Bloggmeny

Internationella veckan.

fredag, 30 september 2011 23:24, Politik

Fast jag börjar med den konst som helt plötsligt dök upp vid torget.Sällan har något blivit väl emottaget.

 

Street Art kallas företeelsen.Trevligt initiativ.Hoppas vi får se fler exempel.Virka .

Kommunen sponsrade International BioEnergy days i veckan,En av talarna var meterolog Pär Holmgren.

Pär har med sina kunskaper engagerat sig i frågan om jordens förändring tack vare växthuseffekten.

Har skrivit flera intressanta böcker.Jag köpte en om Sveriges mest populära samtalsämne.VÄDRET.

Konferensen besöktes av färre än vanligt.Vi har kört den i Lidköping sedan 2006.Jag tycker det är bra att vi har internationella konferenser.

Problemet är att vi har mött konkurrens.De stora mäss och konferensdrakarna i Stockholm-Göteborg-Elmia i Jönköping har tagit konceptet.

Nästa år arrangeras den i Mankato,Minnesota.USA. Vi hade 15 Amerikaner här.

 

När vi fick beskedet av Svenska Kommunförbundet för femton år sedan att Sveriges riksdag beslutat att kommunerna skulle vara med att medverka i uppbyggnaden av våra grannländer i Baltikum fick vi en stad tilldelad i Litauen.Jag frågade  om vi inte fick välja själva.,Fick en lista städer.En av städerna hade en hästsko

i sitt kommunvapen.Måste vara en bra kommun - ta den,,och blev det.

När vi sedan kom dit hade de en travbana.Standarden var låg och inget spel förekom. har det varit tills nu.Storsatsning tvåhundra miljoner för att bygga en modern travbana.EU pengar och Frankrike har gått in.1000 franska travhästar köps in.Här står jag med en.

 

 

Utenas Hippodromas växer fram.Måste ta reda mer om detta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utena- Vår vänort i Litauen.

onsdag, 28 september 2011 18:22, Politik

Var i Litauen den gångna helgen.Vår vänort Utena fyllde 750 år. Jag hade ingen uppkoppling det blev inget Internet.

Man har inget hotell i Utena - En stad 60.000 invånare.Kan tyckas konstigt det finns en marknad. Finns den någon hotellinvesterare som läser

förmedlar jag gärna. Utena ligger östra sidan inte långt från Vitryssland.Lidköping är deras enda vänort från väst .Alla andra sex st vänorter var också

där men alla var rysktalande.Ja förutom polackerna.

Mitt i allt celebrerande han jag med att kolla upp hur det gått för de projekt vi startat som sedan har utvecklat sig.Vi hade också ett möte om vänortsavtalet.

Som ny medlem i EU har de tillgång till strukturfonderna eftersom de är fattiga.Utena har igång 60 EU betalda projekt eller byggnadsarbeten.

 

 Som sig bör firades det rejält-Man invigde en fontän av modernt snitt.Ljud o ljus och laserkanon som skapade bilder i fontänen.

En sådan får vi fixa i hamnbassängen.

 De har en stort slakteri och charkuteri i Utena.Har besökt det tidigare.Dessutom en stort ölbryggeri som ägs av Carlsberg.

Skall återkomma om detta.De hade en expo för allmänheten.1000 m korv snurran.Mycket god.

Har man sextio EU projekt är det svårt att kraften att arbeta med oss.Är förståeligt.Vi har ett avtal som går ut 31/12 2012.

Får se om vi förnyar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läsförståelse

tisdag, 20 september 2011 02:02, Frågor

En märklig debatt angående Terasscaféet rullar vidare Lidköpingsnytt.En typisk ickefråga och väldigt typiskt för Lidköping där man inte har samma

samma problem att klaga över som i alla andra kommuner. Märklig är den för att vissa inte förstår.Har aldrig varit med om att läsförståelsen är låg.

T.o.m förtroendevalda moderater som borde vara utbildade förstår inte vad som skrivs.Eller missar man i de s,k trådarna.

Det har fått många i riksmedia att sluta med anonyma kommentarer.Det sprids en massa felaktigheter och åsikter grundande fantasi och fördomar.

Annars rullar det som vanligt.Uppstår alltid problem som måste lösas i stort sett varje dag. Ekonomin börjar det varnas om.

Sverige går inte lika bra..faan trot och därför minskar skatteintäkterna. Lite märkligt för jag har haft en annan syn verkligheten de senaste 5-6 åren och har för det mesta haft rätt.Västra Götaland går bättre än  många år och tillväxten är hygglig.Hade det inte vart för Saab problemen hade det vart ännu bättre.

 

Inte långt från Skaravägen hade bävern byggt ett dämme för att bo i.Jag har aldrig sett ett bäverdämme i naturen det var intressant att se.

