Bloggmeny

Chengdu - Kina.

söndag, 26 augusti 2012 10:44, Politik

Jämför man Sverige med Kina ur ett miljöperspektiv ligger vi minst fyrtio år före.Det gör vi med stora delar av världen inklusive USA.

I Kina lägget man allt avfall soptippar,dessutom bränner man soporna öppet. Vad avfall från 1200 miljoner åstadkommer för vår miljö kan var och försöka förstå.Tar man sedan resten av världens miljarder människor blir ju debatt om klimatvidrighet i Sverige tämligen löjlig.Därför arbetar jag internationellt där de stora förbättringarna kan ske.Mina tal om avfallet som en resurs väcker stort intresse i Kina.Biogassatsningen i Lidköping med flytande gas är mycket intressant.Inkluderande miljöledningssystem och miljökonsekevensbeskrivningar. Kineserna satsar en stor kärnkfraftsutbyggnad.Över femtio verk skall byggas i närtid.Det är s,k fjärde generationens verk som inte behöver använda lika stora mängder uran.Kineserna anser dessa är säkra.Kina behöver stora mängder el i framtiden och gör detta valet.Oavsett vad man tycker är beslutet bra för växthuseffekten.Samtidigt satsar man också stort vindkraft.Elbilar är framtiden för Kina och detta är också bra,Redan nu har man elmopeder i en helt annat utsträckning än vad vi har.De kommer susande helt tysta i Chengdu och man får passa sig som gångare hela tiden,

 

Det var en stor uppståndelse jag glömde att fixa en bild mig själv i talarstolen.Däremot tog jag denna bild Astrid.Min översättare. Vi gjorde ett bra jobb ihop.En talangfull tjej som skulle vidare till Lyon i Frankrike för utbildning.

 

Kina ligger nog femtio år efter Sverige värderingsmässigt.Man märker det i samtal,kultur.seder och bruk.Värdinnor är populärt.Skapar jobb om inte annat.

 

En kvart före vi skulle upp..Astrid är nervös men jag lugnar..vi fixar detta..För mig var det stort att prata inför representanter för 80 miljoner människor och vars nätverk ligger flera hundra miljoner..En utmaning och trevligt.


Lämna din kommentar

För att din kommentar ska kunna registreras ska samtliga fält vara ifyllda. Din e-mailadress visas inte offentligt ute på webbsidan utan är endast till för att vi som skriver i bloggen ska kunna ta kontakt med dig om det skulle behövas.

Din kommentar registreras inte med en gång utan måste först godkännas av administratören för bloggen innan den visas på webbsidan.

Namn:*

E-post:*

Kommentar:*