Bloggmeny

Körv med mos ...

söndag, 30 augusti 2009 17:09, Politik

Jag skall erkänna att före 20 års ålder åt jag väldigt mycket körv med mos och eller Pommes Frites eller bara en korv med bröd-Körv mä brö som det hette på Rådagatan. Vi hade flera ställen som vi besökte i stort sett varje kväll.Pommes var en innovation. Korv med bröd är 1900 talets svenska folksjäl. Vi besökte oftast den korvkiosk som låg vid vattentornet. Från början var det en enklare historia som låg emot tornets framsida.Sedan tillkom en modernare variant och trafikföringen ändrades i början av sextiotalet. Vid tornet höll man fast vid att det skulle vara riktigt potatismos.Man kunde se ägaren (vet ej namnet) komma åkandes på sin moped med släp efter. På släpet hade han 3-4 hinkar med potatismos. Detta i en tid då pulvermos maskinerna växte fram. "Boza" utvidgade sin kiosk vid gamla Thorells vid Lottkällsgatan men den gick vi oftast förbi för det var pulvermos..Det var inte lika gott där.Istället fanns det också en korvkiosk i hörnet De La gardie vägen/Stenportsgatan.Lidex grillen på Målaregatan fick också besök. När kunskapen om "JunkFood" växte fram gick jag ifrån denna form av mat. Med anledning av huset rivning så har "Rädda Torngrillen" rörelsen vuxit fram. En kväll bestämde jag mej för att göra något jag aldrig gjort.Med en kompis gick jag och beställde en körv med mos vid nuvarande Torngrill. Måste erkänna att det smakade bättre än väntat. Hur det blir med den framtida torngrillen vet jag inte. Ägaren kanske inte vill fortsätta ?? Annars har jag inget emot att vi återigen ger tillstånd till ett uruppförande av Torngrillen på sin gamla plats. Den ägaren kunde dessutom få möjligheten att öppna upp och göra något bra av vattentornet. Med ett normalt arrende kan kommunen installera en hiss och grillägaren kan utnyttja tornet också med dess fantastiska utsikt. Tror det skulle gå att driva den rörelsen. När jag var nere med nya vänner och lyssnade på Europe i Göteborg för några veckor sedan kom Kija med idén att vi skulle stanna till i Partille och äta en korv på Oves i Sävedalen. Jag visste inte att Oves fanns ens,men med Torngrillen i minne så protesterade jag inte..Även Oves kunde i sin nybyggda "korvkiosk" presentera ett utmärkt mos på riktiga potatisar.Ett recept från 1954. Det är Oves son som idag driver detta klassiska ställe. Så denna sommar har jag ätit 2 körv med mos...ler.. Gör som Birgitta - Stanna till vid Oves i Sävedalen.

Helt onödig debatt och upprörda känslor

onsdag, 26 augusti 2009 09:14, Politik

Idag kan man läsa om upprörda känslor kring de besparingsförslag som tydligen tjänstemän på Kultur och Fritid lagt fram till politikerna. Från min horisont är det helt önödigt att ens skriva ned vissa föreslag på ett papper eftersom de aldrig kommer att genomföras.Att ta bort uppvärmningen av konstgräsplanen kommer inte att ske. Ej heller att kommunen slutar klippa föreningsägda bollplaner. Dessutom pratar vi mer om vart nästa konstgräsplan skall ligga mer än att anlägga en ny grusplan så varför bjuda på helt felaktiga tidningsartiklar ? Kultur och Fritid har en "kultur" att sprida konstiga besparingsförslag när det blir sådana tider som vi har just nu.Jag kommer särskilt ihåg när man drämde i och sa att skall vi spara så stänger vi badhuset bl.a En annan fundering är om balansen mellan kultur och fritidsintressena är rätt avvägd efter omorganisationen. För mej är kultur och fritid samma sak. Tyvärr har omvärlden och personer en tendens att bara se till det ena eller andra.Lidköping ligger högt i kostnader både i kultur o fritid.Den frågan kommer ständigt och jag tänker redovisa läget i detalj framöver.Anledningen är givetvis att det är vår och min politik.Livet består inte enbart av vård och skola. Där skiljer sig min åsikt gentemot de högerpolitiker som anser att den konsumtionen får man betala för ur sin egen plånbok.. Det är en bättre debatt att föra.Speciellt när man hör just högerröstare står och kritisera kommunen när man själv röstar på en idéologi som inte vill ha att samhället överhuvudtaget ägnar sig åt kultur och fritid. Det har varit många fina artister i år i Stadsträdgården. Rebecka Thörnkvist. Folkpartiets Inger Svensson var jättenöjd med den nya scenen. Hon tyckte vi kunde satsa ännu mer på artister. Bl.a genom att lägga ned och stänga Vänermuséet.???? !!!!. Där har NLT något att skriva om,I all synnerhet eftersom det var Folkpartiet och dåvarande kulturnämndens ordförande Inghar Främberg som drog igång det hela med muséet.

