Bloggmeny

Lidköping-USA 4

onsdag, 20 oktober 2010 18:21, Politik

Min åsikt om att halvera tiden för oppositionsrådet i Lidköping fick bra genomslag. En nödvändig debatt startade i en fråga som negligerats länge nog. Trots att kommunen betalade en konsult som ledare i en arbetsprocess så vägrade alliansen att se till fakta. Orsaken är givetvis att det är S som är i majoritet. Sakfrågan bryr man sig inte om. Jag envisas med att vidhålla min uppfattning att vi inte kan leva med en politisk organisation i Lidköping som är från 1967. 43 år har gått. (Fyrtiotre) Men de borgerliga i Lidköping tycker att det är bra som det är. Sanslöst oansvarigt. Då får man ta till släggan för att få vissa att vakna. Det kan också tilläggas att det var min privata uppfattning,partiet har aldrig ens behandlat frågan.(det trodde nybörjaren Annika Håkansson (m) på sin blog..ler..) Nu har vi behandlat frågan inom S - V och MP och vi har bestämt att oppositionsrådet skall vara kvar på heltid. Vi kommer inte att ge mer pengar till partiernas gruppledare eftersom det då skulle behövas en omändring av hela arvoderingssystemet. Totalt sett har kommunen låga arvoden och skall det vara nån mening med att ge en summa till en gruppledare kommer vi snabbt upp till nivåer som gör att vi måste höja arvoden till de som har mer ansvarsfulla uppdrag. Som exempel har ordföranden i Räddningsnämnden som ansvarar för Brandkår och räddningstjänst i fyra kommuner drygt 1000 kr i månaden i arvode. Däremot kommer vi att föreslå en summa att användas i arvode för de nya utskott som skall tillsättas samt att ersätta den person som kommer att avlasta Kommunstyrelsens ordförande i framtiden. Har tidigare skrivit om Stockholm Inn I Rockford, Illinios. Nu kom jag dit tillammans med bl.a Sveriges ambassadör i Washington Jonas Hafström. Det är en restaurang modell större som serverar 2000 gäster per dag. Den stora skillnaden mellan amerikaner och svenskar är att "alla" äter på restaurang. Redan tidigt på morgonen vallfärdar man till restaurangerna för att äta frukost. Givetvis är Swedish pancakes den mest populära rätten på Stockholm Inn. Interiören är som ett svenskt museum. Här bevaras allt svenskt.Det är Sverige som är affärsidén och den är framgångsrik. Ambassadör Hafström med en stolt general manager för Stockholm Inn. Man tillverkar 200.000 pannkakor varje år på denna restaurang. Från min horisont hur en svensk pannkaka skall smaka med en klick vispgrädde och jordgubbsylt så skulle "min" restaurang i Chicagoområdet lätt kunna göra 400.000.De serverade denna mjöldegklump med lingonsylt enbart.Alla anställda nästan 100 anställda var Mexare. På min fråga varför alla var från Mexico var svaret att det är de enda som accepterar en låg lön. Svensk mat skulle kunna bli en stor exportprodukt om någon var intresserad.

Lidköping USA 3

söndag, 17 oktober 2010 19:10, Politik

Som ni alla märker försöker jag hjälpa alliansen lite att åtminstone försöka tänka på ett annat sätt. Men det går ej. Tommy Larsson (KD) har äntligen efter en månad skrivit på sin blog. Han har inte reflekterat någonting över sin dramatiska valförlust. Han har inte ens tackat sina väljare. Han förstår inte varför väljarna lämnade honom, för man sa till honom att han var bra under valrörelsen. Skenhelighet är väl vanligt förekommande bland hans vänner. Likadant är det med verklighetsuppfattningen -Istället för en logisk analys av resultatet så angriper han mej med lögner. Kan en kristen vara en lögnhals. Tydligen tror man det. Men väljarna är klokare är så. Man ser och hör när någon ljuger. I detta fallet påstår Tommy fortfarande att jag inte har förtroende för Lidköpings politiker. Trots att jag flera gånger även i Kommunfullmäktige sa att man måste skilja på sak och person. Saken var borgerlig politik och borgerlig budgetpolitik i Lidköping i synnerhet. Dessutom skriver han skenheligt själv att någon har sagt till honom vad jag skriver här. Ytterligare en lögn. Alla i alliansen sitter och lusläser min blog. Men det är alltid nån annan som talar om för dem vad som står. Undrar om det vet vad IP adresser är. Lögnerna fortsätter alltså och skall man vinna några val måste man sluta med det Jag fick möjlighet att träffa Sveriges ambassadör i Washington - Jonas Hafström flera ggr i Rockford. Det är viktigt att man vet på UD vad vi håller på med i USA. En typisk bild hur det går till efter lunch. Till vänster pratar ambassadören med några amerikaner,jag själv pratar med en ambassadssekreterare från Washington och Mayor Larry Morriseey blir intervjuad av lokal TV. Här är ambassadör Jonas Hafström tillsammans med Linnea som arbetar för Lidköpings kommun samt Melody från svensk amerikanska stiftelsen. I Rockford är man stolt över Abraham Lincoln. Man påminns ständigt.

