Bloggmeny

Kloka ord

söndag, 29 mars 2009 17:31, Politik

Läste en intervju med Svenska kommun o landstingsförbundets avgående chefsekonom Clas Olsson. Han har erfarenhet både från stat och kommuner. Hans slutsats är att allmänna statsbidrag till kommunerna ger bästa effekt för att hålla uppe välfärdssamhället.Hos finansdepartmentet flödar det inte av tillit till lokalpolitiken.- Där finns många unga kvalificerade välutbildade människor med lång teoretisk utbildning men ingen praktisk förankring.De förstår inte den kommunala världen. Det är lätt att säga ur ett statspespektiv att skär bort,kultur,fritid,vägunderhåll och monumentbyggande. Men kommunalpolitik är inte enbart vård och skola utan samhällsbyggandet.Ortens utveckling.. Han anser att många kommuner - typ Vara - (min fundering) ägnar sig åt självbedrägeri. Att gör vi bara detta så växer vi med tre procent istället för att minska.De krafter som styr befolkningsförändringar är långt starkare än vad kommunalpolitiken kan rå på. Är det någonting jag skulle vilja ändra på är det fokuseringen vid befolkningssiffror. Ägna livet åt att göra det så bra som möjligt för de som bor i kommunen är Clas Olssons budskap.Efter 12 år som chef är rådet till landets kommuner att ta mycket allvarligt på rådande ekonomikris.Rådet är att agera. Det klokaste är att dra i bromsen kraftigt. Sviterna kan annars bli långvariga. Jag tycker att vi gjort precis det som Olsson rekommenderar.Veckan som gått har vart tuff,,flera dagar i rad med 16 timmars arbete..Här kommer lite bilder:Näringspolitik är mitt största intresse och det är härligt att få vara med och utveckla Lidköping. Nere på Rörstrand rullar det på med idén att locka nya porslinskonstnärer till Lidköping.Maria Larsson och Maria Olevik önskar jag lycka till så att Porslinsfabriken kan få mer jobb. Duktiga designers är A och O för att lyckas. Det stora ostlagret flyttades till Götene och blev Sockerbruket i Lidköping. Man kunde tro att osten därmed förvann från Lidköping men så blev det inte.Tvärtom,nu satsas det stort. I gamla Iskubens eller ännu tidigare ToppFrys lokaler växer ett nytt stort ostlager och bitning,paketering distribution fram i företaget Delimo. Kronost var en avknoppning i liten skala från Arla men ägs numera av det danska företaget Delimo.Delimo ägs i sin tur av en fransk mejerijätte och de har beslutat sig för att satsa i Lidköping.35 anställda just nu.

Arbetslösheten stiger kraftigt 8 % nu.

måndag, 23 mars 2009 16:30, Politik

Alliansregeringens jobb politik havererade snabbt. Man kan verkligen börja bli orolig nu inför framtiden. 100.000 nya arbetslösa på kort tid. Reinfeldt stod i Tv och sa at vi har läget under kontroll vi skapar 10.000 nya jobb...Undrar just om det är kul att vara statsminister just nu.Inget funkar.Cirkus i regeringen var en rubrik i Dagens Industri.Det mest slående är passiviteten - Förra året som var ärvt efter Socialdemokratisk politik gick nationen Sverige med överskott på 80 miljarder. Nu när alliansen sänkt skatterna mest för de rika så beräknar man underskott nästa år med 160 miljarder.Längre tid tog det inte innan Sverige får börja låna igen.Märkligt att det hela tiden skall vara så med borgerliga regeringar. Studerade människor som inte kan,,,trist. Sedan får sossarna komma och städa upp allt med en Göran Persson typ igen. Idag ringde jag till Guldvingen för att få en receptförnyelse vid tvåtiden.Fick besked att de ringer upp imorron kl 11.00.Jag kan inte svara imorron så då får jag ringa upp igen och få ny tid dan därpå--så kan det hålla på länge...ler. I förra veckan var det skattemyndigheten..där var det 122 i kö före mej. Undrar hur det kan ha blivit så här.. Var Sverige fattigare förr i tiden.Vad har sparats och vad läggs pengarna på idag?? Jag har fler frågeställningar men på något sätt har vi blivit inlurade i dålig service p,g,a ekonomiskäl. Var på harrys i fredags och lyssnade på Björn Rosenström.Bilden blev bra i vart fall..

