Bloggmeny

Jag kom fram till Stockholm till slut...

torsdag, 25 februari 2010 17:43, Politik

Samhället blir mer och mer sårbart i takt med att det skärs ned beroende på kostnadsjakt samt en inställning att vi inte kan ha resurser vid extraordinära tillfällen.Sitter på Centralen i Stockholm och här är det många inställda tåg.Visst är det extremväder men det är också så att det skärs ner på underhåll och service. Läser en åsikt i GP att det inte är snön som stoppar tågen i Hallsberg.Det finns 200 växlar där som tidigare skötts av 60 personer.Nu har man sparat så det är 4 som skall sköta detta.Självklart blir det problem när det blir extraordinärt och man inte har planerat för det. När växlarna sköttes manuellt fanns det också personal att ta bort snö. Så här ser det ut. Fick åka redan 6.20 imorse eftersom de andra tågen var inställda.Mitt tåg blev 45 min sent. Nu får jag de om jag kommer hem. Här sitter jag och väntar på en trasig träbänk.Ribborna har lossnat och ingen verkar bry sig om underhåll här heller. Det så omhuldade kvalitetsarbetet verkar många ha glömt i Sverige.Det gäller att spara och att tjäna pengar. Läser om de som satt fast i ett X 2000 tåg i Hallsberg i 13 timmar utan att toiletterna fungerade och inget att äta eller dricka. De fick inte lämna tåget.Skall vi ha ett sådant samhälle??

Smått o gott...Bättre högtalare,,,

onsdag, 17 februari 2010 16:23, Politik

Trots de s,k dåliga tiderna tycker jag att Lidköping utvecklas hela tiden och jag är i högsta grad med i samhällsbygget.På måndag börjar vi att rätta till den kritiserade högtalaranläggningen på arenan.Det blev som jag sagt till de flesta att man kommer att hänga högtalare på varje sida över publikplats.Nu blir det hela 32 stycken.Nu skall det höras till slutspelet börjar hoppas jag.Folkets Hus kommer att starta en rejäl upprustning av Folkan.Gradänger kommer att byggas vilket gör att man kommer att se bra i de nya stolarna. Även ljudanläggningen kommer att bli helt digitaliserad.Det hela skall vara klara till början av juli och stärker givetvis Folkan.Snart är det tid att inviga den nya boulehallen i Lidköping.Detta har varit en krav länge från pensionärsorganisationerna.Äntligen klar säger jag med mycket ideelt arbete tillsammans med ekonomiskt stöd från kommunen..Nu kan stadens pensionärer utöva sin boule inomhus året om. Ibland dyker det upp konstiga insändare.Jag skulle kanske svara men ibland blir det för mycket av allt. Alltnog så påstod en medlem av SPF att jag varit på ett möte med dem och på frågan varför vi inte bygger i innerstaden svarat att det finns ingen som vill bo så. Jag har för det första aldrig fått denna fråga på ett SPF möte.För det andra är svaret precis tvärtom. De flesta vill bo i Centrum och kommunen planerar för fullt mark för Boviéran och i Hamnstaden.Dessutom vid vattentornet och vid Östbygatan.Ibland verkar det som om motståndarna är desperata för att de inte kan ta mig i sakfrågorna.Man tar till vad som helst. Jag har fler exempel på lögnare men det får komma en annan dag. Jag håller ett koltrastpar vid liv i denna hårda vinter. Stadskoltrastar har blivit stannfåglar och har det riktigt jobbigt nu.

Blockpolitik och MP.

tisdag, 16 februari 2010 13:58, Politik

Opinionssiffrorna går upp och ned och de olika lägren debatterar.Själv går jag in i min fjortonde valrörelse och har hört det mesta förut.Borgerligheten har uppträtt i olika skepnader genom åren.Alliansens tillkomst har gjort att blockpolitiken är hårdare vilket är både på gott och ont.Samarbetet i Regionen visar att man mycket väl kan samarbeta utanför blocken. På riksnivå styr Moderaterna och de övriga får foga sig även om man inte har så svårt med detta eftersom alla vill vara höger.Det lämnar utrymme för Miljöpartiet som ser ut att gå en ljus framtid till mötes. Mp behöver dock fortfarande visa på att man är moget att ta ett samhällsansvar.Man kan inte styra ett land eller kommun med ensidig politik.Alla frågor är flerdimensionella och det finns många saker att tillföra än enbart miljöfrågan.Ta Hovby flygplats exempelvis som är en plats för flyg och helikopterambulansen.Både människor och organ transporteras till specialistsjukhus i Scandinavien. För att rädda liv och ge människor möjlighet att överleva. Är det en framgångväg och kräva att flygplatser tas bort av grumliga miljöskäl.Då läggs en sådan viktig samhällstjänst ned. Vintern håller sig stark så det får bli fler vinterbilder..

