Bloggmeny

Sverige ett U land ??? Wiehe,

fredag, 31 juli 2009 02:16, Politik

Kan bryta in med lite inrikes så här emellan reseskildringarna.Lyssnade på P 4 idag och en intervju med Johan Stahl Von Holstein.Han kallar sig själv för entreprenör - företagare och samhällsdebattör.Befinner sig på högerkanten.Kan ej anklagas för att vara socialist..ler. Han sa att Sverige just nu blivit den fattigaste staten bland de utvecklade länderna. Han talade om den stora arbetslösheten,den stora mängden ungdomar utan arbete och en BNP som backar 6 kanske 7 procent.Allvarligt läge javisst. Själv undrar jag hur det kan ha gått så snabbt utför.Det tog bara några år innan de borgerliga på nytt visade att de inte kan styra Sverige. Märkligt. Kom inte dragandes med finanskris när jag nu tagit Polen som jämförelse på ett land som lyckas. Detta fick jag för övrigt bekräftat av Anders Johansson (m) som numera flyttat till Schweiz för den lägre skattens skull bla.Anders drev tidigare GäldInkasso i Lidköping men jobbar nu på den internationella kapitalmarknaden och reser en hel del på bl.a Polen. Från en höger till vänster. Mikael Wiehe som är socialist av för mej okänt format uppträdde ikväll i Stadsträdgården. Wiehe uppträdde i Lidköping för första gången i Lidköping för snart 40 år sedan.Han har en text o musikskatt att ösa ur.Tar han dessutom hjälp av Björn Afzelius sånger så är det fulländat. Här sjunger han sången Det här är vårt land. Egenskriven version av This land is your land,skriven av Woody Guthrie. Ett åskväder drog fram över Lidköping under eftermiddagen och Wiehes konsert hölls delvis i ösregn. Fina bilder i vart fall..

Vladimir Majakovski - Vad kostar det att åka..

torsdag, 30 juli 2009 02:32, Politik

Jag fick en fråga vad det kostar att flyga. Jag rekommenderar att åka med Polska Lot Air.www.lot.com De har en utmärkt hemsida där man bokar och betalar till betydligt lägre pris än resebyråer.De har nya fina flygplan och trevlig besättning.De flyger Arlanda - Odessa med mellanlandning i Warsawa. Min biljett kostade 2600 kr t o r. Som vanligt varierar priserna men denna var ett bra pris.Man kan som jag göra leta efter Apartments och får då betala västpriser mellan 400 till 600 kr för en tvårummare i bra kvalité.Hotel ligger i samma klass och dyrare.Vill man komma undan billigare så går man till Järnvägsstationen i Odessa. Utanför där kommer det fram pensionärer o frågar quartira. Jag kan förmedla bostad via en förmedling om nån vill ha en säker och engelsktalande. 1973 släppte bandet Nynningen en LP med namnet För full hals. Det var första gången jag hörde talas om den ryske poeten Vladimir Majakovskij. Han fick inte leva så länge utan sköt sig 1930. 37 år gammal.Vissa påstår att det var Stalins män som sköt honom men det är inte bevisat.Mot detta står väl även den ofärdiga dikt som hittades efter hans död. ""Kärlekens båt har krossats mot vardagens rev. Vi är kvitt vi två. Ingen anledning att föra bok över smärtor bekymmer och gräl."" Majakovski kombinerade sin skapande poesi och författande med politiskt arbete och engagemang.Han började sin bana i Rysslands Socialdemokratiska arbetareparti men blev senare Bolsjevik.Bilden ovan är från Simpferopol på Krymhalvön. Den som vill läsa mer mer kan lätt Googla på Majakovksi. En av Rysslands största.

