Bloggmeny

Intressant med Sören Holmberg..

fredag, 26 november 2010 11:49, Politik

Lyssnade på Prof Sören Holmberg i Göteborg. Valanalyserna börjar nu bli klara och han gav följande intressant information: I 15 av tidigare 19 genomförda val har sittande regering tappat röster. Så ej denna gång. Mona Sahlin var ett sänke för Socialdemokratin på samma sätt som Göran Persson var det i förra valet. Däremot fick Fredrik Reinfeldt unikt stora värden i popularitetsmätningen. Det är de äldre i Sverige som lyft fram Reinfeldt som statsminister. Män över 65 år har ett mycket stort förtroende för Moderaterna och Reinfeldt. Hade Sveriges ungdomar fått bestämma hade Statsministern hetat Mona Sahlin. Det är en kamp mellan generationerna i Sverige konstaterade Holmberg. På samma sätt är det en kamp mellan kvinnor och män. Hade kvinnorna fått bestämma hade Sahlin varit statsminister. De gamla gubbarna vann dock över de unga tjejerna. Sett till politiken har de skett förändringar som fortfarande står sig. Holmberg pratade om begreppet sakfrågeägare. Tidigare var sysselsättningsfrågan Socialdemokraternas paradgren. Väljarna hade störst förtroende för S i denna fråga. Nu är det Moderaterna som tagit över. På samma sätt har de tagit över ekonomin och utbildningsfrågan från Socialdemokratin. Dessa tre frågor är de viktigaste för väljarna. Först på fjärde plats kommer frågan om Sjukvård och social välfärd. Det var den fråga som S-V-MP körde hårdast med i valrörelsen och som de är sakfrågeägare till. Men det räckte ej emot de tre andra frågorna. Ser man till framtiden är Socialdemokratin starka eftersom de har ungdomarna och kvinnorna med sig. Med nytt ledarskap. Ny framtoning av politiken med återtagande av paradgrenen sysselsättning så vinner S val i framtiden. Här i Lidköping har det stormat bakom kulisserna. Arenasäljarna har fått en internationell handbollsmatch till evenemangshallen under bandyns slutspel. Det är inte länge sedan repr för bandyn sa att får vi en hall så flyttar vi givetvis ut om det skulle bli ett arrangemang i arenan. Minnet är kort. Kan man inte spela bandy utomhus i februari kan vi lika gärna stänga utomhusbanan tidigare. Det finns en grupp som anser att vi skall lägga konstgräs där i mitten av februari och det kan faktiskt vara en god idé plötsligen. Vi minskar kostnaden för en ny konstgräsplan drastiskt. För övrigt såg jag att en Kristdemokrat ansåg att vi inte hade något barnperspektiv för att vi prioriterar en konstgräsplan. De har fortfarande inte lärt sig något efter deras stora valförlust i Lidköping. Konstgräsplanen skall nämligen anläggas för barn och ungdomsverksamhet enbart.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*