Bloggmeny

Det blir mer än 100 miljoner..

måndag, 27 april 2009 00:52, Politik

Jag har vart med i Kommunfullmäktige i Lidköping sedan 1974 - Det som sker nu har aldrig hänt att kommunerna helt plötsligt tappar sådana enorma belopp i skatteintäkter. Vi har haft lågkonjunktur och fastighets och bankkriser tidigare-Senast var 2002 men detta som sker nu hände aldrig.Någon analys till orsak har jag inte sett mer än lågkonjunktur. Arbetslösheten har varit betydligt större men vi fick inte dessa bortfall då.Jag återkommer till vad jag tror är orsak -Helt klart blir det att utföra en annan politik än att bygga Lidköping.Trist men nödvändigt.Sedan hoppas jag det kommer att finnas utrymme för satsningar också men prioriteringarna blir hårda.Vi sparar nu 40 miljoner.Vi kanske behöver minska kostnaderna med ytterligare 40 miljoner plus en skattehöjning.Då kan jag garantera att det kommer och märkas.Det på går en märklig debatt varför S är tyst. Man tror tydligen att vi dikterar media.Sanningen är att media lagt locket på och ägnar sig mer åt opinionssiffror och Mona Sahlins ledarskap istället för kritisk granskning och framsläppande av kritiska röster emot alliansen.

Opinionssiffror o Pirate bay....

söndag, 19 april 2009 17:54, Politik

Det enda institut vid sidan av SCB som är trovärdigt avseende väljar opinioner är SIFO.De ställer en rak fråga vilket parti skulle du rösta på om det var val idag.Dagens resultat var att vårt försprång på nästan 10 procent var utplånat och det är mycket jämt mellan blocken.Tyder på att det blir en hård valrörelse. S tappar återigen i storstäderna och det var där förra valet avgjordes.Stockholm och numera Göteborg är alliansmajoritet.I Lidköping verkar det som att alliansen startat valrörelsen redan.Den ena insändaren efter den andra - fylld av missuppfattningar - eller oärligt budskap fyller media. Nu har man inte så mycket för detta skrivande för SIFO chefen säger att S-V-Mp håller sitt grepp i de medelstora svenska kommunerna med industristruktur. Det känns bra,,,,Lisch är en sådan kommun. Annars är det mycket upprörda känslor avseende Pirate Bay domen. För min egen del känns det inte bra med politiska domar. Det är en återgång till 1900 talet då vi sett en rad politiska domslut.Jag trodde den tiden var förbi. Jag hoppas en ny regering river upp de senaste lagarna och anpassar sig till verkligheten. Min klara uppfattning är att upphovsmän och musiker/filmare givetvis skall ha betalt för sina verk men att det borde gå att lösa genom ett betal eller skattesystem.Vi har idag fungerande system till STIM och IFPI och allt vad de heter.Däremot gör det väl inget att de stora multinationella mediabolagen får anpassa sig till dagens verklighet. Att jaga ungdomar och andra som fildelar kan inte vara rätt. Jag fick min första bandspelare 1964 - Jag har bandat mycket musik på den tiden.Idag kan man lätt "spela" in all den musik som finns på olika musiksajter utan att man fildelar. Det är lagligt...jag ser dock ingen skillnad för det är samma musik jag lyssnar på utan att betala.Så riv upp allt..och anpassa lagen till den verklighet som råder. En stadsdel i Lima heter San Isidro.De välkomnar med 100 flaggor....snyggt... Det här är en färg för Kjell Hjalmarsson i centern. Det var han som hade insändare om friheten att välja takfärg själv.Utan regelverk så kan man ju ha rosa tak. Det vill vi inte ha på Råda Mosse/Askeslätt därför bestämde vi att det skall vara röda tak. Om detta skrev alliansen flera insändare utan att ha fattat att man kan ge dispens om man har skäl att vilja ha en annan takfärg.Grönt/rött exempelvis som det blir om man har Sedumtak.Eller svart om det är bra för solfångarna.Kommunens eget dagis byggdes med dispens för att man ville ha grått tak.