Snart 20 år sedan Berlinmuren föll.

måndag, 27 juli 2009 01:35, Politik

Det var i November 1989 som Berlinmuren föll. När jag nu 20 år senare besöker en f.d Sovjetrepublik så har det hänt en del men det mesta är sig likt.Ukraina har blivit fritt men stora delar av folket tänker som de alltid gjort.Man har fått det värsta från kapitalismen med girighet och lurendrejeri.Korruptionen är omfattande.Stiger man av tåget,på flygplatsen eller vid ett turistmål blir man överfallen av folk som vill lura en. Två prissystemet gäller.Tar man 30 kr normal för en taxiresa så skall man ha 200 kr av mej.Du har ju råd att betala var budskapet.En butiksanställd tjänar ca 1400 kr i månaden. Intresset och service till kunderna är lågt.Hur man kan överleva på de officiella lönerna är en gåta.Priserna på de flesta varorna är höga.Inhemska produkter som grönsaker är billiga.Mycket är nedslitet.Nybyggd lyx finns bland de nyrika och varuhus som gapar tomma på kunder.Restauranger för vanligt folk är billigare än hemma men av någon anledning är vin mycket dyrt.Jag drack inget vin på hela resan.En flaska under 300 fanns inte att uppnå.Snarare mellan 600 - 1000 kr.Ingen drack ju detta. Förståelsen för marknadspriser verkar lågt. En taxi chaufför gick hellre tillbaka och satte sig än att få rättmätigt betalt + dricks. Jag blev förvånad att Lenin fortfarande finns kvar överallt i Ukraina.Stalin är borta men Lenin är tydligen accepterad och finns kvar som ett minne över gången tid - Om den nu är gången. Vladimir Lenin eller som han föddes till 1870 Vladimir Iljitj Uljanov.Lenin var ett revolutionärt täcknamn. Marxistisk teoretiker och grundare av Leninismen. Han blev ledare för Bolsjevikerna och blev efter Oktober revolutionen 1917 ledare i Folk kommissionen. Bildade Sovjetunionen 1922.Han avled 1924 bara 54 år gammal.Hade han levt längre hade Stalin aldrig kommit fram så snabbt i vart fall.Över 80 år senare står han staty i Ukraina så någon ande måste leva.

Yalta konferensen 4-11 feb 1945.

lördag, 25 juli 2009 01:49, Politik

En av anledningarna till min resa var ett besök på Krym halvön och badorten Yalta vid Svarta Havet. Krig inte bara tar liv - Det ger liv också. Jag själv skulle inte ha levt om inte andra världskriget kom. Min mamma kom till Lidköping efter kriget för att det fanns jobb här och för att komma bort från krigsminnen. Yaltakonferensen kallade jag en fredskonferens,,,som ni såg kan det kallas en huggsexa också bland de segrande.Oavsett vad så påverkade resultatet miljoners människors levnadsvillkor.Därför ville jag besöka. På Yalta träffades Josef Stalin från Sovjet. Winston Churchill Storbritannien och Franklin D Roosevelt - USA. Att det var ett toppmöte kan man lugnt påstå. Mötet bestämde att det skulle hållas allmänna och fria val i Tyskland och i de befriade republikerna. Gränsen emellan Öst o Väst bestämdes.När Sovjetunionen tog "hand" om Östeuropa sågs det som ett svek av många att väst gav bort stora delar till Stalin och en kommunistdiktatur.Beslutet får väl ses i ljuset att Sovjet var en av de stora vinnarna emot Hitlers arméer.Utan Stalin hade inte kriget vunnits så snabbt i vart fall.Mötet bestämde också regler för den framtida Förenta Nationerna FN. Jugoslavien o Polen var andra länder som man behandlade. Konferensen hölls i Livadia Palatset som jag besökte. Jag tog bussen till Livadia palatset.Kostade 4 kr. Närmast ser ni Josef Stalin.Andrev Gromyko som hängde med långt in på 80 talet.I,M Mayskiy .rysk diplomat samt A Stettinius som var USA,s diplomat och sedemera i FN. Här står jag vid samma plats vid Stalins stol. Det fanns ingen anledning att le när man vet att Stalin var en diktator och ansvarig för miljoner människors död.Å andra sidan som sagt så hade inte världskriget tagit slut utan Sovjet o Stalin så visst är det tudelat. En välkänd cigarrökare i Winston Churchill. Underbar utsikt över staden Yalta och Svarta havet från Livadia. Det klassiska fotot - Det var ju i Februari de träffades.Kallt tydligen. Bilden ovan togs i den Italienska trädgården som ser ut så här sommartid.Jag tog många fler foton men det får räcka här.Publicerar dem vid rubriken Kjell på resa.

