i Lidköping.
Nästa Onsdag kl 18.30 i studion-De la gardieskolan är ni välkomna.Då skall vi testa intresset att börja med WebTV i Lisch. Det filmade mediet kommer att växa och få en stor roll i framtiden på nätet.
Calle Borg med elever kommer att medverka på mötet.
Välkomna
onsdag, 25 februari 2009 00:33, Politik
Jag var på bandy ikväll..Säsongen tog slut för Villa Bk men fortsätter för Laik vilket jag tycker är trevligt.
För första gången i mitt liv fick jag se en match utan utvisningar.Den hade karaktären av vänskapsmatch och slutade 4-4. Laik verkade kunna vinna över Katrineholm om man hade velat.Laik kan inte gå upp i elitserien i bandy antar jag av ekonomiska skäl.Sportsligt skiljer det också en hel del till eliten och det kan inte vara kul och vara bottenlag med en säsong för att sedan åka ur.
Trevligt ändå med den bredd vi har i Lidköping.
Martin Arvidsson,Johan Sixtensson,Fredrik Johansson,Viktor Nordmark samt planens dominant i Andreas Haraldsson skulle alla klara sig bra i Villa.
Ja Martins återkomst till bandyn efter alla skador han fått under Villatiden är naturligtvis trevligt för alla.
Här kommer lite bilder.
Andreas Haraldsson,snabbskrinnare och måltjuv - Segergest efter ett av tre mål.
Fredrik Johansson ..stark och genombrottsman med svaga avslut.Tänker alltid på Micke Arvidssons kyla i liknande situationer -det stressas för mycket inom straffområdet i bandy..Området är ett kanonområde för att lugna ner sej och och göra bra avslut.Risken för straff är ju stor inom denna sport.
I den efterföljande debatten kring Saab har sign Funderaren dykit upp-Sign är ett exempel på en seriös debattör som har en egen åsikt vilket naturligtvis är värd att respektera. Signaturen är absolut ingen fåntratt....ler...
Jag vill svara här att jag mycket väl anser att man kan göra Saab lönsam snabbt. GM har inte tillåtit några vinster eftersom man kostnadsför på olika ställen beroende på skatter och annat. Saab i rätt kostym med rätt volym har absolut en framtid.Några tusental måste säkert bort men det är långt ifrån total nedläggning.
Att göra jämförelse med varvskrisen är felaktigt.
Det fanns helt andra faktorer som ledde till undergång.
Att svetsa plåt är dessutom inte på samma högteknologiska nivå som ett fordon är idag.Jag anser att det finns köpare av Saab - bara vi har en regering som agerar professionelt. Detta gäng vet ju dock inget om industriell produktion.Människor utan förmåga styr landet.
tisdag, 24 februari 2009 09:09, Politik
Välkomna - Vi drar igång efter 22.00.
fredag, 20 februari 2009 14:24, Politik
Debatt. "Vi ber regeringen ompröva sin bedömning", skriver toppchefer från bland annat SKF, Gunnebo, Kapp-Ahl, Hogia, Kinnarps, Swedbank, Nobel Biocare och Haléns. Utan regeringens garanti fråntas Saab Automobile möjlighet att utveckla de modeller som företaget behöver för sin överlevnad. Och samhällets kostnader för en nedläggning av Saab Automobile är lika stora som lånet som Saab ansökt om hos Europeiska investeringsbanken.
Det skriver - förutom flera toppchefer från Volvo och Saab - bland andra Kapp Ahls vd Christian W Jansson, Hogias grundare Bert-Inge Hogsved, SKF:s vice vd Henrik Lange, Stena Line-direktören Fredrik Lantz, Kinnarps vd Henry Jarlsson, Resias vd Eva Moen Adolfsson, Schenker-chefen i Sverige, Ingvar Nilsson, Swedbanks vice vd Peter Rydell, Nobel Biocares vd Harrieth Sundaeus och Johan Trouvé, vd för Västsvenska industri- och handelskammaren.
Enligt en samhällsekonomisk analys från Industriella Utvecklingscentra, IUC, sysselsätter Saab totalt 11.269 personer om man räknar med alla runt omkring med koppling till bolaget. De sammanlagda skatteintäkterna till stats, kommun och landsting, inklusive bolagsskatt och nettomoms, uppgår enligt analysen till 3,1 miljarder kronor om året.
