Bloggmeny

Klaipeda -Bröllopstaden,men Lidköping då.

torsdag, 21 juli 2011 22:52, Politik

Palanga ligger i staden Klaipeda.Så här står det att läsa:

Klaipėda, ty. Memel, är en stad i västra Litauen.
    Staden, som har 183 433 (2009.01) invånare, är en viktig hamnstad sedan medeltiden. Överhöghet över staden har växlat åtskilliga gånger under de senaste 1 000 åren. Klaipėda har tidvis tillhört bland andra Tyska orden, Sverige, Ryssland, Tyskland och Sovjetunionen.
    Staden är belägen vid Östersjön vid inloppet till Kuriska sjön. Klaipėda har färjeförbindelser med Tyskland, Sverige och Danmark och ca 25 km norr om staden, utanför Palanga (Litauens främsta badort), finns också ett flygfält med dagliga förbindelser med utlandet.
    Historia [redigera]
    Litauen intog staden år 1923 som innan dess var tysk. Tyskland tog senare tillbaka Memel år 1939 under Hitlers styre. De hade staden till år 1945 den intogs av Sovjetunionen.
    Klaipėda har åtskilliga gånger genom historien utsatts för bränder (främst förorsakade av främmande trupper), men fortfarande finns i staden en gammal stadsdel med korsvirkeshus.

 

Möhippa har de även i Litauen. Syns att vi hängt samman i historien.

 

Klaipeda är bröllopsstadenDestinationsbolaget har kört ett projekt i 2 år att profilera Lidköping som bröllopsstaden

 

Man har en bro som leder till gamla staden.Där bär brudgummen sin brud över bron.

Efter bröllopet fästes det ett hänglås bron för att symbolisera evig sammanhållning.

 

Givetvis kan man åka i ett snyggt ekipage.  

Vårt bröllops arbete har skett inom ramen att öka besöksnäringen i Lidköping. Turism ingår i besöksnäring och jag blev förvånad för två

veckor sedan hur turister vi hade i stan. Lidköpingsborna åker ifrån Lidköping sommaren.Tidigare var det dött men för 15 år sedan hände det något.

Turisterna kom till Lidköping. Satsningen Kronocampingen bidrog. Jag frågade runt innan jag åkte till Litauen och fick det bekräftat det är dött i Lidköping.

Var är turisterna.?? - Nu är jag tillbaka i Lisch och ser att det ökat något men vi är långt ifrån målet att vi skall öka kraftigt.

 

  

Palanga

söndag, 17 juli 2011 22:56, Politik

Målet för min resa var Palanga. Jag var här snabbvisit för 11 år sedan och det jag såg lockade.Nu åkte jag privat semester.Elva år är en lång tid

men beslutet var rätt.Palanga är klart rekommenderbar. här står att läsa om man Googlar Palanga:
Palanga ligger precis vid Östersjöns strand. Staden lockar turister med sina sandstränder, sin bärnsten, sina tallar och sina oförglömliga solnedgångar. Palangas natur har förtrollat människor i många århundraden.

Det roliga för en Lischöpingsbo är att det liknar Svalnäs fast enormt mycket större. Det är milslånga stränder.Men naturen i övrigt är densamma.

Även här tar jag med mig idéer hem hur man skulle kunna utveckla Svalnäs.

 

den långa gågatan i Palanga är det sjudande folkliv.Den slutar i en lång brygga.

Här stod jag ett foto för 11 år sedan,Får leta reda det.Bryggor lockar människor.

Göran Kjörk får motionera att vi får Kjörks brögga Svalnäs.

Fotot tagit från bryggan. När vi fått bort kolhögarna och antingen tagit bort Gjuteriet eller gjort något bra av det skall vi givetvis ha en långbrygga

intill den skraltiga piren.Jaaa ,,jag är i Lischöping nu..ler..

Litauen

torsdag, 14 juli 2011 22:34, Politik

För femton år sedan gick det ut ett påbud från Sveriges Riksdag att landets kommuner skulle engagera sig i uppbyggnaden av de

baltiska  staterna.Svenska kommunförbundet mer eller mindre tilldelade kommunerna städer i Litauen.