Det kommer att bli ännu tuffare,,

fredag, 20 mars 2009 11:19, Politik

Tydligt är att trots sex månader av krisbudskap från Media så är inte Lidköpingsborna mogna för någon nedskärning.Eller spara gärna men inte hos mej. Kommunens verksamhet är till 80 % Vård - Skola och Omsorg. Skall man undanta dessa så innebär det utplåning av det andra som t,e,x Kultur o Fritid. Dessutom är det pinsamt och se hur politiker i barn o skola borgerliga grupp i sig feghet säger att vi inte skall behöva spara. Det får andra göra. Detta sägs trots att elevantalen minskar kraftigt. Trots kanske 800-1000 färre barn i kommunens skolor skall vi har kvar samma antal lärare o lokaler. Samtidigt som de borgerliga framför detta så sänder moderater in insändare där man kräver att kommunen effektiviserar och följer andra kommuners nyckeltal. Tala om Circus i allianspolitik. Det är fritt fall i Sveriges ekonomi. Undrar hur man tar emot nästa och kanske nästa neddragning.Vi är inne i något som aldrig hänt för nu levandes. Att höra de övertoner som kommer från Gösslunda är oroande eftersom politiker som borde ha en bättre omvärldsbevakning spelar med i populismens namn. I NLT sitter det en grupp och planerar en friskola. Har nu kommunen fattat beslutet att lägga ned verksamheten och flytta den 2.5 km bort så kommer vi givetvis inte att hyra ut den till en friskola. Inte sälja heller. Det är kommunen som betalar friskolan och vi gör nedläggningen för att vi måste minska vår budget. Då kan vi inte öka våra kostnader genom en friskola.

Vad är väsentligt att ta bort.....Sjukvårdsfrågor

måndag, 16 mars 2009 16:45, Politik

Debatten kommer att rasa fram till sommaren..var så säkra på det.. Vad vi skall dra in på i kommunen. Eftersom jag ligger först i tid i sådana här sammanhang skojade jag redan i December med mina närmaste om vad jag skulle gå ut med för att bli populär.Sådant som skulle vinna gillande hos de som ej förstår. Det första var stopp för all spritrepresentation. Det andra var minskning av flygresandet för politiker. Det tredje var minskning av arvodet till förtroendevalda samt det fjärde minskning av middagar. Nu när det blivit verklighet så kommer förslagen från allmänhet,,,och se,,det första var minska på flygandet.. Man tycks tro att politiker flyger runt utan nån anledning. De få gånger kanske en till tre ggr per år som jag flyger utomlands finns det naturligtvis en väl prövad seriös anledning. Beloppen det handlar om är små i sammanhanget.Skulle jag exempelvis inte åkt till Bryssel och tagit emot Europapriset i Miljö?? Spritrepresentation förekommer ej. Middagsrepresentation är små belopp. Under mina år som kommunalråd har det funnits många år där jag inte haft någon representation.Fick kritik över detta t.o.m. Sänkta arvoden...Nej,, Vi skall inte falla in i nån populistisk fälla. Om vi som står för demokrati och parlamentarisk system inte står upp för detta och bär vårt uppdrag med stolthet..Vem skall då göra det?? Idag har jag haft möte med sjukvårdspolitiker. Verksamheten med primärvård skall konkurrentutsättas .Det sker genom att vi skall välja vårdcentral. De som inte väljer stannar kvar på det av regionen ledda vårdcentralen typ Guldvingen. För Lidköpings del kommer det att bli ett antal privata vårdcentraler. För min egen del hade det vart bättre man fått välja en läkare som håller över tid. Man vill känna förtroende för sin läkare och inte ha en känsla av inkompetens när man går ifrån vårdinrättningen. I Lidköping kommer man ha öppet till kl 22 på sjukhuset och sedan tar jouren över till kl åtta så det blir dygnet runt öppet. Detta är BRA. Företagsbesöken fortsätter - nu var det några veckor sedan jag var på Facilette. De är i textilbranschen vilket är starkt i dessa låglöneländers tiderna där allt flyttas. De är stora på inredning till likkistor bl.a.Flaggor och vepor.Alla nummerlappar till Vasaloppet kommer från Lidköping o Facilette.