Länka sin blog-Stadsträdgården.

måndag, 24 augusti 2009 09:35, Politik

Det var en intressant utveckling att landets utrikesminister Carl Bildt numera länkat sin blog på UD,s hemsida. Jag har aldrig ens tänkt tanken att lägga ut denna blog på kommunens hemsida. Skulle säkert få nej för som jag skrev tidigare har jag ju inte så mycket att säga till om. För övrigt är Sverige i blåsväder nere i Israel. Deras reaktion efter en artikel i Aftonbladet visar på att man visserligen är folkvalda men att demokratin har låg kvalité i detta land. Sedan gör man det väldigt enkelt för sig att alltid hänvisa till antisemitism. Det är ungefär som om man kan bete sig hur som helst bara för att 6 miljoner judar dödades för ca 65 år sedan. Annars är det högern som dominerar i debatten även i Sverige. Intressant är att flera högermän nu går ut och propagerar för att samhället inte alls skall syssla med kultur och fritids verksamhet. I detta sammanhang pratar man också om slösaktiga kommuner.Det innebär att moderaterna i Skövde är slösaktiga som satsat på ett modernt badhus.Dessutom i en bransch man inte skall verka i överhuvudtaget. I Lidköping skall Fritid sänka sina kostnader med några hundratusen och genast ser vi vad det kan innebära. I högerns Sverige skulle det inte finnas något sådant alls. Det var bra musik i Stadsträdgården i lördags. Tyvärr spelade vi själva i The Politicians - Vi gick på samtidigt som Melodie Club spelade kl nio.Man kan inte dela på sig så det blev inget denna gång.Däremot såg jag Lidköpingsbandet Nimmt Swei. Helena Nagel har förutsättningar att gå längre om hon vill.

Val, val, val

måndag, 17 augusti 2009 12:52, Politik

Hade egentligen tänkt skriv om nåt annat men så kom de ett brev från regionen om att jag nu hade möjlighet att välja. Det beskrevs som en fantastisk möjlighet. Jag kunde nu få välja vilken vårdcentral jag vill tillhöra. Jag vet inte hur många miljoner det kostar att skicka ut dessa försändelser och hanteringen men det lär väl gå på ett antal miljoner.För mig hade det vart bättre att satsa dessa på patienten. Det är fullständigt ointressant vilket hus jag går till. Det val jag vill kunna göra är vilken läkare jag har. Varför den s,k husläkarereformen togs bort vet jag inte heller. Jag vill kunna ha samma läkare över tid. En läkare man har förtroende för och som känner till en. En läkare som har tid och som har kunskap. Som det nu är möts man ibland av läkare som är på väg ut innan de kommit in.Besöket verkar få ta 8 min och recept skrivs ut i all hast.Någon tid för samtal finns inte o undersökningar sker sporadiskt. Ibland träffar man på läkare vars kunskap ligger på ens egen nivå så här i Google tider där kunskap numera är tillgänglig för den intresserade. Nej sluta med politiska pseudoreformer som bara är till för borgerlig idéologi utan praktisk betydelse. Ja,,, detta är ingen läkare utan en pilot som numera sjunger. Magnus Bäcklund - Känd sångare,slog igenom med Jessica Andersson i duon Fame. Magnus avslutade artistuppträdandet i Stadsträdgården under veckan. Det var riktigt bra. Han överraskade mej med ett enormt bra röst.Faktiskt var uppträdandet ett utav de bästa på länge i Lidköping.Med bra musiker och framförallt bra ljud.Det har ju klagats med all rätt och nu hade man flyttat ned basförstärkarna bl.a Han hade med sig en innovation i scen bakgrund med en elektronisk bildskärm. Dansare dansade live i en studio och det transformerades till scenen i Lidköping.

Semestern är över...Nu drar det gång..

söndag, 16 augusti 2009 01:38, Politik

Då var semestern över för denna gång.Kör igång med arbetsutskott o på tis/onsdag gör vi en liten tur och besöker andra kommuner för att prata med dem om både näringspolitik och hur de har organiserat den politiska organisationen. Ekonomin ser för tillfället ut att förbättras och nu går regeringen ut och säger att det kommer mer pengar till kommunerna.Detta trots att man sagt nåt helt annat under året. Moderaterna har vart under press och det verkar som om man får ge sej. Om det räcker för att ta bort den planerade skattehöjningen helt återstår att se.Under veckan och helgen har det varit festivaler både i Lidköping och Götene samt det stora Kalaset och Way out West i Göteborg. De som planerar och lägger detta samtidigt här i Lidk/Götene gör inte ett professionellt jobb. I detta fallet är det väl Arnfestivalen som jag avser eftersom det bygger på entréintäkter. Både i Lisch och Göteborg var det utan entré. Att vädret dessutom varit bedrövligt gör det hela ännu sämre. Själv var jag i Göteborg igår och trängdes med ca 60.000 personer på Götaplatsen och Avenyn för att se på Europe. Europe spelar med John Norum igen och det var en jättepublik.Långt ifrån alla hörde eller såg någonting. Europe spelade i en och en halvtimma så jag hade en halvtimma med de bästa låtarna på slutet nära scenen.Det tog mej en timma att komma fram i detta hav av människor som stod tätt. Anledningen att jag kom fram sent till Götaplatsen var att jag lyssnade på Petter. Han är rapare för er som inte vet. Jag tycker om hans svenska rap och var garanterat äldst i denna publik. Detta utbud erbjöd man i Göteborg. Här Larz Kristerz som hade en helt annan publik nere vid Packhuskajen. På Europe var alla där.Från barn till 80 åringar. Framförallt blev jag förvånad över alla pensionärer.Men de gillar tydligen hårdrock a.la åttiotal.

