Bloggmeny

Körv med mos ...

söndag, 30 augusti 2009 17:09, Politik

Jag skall erkänna att före 20 års ålder åt jag väldigt mycket körv med mos och eller Pommes Frites eller bara en korv med bröd-Körv mä brö som det hette på Rådagatan. Vi hade flera ställen som vi besökte i stort sett varje kväll.Pommes var en innovation. Korv med bröd är 1900 talets svenska folksjäl. Vi besökte oftast den korvkiosk som låg vid vattentornet. Från början var det en enklare historia som låg emot tornets framsida.Sedan tillkom en modernare variant och trafikföringen ändrades i början av sextiotalet. Vid tornet höll man fast vid att det skulle vara riktigt potatismos.Man kunde se ägaren (vet ej namnet) komma åkandes på sin moped med släp efter. På släpet hade han 3-4 hinkar med potatismos. Detta i en tid då pulvermos maskinerna växte fram. "Boza" utvidgade sin kiosk vid gamla Thorells vid Lottkällsgatan men den gick vi oftast förbi för det var pulvermos..Det var inte lika gott där.Istället fanns det också en korvkiosk i hörnet De La gardie vägen/Stenportsgatan.Lidex grillen på Målaregatan fick också besök. När kunskapen om "JunkFood" växte fram gick jag ifrån denna form av mat. Med anledning av huset rivning så har "Rädda Torngrillen" rörelsen vuxit fram. En kväll bestämde jag mej för att göra något jag aldrig gjort.Med en kompis gick jag och beställde en körv med mos vid nuvarande Torngrill. Måste erkänna att det smakade bättre än väntat. Hur det blir med den framtida torngrillen vet jag inte. Ägaren kanske inte vill fortsätta ?? Annars har jag inget emot att vi återigen ger tillstånd till ett uruppförande av Torngrillen på sin gamla plats. Den ägaren kunde dessutom få möjligheten att öppna upp och göra något bra av vattentornet. Med ett normalt arrende kan kommunen installera en hiss och grillägaren kan utnyttja tornet också med dess fantastiska utsikt. Tror det skulle gå att driva den rörelsen. När jag var nere med nya vänner och lyssnade på Europe i Göteborg för några veckor sedan kom Kija med idén att vi skulle stanna till i Partille och äta en korv på Oves i Sävedalen. Jag visste inte att Oves fanns ens,men med Torngrillen i minne så protesterade jag inte..Även Oves kunde i sin nybyggda "korvkiosk" presentera ett utmärkt mos på riktiga potatisar.Ett recept från 1954. Det är Oves son som idag driver detta klassiska ställe. Så denna sommar har jag ätit 2 körv med mos...ler.. Gör som Birgitta - Stanna till vid Oves i Sävedalen.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*

oves äger.... min styvfarsas klasskompis som starta haket, så mååånga korvar har det blivit där igenom åren.

men torngrillen å gula grillen fungerar lika bra.. bara man kan få en hälften av varje ;)

Edlund - 19 september 2009 00:00

Nja, din tolkning förstås! Jo, du kan altid lite på en borgare men din misstänksamma natur ger vid handen att man måste vara tydlig ibland! Och det var ju mer av privat natur som vi skall äta korv vid vattentornet! Tänkte att vi lämnar politiken då??:)

Jörgen Larsson - 05 september 2009 00:00

Ja, det törs du i detta fall! Fråga är väl vad du vill beställa.

Du kanske istället för utlovad korv med mos vill ha en ham-borgare? :D

Jörgen Larsson - 01 september 2009 00:00

Nu la du allt upp bollen på straffpunkten Jörgen.
"Ja det törs du i detta fall"
Men inte annars då eller?

;)

Oven - 01 september 2009 00:00

Vågar man lita på ett löfte från en borgare Jörgen?

;)

Oven - 31 augusti 2009 00:00

Oven kom visst med svaret jag tänkte leverera. Dock är det väl förre ägaren till Läckö grillen Oven menar?

Tror också att min musikervän Inge "King" Kristoffersson arbetade i den korvkiosken. Om du nu söker svar på frågorna.

Din idé med en riktig korvkiosk "original" är ju häftig! Vore nått att sktyta med i dessa snabbmatsmojjars tidevarv.

Fixar du tillstånden och bygget bjuder jag dig på första korven i den kiosken!

Överenskommet? ;)

Ps
Oven kan få en korv han med. Vi har ju tampats en del så ett snack och lite ljug över en korv kunde var trevligt!

Jörgen Larsson - 30 augusti 2009 00:00

Ägaren till körvkiosken vi gamla vattentornet kallade vi "Valle" när jag levererade körvbrö dit. Vad han hette kan du nog få svar på hos Läckögrillen vars ägare tog över Valles rörelse.
Oves i Sävedalen är ju världsberömt i hela LIS. Verkligen väl värt ett besök.
:D

Oven - 30 augusti 2009 00:00

De första som startade Torngrillen bodde i en lägenhet på övervåningen på Esplanaden 11, där vår farmor bodde. Deras dotter Marita var jämnårig med mig. De gjorde moset hemma i köket i enrummaren. Sen förbjöd dåvarande Hälsovårdnämnden detta.

Ann-Mari Östberg - 30 augusti 2009 00:00