Centern i Lidköping ..Är på väg någonstans,,,,igen...

söndag, 19 april 2009 00:47, Politik

Det var ett välkänt faktum att Centerpartiet i Lidköping under flera år inte ville samarbeta med de övriga borgerliga i Lidköping. Man gick sin egen väg och la egna budgetar byggd på Centerpolitik.Under många år hade vi upp till sju olika budgetförslag.Sedan kom den centrala alliansöverenskommelsen som tvingade in Centern i fållan igen.Är man i en allians som så starkt försöker profilera sig i Lidköping så får man väl finna sig i att vara där.Men icke,,,sedan någon månad tillbaka har Centern en ny ordförande som halvt desperat försöker få in sitt parti på arenan. Detta retar övriga borgerliga partier.. Nu senast var det ett antal frågeställningar i NLT som närmast var löjeväckande. Dels för att alliansen står bakom den förda politiken och dels för att näringspolitiken i Lidköping är så starkt involverad med det lokala näringslivet. I princip sätter näringslivet agendan och prioritetsordning. Vi har arbetat efter devisen att de som i sin profession sysslar med tillväxt och företagande också rimligtvis borde vara bäst på näringspolitiken. Centerns frågeställningar andas kritik. Kritiken riktas därmed emot det lokala näringslivet....och emot deras egna reprsentanter i kommunstyrelsen.Det hade vart klädsamt om man frågat sina egna förtroendevalda innan man börjar skriva en massa för att försöka få media för sitt parti. Det är inte lätt att vara ny i politiken. Ja bilden har inte med Centern att göra...ler. I Lima har man flera parker där man också visar landets djur. Peru har en natur som består av allt. från sten,sand och öken till Andernas mäktiga bergsmassiv samt djungeln både i norr och Amazonas som i söder. Längst med västkusten finns det underbara stränder utefter ocenanen.Ett paradis för en turist.

Back to Lisch..

onsdag, 15 april 2009 18:17, Politik

Jag är tillbaka till Lidköping. Kommunstyrelsens au på tisdagen och min plan var att ta flygresan på 12 timmar med tidsomställningen på 7 timmar i ett nafs genom att vila i Amsterdam.På denna jätteflygplats finns det numera ett cabinhotell där man betalar per timma. Så jag checkade in,duschade och somnade i en jätteskön säng i fyra timmar.Därefter var man redo att ta kvällsplanet till Göteborg vilket gjorde att jag var hemma kl 24.00 ,somnade och var på mötet kl 8.00 som planerat.Funkade jättebra.Annars gäller min tidigare vetskap att skall man resa så långt så bör man ha minst 2 veckor till förfogande. Nyheten om gerillattacken släpptes i Peru igår.Två dagar efter att jag skrivit om den.Jag pratade med mina vänner i Lima och man kan lugnt säga att det väckte oro. Vi vill inte ha tillbaka den gamla tiden-och det kan man givetvis förstå. Här i Lidköping får vi ta oss an våra egna problem som givetvis är små i jämförelse med världens men som måste lösas. Det ekonomiska ras vi varit utsatta för stoppas förhoppningsvis upp. Det är för tidigt ännu att säga om vi kan undvika en tillfällig skattehöjning 2010. För första gången kommer S-V och Mp att gemensamt arrangera Första Maj firandet i Lidköping. Det är en utveckling i tiden och känns vitaliserande. Nu hoppas jag att formerna också lyfts till något annat än 1900 talets innehåll.Men bara vädret blir bra så är jag lycklig. Första Maj är också vårens intåg och den kommande sommaren.Härligt.... Jag levde på papaya hela tiden bl.a.Denna stora frukt på 1.5 kg kan man inte köpa i Sverige. Att kunna köpa frukter som är färdigmogna under sol lokalt är något helt annat än de frukter som skördas gröna för att mogna under transport.

