Bloggmeny

Litauen

torsdag, 14 juli 2011 22:34, Politik

För femton år sedan gick det ut ett påbud från Sveriges Riksdag att landets kommuner skulle engagera sig i uppbyggnaden av de

baltiska  staterna.Svenska kommunförbundet mer eller mindre tilldelade kommunerna städer i Litauen.

Jag var nyvald och tyckte det var fel att någon annan skulle bestämma vilka vi skulle samarbeta med vi låg lågt i början. För tretton år sedan

kom vi dock in i ett äldreomsorgsprojekt via Götene och fanns det en seriös grund att stå . Jag besökte staden Utena som numera är vår vänort.

Under åren som gått har jag besökt landet många gånger.Det är annorlunda här men ändå lika.Granne andra sidan Östersjön som svenskarna försökt inta det begav sig.

För tio år sedan förde en gemensam konferens som flera Skaraborgskommuner hade mig till staden Siauliai.

125.000 invånare i norra Litauen - 12 mil från Riga dit det går lågprisflyg från Göteborg. Där befinner jag mej idag semester.

Givetvis får man vänner och bekanta genom gemensamt arbete.Ofta får man inbjudningar att komma privat till olika människor.

Jag har aldrig gjort det förrän nu.Det är över tjugo år sedan kommunismens fall. Visst har det hänt en del,framförallt sedan EU inträdet men landet är

fattigt. En stor andel har lämnat Litauen och ungdomarnas dröm är USA eller England. Litauen är det enda landet som i demokratiska val valt tillbaka

kommunisterna.Efter detta har det varit andra partier vid makten och även protestpartier typ Ny Demokrati.

Både vår vänort Utena och Siauliai styrs av Socialdemokraterna. Språket är obegripligt i förhållande till Tyska,engelska eller svenska.

Man är katoliker och nationalistiska. Ingen invandring och kyliga gentemot Ryssland även om man är beroende av dem.

Man har Vitryssland som granne. Om man gillar blondiner har de en mycket hög andel.(Hur nu det har med saken att göra  ser jag en del tänker nu)..ler.Landets ekonomi  är som sagt är inte bra.Som bra jämförelse var deras valuta för 12 år sedan knuten till D marken.Jag minns att en Lita var värd 5 kr.

Idag står den i 2.70.Litauen är ett prisvärt land för en svensk turist. Många varor är 50-70 % billigare än i Sverige.

Även restaurangerna är prisvärda. En Mojito Harrys förra tisdagen gick 87 kr.Här kostade den 29 kr, En stor stark 28 kr,

En anledning att besöka Siauliai är deras gågata. Jag minns den väl beroende dess längd och att det finns likheter med Lidköping.

Gågatan går från öster till väster precis som vår gata. Den är 1.5 km lång.Går igenom ren centrumkärna ut i bostadsområden. Den är läcker.

Man stödjer gatan vid dess svaga punkter med aktiviteter för att hålla uppe attraktiviteten.

Den är enhetlig i grundstrukturen även om skillnader finns. Tänk er en gågata från Stenportsgatan/Framnäs till Skaragatan/Gamla Brandstationen får ni en vision.Den är längre än 1,5 km.Men spikrak

Börjar med en del av gatans centralare delar med uppväxta träd och restrauranger.

.Mittområdet övergår till bostäder som stöds av attraktiva restauranger som gör att det finns liv.

Torgbildningar finns insprängda utefter gatan.

Här ser husen ut som Riksbyggens vid Skaragatan.

Givetvis är gatan kantad av konstverk, Stadens bibliotek. Nåt för Stenportsgatan..


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*