Air Skaraborg rullar på. Villa -Vetlanda

onsdag, 10 februari 2010 23:26, Politik

Arbetet med Air Skaraborg på Hovby rullar på bra. Ibland är det frågan om det är lönt att informera när människor inte varken kan läsa eller ta till sig och förstå.Det vi håller på med har aldrig hänt tidigare.En flyglinje till Stockholm stupade för 20 år sedan i den fastighetskris som var då.Detta är något helt annorlunda.Då fick man köpa en reguljärbiljett till Stockholm enkel för 2000 kr. Air Skaraborg innebär 2000 kr t.o.r till 40 destinationer.Helt annat upplägg.Tidsmässigt vinner man många timmar när man är klardeklarerad,säkerhetsklassad och bagaget klart för slutdestinationen oavsett vart i världen man skall åka vidare.Man är nämligen inte bunden till Air Skaraborg o City Airs utbud.Man slipper dyra P avgifter och bensinkostnader till Landvetter. Miljömässigt är det inga problem eftersom West Airs nedläggning innebär minskade utsläpp på 70 % i förhållande till miljötillståndet. Hade West Air vart kvar hade ingen sagt något. Nu har det lagts ner och när ersättare kommer som använder 20 % av det tillstånd West Air hade är det helt plötsligt miljövidrigt i debatten. Undrar just vad det var tidigare och varför man inte sagt ett ord om det.Dessutom sparar vi mängder av bil o buss resor med stora utsläppsmängder. Ekonomiskt arbetar vi nu för att det privata näringslivet skall gå in med 6 miljoner. Jag har förhoppningar att Kommunalförbundet Skaraborg går in vilket gör att det blir hanterbart för Lidköping som värdkommun. Nästa vår kan det bli Lidköping - Barcelona för att se Zlatan o Barca..till en kostnad av 2000 papp. Jag känner många som vill följa med... Ikväll hade kommunen bjudit in kommunalråd och kommundirektörer till Arenan och matchen Villa- Vetlanda.Micke Arvidsson berättade hur bandy spelas idag.Här med Tidaholms Curt B Gustavsson som han kände sen tidigare. Kommunalråden Jan-erik Wallin,Vara.Tord Gustavsson,Skövde. Charlotte Nordström, Skara och Kjell Sjölund,Karlsborg var några deltagare. Det spel som Villa visade upp var inte mycket och hurra för.Allt bra spel från i höstas är som bortblåst.Ett håglöst och segt Villa utan gemensamma kämpatag fick stryk av Vetlanda.Försvaret rasade totalt i andra halvlek.Får symboliseras av 19 lyckliga Vetlandasupporters, Spelet är för lättläst

Vara Horse Arena..Igen..

tisdag, 09 februari 2010 12:14, Politik

Idag beslöt Länsrätten att ogiltigförklara Vara Kommunfullmäktige beslut att betala en faslig massa miljoner till tre privatpersoner så att de kunde bygga hästarenan.Jag skall inte strö mer salt i såren. Bara konstatera att småkommunerna har problem med kompetensen.Själv fick jag utstå en hel hord av kritik för att jag hade en uppfattning i frågan. Skall bli intressant att följa nästa steg.En rejäl smäll och läxa är det för de inblandade. Debatten går vidare ang flyget på Hovby. Människor som tydligen aldrig flygit ger sig in med en massa struntprat.Jag är ingen kärnkraftsförespråkare men kan konstatera att de som arbetat emot och sett till att reaktorer stängts, nu är ansvariga för att kolkraften kör för fullt och spyr ut växthusgaser. Sätt dessa kolkraftverk i relation till flyget på Hovby. Tala om att kasta sten i glashus. Sedan vet man tydligen inte om att man köper koldioxidreduktion när man flyger. De flesta flygbolag erbjuder s,k Carbon Neutral vilket gör att resan blir neutral i sin påverkan av växthusgaser.Med enkla medel fixar vi detta utan en massa övertoner o försök till politiska poänger. Hela frågan om de s,k växthusgasena har kommit i ny belysning den senaste tiden. Nu börjar jag ledsna på snö o isiga vinterbilder och längtar till våren som borde vara här om en månad. En ros till alla som förtjänar den.

