Bloggmeny

Västsverige i kris...

lördag, 18 oktober 2008 13:31, Politik

Det har aldrig hänt under mina snart 40 år i politiken att man blivit kallad en fredagkväll för krismöte. Man kan lugnt säga att det ser dystert ut.Finanskrisen har medfört totalstopp i konsumtion av dyrare produkter såsom fordon och hus.Jag är förhindrad att berätta vad som är på gång av de företag som medverkade på mötet. Varseln strömmar in till Arbetsförmedlingen.Även om de borgerliga alliansen klädsamt nog utsett landshövdingen till samordnare så har man inget recept. Man är helt tagen på sängen och har inte förutsett någonting.Arbetförmedlingen saknar resurser. I Skövdes arbetsmarknadsområde skrev jag att det var 1000 personer varslade för arbetslöshet. Vill nog påstå att man kan lägga på 400 personer till på tre dagar. Med allianspolitiken har företagen tillåtits visstidsanställa mängder av folk och så har vi alla inhyrda som finns på de olika bemaningsföretagen. I Lidköpings arbetsmarknadsområde ser det inte lika dystert ut ännu. I andra biltillverkar länder som Tyskland.Frankrike.Italien och Spanien är det så dyrt att avskeda enligt lag att man avstår. Istället pumpar regeringarna in miljarder i de privata företagen så att de anställda får vara kvar. Bilundustrin hålls uppe med skattesubventioner. Jag brukar inte vara orolig men en arbetslöshetsbomb i tider där folk lämnat A kassorna och blir hänvisade till Socialen kan innebära skattehöjningar i många kommuner helt klart. Jag var inbjuden att hälsa välkommen till Lidköping på danstävlingen Vänerpokalen. Ett fantastiskt arrangemang av Helenes dansskola och föräldrarföreningen. 650 deltagare mest tjejer från hela Sverige. Det dansades i Idrottens hus under hela lördagen. Vänerpokaler.... Idrottens Hus är för litet för ett sådant här arrangemang.Evenemangshallen skulle kunna vara ett alternativ för ännu större danstävlingar med minst det dubbla antalet deltagare.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

Hej alla som abretar med och pe5 Molnet!Jag abretar som samordnare ff6r barn med autism och vill ge4rna prata om samarbetemed er mellan ff6rskola skola.Hoppas pe5 snabbt svar!MVH AgnetaP.S: Vilken bra hemsida!

Rafaela - 17 maj 2012 03:04

Jo det vore nog bra, om man till att börja med fick några korvören över att anställa folk för....
Produktivitet? Sorry, men dygnet har bara 24 timmar så mer går liksom inte. Konstigt att det fortfarande inte blir nåt över?

Ulf - 20 oktober 2008 00:00

Oven: Nej, jag förväntade mej inte att du skulle förstå mitt resonemang heller.... suck..

Ulf - 19 oktober 2008 00:00

För att du inte skall verka så uppgiven Ulf kan jag upplysa dig om att jag tycker det vore viktigare att kanske lyfta bort sjuklönekostnaden för fåmansföretag. Det blir ju ngt orimligt om man anställer en person som blir sjuk och man får arbeta ihop till både sin egen och den anställdes (sjuk)lön i det läget. Har skrivit om det tidigare men du kanske har missat det.
;)

Oven - 19 oktober 2008 00:00

Ulf, om du hade lägre skatter och arbetsgivaravgifter så hade dina konkurrenter också det vilket skulle leda till lägre priser och oförändrad vinst. Däremot skulle du också ha en sämre infrastruktur gällande samhällstjänster som vägar, vatten o avlopp m.m m.m.
Om du vill anställa en person så bör du väl kunna räkna hem lön + vinst tack vare ökad produktivitet. Förstår faktiskt inte dina argument. ^o)

Oven - 19 oktober 2008 00:00

Ett annat av problemen är att man helt enkelt inte har råd att anställa som småföretagare... Vi skulle behöva en man till, men har knappt till våra egna löner ens.... Vi har knappt några banklån, jobbar hårt för varenda krona och genererar en liten men stadig vinst, men att så mycket skall gå till skatt och arbetsgivaravgifter gör ju knappast livet lättare...
Som egen tjänar jag *mycket* mindre än som anställd...

Ulf - 18 oktober 2008 00:00

Hej Kjell

Bra att du pekar på avigsidorna med visstidsanställningar och inhyrd arbetskraft.

Trots alliansens och företagarnas envisa propagande om hur dyrt och framförallt svårt det är att säga upp tillsvidareanställda är det ett mångårigt känt faktum att Sverige är ett av de industriländer i Europa där det är enklast och billigast att göra sig av med personal. Trots den förhatliga fackliga "makten" som man oftast pekar på som ett hinder.

Hoppas några av de mest ihärdiga fackmotståndarna vaknar till sans i dessa tider av både finans- och sysselsättningskris.

Ronny Carlsson - 18 oktober 2008 00:00