 

Bäcken som avvattnar Hovby flyglats har höjts en meter.Var intressant att se hur bävern använder lera i kombination med avgnagda grenar för att konstruera

dämmet.Sedan fyller man det med grenar som används till matförråd över vintern

 

 

Under Järpåsdagen bjöds det linedance uppvisning.Tog inte länge innan man ville ha med mej.Jag har aldrig dansat linedance.Eftersom man ropar ut vad man skall göra lär man sig.Det finns massor med kombinationer att välja .

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrasscafét

söndag, 11 september 2011 16:45, Politik

Just nu drivs det högerkampanj igen i Lidköping.Frågan om terrasscaféet utnyttjas av Moderaterna lierat med högerföretagare.

Terrasscaféet har hyrt ut i 50 år till samma ägare som äger Rådhuskonditoriet. Det är ett hyreskontrakt där hyresgästen även åtagit sig att bygga ut en del.

Som alla hyresgäster har man ett s,k besittningsskydd. Man kan i princip inte bli av med en hyresgäst om man sköter sig.

Frågan är inte politisk utan alla hyresärenden är delegerade till tjänstemän. Jag är informerad innan tjänstemannen fattade sitt beslut att godkänna en ny hyresgäst

Terrasscaféet eftersom man sålt företaget.

Nu drivs det kampanj som om det gällde en arrendator som kan upphandlas. Ett hyreskontrakt kan inte upphandlas.

Själv tycker jag det är lågvatten,ja t,o.m under all kritik hur  framförallt från nykomlingen i politiken Annika Håkansson (m) bedriver s,k oppositionspolitik.

Maken till okunnig politiker har aldrig funnits i Lidköping,,jo,det har det,men de har vart intilligenta nog att hålla käft.

Dessutom håller hon på med någonting jag alltid avskytt.hon springer  andra medlemmar i Moderaternas intressen.

Jag har alltid i mitt poltiska liv varit neutral. Jag har inga  bindningar utöver det politiska mandatet. Däremot har jag under alla år sett hur den ekonomiska

makten lierat sej med borgerliga politiker.

Kan bara säga att det är skönt att väljarna är kloka i Lidköping och håller egoisterna ifrån sig avseende att sköta om Lidköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Järpås -Tun och Hällekis.

söndag, 04 september 2011 20:22, Politik

Kan inte precis påstå att jag hittat tillbaka till mitt aktiva blogliv som ni säkert märkt. Jag har suttit nätterna och skrivit i fem år nu.

Letade efter en avstressad Hedvall hela semestern och den kom senare än någonsin.Normalt efter 2 veckor.Nu kom den efter fyra veckor.

Har försökt vara kvar där.Igår lördag var det en aktiviteter hela dagen och natt.Började i Järpås förmiddagen med Järpås dagen.

En dag jag föreslog i Järpåsrådet för att lyfta fram bygden,stärka identiteten,höja attraktiviteten och stimulera engagemang.

Engagemanget har vart stort och ett gediget och ambitiöst  program med hela 24 öppna verksamheter.

Jag hann inte med alla.Men Järpås dagen har kommit för att stanna. Järpås skall utvecklas...nu skall vi bygga en spontanidrottsplats.

Ett av de bästa inslagen var när nästan 30 äldre/äldre från Björkhaga fick cruisa i Järpås och äta våfflor med kaffe i bögdegårn.

 Rollatorerna fick plats lätt och alla hjälpte till att lyfta i och ur om det behövdes.

 

Glada pensionärer åker tillbaka till Björkhaga.

 Alla företag hade öppet hus - Lars Engblom visar sitt mästerverk som har stor efterfrågan men inte säljs. Ännu..Måste testa färdigt först.

Undrar vad byggnadsnämden säger om jag vill ställa en sådan min gård i De la Gardiestaden..Värmer lätt upp mina hus.

Efter Järpås  åkte jag till Tun för att inviga Tuns lanthandel. Ny ägare,nytt namn, Är kommunens sista lanthandel av gammalt snitt.

 

Elisabeth Olofsson har drivit Bettans livs i tjugo år. Jag tycker att det är viktigt med en butik i Tun vi har stöttat.

Nu tar Bo Westman över.Bo kommer från Flen och driver idag en lanthandel i Sparreholm.Ser väl det som en utmaning att utveckla en lanthandel i Tun.

Bara o önska lycka till.

 

Sedan åkte jag direkt till Hällekis och Götene arberarekommuns 100 års jubileum. Arbetarekommunen bildades för att bekämpa fattigdomen.

I det ingick att skapa jobb - Arbete åt allaGäller än.

 

Kl 21.30 började The Politicians spela Carinas kök och bar i Hällekis..Var hemma kl .0.2.00.Händelserik dag.