Kolaffärer,klimat och flyg..

måndag, 08 februari 2010 17:05, Politik

Läste att Australien gör sin största exportaffär någonsin.Ett jättekontrakt på 445 miljarder kronor. 30 miljoner ton KOL skall köras till Kina. Denna skall förbrännas givetvis och bidra till växthuseffekten.Samtidigt som detta pågår debatterar vi i Lidköping att det inte är bra för klimatet att fyra små flygplan skall starta från Hovby. Jag vill påstå att denna påverkan på klimatet inte ens är mätbart och har inget att göra med klimatpolitik. Dessutom kom det glädjande besked igår att klimatfrågan är kraftigt överdriven av forskarna.Andra forskare kommer till andra slutsatser. Det enda vi vet är att vi inte vet.Givetvis skall vi i Sverige iallafall arbeta för resurshushållning och hållbar utveckling men vi skall inte överdriva med skrämselpropaganda. Sanningen är att vi i Sverige inte äger frågan även om vi svenskar tror att vi är något. Den haverade klimatkonferensen i Köpenhamn visade tydligt på att Sverige i framtiden måste vara ett rikt land för att ha råd med en aktiv miljöpolitik. Vi håller på och tittar på hur vi skall organisera de förvaltningar som är taxefinansierade i Lidköping. Har varit i Falun på studiebesök. Här är VD,n för Borlänge energi Anders Lindberg tillsammans med Torben Persson,Carin Lexmón och Hasse Andersson. Skall det bli bolag av Elnät,Va enheten och Renhållning är frågan. Sådana här skyltar kommer vi att få se i framtiden. Laddningsställe för elbilar. Kommer snart till Lidköping.

I arenan från 11 till 21.00

onsdag, 03 februari 2010 22:48, Politik

Idag har jag varit i arenan nästan hela dagen.Först träffade jag Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin. Han tyckte att Lidköping hade den finaste hallen av de som byggts. Uppfyller helt hans strategi om framtidens bandy.Han talade om de goda kärnvärdena som måste gälla.Bort med 50 tals stämpeln som finns kvar.Snoddas o haderian och bandyportfölj,stå ute och frysa..In med den ungdomliga snabba sporten med go.Den utvecklade TV tekniken har visat på stor succe med bandy i TV. Därefter var det Västergötlands Idrottsförbund/Sisus tur att fånga mitt intresse under dagen.Höll tal och deltog i deras arrangemang med ett sjuttiotal deltagare.Ikväll skrevs det historia i hallen.Före matchen hade det beställts 600 middagar i arenan.Om någon hade sagt förra året att det skulle sitta 600 personer och äta middag före en Villa match hade nog ingen trott på detta.Nu skedde det. Bara att konstatera att man felbedömt intresset för en restaurang.Villas restaurang började och servera luncher i måndags.90 gäster första dan,igår 130 och idag över 150.Nu är det riktig drag i bandyn vilket är kul.Med facit i hand skulle vi utformat hall och restaurangdelen annorlunda.Som tur är finns en tredje våning att tillgå och här får man utveckla det hela. Behovet att kunna sitta vid bord och se en match verkar vara stort.Med storbilds monitorer och även mindre screens vid borden kan man säkert plocka in 600-800 restauranggäster-Det fodras kameror och kameraskötare/bildproducent men jag är helt övertygad att det skulle gå.Många människor vill sitta o äta känna på atmosfären och stämningen men behöver inte sitta på en läktare.Mat,dryck och goda vänner är viktigare. Effektfull entre. Villa är numret större än Vänersborg och man hade inga som helst problem att slå dem. Jesper Bryngelsson håller sig påpassligt framme efter en hörnretur och som ni ser sprätter upp bollen i taket.