Bloggmeny

Våld utomhus har minskat med 33 % och Sannera.

måndag, 30 augusti 2010 19:56, Politik

Vi hade brottsförebyggnande rådet idag. Polisen hade med sig ny statistik och menar att vi har mycket låg brottslighet i Lidköping i jämförelse. I jämförelse med förra sommaren har våldet minskat med 33 %. Detta trots att det är partytime måndag-lödag numera i Lisch på sommaren. Även andra brott har gått ned. Polisen menar att man nu har koll på läget. Den mobila polisbilen skall användas även i fortsättningen vid körbron. Annars så hade jag ett långt morronsamtal med en mycket äldre Lidköpingsbo. Han ansåg att vi förstör Sannera med ett naturreservat som konserverar ett dagstillstånd. Gå tillbaka till hur det var när jag var ung var budskapet. Då tog man bort vassen och höll ner delar av alskogen. Han använde för övrigt ett språkbruk som en äkta Lischöpingsbo kan göra. Jag själv har rötter i Östra Sannera då min far lekte indianer och "kåbojser" där."Skjorta" Lundgren har berättat om Sannera i ett radioprogram jag gjorde på 90 talet. Alltnog så har vi öppnat upp för allmänheten i ett område som varit tillslutet från Sandbäcken till Klövet. Med broar,gångstig och spänger kan man nu vandra i denna sköna unika natur.Sjöskog vid en sötvattensjö som Vänern är unikt. Jonas och Jonas. Lind är ordförande i Lidköpings Naturskyddsförening. Sundström i Samhällsbyggnadsnämden. Förrättade invigningen. Man sig dit genom att åka Sockerbruksgatans slut.Sväng vänster så kommer man till P Plats. Igår hade kommunen en personaldag på Läckö. Ca 5000 personer var närvarande.En trevlig tillställing som jag hoppas blir återkommande. Trampolinklubben Levo visade upp sig och jag fick flera roliga foton. Ser vasst ut att landa på... Någon kan kanske hjälpa mej med vad tjejen heter.

Tre veckor kvar.

söndag, 29 augusti 2010 22:39, Politik

Kan inte säga att det är en rolig valrörelse. Visserligen är emottagandet från Lidköpingsborna strålande. Jag ser att de skäller ut moderata representanter medan ingen skäller på mej. Jaa,det kom fram en bonde och skällde i lördags. Iiii kommer å förlora valet på gödselskatterna var budskapet. Jag tänkte säga att jag tror inte Stockholmarna bryr sig om gödsel.Det är nämligen där valet kommer att vinnas eller förloras på riksplanet. Anledningen till att det inte är kul är högerns fortsatta förtalskampanj emot mig. Givetvis är hela taktiken att få focus på bråk - i detta fallet från min sida (om jag reagerar)för att sänka förtroendet. Iövrigt fullföljer man linjen från de amerikanska konsulterna. Stjäl Socialdemokraternas ord och retorik. Nu senast fick jag Moderaternas valbroschyr: Vi utvecklar Lidköping. Vi hade tidigare: Utveckla Lidköping från (s) sida. Vore bättre de skrev avveckla Lidköping.För de skriver att man skall spara 100 miljoner. Hur detta skall gå till ? Inte ett ord om det. Man skall till och med ha fler sysselsatta genom privatisering. Givetvis blir det massuppsägningar av kommunalt anställda. Vi Socialdemokrater vill utveckla den kommunala verksamheten i egen regi. Det är under demokratisk kontroll och vinsterna går tillbaka till skattebetalarna. Inga aktieägare som tar hand om vinsterna på vård omsorg och skola. Verkligheten är vår bästa valarbetare. Framgångarna kommer slag i slag. Lidköping har fått sin första Yrkeshögskola. Det är Kulturturismutbildningen som ombildats och fått status Högskola.Grattis Margareta Årvik och Ulrika Ringh som jobbar där. En annan verklighet är det biogasfabrik som uppförs i Lidköping.165 miljoner investeras. Kan bli en stor framgång.