Lidköping - USA 2.

fredag, 15 oktober 2010 10:34, Politik

Alliansen i Lidköping är helt strategibefriade,och bevisen fortsätter även efter valet. Först ägnar man all kraft åt att "idiotförklara" mig. Efter valet säger nya oppositionsrådet Bertil Jonsson 62 år (m) att jag var tvungen att ställa upp,vi kan inte ha en grön oerfaren politiker emot Kjell Hedvall. Jaha,,,Varför inte detta då.. Det hade väl varit utmärkt att matcha in en ny yngre framtidsperson nu. Jag har min framtid bakom mig och denne yngre alliansperson hade kunnat skaffa sig erfarenhet och kunskap hur det fungerar inom det kommunala tills nästa val. Då hade alliansen kunnat haft en chans. Dessutom är jag ju enligt moderaterna och Bertil Jonsson i synnerhet en nolla.Så då så...Vart är logiken samt trovärdigheten. Men det är klart att jag är nöjd. Nu kan jag luta mig tillbaka med vetskap att vi redan vunnit nästa val också. Känns skönt. Vi inom S i Lidköping kan tappa 1000 röster i nästa val utan att tappa något mandat. Partiet kan knappast tappa ytterligare i nästa val på riksplanet med en förnyad Socialdemokrati. Så med valvind i ryggen kan vi vara långsiktiga i vår lokala politik och skapa många bra saker vilket ger stöd. 2006 startade vi upp de internationella bioenergidagarna i Lidköping. Detta eftersom Västsverige är världsledande inom denna bransch. Intresset från Amerika var stort och därför beslöts att dessa dagar skulle alternera mellan någon stat i USA samt i Lidköping. 2008 var vi i Minnesota USA -Förra året i Lidköping/Trollhättan och nu i Rockford,Illinios. Nästa år blir det Lidköping igen. I delstaten Illinios med den stora staden Chicago som dominerande har man satsat på kärnkraft samt den kol som finns i södra Illinios. Bioenergi finns knappt med det politiska intresset är stort och skall man börja så är siffran O en bra utgångspunkt. Den potentiella marknaden är stor. Rockford vill därför fortsätta samarbetet med oss kring alternativ energi. En rad olika föreläsare höll seminarier på Rockfords Coronado Theater. Ett legendariskt ställe och en skatt för hela USA faktiskt. Skall återkomma om denna byggnad. Det mest spännande föredraget jag hört på tio år höll professor Jun Yoshitani. Hur man använder alger i det kommunala reningsverket för att framställa biodiesel. Denna biodiesel kan bli framtidens flygbränsle. Mycket intressant.

