Bloggmeny

Lite av varje från Kina..

söndag, 26 augusti 2012 23:35, Politik

Oftast är folk kritiska till Kina. Vad arbetar jag med just nu avseende Chengdu ? Vi ansöker om pengar för samarbete från staten. Det avser skolutveckling mellan De La gardie och Xiancheng Highschool.Skolorna har dagliga kontakter och de elever som läser kinesiska får värdefulla kontakter.Detta skall utvecklas.Samma gäller en skola grundskolan.Samarbete kring export och företag skall ske mellan ITM-exportstiftelsen och Nordic City of living and learning.Campus Lidköping planerar att starta en grundläggande Kinautbildning.Volvo i Göteborg är med bl.a. Volvo har sitt säte i Chengdu med Geely-Volvo. I måndags träffade jag borgmästaren i Xindu och vi pratade om kulturutbyte...jag skall jobba med det nu.Sedan har de en stor industrial park med 30.000 anställda kring möbler..Skall försöka ihop Nässjö träcenter som sysslar med design..Något som kineserna vill ha samverkan kring..Skapar inga jobb i Lidköping men jobb till Sverige är alltid bra.

Det är populärt att gifta sig i Kina.Denna söndag var stadens gator fulla av brudpar som fotade i fina miljöer.

 

Ni ser IKEA flaggorna till vänster.Det byggs stora komplex runt Ikea.Chengdu är världens hetaste stad just nu.En byggboom utan dess like med en tillväxt som ingen uppnår.Hur detta skall sluta...Det går nog bra.Hela Kina sluter upp för att de tidigare fattigare regionerna skall tillväxt och bättre standard.Här finns Lidköping.Men det är som fattat.

 

Global Forum heter detta komplex.Den största byggnad jag någonsin sett uppförs nu i Chengdu.Gigantiskt.Vår arena i Lischöping,jaa,denna är minst 20 gånger större om det räcker...Skall bli intressant att besöka när det blir färdigt.

 

Traditionell Chinese opera..som innehåller en rad olika konstformer.Är ingen opera i vår mening..

Chengdu-Kina 2.

söndag, 26 augusti 2012 19:53, Politik

I samband med konferensen delade arrangören Chengdu city med som sagt 13 miljoner invänare ut pris till ett antal personer och företag.Jag fick äran att dela ut priser till bästa gator i Chengdu.Företagare och enskilda som varit delaktiga i att skapa ett bra gaturum. Jag skall visa bilder från två gator.När man ställer upp sådant här-Legitimerar man inte en diktatur? En fråga jag ställt till mej själv under många år.Jo har jag sagt tidigare därför har vi undvikit Kina .Men jag har ändrat mej efter första besöket och ser istället att med vår öppenhet och demokratiska sätt att vara och argumentera gör vi större nytta i en förändringsprocess än att stå utanför.Kina förändras snabbt och man ser upp till länder som Sverige.Jag har pratat svenskt manér helt öppet till både folk och fä.Förra gången talade jag om djurens rätt.Denna gången var det hållbar stad och hållbart liv.Media är mycket intresserade.

en prisbelönt gata bevarade man det gamla genom att bygga en mur utanför ett stort hyreshus.På muren visade man hur det såg ut innan det revs genom foto betong.En teknik jag aldrig sett tidigare.Träd planteras och det blir ett mycket fint gaturum.

 

Chengdu - gatumiljö.

Lycka..IKEA.

söndag, 26 augusti 2012 18:01, Politik

Jag blev specialintervjuad av media gruppen People of China.Filmad och ligger ute deras nätsida.De var noga med att berätta att de var världens tionde största mediagrupp med kontor i sju länder. Journalisten kvinnan i vit dräkt utgick från faktumet att Lidköping var en av världens lyckligaste städer...Lycka är relativt hur mäter man det var min motfråga innan intervjun.Man har ett lycklighetsindex i Kina..Bygger inkomst,utbildningsnivå,hälsotal samt hur många timmar man är ledig från sitt arbete ?!!!....Här är Sverige bäst...enligt kineserna..Vi tycker inte vi är lyckliga men faktum är att svenska ungdomar-studenter ligger i topp avseende hur man mår och hur man ser framtiden. visst ligger det något i det hela. grattis Lidköpingsbor...Vi är lyckliga...

