Bloggmeny

Bra stöd för min åsikt...." Regeringens agerande ett allvarligt misstag."

fredag, 20 februari 2009 14:24, Politik

Debatt. "Vi ber regeringen ompröva sin bedömning", skriver toppchefer från bland annat SKF, Gunnebo, Kapp-Ahl, Hogia, Kinnarps, Swedbank, Nobel Biocare och Haléns. Utan regeringens garanti fråntas Saab Automobile möjlighet att utveckla de modeller som företaget behöver för sin överlevnad. Och samhällets kostnader för en nedläggning av Saab Automobile är lika stora som lånet som Saab ansökt om hos Europeiska investeringsbanken. Det skriver - förutom flera toppchefer från Volvo och Saab - bland andra Kapp Ahls vd Christian W Jansson, Hogias grundare Bert-Inge Hogsved, SKF:s vice vd Henrik Lange, Stena Line-direktören Fredrik Lantz, Kinnarps vd Henry Jarlsson, Resias vd Eva Moen Adolfsson, Schenker-chefen i Sverige, Ingvar Nilsson, Swedbanks vice vd Peter Rydell, Nobel Biocares vd Harrieth Sundaeus och Johan Trouvé, vd för Västsvenska industri- och handelskammaren. Enligt en samhällsekonomisk analys från Industriella Utvecklingscentra, IUC, sysselsätter Saab totalt 11.269 personer om man räknar med alla runt omkring med koppling till bolaget. De sammanlagda skatteintäkterna till stats, kommun och landsting, inklusive bolagsskatt och nettomoms, uppgår enligt analysen till 3,1 miljarder kronor om året. "Vid en nedläggning skulle detta förändras dramatiskt. Skatterna till kommun och landsting halveras. Statens intäkter på 1,9 miljarder kronor ersättas av 1,9 miljarder i nettokostnader", skriver artikelförfattarna som menar att den totala samhällsekonomiska kostnaden för en nedläggning av Saab skulle uppgå till 4,45 miljarder kronor. "Av en händelse är detta i samma storleksordning som det lån som Saab har ansökt om hos den europeiska investeringsbanken." De resurser som skulle kunna användas för att hålla Saab vid liv försvinner i och med regeringens agerande i minskade skatteintäkter och ökande kostnader för arbetslöshetsersättning. "Det är en allvarlig missbedömning och ett märkligt tillvägagångssätt. Det är som att avstå från friskvård för att ha råd med den sjukvård som kommer att krävas på grund av utebliven friskvård", skriver de 15 på DI Debatt.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

Ehhh... liiite långsökt kanske, men vad gör man inte för att rädda ansiket? För att du inte totalt skall missfårstå (med vilje?) allting som skrivs, så vill jag bara förklara att hela inlägget var s.k. ironiskt och hade inte ett dyft med storfinansen i baksätet att göra, utan om din uppblåsta självgodhet som saknar proportioner ibland....
Sprit? Man kan väl bli full på både öl och vin vad jag vet, men du kanske inte dricker det heller?

Ulf - 26 februari 2009 00:00

"Alla dessa fåntrattar som gömmer sej bakom pseudonym och som borde ha vett att hålla käft i sin okunnighet ger jag dock inte mycket för"

Var du full när du skrev det där?

Och sedan kan du ju även peka på vad jag har uttalat mej om, som skulle påminna om KFLMr?

Ulf - 26 februari 2009 00:00

Eftersom jag inte dricker sprit så är jag inte full..dessutom står det ju kvar här....ler...
Att vara KFML.rare kännetecknades..bla.
av.
1.Man tog sällan reda på fakta.
2.Misstron o "hatet" emot storfinansen.speciellt det internationella kapitalet.
jag kan skriva mer men det räcker,...
Min vän i baksätet som du hånade inkl mej representerar kapitalet....Misstron har du visat tidigare och faktan ,,jadu,,,,ler...

kjell hedvall - 26 februari 2009 00:00

Givetvis är det inte min definition av kunskap som gäller...
De sista kommentarerna som var en megafon från en annan fåntratt i Maud Olofsson tog ju priset.
Har man en näringsminister som går ut i presskonferens och säger att staten inte skall köpa Saab när det överhuvudtaget aldrig vart aktuellt jaa,,,då är man ett fån.
Saabs chef läxade upp fånet igår med all rätt.

kjell hedvall - 23 februari 2009 00:00

Insändare eller kommentarer med ett seriöst och kunnigt innehåll bemöter jag alltid med respekt. Alla dessa fåntrattar som gömmer sej bakom pseudonym och som borde ha vett att hålla käft i sin okunnighet ger jag dock inte mycket för....Helt rätt.....

Varför ger sej Peter exempelvis inte in och lämnar synpunkter på cancerläkarens behandlingsmetod eller på kirurgens val av metod...
Jo för att han inte har kunskap.
Politikens område i Sverige är av någon märklig anledning inte vetenskap utan här lämnas fältet fritt.....I det engelska språket heter det Political Science......

kjell hedvall - 23 februari 2009 00:00

Kjell,

Political science=statsvetenskap
Vetenskap=sökandet efter objektiva fakta
Politik= Fanns det objektiva sanningar inom politik skulle partipolitiken vara död sedan lång tid, eller hur?

Ergo, politik är inte samma sak som statsvetenskap.

Att tycka att medborgare som inte har kunskap (antar att det är din definition av kunskap som gäller) ska hålla sin käft är farligt nära ett synsätt som jag inte trodde man kunde ha som socialdemokratisk politiker i Sverige.

Pseudonym eller inte, åsikterna är lika mycket värda, eller kräver du att jag ska berätta vem jag rösta på också?

Ingo - 23 februari 2009 00:00

Efter den sista kommentaren från Hedvall så tar jag samma beslut som Peter, jag har definitivt inte inte lust att bli kallad fåntratt eller idiot någon mera gång. Fy f-n vilken människosyn, jag blir beklämd när jag läser det som en högt uppsatt politiker skriver.

Nisse Hult - 23 februari 2009 00:00

Jag har skrivit min sista kommentar på din blogg eftersom du bemöter i princip alla kommentarer antingen med en överlägsen sarkasm eller med en idiotförklaring. Jag kan förstå det i vissa fall när det rör sig om rena personangrepp mot dig, men man kan inte bemöta seriösa kommentarer på samma sätt.

Peter - 22 februari 2009 00:00

Hemsk vilket hätskhet det visas från alla anonyma gentemot Saab.
Man kan tro att KFMLr har återuppstått i stort format.
Både Ulf o Nisse Hult o Saab ovan pratar som goda kommunister från 70 talet....

kjell hedvall - 22 februari 2009 00:00

SAAB har ingen framtid och kan inte som socialdemokrater leva på bidrag. Saab har gått med förlust i 23 år, utan GM hade man varit borta för länge sedan.
Mona Sahlin hade bränt 5 miljarder extra sedan hade Saab varit slut igen. -Kjell, ge mig ett enda skäl som talar för att SAAB skulle börja generera vinst och därmed kunna fortsätta som bilbyggare?

Slutet för SAAB - 20 februari 2009 00:00

IF-metall och (S), Sluta tjafsa och kom till skott! Köp Saab!!! Ta ert ansvar!!

LW - 20 februari 2009 00:00