Gerilla attack

söndag, 12 april 2009 03:15, Politik

Jag skrev redan förra året när jag var här om Perus demokratiutveckling och att det är skört.Samt det historiska med en av Sydamerikas framgångsrikaste guerillaorganisationer som dock slogs sönder för 10 år sedan.Jaa,,slå sönder,,innebär att man helt enkelt dödade många genom folkmord.Man glömmer liksom inte på tio år.Följande har nyss hänt när jag kom hit:Landets förre president Alberto Fujimori dömdes den 7 april 2009 till 25 års fängelse av en särskild tribunal för brott mot mänskligheten och kidnappning. Fujimori förklarades ansvarig för grovt dråp, och mord under försvårande omständighether. Det var första gången som en tidigare demokratiskt vald president i Peru och Latinamerika, har dömts och fällts av en nationell domstol för brott mot de mänskliga rättigheterna. Fujimori styrde Peru från den 28 juli 1990 tills han avsade sig presidentposten via ett fax efter flykt till Brunei och senare Japan. Debatten går därför hög här om det var rätt eller fel. Guerillan var dock väldigt nära att ta över och hade ett stöd på närmare 50 % så det är klart det är för och emot.Idag kom nyheten att Guerilla rörelsen Sendero Luminoso aktiverat sig igen.Vid en attack i Södra Peru hade man dödat 13 regeringssoldarer. Detta är givetvis en jättenyhet. Men inte här i det land det händer i.Nyheterna har inte nämnt det med ett ord. I de inhemska Tv kanalerna kör man Jesus spel och allmänna reportage. Tänk er att en gerillarörelse i Jämtland hade dödat 13 militärer eller poliser. Då hade hela Sverige vart i chock och man sänt nyheter dygnet runt och utlöst nationell sorg. Här vet man inte ens om det. Visar på nivån. Så på samma sätt det var dramatiskt förra året när jag var här så kan man lugnt säga att det är samma igen.

Kommentarer (1)


Lekplats i Mira o i Lidköping

lördag, 11 april 2009 22:15, Politik

Man satsar mycket på parker här i Lima. Som man gör i de flesta storstäder så att befolkningen kan söka sig till nån grön oas. Det saknas nämligen grönska i stora mått i detta land av sten och sand. Jag visar en bild direkt här ifrån Kennedy Park som har en mycket populär lekplats. Även I Lidköping skall vi satsa på en ny stor jättehäftig lekplats i Stadsträdgården. Den kommer i samband med den nya scenen och kommer att göra vår Stadsträdgård ännu mer frekventerad. Den nya scenen och lekplatsen kommer att bli årets satsning i Lidköping. Jag hade en bild i min kamera men den är just nu ute på vift så jag får vänta med den publiceringen för Lidköpings del. Ja,,Arenan den får bli nästa års satsning för min del. Den blir inte färdig förrän 2010 även om man lyckas få klart med att spela på annandagen. Peru är en ung demokrati och man har fullt upp att hålla samhället utan att det blir oroligheter. Människors temperament ligger på en helt annan nivå än i Sverige kan man lugnt säga. Det är inte bara i Lisch vi slår vakt om våra stora träd om de är friska. (får jag väl tillägga.)Även i San Isidro.

Miraflores och Lidköping

onsdag, 08 april 2009 15:55, Politik

Med dagens teknik och kommunikation är man med i vardagslivet i Lidköping oavsett var man befinner sig fysiskt. Koppla av nu och bry dej inte om Lidköping är budskapet när jag nu befinner mej i Miraflores -Lima - Peru fysiskt.Men Lidköping och Sverige finns hela tiden med. Man kan se på svensk Tv o Radio Skaraborg hela dagarna.Nättidningarna - Alla nyheter.Vänskapsnätverken-Messengers - Prata med vänner live. Allt är som vanligt oavsett var man befinner sej.Det är bara den yttre miljön som är förändrad. Påskvecka i Lima är traditionellt sista sommarledighets veckan för Lima borna. Ute skiner solen och det är 26 perfekta grader. I Lima sker det ett märkligt fenomen varje morron i jämförelse vad man är vad vid. Lima ligger i stenöken -Utanför kommer varma mycket fuktiga vindar från Oceanen.Nattetid sveper den varma fukten in och just nu kl nio på morronen är det disigt och grått och man liksom ser hur fukten ger näring till växtligheten.Sedan kl 11 ca..så är allt borta,,,solen skiner och himmelen är blå.Dag efter dag i typ sex månader.Kommer man från landsorten där de ständigt är tyst och lugnt så har jag inget emot en hysterisk storstad vid havet. Här är det puls...ler... Visar tre bilder hur naturen funkar och hur man byggt.