 

söndagen hade jag lediga timmar.jag vill se IKEA...och det var ett bra val..Har aldrig sett många lyckliga människor.Ikea var lokaliserade inne i stan i 13 miljonsstaden.Det byggs runt omkring som ni ser...Som svensk kände jag stolthet när jag kom in i butiken som var en exakt kopia av IKEA i Bäckebol eller Kållered.

Butiken var välbesökt.Lyckliga Kineser provade hejvilt..Det fotograferades och diskuterades.

 

Alla möbler och produkter har de svenska namnen.

Kineserna är lika oss svenskar i flera avseenden.De förstår svensk humor och det är en orsak att det går bra för mej i Kina..Här IKEA kunde jag se att de var begeistrade i det svenska sättet att organisera.Kö till att bli Family medlem och man gick omkring och mätte precis som IKEA vill att man skall göra..Selfservice.

Priserna IKEA låg 40-50 % lägre än i Sverige.Här kan ni köpa en lunch..lax för 29 kr.Kinesiska valutan RMB ligger nästan som den svenska kronan det är lätt att jämföra.Köttbullar har alltid varit en storsäljare internationellt.Om de fortfarande tillverkar Dafgårds vet jag inte.

det bästa till sist..När man kommer till utgången vet alla att det vankas billig mat,dricka glass och godis IKEA.Så också i Kina.

Jag gick fram till denna tjejen och frågade om jag fick ta ett foto..Helt fantastiskt och se...en svensk körv brö...gör succe i Kina.

Med denna gigantiska marknad som finns  är jag inte ett dugg orolig för Sveriges framtid om man gör rätt.Det fodras dock en ny regering.

 

Chengdu - Kina.

söndag, 26 augusti 2012 10:44, Politik

Jämför man Sverige med Kina ur ett miljöperspektiv ligger vi minst fyrtio år före.Det gör vi med stora delar av världen inklusive USA.

I Kina lägget man allt avfall soptippar,dessutom bränner man soporna öppet. Vad avfall från 1200 miljoner åstadkommer för vår miljö kan var och försöka förstå.Tar man sedan resten av världens miljarder människor blir ju debatt om klimatvidrighet i Sverige tämligen löjlig.Därför arbetar jag internationellt där de stora förbättringarna kan ske.Mina tal om avfallet som en resurs väcker stort intresse i Kina.Biogassatsningen i Lidköping med flytande gas är mycket intressant.Inkluderande miljöledningssystem och miljökonsekevensbeskrivningar. Kineserna satsar en stor kärnkfraftsutbyggnad.Över femtio verk skall byggas i närtid.Det är s,k fjärde generationens verk som inte behöver använda lika stora mängder uran.Kineserna anser dessa är säkra.Kina behöver stora mängder el i framtiden och gör detta valet.Oavsett vad man tycker är beslutet bra för växthuseffekten.Samtidigt satsar man också stort vindkraft.Elbilar är framtiden för Kina och detta är också bra,Redan nu har man elmopeder i en helt annat utsträckning än vad vi har.De kommer susande helt tysta i Chengdu och man får passa sig som gångare hela tiden,

 

Det var en stor uppståndelse jag glömde att fixa en bild mig själv i talarstolen.Däremot tog jag denna bild Astrid.Min översättare. Vi gjorde ett bra jobb ihop.En talangfull tjej som skulle vidare till Lyon i Frankrike för utbildning.

 

Kina ligger nog femtio år efter Sverige värderingsmässigt.Man märker det i samtal,kultur.seder och bruk.Värdinnor är populärt.Skapar jobb om inte annat.

 

En kvart före vi skulle upp..Astrid är nervös men jag lugnar..vi fixar detta..För mig var det stort att prata inför representanter för 80 miljoner människor och vars nätverk ligger flera hundra miljoner..En utmaning och trevligt.