Hemma nu-Får börja från början med Polen.

söndag, 19 juli 2009 00:21, Politik

Ja.som jag skrev så var det jättesvårt att vara connected från Ukraina.Jag har aldrig varit i ett rysktalande land.Eftersom Jalta varit ett av de mål jag velat besöka innan jag lägger fötterna i kistan var det dax nu.Att åka till Ukraina utan att tala ryska är ej att rekommendera.Farorna är många och kan utvecklas till ren livsfara eller ekonomisk skada.Jag hittade en biljett till hyggligt pris 2600 kr från Arlanda till Odessa med Lot Air.Lot är ett Polskt flygbolag. Jag blev rejält överraskad av vilken bra hemsida de har och hur lätt man kunde köpa en billig biljett direkt av dem.Nästa överraskning kom i Warsawa där jag skulle byta flygplan.Man har byggt nytt på flygplatsen Fredrik Chopin och upprustningen pågår för fullt.En rejält modern planlösning med mycket god information och service bjöd Polackerna på.Denna service är långt ifrån det man blir utsatt för på Arlanda.Det går bakåt för Sverige helt klart.På Arlanda har man i numera svensk ordning outsorcat det mesta. Ett välkänt svensk vaktbolag sköter pass check vid ankomst.Långa köer.Jag räknande till totalt 7 stycken vaktbolagsuniformerade vilka struntade blankt i oss kunder.En (1) person fick sköta kontrollen medans de övriga antingen bara stod o hängde eller verkade vara mer intresserade att prata med varandra.På toa står det prydligt att det privata städbolaget man anlitar checkar varje timma men det sker inte i praktiken.På min toalett var det överfulla papperskorgar ,skitigt,nedslitet,någon hade rökat toa trots förbud- EN SVINSTIA..I Polen var det fantastiskt välskött.På planet till Odessa kom jag i samspråk med en polsk ekonom som ansåg att Sverige inte tar tillvara de utmärkta möjligheterna till affärer med Polen. Sverige står högt i kurs hos Polackerna till skillnad från Tyskarna.Själv hade han en Saab till sig själv och en Volvo till frugan.Sverige skulle kunna sälja mycket mer. Tjaa,,tänkte jag.Med den regering vi har idag som är i full färd med att döda de sista procenterna av tillverkningsindustri i Sverige blir det inte lätt. Men tack för tipset... Polens ekonomi utvecklas hyggligt till skillnad från Sveriges. Han var väl insatt i våra bankers utlånande av pengar till Lettland och Ukraina.I Ukraina ligger risken på 5 miljarder - däremot är ju beloppen i Lettland betydligt högre.Han var mer förvånad över de Schweiska bankerna som lånat ut stora belopp till Ukraina på osäker grund.Här kan det bli rejäla smällar. Här fångade jag det svenska banker lånat ut miljardbelopp till.Att man aldrig lär sej.

Jalta/Yalta.

tisdag, 14 juli 2009 13:55, Politik

Efter 8 dagar i Ukraina har jag en del att skriva om, ni far dock noja er med att skrivandet far ske efter hemkomst for har fungerar internet daligt eller snarare inte alls for det mesta. Att lagga in bilder kan fungera efter otaliga forsok,men ar man hanvisad till Internetcafe sa ledsnar jag. Har varit i Yalta i tre dagar och er nu tillbaka till Simpferpol for att ta nattaget tillbaka till Odessa. Vadret har vart stralande hela tiden,snarare for varmt med minst 30 grader o solsken. Ar man i Ukraina sa far man besoka en Circus. Helt galet med tanke pa vara djurskyddsbestammelser anda intressant som fenomen for se hur andra lander har det och tanker.Alla artister var fran Moskva och holl mycket hog klass. Avslutningsnumret var denna bjorn som akte runt pa en trehjulig moped som dessutom hade bensin som drivmedel.Bjornen var en god forare och hade tva hundar som passagerare.Tyvarr fick jag inget foto pa denna otroliga handelse eftersom det var fotoforbud och de holl pa att slanga ut mej p,g,a detta fotot.

