Bloggmeny

Stora bekymmer i Lidköpings Näringsliv

torsdag, 11 november 2010 10:04, Politik

Så här mitt i finanskrisens lågkonjunktur drabbas Lidköping hårt. 1900 talets industristruktur vilken varit stark i Lidköping slås ut. Nu senast Vestas gjuteri. Det kommer säkert mer. Samtidigt har staten lämnat Lidköping med alla sina organisationer. Snart läggs Tingsrätten ned och flyttas till Skövde. Tidigare en lång rad av verksamheter som CSN,Skattemyndigheten,Kronofogden,Försäkringskassan,Tullverket. Vi har verksamheter som betecknats som framtidsföretag såsom Analycen. Ägdes av lantbrukskooperationen. De har det också svårt så de sålde till multinationella Eurofins. Nu flyttas jobb från Lidköping vilket är oroande. Vi jobbar med att ge tillfällig sysselsättning men givetvis är det riktiga jobb vi vill ha. Satsningen på Änghagen kommer att ge ca 100 nya jobb.Besöksnäringen växer långsamt men det behövs en helt annan konjunktur för att ge alla tusentals arbetslösa ett jobb i Lidköping.Det är inget vi kan fixa med lokalpolitik. Efter valet har det vart tyst från den nya regeringen också. Kommunens insatser är långsiktiga och de som ropar efter nya industriföretag vet inte vad de talar om. Industritillverkning enligt gammalt tänk kommer inte att ske i Sverige i framtiden.Däremot kommer vi att vara fortsatt duktiga längre upp i förädlingskedjan på en produkt.Men det hjälper inte arbetslöse Andersson som stått vid en flerop maskin på LPI.Denna maskin sköter en välutbildad indier eller kines till en lönekostnad på 10 kr i timman. Förra veckan körde vi flera konferenser i Lidköping. Totalt lockade vi ca 1000 personer kring folkhälsofrågor. Lotta Broomé höll i en av dagarna.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*