Arbetarparti???

fredag, 20 augusti 2010 17:39, Politik

Utanför systemet idag stod hela stadens samlade moderata kandidater och delade ut recept. Recept från Sveriges enda arbetarparti står det på förstasidan.Givetvis till för att provocera.Reklammakare går för långt ibland och då är det till för beställarna att reagera.Viket man inte gjort.Själv skulle jag aldrig dela ut en lögn om partiet hade sänt mej detta i en valrörelse. Att kalla det svenska högerpartiet för Sveriges enda arbetarparti är dumt. Vem anser det och ger det några nya väljare. Identifierar sig moderaternas väljare och aktiva som arbetare ??. En rak vänster slår ut högern är mitt svar på dumma tilltag. Som ansvarig och strateg gör jag min trettonde (13)valrörelse.Jag har varit med om att förlora och att vinna. Mina praktiska och teoretiska kunskaper är rätt stora. Så stora att jag får åka runt och lära andra hur man vinner val.Att stå utanför systembolaget är bortkastad tid. I många år stod alltid kommunistpartierna utanför Systemet.Var det en framgångsväg??? Nu står Moderaterna där.Jag tycker de skall fortsätta med det. I receptsamlingen finns det moderat politik insprängt. Man skall bekämpa att ungdomar dras in i organiserad grov brottslighet genom att ge ungdomarna ett sommarjobb. Detta var lösningen enligt ansvarig minister Beatrice Ask.I Lidköping ger vi redan ungdomarna ett sommarjobb. Valradion har startat på 93.8 Man kan även lyssna via nätet,Webradio:http://radiolidkoping.seasites.se/ JG Pettersson-nestorn på Radio Lidköping håller i det hela ihop med Torben.

Succe för årets festival..

söndag, 15 augusti 2010 21:04, Politik

Äntligen vill jag säga...Det har tagit många år men nu har vi kommit dit jag vill att vi skall vara med en festival i Lidköping. Kultur och Porslinsfestivalen har lockat minst 30000 besökare. Jag tog denna bild när Melissa Horn uppträde. Stadsträdgården var full nästan ända ut till Esplanaden. Imponerande. Melissa Horn drog jättepublik. Vid Rörstrand var det också mycket folk och försäljningen har varit strålande. Nina Bergqvist satte nytt världsrekord i omfång på en drejad tallrik. Lördagskvällen var närmast magisk i Stadsträdgården. Flera tusen människor såg Mama Mia på stor bioduk. Att höra så många sjunga med i Abbas låtar halv tolv på kvällen var härligt. Men det bästa av allt var den valstart vi (jag) hade vid Rörstrand. Vilket emottagande. Har aldrig vart med om en bättre start på en valrörelse.

Tankar i Sommarkväll.

söndag, 15 augusti 2010 20:13, Politik

Över 4500 personer var i Stadsträdgården och lyssnade på Eric Saade.En lyckad kväll under vår kulturfestival. Jag stod där och reflekterande när jag såg folkhavet att gensvaret för vår politik är stor.Satsningen på Dina scenen och kulturfestivalen är ingen skattesänkarpolitik.Det är politik för livskvalité och glädje.Vår politik under de senaste åren har varit fantastisk framgångsrik och oavsett valresultat så måste man vara nöjd. 1.En ny och fin De la gardieskola.Svaret från föräldrar och elever är enormt bra med 730 nya elever som tas in nu. 150 fler nya elever än de som gick ut innebär nyanställning av lärare. 2.Sparbankens Arena som anses vara Sveriges finaste och bästa arena för bandy och evenemang. Davis Cup i tennis visar vägen nu. 3.Svenska Mästare i äldreomsorg - Ett prestigepris i dessa tider när Alliansen skall sälja ut äldeomsorgen. 4.Ett mycket attraktivt Campus Lidköping för vuxenstuderande. 5.Sveriges lägsta taxor för kommunal teknik.Motsvarar 1.50 i skattekrona i lägre kostnad. 6.Bygget av produktionsanläggning för flytande biogas. Innebär en revolution när lastbilar kan börja köra på gas vilket minimerar de farliga växthusgaserna. 7.En lovordad förskola och barnomorg med hög kvalité. 8.Nytt resecentrum och nya tåg på Kinnekullebanan. 9.Sockerbruket som kultur o ungdomsenter. 10. Satsning på Läckö-Spiken och besöksnäringen. Jag kan hålla på...Allt detta kom över mej när jag stod i folkhavet och såg alla glada och lyckliga människor. Det var hysterivarning på Eric.Nu var det brist på bra låtar som lugnade ner tonåringarna,det räcker liksom inte med en hit i Manboy.