"Vid en nedläggning skulle detta förändras dramatiskt. Skatterna till kommun och landsting halveras. Statens intäkter på 1,9 miljarder kronor ersättas av 1,9 miljarder i nettokostnader", skriver artikelförfattarna som menar att den totala samhällsekonomiska kostnaden för en nedläggning av Saab skulle uppgå till 4,45 miljarder kronor.
"Av en händelse är detta i samma storleksordning som det lån som Saab har ansökt om hos den europeiska investeringsbanken."
De resurser som skulle kunna användas för att hålla Saab vid liv försvinner i och med regeringens agerande i minskade skatteintäkter och ökande kostnader för arbetslöshetsersättning.
"Det är en allvarlig missbedömning och ett märkligt tillvägagångssätt. Det är som att avstå från friskvård för att ha råd med den sjukvård som kommer att krävas på grund av utebliven friskvård", skriver de 15 på DI Debatt.
torsdag, 19 februari 2009 22:58, Politik
Som ombudsman för IF Metall har jag levt tätt inpå den svenska fordonsindustrin. Jag har en rad vänner och experter som ständigt informerar mej.Mot den bakgrunden har jag rätt bra kunskap och tycker att jag kan uttala mej om Saabkrisen och regeringens sätt att hantera det hela.Dagens Industri som inte precis kan kallas för vänsterorienterad skrev idag att Maud Olofsson var klart demagogisk när hon gång på gång upprepade att svenska skattebetalare inte skall äga ett bilföretag. Det har aldrig varit aktuellt skrev DI.
GM har frågat om regeringen kan ställa upp med ett lån på 5 miljarder under tiden man hittar en köpare av Saab.
Då går näste stolle ut i landets statsminister och säger att det är omöjligt att hitta en köpare till Saab..Det är möjligt att det är svårare nu i finanskrisen spår. Men det var inte så länge sedan jag hade en köpare till Saab i baksätet på den bil jag körde
när jag var på väg till San Diego från L.A.
Så visst har det riktats intresse tidigare.
Vi hade en delegation på 30 personer här i Lidköping från Michigan. GM,s huvudkontor ligger i denna stat.
Vi hade seminarier om framtiden så scenariot är inget nytt mer än för Sveriges regering...
Att lägga ned Saab kostat nationen ca sex (6 )miljarder per år under många år.Dessutom påverkas bytesbalansen. Maud Olofssons svar var att man kan börja med vindkraft istället...Maken till idiotiskt uttalande har vi nog aldrig hört från en näringsminister.
Idag var jag i Saleby på församlingshemmet och pratade inför pensionärer.Alltid trevligt att komma till den trakt jag härstammar från.
Kristoffer Bridholm praktiserar på kommunledningskontoret denna vecka och fick följa med till Saleby. Hembakad semla,,så god så god...bjöds det på..
Klockstapeln.till vänster i nån av raderna vilar min farmors föräldrar.
Saleby kyrka i vinterskrud.
onsdag, 18 februari 2009 13:00, Politik
I raden av borgerliga regeringar har det alltid kommit bevingade grodor ur mun på ministrar.Nu kom det från Maud Olofssson -vem annars..ler...jag spelar inte monopol med skattebetalarnas pengar var dagens argument avseende Saab krisen...Nu är väl inte ett arbete att rädda kvar Saab som biltillverkare som att spela monopol.Tydligen har regeringens förhandlingar med GM varit amatörmässiga..Vad annat var det att vänta med denna regering som inte har förmåga...Näringspolitik är inte att spela monopol Maud Olofsson...
Näringspolitik är att komma fram till konstruktiva lösningar med ett privat näringsliv som i detta fallet är konkursmässiga.När det handlar om 10.000 tals arbeten och en exportindustri som är oehört värdefull för bytesbalansen så måste en regering agera.
Det är en regerings ANSVAR...Jag är arg säger Olofsson..
Visst var arg på dej själv och din oförmåga.
Frågan skall inte lösas via presskonferenser i USA o i Sverige.Frågan o nytt privat ägarskap skulle mycket väl regeringen kunnat agera i som ett exempel..