Jag var nyvald och tyckte det var fel att någon annan skulle bestämma vilka vi skulle samarbeta med vi låg lågt i början. För tretton år sedan

kom vi dock in i ett äldreomsorgsprojekt via Götene och fanns det en seriös grund att stå . Jag besökte staden Utena som numera är vår vänort.

Under åren som gått har jag besökt landet många gånger.Det är annorlunda här men ändå lika.Granne andra sidan Östersjön som svenskarna försökt inta det begav sig.

För tio år sedan förde en gemensam konferens som flera Skaraborgskommuner hade mig till staden Siauliai.

125.000 invånare i norra Litauen - 12 mil från Riga dit det går lågprisflyg från Göteborg. Där befinner jag mej idag semester.

Givetvis får man vänner och bekanta genom gemensamt arbete.Ofta får man inbjudningar att komma privat till olika människor.

Jag har aldrig gjort det förrän nu.Det är över tjugo år sedan kommunismens fall. Visst har det hänt en del,framförallt sedan EU inträdet men landet är

fattigt. En stor andel har lämnat Litauen och ungdomarnas dröm är USA eller England. Litauen är det enda landet som i demokratiska val valt tillbaka

kommunisterna.Efter detta har det varit andra partier vid makten och även protestpartier typ Ny Demokrati.

Både vår vänort Utena och Siauliai styrs av Socialdemokraterna. Språket är obegripligt i förhållande till Tyska,engelska eller svenska.

Man är katoliker och nationalistiska. Ingen invandring och kyliga gentemot Ryssland även om man är beroende av dem.

Man har Vitryssland som granne. Om man gillar blondiner har de en mycket hög andel.(Hur nu det har med saken att göra  ser jag en del tänker nu)..ler.Landets ekonomi  är som sagt är inte bra.Som bra jämförelse var deras valuta för 12 år sedan knuten till D marken.Jag minns att en Lita var värd 5 kr.

Idag står den i 2.70.Litauen är ett prisvärt land för en svensk turist. Många varor är 50-70 % billigare än i Sverige.

Även restaurangerna är prisvärda. En Mojito Harrys förra tisdagen gick 87 kr.Här kostade den 29 kr, En stor stark 28 kr,

En anledning att besöka Siauliai är deras gågata. Jag minns den väl beroende dess längd och att det finns likheter med Lidköping.

Gågatan går från öster till väster precis som vår gata. Den är 1.5 km lång.Går igenom ren centrumkärna ut i bostadsområden. Den är läcker.

Man stödjer gatan vid dess svaga punkter med aktiviteter för att hålla uppe attraktiviteten.

Den är enhetlig i grundstrukturen även om skillnader finns. Tänk er en gågata från Stenportsgatan/Framnäs till Skaragatan/Gamla Brandstationen får ni en vision.Den är längre än 1,5 km.Men spikrak

Börjar med en del av gatans centralare delar med uppväxta träd och restrauranger.

.Mittområdet övergår till bostäder som stöds av attraktiva restauranger som gör att det finns liv.

Torgbildningar finns insprängda utefter gatan.

Här ser husen ut som Riksbyggens vid Skaragatan.

Givetvis är gatan kantad av konstverk, Stadens bibliotek. Nåt för Stenportsgatan..

Försämrad konsumenträtt,,Sköter sig marknadsekonomin av sig självt ???

tisdag, 12 juli 2011 00:45, Politik

Läste en åsikt i DN i våras som jag tänkte kommentera. En kvinnlig borgerlig debattör ansåg att Socialdemokratin inte behövs längre.

Marknaden var begåvad och skötte sig väl att något idéologiskt alternativ inte behövdes.

Vilken värld denna kvinna levde i vet inte jag. Hon var från Stockholm dock.Levde väl ett skyddat liv med glaskupa över sig.

länge girigheten finns. länge behövs det en politisk motvikt som kompenserar. Motvikten är samhällets regler och organisation.

För att hålla sig den lilla nivån har jag själv sett hur marknaden fungerar för mej som konsument.

Elektronikbranschen är ett exempel.Varje vecka drösar det in erbjudanden genom brevlådan. Det ena priset lägre än det andra.