Så här det i Sverige

lördag, 14 augusti 2010 08:12, Politik

(1) Hög arbetslöshet bland unga – ingen synvilla Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i Europa (Eurostat). Trots jobbkris skars 20 000 helårsplatser bort inom Komvux mellan helåret 2006 och helåret 2009. (Skolverket) (2) 25 000 färre jobb i välfärden Under det senaste året har antalet sysselsatta i den skattefinansierade välfärden vård, skola och omsorg – oavsett driftsform - blivit 24 000 färre. (SKL) (3) 12 000 utförsäkrades - 370 fick jobb Vid årsskiftet kastades över 12 000 personer ut ur sjukförsäkringen, pg. regeringens stupstock. Efter ett halvår har endast 370 av dessa (3 %) fått ett vanligt osubventionerat jobb. (Försäkringskassan) (4) Pensionärsskatt – diskriminerar äldre Idag betalar en pensionär med normal pension 700 kronor mer i skatt varje månad pg. regeringens politik. (RUT) (5) Var tredje arbetslös är långtidsarbetslös Andelen som är långtidsarbetslösa är historiskt hög (SCB). Regeringen har halverat antalet platser inom arbetsmarknadsutbildningen (Arbetsförmedlingen). (6) Rödgröna budgeten: 9 av 10 tjänar på den 9 av 10 inkomstgrupper får en ökad disponibel inkomst med den rödgröna budgeten. (RUT) (7) 100 000 färre jobb – svensk arbetsmarknad halkar efter 466 600 personer är arbetslösa. Under mandatperioden har sysselsättningen minskat motsvarande 100 000 färre jobb (SCB). Arbetslösheten har ökat mer i Sverige än genomsnittet i Europa, sedan hösten 2006. (Eurostat) (8) Den rikaste procenten har fått 25 gånger mer Den enskilda procentenhet (1 %) som tjänar bäst har fått lika mycket genom regeringens politik som 25 % av svenska folket tillsammans. (RUT) (9) 100 miljarder i sänkta skatter Regeringen ärvde 70 miljarder kronor i överskott. Nu har detta förbytts i ett stort underskott (Finansdepartementet). Skatterna har sänkts med närmare 100 miljarder kronor (RUT). Nu planerar man för att sänka skatten med ytterligare 100 miljarder kronor. (sammanställning utspel) (10) (M) är ett bidragsparti Socialbidragen ökar i 8 av 10 av landets kommuner (Socialstyrelsen). Det är över 70 000 personer fler i utanförskap än vid valet, enligt moderaterna egen definition ”bred arbetslöshet” (RUT) Barnfattigdomen är rekordhög och har ökat med 30 % under mandatperioden (RUT).

Åter i jobb.