Vardagspolitiken i andra kommuner har nu även nått Lidköping.

måndag, 16 mars 2009 11:01, Politik

Intressant debatt men som vanligt med överreaktioner kring Barn o Skolas förslag att lägga ned Gösslundaskolan. Det som skett i övriga Sverige under många år gäller nu även i Lidköping.Finanskrisen och den borgerliga allianspolitiken i Stockholm har gjort att även Lidköping får rätta in sej i ledet. Kan ju vara jobbigt för några men de flesta ute i Gösslundas upptagningsområde har ju röstat på alliansen, då borde man vara nöjda. Man har fått sänkt skatt. Det går före allt annat i borgarnas Sverige.Sänkta skatter för de rika i Stockholms Moderatkommuner har gått före stöttning av landsbygd. Det är ett faktum sedan kan man säga vad man vill. Att även Centern som numera är ett parti som enbart stödjer de rika och flirtar med storstadshögern är med i denna politik måste vara jobbigt för den lokala Centerörelsen. Krumbukterna kring kärnkraftsbeslutet har varit pinsamma. Nu försöker man lägga ut dimridåer ute i Gösslunda kring skolan istället för att ta tag i sin egen partiledare som driver Centern som ett högerparti.Jag läser i NLT att man vill starta friskola i Gösslunda.Undrar vart den skall vara belägen.... Det är väldigt intensiva veckor just nu.. Deltog förrförra veckan på ett av Regionens arrangerade framtidstorg. Ungdomar från De la Gardie mötte förtroendevalda och vi kreerade kring framtidsfrågorna med betoning på miljpolitik. Sockerbruket fungerar utmärkt för möten som dessa med grupparbeten.Många kloka synpunkter.

Alliansen i Lidköping,vad står det för????....

onsdag, 11 mars 2009 13:00, Politik

Vid tidigare lågkonjunkturer har alltid de förra Socialdemokratiska regeringarna stöttat kommunerna med statsbidrag.Som bekant står vi för basen i välfärdspolitiken. Vi får inga sådana signaler idag att alliansen skall stötta kommunen. Detta har bl.a gjort att vi måste dra igång en besparingskarusell. I detta läget kanske man kunde förvänta någon form av stöttning från alliansen i Lidköping men icke....Redan när det första besparingsförslaget kom at:t stänga Gösslunda skola så går Centern ut o kommer med en massa nys. Om Centern hade sagt att i just området Rackeby,Sunnersberg har vi många väljare så där agerar vi hade jag respekterat dem.Nu kommer man som vanligt med en massa sidospår.Alla i politiken vet ju hur barnantalet minskar samt den starka påverkan från friskolan.Frågan är bara vilken skola som skall stängas. För Gösslundas del finns det en skola 4 minuter ifrån. De flesta barn bussas. Hade Centern föreslagit vad man vill spara på istället hade respekten också funnits,,men Nej vi har inget förslag vi säger bara NEJ. Carin Lexmon är en annan allianspolitiker.. I frågan om ny kostorganisation i framtiden så säger hon inget när vi behandlar frågan i kommunen - däremot ringer hon till NLT och berättar vad hon vill.Konstigt sätt att bedriva politik på. På sikt vill vi satsa på att koka färsk torsk i en gryta ute på alla enheter...säger Carin..Den sikten lär väl vara långt efter hennes egen politiska karriär. Nu är bandysäsongen över. Vi kan lugnt räkna med att Laik med den nya hallen kommer att bli ett lag för elitserien. Skall man då lägga sig i match efter match för att undvika detta.Det vi sett prov på i år är ett exempel eftersom föreningen varken har organisation eller pengar för elitseriespel. Kanske man skall börja samarbeta med Villa även i denna fråga för att kunna rodda två elitlag i Lidköping. Mest sätter det focus på bandyns problem. I mitt tidigare inlägg angående arenan så är det inte jag som är förvånad att den är stor. Det är den kommentar jag fått ifrån många. Själv är jag en av få inblandade som visste hur stor arenan är. Vi prutade dock i slutomgången och som jag säger får vi lösa inredning över tid.