Lidköping och USA

måndag, 11 oktober 2010 20:16, Politik

Skall fortsätta min USA redovisning. Men måste också kommentera vad som händer inom oppositionen i Lidköping. De är nedslagna. Undrar just om de har någon som helst strategi. Kommunalrådskandidaten Tommy Larsson har inte sagt ett ord på sin blogg på en hel månad. Han ansåg då att vi var panikslagna inom (S). Säger det mesta om KD i Lidköping- De förstår inte vad de gör och hur det uppfattas. Ej heller vilket starkt stöd undertecknad har .Centern är också nedslagna. Det blev precis som jag skrev innan valet att vi kommer att stärka oss ytterligare på landsbygden. Det blev på Centerns bekostnad. Något för dem att begrunda. Kampanjen om kjellskatt var helt befängd. Konstigt att ingen i det partiet kunde stoppa spektaklet. Så till kommunalrådskandidat Bertil Jonsson (m). Han blev utsedd till oppositionsråd såg jag. Innan detta skall ske vore det bra om vi fick slutdiskutera om vi skall ha något oppositionsråd i Lidköping. Nuvarande Carin Lexmon har kostat skattebetalarna över 10 miljoner,till ingen nytta alls. Det är något att debattera,skall vi ha det så ? 10 miljoner är väldigt mycket pengar. Innan valet spenderade kommunen hundratusen kronor på att finna en framtida politisk organisation. Det hela slutade med ett haveri i kommunfullmäktige där oppositionen ville ha mer pengar för att opponera. Att kommunen skall ledas på samma sätt som för 45 år sedan tyckte man var självklart. Givetvis kan vi inte ha det på detta sättet utan jag och vi ämnar ta upp frågan igen. Enligt min uppfattning räcker det med ett oppositionsråd på halvtid. Mer är det inte att göra. Sedan kan vi ge något mer pengar till KS.au,s ledamöter samt ett halvtidsråd att leda och styra kommunen i de viktiga framtidsfrågorna.Miljö-Klimat-Brottsförebyggande-Funktionsnedsatta-Demokrati och Folkhälsa. I USA hade jag möte med Mayor Larry Morrissey -Rockford,Illinios.Till vänster.Till höger står Chairman Scott Kristianssen.Han är ordförande för Winnebago County. Vi har ett samarbetsavtal med Rockford och det andra syftet med att åka till USA var att samtala om detta avtal.Vad som gjorts,resultat och framtid. Vi bestämde att båda parterna skulle behandla frågan och sedan ses i Göteborg om en månad. Då kommer nämligen Mark Podemski till E-days i GBG. Mark är VD för Rockfords näringslivsbolag. Även tills nyligen vart ordförande i Svensk_Amerikanska handelskammaren i Chicago.Rockford är ju grannkommun mer eller mindre med Chicago..

Skymfat både biskopen,våre käre kung och landets förtroendevalda.

tisdag, 05 oktober 2010 19:30, Politik

Och dessutom marscherat ut som de nazister de är. Jag tror bestämt att denne Åkesson är farlig. Trist att behöva ha kommit i en sådan situation i vårt fina land med dessa Sverigenazister. Deras agerande idag inför Sveriges biskop visade att de ljugit om sitt verkliga jag. De identifierar sig som nazi...Man kan inte ens lyssna på ett kristet budskap utan att det blir tilt i skallen. Som nazist har man ett behov av att uniformera sig,när detta inte går så gör man även om detta och sätter på sig en dräkt istället.Sanslöst...Jag hade tänkt att tänkt skriva om besöket i Rockford.Illinios USA. Staden grundades av svenskar och något mer svenskt finns inte i Illinios. Man får åka till Minnesota för att möta något motsvarande. Med tanke på patriotism,fosterlandskärlek och svenskhet så skulle ni varit med på Rockford Historic Societys möte. Där hyllas de gamla värdena med kristenhet och svensk kultur,men med respekt för andra och med människans lika värde för ögonen. Jag hade fem skäl att åka över. Deltagande i International Bio Energy Days.Som startade i Lidköping 2006. Möte med Sveriges ambassadör i Washington, Jonas Hafström. Möte med Mayor Larry Morrissey,Rockford. Taklagsmöte och flera möten med De la Gardieskolans ledare och elever som bygger lågenergihus i Rockford. Möte med Swedish-American Medical Foundation. Det blir så många tankar och idéer att jag får ta det i omgångar. De La Gardieskolan i Lidköping har ett väl utvecklat samarbete med stiftelsen jag skrev om ovan. 12 elever får åka över till USA i ett studentutbyte. Amerikanska eleverna åker sedan till Lidköping. Nu handlar det om byggelever. Jag vill se en utveckling så att även tjejer kan få åka till Rockford. Jag tog upp om vårdutbildning och Restaurang och det föll i god jord.Pratade även om annat med denna stiftelse som kan bli en riktigt intressant partner i Rockford. Stiftelsen betalar kommunens kostnader och De La Gardie har en riktigt attraktiv utbildning. John Mecklenburg-ordförande i stiftelsen talar inför hela Lidköpingsgruppen. Nästa hus som skall byggas för stiftelsen skall bli ett svenskt hus.Byggt enligt svenska normer och med svensk utrustning.Ett show room för svenska produkter. Mycket intressant och med en bioenergipanna. Huset som man bygger.

