Bloggmeny

Mera Saab o Saleby.

torsdag, 19 februari 2009 22:58, Politik

Som ombudsman för IF Metall har jag levt tätt inpå den svenska fordonsindustrin. Jag har en rad vänner och experter som ständigt informerar mej.Mot den bakgrunden har jag rätt bra kunskap och tycker att jag kan uttala mej om Saabkrisen och regeringens sätt att hantera det hela.Dagens Industri som inte precis kan kallas för vänsterorienterad skrev idag att Maud Olofsson var klart demagogisk när hon gång på gång upprepade att svenska skattebetalare inte skall äga ett bilföretag. Det har aldrig varit aktuellt skrev DI. GM har frågat om regeringen kan ställa upp med ett lån på 5 miljarder under tiden man hittar en köpare av Saab. Då går näste stolle ut i landets statsminister och säger att det är omöjligt att hitta en köpare till Saab..Det är möjligt att det är svårare nu i finanskrisen spår. Men det var inte så länge sedan jag hade en köpare till Saab i baksätet på den bil jag körde när jag var på väg till San Diego från L.A. Så visst har det riktats intresse tidigare. Vi hade en delegation på 30 personer här i Lidköping från Michigan. GM,s huvudkontor ligger i denna stat. Vi hade seminarier om framtiden så scenariot är inget nytt mer än för Sveriges regering... Att lägga ned Saab kostat nationen ca sex (6 )miljarder per år under många år.Dessutom påverkas bytesbalansen. Maud Olofssons svar var att man kan börja med vindkraft istället...Maken till idiotiskt uttalande har vi nog aldrig hört från en näringsminister. Idag var jag i Saleby på församlingshemmet och pratade inför pensionärer.Alltid trevligt att komma till den trakt jag härstammar från. Kristoffer Bridholm praktiserar på kommunledningskontoret denna vecka och fick följa med till Saleby. Hembakad semla,,så god så god...bjöds det på.. Klockstapeln.till vänster i nån av raderna vilar min farmors föräldrar. Saleby kyrka i vinterskrud.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

Med tanke på att man spår en positiv vändning i efterfrågan på fordon långsiktigt så tror jag på Saab. I likhet med de investerare jag träffat så anser jag Saab vara misskött av GM.
Ett bantat företag som bestämmer sig för att köra med vinst på en bestämd nivå är en möjlighet.

kjell hedvall - 24 februari 2009 00:00

Hej igen Kjell!

Siffran 100 miljarder kommer från debatten
mellan Maud och Mona härom kvällen.

Visst kan det verka bäst och lättast att fortsätta med det man har kunskap inom......det hade vi inom
varvsindustrin också. Nej, vi skall hoppas att ngn kommer med ngt nytt, inovativt för de människor som friställs i samband med Saab:s nedläggning. Men att fortsätta med Saab för att det skulle ge snabbare resultat, det kan vara möjligt. Det som är den stora frågan trots allt, vad blir det för slags resultat?
Skall man genom ett "trollslag" se till att Saab
blir lönsamt? Mitt i den värsta lågkonjunkturen i modern tid? Ursäkta men jag tvivlar.

funderande - 24 februari 2009 00:00

100 miljarder till varven är en siffra jag aldrig hört tidigare.Oavsett belopp så var det inget som skadade Sverige utan ledde in på något nytt..Att kasta ut 15.000 i arbetslöshet lär inte vara billigt.
Att fortsätta med det man trots allt har kunskap om är oftast bättre o ger snabbare resultat än att ge sig in på något man inte vet något om.
Jag har aldrig förespråkat statligt övertagande.
Jag bara är kritisk till det amatörmässiga agerandet från ansvarig politker.

kjell hedvall - 24 februari 2009 00:00

Hej Kjell!

Vad är det som skulle ändra på det faktum att Saab gått med förlust i princip de senaste 15 åren? Vi är mitt inne i en lågkonjunktur som saknar motstycke i modern tid.

Att då försöka "hålla liv" i ett företag utan framtidsutsikter och utan efterfrågade produkter med hjälp av våra skattemedel, det förefaller panikartat och inte genomtänkt.

Jag vill påminna om varvskrisen i sverige där ditt parti slösade bort över 100 miljarder av skattebetalrnas pengar på något som var dömt att misslyckas!

Nej, låt marknadens krafter få råda, satsa istället på ngt helt nytt i Trollhättan! Vi har duktiga tekniker och ingenjörer i sverige, låt oss använda deras kunskaper till ngt nytt och positivt som kan leda till fler arbete i framtiden! Vad vet jag? Vindkraft? Elbilar?
Hybrider?

funderande - 23 februari 2009 00:00

Jamen Kjell, du som är sååå duktig, att inte *du* fixar det här då? Det är väl bara att slå din polare från baksätet en signal så löser ni problemen?
I det här skenet är det ju direkt märkligt att ingen annan i Sverige har fattat att det bara är att slå dej en signal. Du står ju där med hela lösningen i hand..... ja, det är tom konstigt att inte *du* är statsminister???

Ulf - 20 februari 2009 00:00

Nisses först inlägg var enbart ett stöd för regeringens politiska svammel...
Till uffe,,,,yes du har helt rätt...Med mej som näringminister eller statsminister hade denna mycket viktiga fråga för nationen hanterats på ett professionellt sätt.
Detta gäng som styr Sverige saknar ju förmåga . Det har Svenskt Näringliv redan konstaterat och jag stödjer Svenskt Näringliv i denna åsikt.

kjell hedvall - 20 februari 2009 00:00

Nä men lille Kjell: Nu måste du förklar på vilket sätt jag har ändrat mina åsikter? Jag tycker precis likadant som jag har gjort hela tiden: Det är helt rätt av regeringen och näringsministern att säga nej till GM. Vad gäller uttalanden, kompetens och att hålla käft så känns det lite som om du kastar stora stenar i ditt lilla glashus.

Nisse Hult - 20 februari 2009 00:00

Det är uttalandena som är stolliga ,,ja,,,
det säger ju t.o.m Dagens Industri.
Nu har Nisse ändra sej när han fått läsa sanningen bl,a från mej.Du gick ju på Olofssons politiska bluff.
Du uttalar dig tvärsäkert i frågor du inte har kompetens för. Det är bättre att hålla käft många gånger.

kjell hedvall - 20 februari 2009 00:00

Märkligt vad alla andra som inte tycker som du är "stollar" och andra okädningsord som du slänger till höger och vänster. Tror du verkligen att de lån som GM krävde hade kommit SAAB i Trollhättan tillgodo? Nä knappast de hade försvunnit över till USA snabbare än vad du hade hunnit säga "Bandyhall" Vet inte om du har missat tillväxten och möjligheterna inom vindkraften? Det är det som är problemet med er sossar, ni ser aldrig möjligheter, bara problem.
Semeltårtan såg helt underbart mumsig ut..:P

Nisse Hult - 20 februari 2009 00:00