Undrar när folk skall fatta att det är svårt även i Lidköping.

söndag, 08 mars 2009 21:11, Politik

Det är så mycket nu att det är svårt att prioritera vad jag skall skriva om. Tyvärr besannas det jag skrivit om tidigare att vi är inne i och en framtid väntar som vi aldrig sett maken till tidigare i Sverige. Jag satte ju ribban 100 miljoner att minska utgifterna/öka intäkterna med i kommunen men frågan är väl om inte 150 mille blir nästa tänk för min del.De relativt sett små ändringar vi gör för att minska med 40 miljoner har gett protester. Det vi gör är en liten anpassning efter sex års högkonjunktur.Föräldrar protesterar i Gösslunda..Med tanke på den världskris vi har så är det naturligtvis svårt att acceptera att barnen får åka någon kilometer för att gå i en annan skola som har plats. Vi tar hela klassen och flyttar som en lärare klokt sa. Vad är problemet???..Alliansen i Lidköping föreslog att vi skall spara 40 miljoner som vi gör nu,dessutom 60 miljoner på kultur o fritid och annat som inte är vård,skola o omsorg..Då skulle det bli demonstrationer,,,,garanterat..Hela verksamheter måste stängas,,,Vänermuseet,badhuset,biblioteket är några exempel..Alliansen är inte seriösa med sådana förslag. Men som sagt tufft blir det ändå.. Fritid jaa...Hallen....Sparbanken Swedbank är under stor press..Man kan med facit i hand konstatera att banken aldrig gett 70 miljoner till en hall om det varit idag.Jag gör en del företagsbesök just nu. Många företag är under hård press också..Jag har besökt både LMT och LMV. Båda är Lidköpings äldsta företag och ägdes av SKF. I gamla "Meken" ingick också ett gjuteri. Meken är idag tre olika företag med tre olika ägare. LMT ligger i KMT koncernen - Ägs yterst av Antonia Ax;s Johnson - LMV ägs av Inge Karlsson och Vestas äger gjuteriet. Idag gjuts inga produkter längre till LMT på Vestas gjuteri.Man gjuter bara för Vestas egna behov. Gjutprodukterna kommer numera från Polen - Gjuteriet vägg i vägg levererar inte..ur led är tiden..

Köpcentra och Sparbanken Arena.

tisdag, 03 mars 2009 09:47, Politik

Jag fick en fråga angående utvecklingen på Änghagen med ett nytt köpcenter.Beslutet som togs på Kommunstyrelsen idag innebär att vi nu får ett område där vi kan erbjuda mark för koncepthandlare. Det kan vara en möbelbutik eller någon av alla de kedjor som finns och som vill etablera sej med en egen fastighet och varumärke. Ingen av dessa är intresserade av en centrumbutik på 100 kvm.Vi tycker inte vi kan säga nej till detta.Det är många arbetstillfällen som skapas. En Ikea etablering ger ca 1000 jobb som exempel. Jag var i Karlstad igår-Hade 2 timmar mellan två olika möten så jag bestämde mej för att luncha på Bergvik. Bergvik köpcenter har utvecklats till ett stort köpområde.Det finns en och annan som inte gillar köpcentra.Personligen är jag av annan uppfattning.Jag ser inget fel i ett planerat område med butiker som är gjorda för varor och kunder. I Lidköping har det varit ett tassande kring bevarandet av centrumhandeln.Jag anser att det lilla centrum vi har i Lidköping som i princip består av Gågatorna och några kvarter runt inte får några överlevnadsproblem även om vi skulle satsa på köpcentra. Jag ser framför mej ett expanderande Änghagen till förmån för handel som ersätter en tynande industriproduktion. Idag har kommunstyrelsen också behandlat vilken organisation vi skall ha för arenan. I den utredning som gjorts så ser vi att i övriga arenor i Sverige är det idrotten som dominerar totalt. 95 % av tiden nyttjas av den eller de sporter som arenan är byggd för. För min del var det inget nytt. Förslaget i Lidköping är att arenan läggs under Kultur o Fritid och går in i en omorganiserad förvaltning. Om detta är bra får vi behandla. Personligen skulle jag sett en annan lösning där även föreningsliv och privata intressenter var engagerade. Arenan är stor milt sagt... Det lär gå åt ett antal nya miljoner till inredning. Pengar som idag inte finns i någon kommunal budget. Vi beslutade i sista stund om en besparing på 10 miljoner på bygget. För 10 miljoner får man en hel del inredning.Men det får lösas över tid. Första bågen lades på i Tisdags - Nu kommer den ena takstolen efter den andra att monteras.