Idag begravdes Gunnar Sundberg av komminister Sonja Grunselius,,,Sonja är enastående idag i detta området som talare.tack,,Det är sällan man vill applådera på en begravning - NLT gänget med Göran Berglunds solosång
av In the Ghetto var på en nivå där jag ville applådera.
Nu är Gunnar jordsatt på Södra och han får vila i frid.
måndag, 16 februari 2009 22:23, Politik
Det är väldigt spännande dagar hur regeringen skall hantera Saab i Trollhättan och alla underleverantörer ca 40 stycken. Landets ledare Reinfeldt går ut hårt och säger att det är inte samhällets sak att stötta bilindustrin.
Den ansvarige på näringsdepartementet är tyst,däremot säger den centerpartiske statssekretaren att de inte kommit så långt i samtalen så att man vet vad samhället skall göra.Det är ledarskap och ansvarig för landets framtid. 50.000 i fordonsindustrin plus allt annat det skulle föra med sig om den läggs ner är inte vad som helst.Sveriges näringsliv har ju redan konstaterat att förmågan saknas hos alliansen så som sagt spännande dagar väntar.
Ledarskap skall man också ha i sin familj eller som vårdnadshavare. Jag talade med en vän som jobbar med ungdomar - Man hade vart på läger. Det största problemet var att få ungdomar att förstå att det fanns något som heter sovtid.Det verkar som många föräldrar fullständigt gett upp avseende tid att gå och lägga sig.
Barn i mycket tidig ålder får vara uppe hur länge som helst-övertrötta.ledsna och stökiga bara för att föräldern inte orkar ta ledarskapet och visa vad som gäller.Det har talats om föräldrarskola - jag jobbade för detta men det stupade i nån allmän liberal uppluckring som finns i samhället.
söndag, 15 februari 2009 10:14, Politik
Det är inte bara GM - Saab som vill ha statlig hjälp av skattebetalarna.Även lokalt börjar nu företagen höra av sig.Jag har varit med om detta tidigare också.
Det finns de som hela tiden skriver om sänkta skatter och att samhället skall avrustas för privata lösningar.
En sådan politik försvagar samhället och ger inte några möjligheter alls att agera för att jämna ut stora svackor. En del i en sådan omställningspolitik har varit att kommunen gått in och köpt fastigheter för att frigöra kapital och eller hjälpa igång nya företag. Det skedde exempelvis med Mema fastigheten och Höganäslagret.När tiderna vänder har vi sålt till privata igen. Nu är det inte lätt att göra detta igen eftersom allt rasar. De borgerliga har som vanligt otur och kommer att sättas på än hårdare prov.
Bildandet av allianregeringen har verkligen fört in Sverige i stenhård blockpolitik. Detta är olyckligt eftersom man måste samarbeta för att ta Sverige vidare.
Opinionsmätningarna faller för alliansen och vi kommer att få se ytterligare tapp innan det blir regeringsbyte igen.Det är också intressant och träffa näringslivet,de allra flesta frågar efter åtgärder där mitt svar är att den politiken har alliansen skrotat.
Ansiktena blir då rätt konstiga...ler
Friskt vågat heter det ju.
Här gäller det att satsa verkar ägaren och tänka.
50 % på allt.....ja då är det allt...
Kör man bil vid torget så ser man bara de 50 %..kommer man fram så är det finstilt. att det finns undantag...Sån marknadsföring är ej laglig..ler
onsdag, 11 februari 2009 16:24, Politik
Jag och kommunens miljöstrateg Yvonne Träff är i Bryssel för att kommunen blivit nominerad som en av två till ett europeiskt pris för arbetet emot målet ett hållbart ekologiskt samhälle. Det man fastnat för är arbetet som vi kallar energivinsten.Vi har i Lidköping kombinerat utbildning för företagare tillsammans med mål från respektive företag att minska på energiförbrukningen och/eller byta till förnyelsebar energi.Över 100 företag har hittils deltagit i energivinsten.
Klimatfrågan har satt ytterligare fart på energiomställningen.Efter att ha lyssnat på många representanter från hela europa så är tyskarna intressantast.De tänker,planerar och genomför i samma takt som vi.
Är det nån stans de skall ha bra sammanträdesrum så är det i Bryssel. Denna tar 423 personer..
