Intressanta åsikter
lördag, 30 april 2011 10:47, Politik
På måndag skall jag delta i ett samtal om Lidköpings Näringsliv och frågeställningen har industrin någon framtid.
Förutom IF Metalls förbundsordförande så deltar Kenneth Krantz från Svenskt Näringsliv.Han hade en insändare i förra veckan ihop med Vice Vd,n i riksorganisationen som var intressant. De anser att Sverige borde kunna bättre och att nuvarande regering är passiv.
Sverige skall inte vara ett land som konkurrerar med låga löner utan med kunskap och innovation. Denna åsikt har svensk fackföreningsrörelse framfört i årtionden.
Nu är vi överens med Svenskt Näringsliv men tydligen inte den borgerliga alliansen.
De anser också att den goda konjunkturen vi upplever är i hög grad resultat av kloka tillväxtreformer på 90 talet,men effekterna klingar av om inget görs nu.
I själva verket är det en hyllning till Göran Persson och S regeringen.
För samma åsikt framförs i dagens Svenska Dagbladet. Jag citerar.....
Förtjänar finansminister Anders Borg verkligen sitt goda rykte?
Att Sverige går så bra ekonomiskt, när andra europeiska länder krisar, är inte finansminister Anders Borgs (M) förtjänst.
Folk Enligt flera experter i ekonomi som SvD har talat med, lades grunden till denna ekonomi redan under Göran Perssons (S) tid som finansminister, det vill säga redan på 1990-talet, efter finanskrisen.
Andreas Bergh, forskare vid Lunds universitet och institutet för näringslivsforskning (IFN), säger att det tar mycket lång tid att påverka ett lands ekonomi. Han får medhåll av John Hassler, professor i nationalekonomi.
Han säger att finansminister Borg har gjort i princip allting rätt, men han säger också att det inte kan ha varit så svårt, då Anders Borg har haft stor nytta av de strukturreformer som dåvarande finansminister Göran Persson gjorde på 1990-talet efter bankkrisen.
Ett nytt politiskt-ekonomiskt ramverk skapades då, med en självständig riksband, ett överskottsmål i de offentliga finanserna och ett utgiftstak för statsbudgeten. Det är reformer som Anders Borg har förvaltat.
80 % av världens siden/silke produceras i Kina. Detta fantastiska konstverk var handgjort tråd för tråd i siden.
Silkesgudinnan uppfinner silkesindustrin
Som allt gott i Kina sägs silkesodlingen ha urgammalt ursprung i det kejserliga huset. Det ska ha skett exakt 2640 f. Kr. då Huang Di, den legendariske Gule Kejsaren, en dag bad sin gemål Lei Zu (Hsi Ling-shi, Te-ling-she) ta reda på vad det var som åt upp mullbärsbladen i den kejserliga trädgården. Kejsarinnan hittade silkeslarvens kokonger, råkade tappa några i varmt vatten och upptäckte att det gick att haspla ut en fin tråd ur dem. Därmed hade kejsarinnan uppfunnit silkesindustrin och för detta har hon dyrkats som Silkesgudinnan. 2602 f. Kr. ska en annan kejsarinna, Si-ling-chi, ha uppfunnit vävstolen.