Då kom statsbidraget....

tisdag, 07 april 2009 17:48, Politik

Till slut efter alla turer så kom regeringen med statsbidrag till kommunerna.Sent besked och märkliga turer eftersom Anders Borg så sent som i förra veckan sa att det blir inget.Dessutom betalade man delar av skattesänkningarna med minskade upppräkning enligt tidigare modell så man tar först och ger tillbaka sedan under propaganda.Lidköping skulle 2010-det år vi arbetar med erhålla 20 miljoner vilket är 8 miljoner mer än vad jag räknade med.Orsaken är man på borgerligt manér ger lika mycket till rik eller fattig kommun.Oavsett om man har stora sociala kostnader typ Malmö eller knappt nåt som i Nacka...Hade det bara vart ett netto 20 mille in så ser det hela betydligt ljusare ut - Nu väntar dock ytterligare fallande skatteprognoser så jag ligger lågt. Jag kan dock konstatera att de snabba svängningarna gräver ur de kommuner som tidigarelagt sina budgetprocesser. Det blir en massa beslut tagna på felaktigt ekonomiska grunder vilket inte är bra. Jag läser att Moderaterna och deras Sten Bergheden vill att Lidköping skall betala för att bygga E 20 till motorväg.Det är långt ifrån vad Cecilia Widegren stod och skrek ut i valrörelsen för 2 år sedan.Men minnet är kort hos detta parti. I dessa tider dessutom ????- Verkar som man lever i en helt annan värld.Kommunen står för vård-omsorg och skola och Villa BK...Att nu gå in i statliga åtaganden vore huvudlöst.(JA - det sista om Villa var ett skämt...eller ett exempel på kultur o fritid..Men det var nog nån som hajade till..ler.... Själv är jag i Lima,även detta år på påsksemester..Hade själv förväntat mej flera goda blog referat härifrån men nät uppkopplingen har varit urkass - Ändrade dock på detta idag.Sedan åkte jag på magsjuka direkt vilket är helt urtrist meningslöst.Men solen skiner och jag återkommer.

Mera kloka ord --Skolbänkar gapar tomma.

torsdag, 02 april 2009 17:52, Politik

Imorse kom ett nytt nummer av Dagens Samhälle. Nästa år försvinner 25.000 elever i årskurs 6-9.Samtidigt är det slut med rekordåren. Sådana stora kullar vi haft återkommer inte inom överskådlig tid är budskapet.De flesta kommuner gör sig av med lärare för att det är lättare att ta bort något som inte syns för allmänhet och föräldrar.Om elevers brist på lärarstöd upprörde folk lika mycket som nedläggning av skolor skulle vi ha mängder av program o artiklar i media.Lärarstaben krymper succesivt trots att det är lärare som behövs för att stödja eleverna. Polititiska blockeringar gör det omöjligt att lägga ned en fastighet(skola) trots att alla borde inse att det är viktigare med lärare.Mette Fjelkner - ordförande i Lärarnas Riksförbund hoppas att politikerna skall ha skolans kvalité och elevernas lärande för ögonen när de börjar skära i budgeterna. Jag kan bara konstatera att här har Mario Melani och majoriteten i Barn o Skola i Lidköping sitt stöd. Jag gör så mycket varje dag att jag lätt skulle kunna uppdatera varje dag om tiden fanns,... Jag har blivit seriefigur...Nått den högsta utmärkelsen. Om jag återkommer vet jag dock inte...Det är tjejerna på Picnic som gjort en reklamserie.. Christer Thunborg är en förnämligt tecknare.