Bloggmeny

Kloka ord

söndag, 29 mars 2009 17:31, Politik

Läste en intervju med Svenska kommun o landstingsförbundets avgående chefsekonom Clas Olsson. Han har erfarenhet både från stat och kommuner. Hans slutsats är att allmänna statsbidrag till kommunerna ger bästa effekt för att hålla uppe välfärdssamhället.Hos finansdepartmentet flödar det inte av tillit till lokalpolitiken.- Där finns många unga kvalificerade välutbildade människor med lång teoretisk utbildning men ingen praktisk förankring.De förstår inte den kommunala världen. Det är lätt att säga ur ett statspespektiv att skär bort,kultur,fritid,vägunderhåll och monumentbyggande. Men kommunalpolitik är inte enbart vård och skola utan samhällsbyggandet.Ortens utveckling.. Han anser att många kommuner - typ Vara - (min fundering) ägnar sig åt självbedrägeri. Att gör vi bara detta så växer vi med tre procent istället för att minska.De krafter som styr befolkningsförändringar är långt starkare än vad kommunalpolitiken kan rå på. Är det någonting jag skulle vilja ändra på är det fokuseringen vid befolkningssiffror. Ägna livet åt att göra det så bra som möjligt för de som bor i kommunen är Clas Olssons budskap.Efter 12 år som chef är rådet till landets kommuner att ta mycket allvarligt på rådande ekonomikris.Rådet är att agera. Det klokaste är att dra i bromsen kraftigt. Sviterna kan annars bli långvariga. Jag tycker att vi gjort precis det som Olsson rekommenderar.Veckan som gått har vart tuff,,flera dagar i rad med 16 timmars arbete..Här kommer lite bilder:Näringspolitik är mitt största intresse och det är härligt att få vara med och utveckla Lidköping. Nere på Rörstrand rullar det på med idén att locka nya porslinskonstnärer till Lidköping.Maria Larsson och Maria Olevik önskar jag lycka till så att Porslinsfabriken kan få mer jobb. Duktiga designers är A och O för att lyckas. Det stora ostlagret flyttades till Götene och blev Sockerbruket i Lidköping. Man kunde tro att osten därmed förvann från Lidköping men så blev det inte.Tvärtom,nu satsas det stort. I gamla Iskubens eller ännu tidigare ToppFrys lokaler växer ett nytt stort ostlager och bitning,paketering distribution fram i företaget Delimo. Kronost var en avknoppning i liten skala från Arla men ägs numera av det danska företaget Delimo.Delimo ägs i sin tur av en fransk mejerijätte och de har beslutat sig för att satsa i Lidköping.35 anställda just nu.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*