Simpferopol

fredag, 10 juli 2009 16:10, Politik

Forra aret nar jag var pa vanortsbesok i Keskemeth Ungern sa traffade jag borgmastaren i Simpfer som ar vanort till var vanort. Nu ar jag har efter en tolvtimmarsresa fran Odessa.Jag er her privat och tanker inte ta nagra officiella kontakter.Nattaget till Simpfer tog som sagt 12 timmar.40 mil gick i ganska sakta gemak Det kanns som om jag avverkat Transsibiriska efter denna o nasta tagresa tillbaka. Varmt kan man lugnt saga att det ar. Att gora denna typ av resa utan att tala ryska ar inget jag rekommendrar.Internet funkar daligt.Men livet er harligt och mat o restuaranger har hyggliga priser. Antalet manniskor som vill lura en er stort.

Natt tag till Simpferopol

onsdag, 08 juli 2009 20:55, Politik

Jag har aldrig varit i Ryssland.Nu ar inte Ukraina Ryssland men helt klart ar det en fore detta CCCP stat. Man ligger klart efter allt annat jag sett Ostaterna. Allt kring handel har delvis moderniserats med varhuhus men mycket ser totalt forfallet ut. Landet ar fattigt.I natt skall jag aka till Krym halvon.Den befolkas av rysktalande Krim Tatarer bl.a. Meningen ar att jag skall stanna dar i 2 dagar sen far jag se om det blir dagsturer till Yalta eller om jag bor dar.Livet just nu ar en atergang till 20 arslivet sa det er ratt spannande... Mycket ar oplanerat och man far ta det som det kommer. Jag har redan en rad episoder men tar det senare. Bilder skall jag forsoka fa fram imorron Torsdag.

Odessa / Ukraina - Svarta Havet.

tisdag, 07 juli 2009 12:55, Politik

Jag akte till Odessa igar.Att aka med Lot air till Odessa kostar inte sa mycket.Odessa ar belaget vid Svarta Havet.De flesta svenskar som aker till Svarta havet aker charter till destinationsorter i Bulgarien eller Rumanien.Jag har aldrig varit nan charter resenar utan valjer orter efter flera intressen. Efter Odessa kommer jag att imorronkvall aka nattag till Krym halvon.Ett av malen ar Yalta.Den ort dar Europa delades upp i och med fredsavtalet 1946 mellan den segrande pakten Ryssland,England och USA.Jag aterkommer givetvis om detta.Men detta ar spannande.Innan jag reste laste jag pa lite om Ukraina.Ett av tipsen var att trafiken var som att losa entre till nat spannade stalle pa ett nojesfalt.Detta stamde..efter bara 4 minuter i den taxi som skulle fora mej till min lagenhet sa krockade vi... Jag horde givetvis hur det tjot i dacken och hann forbereda mej pa en small.Obehagligt men med lycklig utgang.Har ar det plus 30 grader och solsken.Jag aterkommer.Sedan vill jag tacka for de rattelser jag fick ang Beach Boys medlemmar.Jag var lite stressad infor min semester resa och fick faktisk felaktig info pa internet vilka som ar kvarvarande medlemmar?Nar jag kollade bilderna fick jag det inte att stamma men hade inte tid att kolla upp varor. Sedan far ni finna i er att lasa nar det inte ar det svenska alfabetet. Jag har haft lite svart att fa in bilder men har kommer i vart fall en bild.Jag hyr en lgh har i centrala Odessa.Har har ni utsikten. Здесь очень хорошая погода. Сетит солнце. Температура +30 градусов. Nu fick jag battre ordning pa mitt tangentbord sa da blev det lite ryska.

Lördag:17000 personer i Töreboda.