onsdag, 11 augusti 2010 09:19, Politik

Jag är åter till kommunhuset efter några veckors ledighet.Eller färre möten snarare. Ledighet blir det aldrig i mitt uppdrag. Denna valrörelsen har varit intensivare under sommaren än tidigare. Lokalt ägnar sig Centerpartiet och Kristdemokraterna åt Miljöpartiet. Tydligen ser man dem som största motståndare och att MP tar deras väljare. Detta är givetvis sant och båda partierna ligger på riksplanet nära att försvinna ur svensk politik. Med sådana sanningar i bagaget borde man ägna sig åt självkritik istället.Jag ser dock inget sådant utan man kör på genom att angripa istället för att skapa förtroende. Angreppen på MP,s ledare Göran Larsson är ett sådant exempel.Båda partierna har ägnat sig åt tesen att Mp samarbetar med S enbart för att jag och Göran är personliga vänner. Är det frågor som väljarna ställer sig inför val??...Givetvis vinner man inga val på sådana dumheter. I sakfrågan har jag varit vän med alla miljöpartister med början för 25 år sedan med "MiljöJanne" Andersson. Nu är det drygt en månad kvar till valet och för vår del inom S så börjar det NU. Vi har stort förtroende i Lidköping. Vi har genomfört en mycket lyckad politik de senaste fyra åren där vi i stort sett genomfört alla vallöften plus lite till. Vi har bra ekonomi i kommunen och ser med tillförsikt fram emot fyra nya år. Erfarenhet och förnyelse. Erfarna politiker och förnyad politik utan att för den skulle ägna sig åt att sälja ut våra gemensamma tillgångar. Jag undrar varför de borgerliga anser att det är så fult att äga något gemensamt. Varför måsta allt ägas av en enskild person som skall bli rik på oss alla andras bekostnad??? Svar väntas.. Svar väntas också på var alliansen i Lidköping skall spara sina 20 miljoner och hur de skall finansiera allt nytt de kommer med?? Utan skattehöjning måste man spara ytterligare 20-30 miljoner.Ge besked... Rongedahl spelade i Stadsträdgården.Nu har det regnat väl mycket och tyvärr verkar det fortsätta över vår festival.

Pust...

tisdag, 03 augusti 2010 21:10, Politik

Nu börjar valrörelsen på allvar.Mycket är trist i valkamperna.Överdrifter,felaktigheter,smuts, partihögkvarter i Stockholm som producerar en massa strunt,privatpersoner som skriver utan att kunna och politiker som verkar göra vadsomhelst för att nå makten.Varför det är på detta viset under 6 veckor var fjärde år kan man undra. Detta året verkar bli värre än tidigare.Själv skall jag svara på ett öppet brev som utformats på Moderaternas partikansli i Stockholm.Man låter någon lokal politiker skriva under (i detta fallet Bertil Jonsson) för att det skall låta som det är lokalt.I detta fallet har man tagit ut alla de kommuner med S styre som har en militär anläggning.Sedan påstår man en massa trams för att misstänkliggöra och försöka ta väljare. Typexempel på tilltag som jag avskyr och förekommer det från S har jag alltid sagt ifrån att jag ställer inte upp. Jag har blivit påhoppad med en massa skit hela sommaren vilket också är trist.Vore bättre att man ägnade sig åt politikens sakfrågor. Den senaste debatten handlade om budgetprognoser och skattehöjnngen.Både Centerns Lars Nordqvist och en ny borgerlig debattör i Per Liljebäck tror att budgetarbete om framtiden och den lagstiftning vi har kring detta löses genom att titta i årsredovisningar fem år bakåt i tiden.Redovisning är ett ämnesområde inom ekonomin som ligger inom microekonomin.Budget har större inslag av macro. Per Liljebäck blandar ihop korten för att skapa misstro. Budget och resultat varierar stort i Lidköping.Orsaken är givetvis kommunens stora kapital. Vi får acceptera att det svänger och inte hela tiden tycka det är jobbigt eller särskilt märkvärdigt. Skattehöjningen motiverades av att vi inte ville spara mer än 40 miljoner.Lite ironiskt att Centerns gamla kommunalråd måste ut i debatten.Det Centerparti som protesterade vilt för att vi stängde Gösslundaskolan. Man vill inte spara i verkligheten,man vill inte höja skatten.Undrar vad man vill egentligen.Jo man vill i vart fall teoretiskt spara 30 miljoner,hur det skall gå till redovisar man ej.Trovärdigt? knappast. Läcköoperan är avslutad.Den tjuvaktiga skatan var den bästa operan man åstadkommit hittils. Andreas Lundin som spelade Magnus Gabriel för två år sedan var tillbaka i rollen som Borgmästaren. Karolina Andersson hade den andra huvudrollen som Ninetta.Mycket bra.