Vilket förövrigt fick Onoff att kursa idag. Jag själv var intresserad av en produkt och åkte till ett känt varumärke i staden.

Tyvärr den är slut var expeditens svar men vi ha en annan ,faktiskt bättre än den du var intresserad av.Kostar 2000 kr mer.

Hur kan den vara slut sa jag,ni har ju bara haft öppet i 15 min innan jag kom.Jaa,,vi hade inte många hemma var svaret.

Sanningen är att man lockar in kunderna i sin butik med falska erbjudanden. beter sig den marknad som fungerar bra.

Jag köpte knäckebröd...Här ser ni varumärket och hur man luras-Detta är förbjudet att göra. Varorna i en förpackning skall motsvara paketets storlek.

 

Juice förpackningen var tidigare 2 liter...man ändrade till 1.75 liter..men priset är detsamma.

Jag köpte flygbiljett igår. Ett bolag som kallas sig lågprisbolag hade från den 1 maj infört avgift för bagage.Med det tillägget var det inte längre lågpris.

Men det är klart själva flygresan var lägre pris,,att det sedan med tillägg blir samma pris som typ SAS det behöver man inte göra reklam för.

Några exempel från den marknad som fungerar bra.- Självklart behövs det en stark Socialdemokrati som motvikt till girigheten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ledig eller jobb

torsdag, 07 juli 2011 09:02, Politik

Nu har jag tagit ledigt men eftersom jag alltid är uppkopplad i någon form  är jag alltid tillgänglig.

Folk ringer och man vill prata med mej stan,Det är som vanligt. Semestertider eller ej.

Jag har inga möten inplanerade där ligger skillnaden. Var med vänner Harrys i tisdags.Vi hade det trevligt men det var jobbsnack hela kvällen.

När klockan var 0.2.00  ville vakten påkalla att det var dax och ,jag fick avsluta det sista kommunala ärendet..När jag gick ut tog vakten mej åt sidan och ville prata om en kommunal sak..ler...

När jag gick hem genom lidköpings centrum kl 2.30  tänkte jag hur öde det var.¨Lidköping borde öka sin befolkning med 10.000 invånare.Då blir det en

helt annan kraft. Satsningen campingen är bra.Kommer att generera 600 nya sommarbesökare. Här finns en potential att öka mer.

Lokalpolitiken går i i stiltje en månad nu.Visserligen tog moderaten Bertil Jonsson ett andetag men som vanligt är han fel ute.Den gode Bertil får nog börja ägna sig åt Lidköping.

Han tror att byggkonsortiet i Hamnstaden har något att göra med att vi skall anlägga en sjö med utflyttning av badstranden vid Framnäs.

Det är en helt kommunal fråga.I visionen sträckte den sig bort till campingen.Längre än vad det är badstrand idag. Nu minskas ytan motsvarande hur vi har det idag. Orsaken är kostnaderna. Dessutom bör han ha bättre kontakt med sina egna partikamrater han får information. Moderaterna i Lidköping har genomgått en stor förändring. Numera har man pengar till allt oavsett vad det kostar.

100 eller 300 miljoner.det spelar ingen roll..vi har pengarna,,,det är sossarna det är fel som inte har dessa hundratals miljoner..Trovärdigt ??

Tycker inte väljarna heller de kan gärna fortsätta.Det underlättar styrningen av Lidköping.

 

Har inte skrivit om mina hästar länge.Det finns en förklaring.Jag har sålt allt. De tävlar dock för sina nya ägare.

Rysningen finns numera i Årjäng.Blev trea i senaste starten.Har blivit omskolad till montéhäst vilket han verkar trivas med.

Hästarna rör sig friare vilket en del kräver. Som ni ser har Rysningen som ligger ytterst ett långt baksteg.Något han får utrymme för nu..

Den andre hästen jag såldeStormningen var tvåa Åland han tävlar också..

Ett fint foto som lätt hade gjort sig i professionell media

Två av sommarens hetaste artister.Rickard Carlsson sångare i Zekes och Elisa Lindström sångerska i Elisas.

Här har vi ett annat hett par....hahaha.åtminstone bild.Jennifer Nordström.