söndag, 05 juli 2009 16:11, Politik

Med artister som EMD - Sahara Hotnights och The Beach Boys kom ca 17,000 personer till festivalområdet. Vi själva kom strax före Sahara Hotnights skulle spela. Fick väldigt bra bilder på Sveriges bästa och mest kända tjejband. De har hållt på i 17 år !!! och det innebär att de började i 11-12 årsåldern. De är från Norrland - Robertsfors. Maria Andersson är sångare och gitarrist. Blev nästan som ett arrangerat konstfoto denna bild på trummisen Josephine Forsman. Johanna Asplund. Josephine Forsman Sedan var det dax för Beach Boys. Eftersom vi skulle spela efter Beach Boys så gjorde vi soundcheck när Beach Boys drog igång. De kom inte till Europa utan att presentera hela raden av stora hits på ett mycket bra sätt. Wilson bröderna är borta sedan länge. Två är avlidna och Brian blev psyksjuk redan 1964 men stod ju bakom många av låtarna från storhetstiden.Med ny medicinering har Brian kommit tillbaka men spelar inte med BB. Kvar är Mike Lowe och Bruce Johnston.De har säkert dammsugit Amerika och Canada för att finna röstliknande sound än idag med nya medlemmar. Bra var det iallafall. Mike Lowe Bruce Johnston. Att Beach Boys kom till Töreboda var en stor händelse. De tillhör en av världens och definitivt Amerikas största band med ca 250 miljoner sålda albums. När 17.000 personer gick hem fick de höra på The Politicians. Mario Melani på Töreboda scenen. Helt fantastisk känsla att få spela på en professionell scen med ljud och ljus. Höjdpunkt i livet att få spela efter Beach Boys.

Töreboda Fredag

söndag, 05 juli 2009 13:15, Politik

Det var en trevlig fredagskväll.Artisterna Melody Club och Ace of Base stod för huvudnumren. Ace of Base överraskade mej med en riktig härlig genomarbetad show i världsklass. Melody Club hade en stor och härligt engagerat grupp tjejer som deltog i varje sång och rörelse. 11.000 i Töreboda en fredagskväll. Som ni ser av bilderna gillar jag att fotografera artister. Melody Club kommer från Växjö men flyttade till Stockholm där de nu utgår från.Har haft en rad hits. Kristofer Östergren är sångare. Ace of Base hade en effektful entré. Bandet är Sveriges tredje största genom tiderna med 23 miljoner sålda albums. Jenny Berggren är numera ensam sångerska. De kommer som bekant från Göteborg. Jonas Berggren och Ulf Ekberg heter övriga.

Töreboda festivalen i dagarna tre

lördag, 04 juli 2009 18:28, Politik

Nu blir det "reportage" och framförallt bilder från Töreboda.Jag deltar alla tre kvällarna och spelar själv på lördagen.Hela kommunen ställer sig bakom denna festival.Näringslivet satsar 1000 kr per anställd.Intäktsbudget redan innan det hela startar är över 1.3 miljoner.Besökarantalet ligger på ca 35.000. Ett tredagars biljett kostar 600 kr. Två scener och man har inhängnat hela torget med vissa gator runt. Underbar bild - Lilla scenen har man byggt i slutet av en gata. Pensionärerna sitter på balkongen och diggar rock i tre dagar.Ljudnivån inne i huset skulle få miljö o hälsa i Lidköping att avlida...tre ggr...ler. Här står en storbildskärm. Ulf Lundell var det stora namnet på fredagskvällen. Ulf har en trogen publik. Lundell brukar köra i 2.5-3 timmar.Denna kväll nedkortat.

Goda opinionssiffror.

lördag, 04 juli 2009 13:22, Politik

Jag har sagt det tidigare att den enda opinionsundersökningen jag följer två gånger per år är SCB,s lokala väljarsympatiundersökning. Den visar på klara trender och man kan följa den genom åren bakåt och jämföra med valresultaten. I Lidköping är läget stabilt - Vi som styr har ett gott övertag på 4-5 %. Det är precis detta jag känner när jag är ute och träffar Lidköpingsborna. Att sedan Demoskop dessutom kom med en undersökning i dagarna som sa att Moderaterna backar hela 6 % gör att semestern kan kännas extra bra. Regeringen för en usel politik som lämnar stora delar av Sverige förutom Stockholm och dess förorter åt sitt öde.Givetvis måste de straffa sig. I Sandviken är det 3000 arbetslösa som skall slåss om 30 utbildningsplatser. Vår tidigare utbildningspolitik är sönderslagen av alliansen. Annars har det vart en hel del musik den senaste veckan. Dels repat själva inför Töreboda - dels har jag vart ute och lyssnat. I Mån och Tisdags var jag på Harrys. Henrik Strömberg i Scotts har varit på min blog flest av alla. Scotts släpper snart en ny CD.Här Roberto Mårdstam också. Jag älskar tomater....De från Kinnekulle är helt överlägset bäst.