Chengdu - Kina Sichiuan provinsens 21 kommuner samlade.

söndag, 26 augusti 2012 10:03, Politik

 

 

 

 

 

 

 

 Jag var inbjuden som huvudtalare när representanter för 21 kommuner i Sichuanprovinsen var samlade till konferens.Här en snutt från inledningen.Det bor ca 80 miljoner i Sichuan som är beläget i sydvästra Kina.Skall man ta sig till Tibet får man åka till Chengdu.Det finns också en tibetansk stadsdel i Chengdu Ämnet mitt anförande var Stads och landsbygsutveckling ur ett miljöperspektiv.I samband med byte av ny president i Kina har man beslutat att de fattigare delarna av Kina också skall utvecklas.Men detta ske med miljön som fokus.Eftersom talet mottogs mycket positivt kanske jag får tala vid fler tillfällen i Sichuan.Chengdu är en världsstad med 13 miljoner invånare.Volvo-Geely har sitt säte här och det känns mycket bra att ha denna ort som utgångspunkt för Lidköpings framtida samverkan.

Turistutveckling

torsdag, 02 augusti 2012 13:48, Politik

Den helt avgörande frågan för en växande turism är att det finns övernattningsmöjlighet.Den privata marknaden är mer eller mindre ointresserade av Lidköping.Kommunen kan inte driva hotell- Däremot äger kommunen Framnäs Camping vars drift är uttarenderad.Vi medverkar  mycket vi kan för att utveckla Campingen. Jag klippte band och invigde en ny del av Campingen innan högsäsongen tog fart.

Ny modern arkitektur ritad av Näringslivsfastigheters VD Anders Djup.

Nästa etapp som planeras för ca 500 personers boende. - sådant är bra för Lidköping.

Nästa år skall vi bygga om här och anlägga en bättre strand för 500.000 kr.Fast med en sommar som denna undrar man hur Sverige som turistland skall utvecklas.

Sjukhuset i Lidköping

torsdag, 02 augusti 2012 00:45, Politik

Jo jag har varit tyst i denna fråga eftersom den kom upp via ett tjänstemannatänk om hur man kan spara pengar.Jag tog initiatriv omedebart efter midsommar för möte med den politiska ledningen som bestämmer. Det mötet kommer att ske nu i Augusti.Att i partipolitiserade protesttåg är inget för mig.Särskilt när ansvariga politiker uttalar sig att akuten inte skall läggas ned.Det har aldrig varit aktuellt.Ändå går Moderaterna med plakat Vi skall ha kvar akuten..Folk är uppskrämda och överdrifter sker. Moderaterna vill privatisera och sälja ut sjukhusen men det talar de tyst om.Jag kommer att kämpa för sjukhuset samma sätt som skett de senaste fyrtio åren.Men jag måste veta vad jag skall kämpa emot.Frågan har inte underlättast av synnerligen luddiga uttalanden av ansvariga politiker inom S-V och MP.Har vi inte politiker längre utan bara tjänstemän ??

Vi tar ansvar för ekonomin och den tekniska utvecklingen.Jomen visst..Men till vilket pris och skall akutkirugin läggas ner bara för det.Jag säger samma sak i kommunen ,givetvis skall vi förändra om vi gör det bättre.. Jag skall nu ta reda om det blir bättre.Vissa delar kan alltid bli bättre.Jag reser gärna till bra vård.Det är bättre att bli frisk bortaplan än sjukare hemmaplan av vårdskada eller felbehandling som jag blivit utsatt för.Men jag skall nu ta reda detta.när människorna är tillbaka efter semestrandet..Frågan är väldigt partipolitiserad eftersom man vet att väljarna är lättrörliga i sjukhusfrågor.Just nu agerar Moderaterna väldigt taktiskt och har övertag beroende mycket dåligt hanterande av frågan IGEN vill jag påstå. Att man aldrig lär sig...

Själv har jag fyllt sextio år och firade detta i Lima,Peru.