Pölsemannen....

måndag, 04 oktober 2010 00:59, Politik

Nu har jag hoppat över den kronogiska ordningen och gått direkt på Köbenhavn. Jo jag har massor att redovisa från USA och Rockford. Men vi tar det sen. Det var hektiska dagar minst sagt och en ovanlig seg jetlag denna gång. Vid 23.00 tiden hade jag ingen ork för att blogga. För den som inte vet så är jag dansk. Ja,,en kombination av Trässberg/Rådagatan och Köbenhavn har skapat mej. Sedan mina mostrar gick bort har jag inte besökt Köpenhamn lika ofta. Nu unnade jag mig en dags semester i fredags och hälsade på mina släktningar. Tog mig en tur i "byen" och kunde se att allt var sig likt. Gick på Ströget och påmindes att det var 41 år sedan, sjutton år gammal jag tog med mig två kompisar på Rådagatan och åkte tåg ner i Juli 1969. Såg en korvagn och hade precis läst i DN att det är kris för den danske pölsemannen. Junkfood och annat konkurrerar ut pölsen idag. Min klassiker-röd pölse med citronvand. Pratade med pölsemannen Kaj Christenssen och det bara lyste om Kaj så jag sa att du har hållt på länge du. Jo...jag startede 1969 sa Kaj..Samma år som jag åkte ner utan föräldrar. Kanske jag köpte en pölse av honom då. Världen är liten. I Köbenhavn för fyrtio år sedan fann jag allt typiskt danskt. Det finns kvar. Jag tillbringande många somrar i Köpenhavn som barn. Det var på hemmafruarnas tid så jag pratade danska efter de långa vistelserna. Blev retad och mobbad för detta vilket även senare kom att påverka de första skolåren eftersom jag också skorrade.Den röda postlådan.Symbolen när jag lekte brevbärare. Ett danskt wienerbröd är ett danskt. Smakar bara bättre. Särskilt med gult i mitten. Ingenstans i Europa rökas det så mycket cigarr som i Danmark. Även kvinnorna ryger. På min tid röktes det ofantligt.Jag är uppfödd av rök. Min far rökade ständigt cigarr-Alla manliga släktningar rökade cigarr. Alla rökte inomhus och det var inte tal om att öppna fönstret. Det var så mycket rög att man knappt såg den som satt på andra sidan bordet. Den ende som inte rökade cigarr var Flemming min mosters man. Han rökade pipa. Ständigt stoppande och tändande. Ingen spottade i glaset heller. Det var grogg och Whiskey/Cognac som gällde. Resultatet lät tala. Alla avled i förtid. Så var femtio till sjuttiotal.Tillväxtens årtionden. Att komma till Ströget 1969 var en upplevelse för en ungdom från den lilla staden Lidköping. Det fanns gatumusikanter och poplivet var betydande. Jag läste att Don Partridge avled i förra veckan.Han spelade på Ströget.Don var gatumusikanterna kung och blev världsartist på det. En av de få. Nu fyrtio år senare spelas det på samma plats vid Illum och Storkespringvandet. Paul Jones hade en basist vars trälåda med en sträng av vanlig bomullsrep lät bättre än det mesta i basväg. Paul Jones..dagens Don Partridge,,var jättebra. Mina släktningar bodde alltid i centrala Köpenhavn. I detta hus i bakgrunden av Circusbyggnaden bodde min moster i lgh ovanför ordet D i staldene. Mitt emot Tivoli.Det var enkelt att vilja åka från Lidköping till denna världen vilket jag gjorde ofta som ungdom.Från lgh hade man första parkett på Circus. Djuren bodde mitt i stan och det luktade elefant när man öppnade fönstret. Det har påverkat mig och Köpenhavn är min andra hemstad.Där har jag lekt och där är jag tidvis uppväxt.