Har du inget att säga te om..Historien om ena söffa..

torsdag, 13 augusti 2009 22:40, Politik

På 1900 talet hade en politiker på min nivå mer att säga till om i detaljfrågor än vad jag har idag. Det fick en pensionär att utbrista här om dagen,,,,, har du inget å säja te om ?? För över ett år sedan pratade ett antal pensionärer med mig att de ville ha några soffor utplacerade i söderläget vid Åhlens/Hemköp. Dels är det lä och varmt blir det tidigt och kan man sitta o titta på folklivet till Systemet.Jag kollade lite men fick till svar att det var Källsons mark.Några soffor borde inte vara svåra att fixa tyckte jag.Men inget hände. Döm om både min och pensionärernas förvåning när det helt plötsligt dök upp en massa soffor på Sveagatan. En plats där inte en människa sätter sej för att det är både blåsigt och i norrläge.Som sagt kommentaren kom direkt...Har du inget o säja te om. Ibland funderar jag på o gå ut en kväll o flytta söffan 75 m ..ler... Då var det tid igen för Lidköpings Kulturfestival. Kultur o Porslin. Scotts drog ca 5000 personer till Stadsträdgården. Succe för den nya scenen. Kul. Här ser ni Roberto Mårdstam. Henke o Claes i bakgrunden. Abunda dans skola o samba förening från Göteborg har vart med tre ggr nu i Lidköping. Denna gång fick de visa upp sig för en större publik vilket var trevligt. För övrigt har jag lagt ut nästan 100 bilder från festivalkvällen på facebook. Fler och fler blir nu medlemmar på Face. Bli det du också: www.facebook.se

Bergsten bekräftar,,,,,

fredag, 07 augusti 2009 13:06, Politik

I våras framförde jag kritik emot allians regeringens kommunpolitik och fick igång en debatt om detta. Både här och på Lidköpingsnytt. Givetvis kunde man läsa Moderata försvarare med tämligen svaga argument.Det är nämligen så att Sverige styrs av ett handfull moderater från Stockholm. Givetvis är det inte långsiktigt hållbart med ett så synnerligen snävt ledarskap.Det är därför bra och starkt av Götenes kommunalråd Bo Bergsten från Kristdemokraterna att säga ifrån. Alliansregeringen måste börja stötta kommunerna var budskapet från KD kommunalråden.Var också intressant att Folkpartiet gjorde utspel i veckan. Man tycker att regeringen måste stötta kommunerna inom utbildningsväsendet bättre. Moderaterna som styr börjar få det hett om öronen. Själv har jag börjat starta upp efter semester med en Logistik konferens som hålls inom ramen för Lidköpings ambassadörerna och deras årliga träff. Bilden är från Jalta.Ligger vackert beläget med kusten och stränderna mot söder och bergen i norr.Som bruligt så flockas molnen över land men vid beachen skiner solen. Även de har en beskyddare. Liksom i många öststater fungerar samhället med ny och gammal teknik.Här en gångbart räkneverk. Ukrainsk Borstj - skiljer sig ifrån Ungersk och var godare. Till denna soppa äter man vitlöksbröd.Supergott.

Bilder från Krym och yalta.

torsdag, 06 augusti 2009 00:58, Politik

Strandpromenaden i Yalta. Nyrenoverad och påkostad ,kilometer lång. I bakgrunden ser ni ett restaurangskepp. Vore något med Sigrid Storråda i storversion nere vid hamnen när hamnstaden är byggd med 3000 invånare. Kyrkor läggs det mycket pengar på. Väldigt vackra guldkupoler i Ortodoxa kyrkan Yalta. Är man vid Svarta Havet så måste man äta fisk. Här i helversion,50 kr för fiskrätten. En bild från restaurangvagnen.Nattåget emellan Odessa och Simpferopol var en av höjdpunkterna. En 50 cl Stella kostade 17 kr.Maten gick på 60 kr.Det var så dyrt att det inte fanns några gäster. Istället ingick det väl som personalförmån att få äta o dricka.Konduktörer,personal och vakter förgyllde kvällen med musik o sång....ler