Priset för bästa Miljöprojekt i Europa är nu klar.
And the Winner is: Lidköping.
Priset för bästa Eu projekt - Energivinsten... heter Local Energy action award 2009.
onsdag, 11 februari 2009 10:01, Politik
Är i Bryssel på EU,s Miljövecka för en hållbar utveckling inom energiområdet. Igår var det intressant att få vara med på ett stort möte med 600 borgmästare från hela Europa. Man bildar en organisation där kommunerna skriver på att följa ett antal mål för att förbättra miljön.Sverige representerades av kommunerna
Stockholm,Göteborg,Malmö,Örebro,Linköping,Växjö och Lidköping med respektive kommunalråd som ju är Mayor på engelska.Det var magnifikt att få komma in och få en plats i det europeiska parlamentets sessionssal Hemicycle. Normalt släpper man inte in andra än EU,s politiker men denna gång ville man visa hur viktigt det är med en aktiv miljöpolitik så borgmästarmötet hölls där.
Trevligt att få plats 253 i sessionsalen.
EU,s president José Manuel Barroso höll ett tal där han tryckte på att allt miljöarbete sker lokalt.
torsdag, 05 februari 2009 11:12, Politik
Det är ett märkligt fenomen hur mycket en partiledare styr över ett helt parti.Nu har Centern fått en högerkvinna till ledare och då förändras hela partiet långt bort från det parti som leddes av Olof Johansson.
Idag kom beskedet om nysatsning på kärnkraft - Jag som arbetar med förnyelsebar energi (som är dyrare än billig kärnkraft) ser naturligtvis beskedet som ett slag emot hela idén bort från det fossilfria samhället.
Dessutom ett slag emot landsbygdsutveckling där producenterna finns av det gröna och förnyelsebara.
Centerns skattepolitik gynnar redan rika villaägare i Storstäderna.Sänkningen av A-kassa och jagandet och de hårda tagen emot sjuka slår också hårdare emot individer på landsbygd. Folkrörelsecentern med bas i bonderörelsen har blivt StureplansCentern skriver man om idag. Undrar vart detta kommer att sluta.
Jag förutsätter att kommande regeringar ändrar på den energipolitik som basunerats ut idag.
onsdag, 04 februari 2009 13:44, Politik
Onsdag och torsdag är det dialogdagar i Lidköpings kommun.Samtliga ledande politiker och chefer är samlade.
Vi gör detta varje år inför nästa och kommande års planering och budget.Kommunens ekonomiska verksamhet
2008 har gått bra om vi talar om kärnverksamheten.Det visar på ett överskott.Däremot har ju som bekant finanskrisen satt sina hårda spår i kapitalförvaltningen.
Vi gjorde ett sämre resultat 2002 men 2008 års börsnedång innebär att vi måste bokföra ett underskott på 268 miljoner. Nu är detta siffror som far upp och ned på ett papper men givetvis sätter dåliga tider sina spår.Spåret är att det år svårt att kalkylera med några större intäkter från just kapitalförvaltningen.
Skatteintäkterna faller också som jag skrivit om tidigare.Innan vi tar detaljbudgeten för nästa år så kommer det att gå några månader.Helt klart blir det besparingar - Det har hänt förr, eller som nån sa vi har ju alltid sparat. Vad är nytt??.
Vi fick en intressant genomgång av vad vår verksamhet kostar i jämförelse med andra kommuner,
Jag förenklar lite i min redovisning - jämförelsen var emot Sverige som helhet samt en grupp av liknande kommuner.
Infrastruktur och skydd = Låga kostnader.
Fritid = Högre kostnader.
Kultur = Högre kostnader.
Äldre och Handikapp = Något högre.
Individ o familjevård = Mitt emellan.
Förskola och skolbarnsomsorg = Högre kostnader.
Grundskolan = Lägre kostnader.
Gymnasieverkamhet = Samma som jämförande grupper.
Elnät = Mycket låga kostnader.
Renhållning = Mycket låga kostnader.
Vatten och avlopp = Mycket låga kostnader.
Igår kväll kom det snö-Helt naturlig för årstiden.
Jag längtar mer till sommaren dock.Härligt att ljuset börjar komma åter.Här blommor från Läckö.